Šta je novo?

Tražim ljubitelje retro računara za osnivanje YT kanala

Lasko420xo

Zapažen
Učlanjen(a)
25.04.2026
Poena
2
Pozdrav svima,
Pratim dugo forum vidim da ima raznih kolekcionara, retro zaljubljenika, pa mi je palo na pamet da se informisem kod vas da i sami kazete svoje misljenje.
Ja sakupljam retro hardver i sklapam buildove iz hobija, medjutim godinama nakupilo se tu svega i svacega, medjutim kako je danas takvo vrijeme da se ljudi rijetko druze i tesko je naci nekoga ko voli slicne stvari kao i mi, palo mi je na pamet da mozda pokrenemo neki youtube kanal za Retro racunare, kod nas toga nema, stranih ima dosta i dosta su i praceni, pa mi je to palo kao ideja kao neki najlaksi nacin da podjelimo sa drugima ono sto radimo i volimo. Medjutim nisam za to da to radim sam, volio bih kada bi se naslo nas 3-4 mozda i vise ali bar toliko kolekcionara pa da svi zajedno snimamo sta imamo i objavljujemo da se nekoliko pravih kolekcionara okupi i radi za dobrobit svih koji to vole kod nas. Ja imam raznog hardvera ali sam uglavnom fokusiran na Agp eru, tako da u svojoj kolekciji imam od 3dfx agp 2, kartica do hd 3850 agp svega i svacega, ploca raznih od najjace agp am2nf3-vsta do prvih Dfi ploca ikada, procesora svakojakih, coolera za cpu od budget do high end, zalman, thermaltake... od 1996 do 2007 novih i polovnih u super stanju. Pa mogli bi tako pricati o hardveru, sklapati buildove, prikazivati nove nabavke itd. Volio bih kada bi bilo zainteresovanih i starijih kolekcionara da pokrijemo sve od prvog racunara do prvih core i7. Sta vi mislite o tome ima li smisla i da li bi neko od vas da pokusamo?

Korigovan naziv teme, jer "retro youtube" nije imao smisla.

Lepa ideja i voleo bih da uspe, vrlo rado bih gledao tako nešto, ali imam jednu primedbu, sve ovo što si naveo nije baš retro hardveraj. Neka granica je pentium era, što i sam podnaslov ovog dela foruma precizira, plus minus generacija.

Znači svaka generacija ima svoj retro? 😀

Neka nezvanična granica šta je retro je 1998 (ili možda i 1999) godina.....tj sav hw koji je napravljen pre toga je retro,a posle toga "nije".......mada,kako to neki npr pentium 3 ili pentium 4 nije retro?...šta su to onda,malo manje moderni računari?

Mislim da treba uvesti granicu od 40-ak godina starosti kao za oldtajmer automobile.

Pre nekoliko meseci je casopis Svet kompjutera organizovao izlozbu retro racunara.
Danas je izasao 500. broj tog casopisa.
Na forumu Sveta kompjutera je bilo ljudi koji su imali retro racunare ali ne znam da li i dalje posecuju taj forum.

To je individualno sta ko smatra pod Retro, ja sam uopsteno obozavalac starijih racunara, igara, hardvera, jer smatram da su tada igre i komponente imale neku dusu za razliku od ovih danas. Moje misljenje je da za racunare ne moze vaziti neko pravilo kao za oldtajmere da nesto treba biti 40 godina staro jer i 20 godina nije neki mal period pogotovo u svijetu racunara gdje se za 5 godina toliko unaprijedi hardver da onaj 5 godina star je vec za bacanje da tako kazem a da ne govorim 20 godina. Nadam se da smo svi mi ovde ljubitelji tehnike, tehnologije, racunara itd a ne kompleksasi koji jedan drugome namecu cije je misljenje tacnije po nekim izmisljenim pravilima. Ja sam u objavi spomenuo da bih volio da se pokrije jedan dugi period racunara nisam rekao samo 2010a naprimjer. To sto ja volim i sakupljam hardver iz tog i tog vremena, ne pljujem zbog toga po nekome ko ima racunare iz 80ih cak naprotiv volim i da vidim kad neko ima finu kolekciju toga i divim se tome, pozdravim. Nadam se da smo svi takvi

Uh, polako momak, nemoj da lepiš etikete da je neko ovde kompleksaš, da te neko pljuje i sl. Mnogi koji učestvuju u ovom delu foruma imaju jako lepe i vredne kolekcije, uložili su u to puno ljubavi i vremena, pomažemo se, neki od nas se družimo i privatno, nekad se i svađamo zbog ovog našeg hobija. Dinamika ovog podforuma je takva, jako dugo.

Uh, polako momak, nemoj da lepiš etikete da je neko ovde kompleksaš, da te neko pljuje i sl. Mnogi koji učestvuju u ovom delu foruma imaju jako lepe i vredne kolekcije, uložili su u to puno ljubavi i vremena, pomažemo se, neki od nas se družimo i privatno, nekad se i svađamo zbog ovog našeg hobija. Dinamika ovog podforuma je takva, jako dugo.
Nisam uopste uperio prstom u nekoga, ja govorim uopsteno za ponasanje sta je lijepo a sta ne. Nadam se da se nisi pronasao u mome komentaru, ko god jeste ja mu se izvinjavam. Mislim da nisam trebao ni pokretati ovu temu sve sto moze izaci iz ovoga je da se neko pronadje uvrijedjenim.

Ja iskreno ne vidim problem što si postavio temu, naprotiv podržavam što sam odmah i napisao, dao sam kritiku jer sam mišljenja da sve što može da se potera nativno na modernom hardveru nije retro u onom obliku koji se propagira na mreži, YT i sl. Ali ako ti misliš da ima interesenata da se sklapaju "time period correct" mašine i da se o njima priča, da se podseća i upoređuje kako je to bilo nekad a kako je sad. Meni je sve to lepo, preživeo sam ih, imao, kad su bile aktuelne, nije to nezanimljiva tema. Lupam da spakuješ nekog Bartona na Epoxu 8RDA+ ili Abit NF7-S ploči, da otključaš Palomina, da deliduješ San Diega... svašta mi pada napamet. Samo napred.

Ja iskreno ne vidim problem što si postavio temu, naprotiv podržavam što sam odmah i napisao, dao sam kritiku jer sam mišljenja da sve što može da se potera nativno na modernom hardveru nije retro u onom obliku koji se propagira na mreži, YT i sl. Ali ako ti misliš da ima interesenata da se sklapaju "time period correct" mašine i da se o njima priča, da se podseća i upoređuje kako je to bilo nekad a kako je sad. Meni je sve to lepo, preživeo sam ih, imao, kad su bile aktuelne, nije to nezanimljiva tema. Lupam da spakuješ nekog Bartona na Epoxu 8RDA+ ili Abit NF7-S ploči, da otključaš Palomina, da deliduješ San Diega... svašta mi pada napamet. Samo napred.
upravo to, s tim sto sam ja misljenja da bi jedna plejlista na kanalu mogla da bude o racunarima iz 2000ih, druga iz 90ih treca iz 80ih, mozda su racunari da kazem na koje su instalirani Xp sistemi i noviji na oko previse moderni u odnosu na one iz 90ih da bi se zvali retro jer se tu od pojave x64 desio odskok koji i danas traje, ali vise mi ima smisla da se to sve stavi pod isti kanal, nego da se razdvajaju kanali za starije od 2000 i drugi kanal za one od 2000 do 2006-7 koliko je trajala agp era. Izmedju ostalog ne mislim da ce biti potreban jos jako dug period da pocnemo zaboravljati kako je bilo tih 2000ih. Hvala na komentarima u svakom slucaju

Imam negde u kutijama: Commodore 64(originalna kutija), Spectrum ZX, Amigu 1000(originalna kutija) i Amstrad cpc 6128. Nek se pacaju jos jedno 20god.

Rado cu pomoci imam svasta nesto od socket A pa do dan danas, nemam AMD Fm1 i FM2 sve ostalo manje vise imam. Na svetskim kanalima to realno nema nista spec pregleda a tek na domacem trzistu bi bilo jako malo ali bi ih svakako bilo vidim to po komentarima na IT berzi (facebook grupa) da se ljudi intertesuju za young timere PC. Moj tima ima u vlastistvu EVGA SR2, Intel skulltrail sa dva kom 9775 CPU-a, ABIT AN7, DFI NF4 expert vise komada SLI-DR dfi, corsair Xpert DDR1, 10kom 8800GTX, 4 kom 8800ULTRA dugacak je spisak. Imam glavnih hobi a to je extreme oc i ne mogu se baviti tvojom idejom nemam vremena ali sam voljan da pomognem.

Sve te stvari zasnovane na nekoj staroj skali sto je van RGB ere i 7 inca displejima na hladjenju i akvarijum kucistu imau preglede samo kod vec milionskim kanala sve mimo toga mora ozbiljno da se zapne da bi nesto bilo.

Kod mene:
C64C
C64 Breadbin
C128
A500 Chickenlips
A500+
A1200
Atari 520ST
Atari 1040STFM

Voleo bih još da nabavim CPC6128 i ZX Spectrum +2 i to je to.

Imam gomilu DDR2 memorije, koju ću rado donirati. I moram da nađem 4 štapa Kingmax HC500 DDR koju sam negde zaturio.

ZX Spectrum +2 je od 150-200e, ima ih dosta na ebay.

Rado cu pomoci imam svasta nesto od socket A pa do dan danas, nemam AMD Fm1 i FM2 sve ostalo manje vise imam. Na svetskim kanalima to realno nema nista spec pregleda a tek na domacem trzistu bi bilo jako malo ali bi ih svakako bilo vidim to po komentarima na IT berzi (facebook grupa) da se ljudi intertesuju za young timere PC. Moj tima ima u vlastistvu EVGA SR2, Intel skulltrail sa dva kom 9775 CPU-a, ABIT AN7, DFI NF4 expert vise komada SLI-DR dfi, corsair Xpert DDR1, 10kom 8800GTX, 4 kom 8800ULTRA dugacak je spisak. Imam glavnih hobi a to je extreme oc i ne mogu se baviti tvojom idejom nemam vremena ali sam voljan da pomognem.

Sve te stvari zasnovane na nekoj staroj skali sto je van RGB ere i 7 inca displejima na hladjenju i akvarijum kucistu imau preglede samo kod vec milionskim kanala sve mimo toga mora ozbiljno da se zapne da bi nesto bilo.
Naravno, malo ko bi se mogao naci da ima vremena da posveti ovome par godina zivota da od tog kanala napravi nesto od cega ce da zivi.
Moja zamisao je vise bila da ko kada moze po mogucnosti, napravi neki snimak, prezentuje to sta ima, da li neki pojedinacan hardver ajde da kazemo ATI Rage Fury MAXX evo na primjer da neko snimi nabavio sam jedinu ati dual gpu agp karticu ikada, pa isproba prikaze. Nista obavezno, ko kada moze i kome se bude dalo. I tako da svi to podizemo na jedan kanal gdje mozemo uci posle i gledati, ja ne ocekujem da nas gledaju milioni, vec specificno oni koji to vole. Ja prvi bih volio eto na primjer da pogledam neki snimak toga sto ti imas, 8800gtx tipa u sli ili da prikazes tipa dfi nf4 kako da se moduje da podrzava sli, ili tako neke stvari. Da ne govorim o nekim forama kao overklok Pentium 3 na slot 1 socketu na Dfi p2xbl. Vjerujem da bi mnogi rado pogledali takve stvari ponekad.

proveri samo koji su cipovi pa pisi na whatsapp 😀 ako je HC sa BH5 da se dogovaramo, DDR2 ako je Micron D9 isto
Nije BH5 to se sećam. Ovi GAIL_ovi jesu D9 ali su neke revizije toga se ne sećam.

Ne mogu da se setim imena - nadimka, ali jedan naš kolega ozbiljno skuplja grafičke kartice. Ja volim da slušam sve od DFI. DFI Blood Iron P35 mi je omiljana matična.

@Lasko420xo
Na svim domacim it forumima (Svet kompjutera, Pc berza...) napravi temu u koju ces da stavljas youtube klipove a mogao bi da bar jednom oglasis youtube kanal u Svetu kompjutera jer bi citaocima tog casopisa verovatno bilo zanimljivo da se prisete starog pc hardvera. Misli da bi popularniji bio youtube kanal sa starijim kompjuterima kao sto su Commodore 64.
Mogla bi na ovom forumu da se otvori tema u koju ce se stavljati slike starih kompjutera, vhs, digitalnih satova i slicnih stvari iz proslog veka.
Pre nekoliko meseci sam otvorio takvu temu ali je verovatno zatvorena jer su se stavljale slike koje nemaju veze sa racunarima.

jer smatram da su tada igre i komponente imale neku dusu za razliku od ovih danas
Komponente dobijaju dusu na osnovu nostalgije, tadasnje "retkosti" jer su kostale pola bubrega, male popularnosti i zanimljivosti kao sto svaka grana industrije ima kada pocinje da hvata zalet.
Sada nije zanimljivo jer svako moze da kupi i sklopi bilo sta, o koriscenju os da ne pricamo.
I naravno da su igre bile zanimljive kada su tek pocele da se radjaju razne grane i branse istih.

Savet: ne premisljaj se vec kreni da snimas, slikaj, pravi bilo kakav video.
Prvih par ce ti pokazati koliko je zainteresovanih i gde gresis.

Moje poimanje retro računara isključuje sve posle PC 486 ere, iz razloga što PC tada postaje sterilna i nezgrapno standardizovana naprava. Postaje masovna potrošačka mašina, ništa uzbudljivija od mikrotalasne pećnice ili veš mašine, bez magije koju imaju jedna Amiga, Commodore 64, Atari itd. Pojava 3D akceleratora jeste donela novu iskru atraktivnosti, ali nažalost samo na kratko. Nakon toga PC nastavlja istim putem. Glavni adut mu je sirova snaga, neprestano budženje specifikacija, operativni sistem prepun legacy balasta, neintuitivan i dosadan.

Komponente dobijaju dusu na osnovu nostalgije, tadasnje "retkosti" jer su kostale pola bubrega, male popularnosti i zanimljivosti kao sto svaka grana industrije ima kada pocinje da hvata zalet.
Sada nije zanimljivo jer svako moze da kupi i sklopi bilo sta, o koriscenju os da ne pricamo.
I naravno da su igre bile zanimljive kada su tek pocele da se radjaju razne grane i branse istih.

Savet: ne premisljaj se vec kreni da snimas, slikaj, pravi bilo kakav video.
Prvih par ce ti pokazati koliko je zainteresovanih i gde gresis.
Tako je danas svi mogu da imaju bilo sta zato nista i ne vrijedi.
Prije nismo imali igrice, kad smo u skolu isli jednom drugaru je stari bio tada u Austriji, pa mu kupi igrica na popustu za 10ak eura nikada necu zaboraviti radnja neka Libro bila mozda jos uvjek postoji. Pa pozajmi ti igru danas i kaze vrati sutra, a igra nece bez cda da radi pa ako je vratis kao da je nemas, i onda dodjemo iz skole sa cdom, instalira se i sjednemo i igramo do ujutro, ne spava se cijelu noc da bi odigrali sto vise dok nismo vratili. A danas svi na steamu po 500 igara od toga u 10 igara po sat vremena igranja ako ima to je cudo, ostale niko ni ne zna. Nekada su se igre postovale. Gledacu da pocnem mozda i danas, hvala ti

Ne bih rekao da svako moze da kupi sta hoce i da je gaming postao povoljniji nego sto je nekad bio.
Gaming je bio najjeftiniji hobi do trenutka kada su poskupeli gpu, ram i cene igara skocila na skoro 100e.
Nikako se ne moze opravdati trosenje velikog novca na kompjuterski hardver jer nam gaming industrija svake godine uglavnom servira repete i igre posle cijeg prelaska imamo deja vu osecaj. Dobro je da su indie igre sve popularnije i da su takvi naslovi cesto u konkurenciji za igru godine.

Nazad
Vrh Dno