Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
OsmAnd - https://f-droid.org/en/packages/net.osmand.plus/ - mnogo lepo radi za praćenje ruta.
Postoji već gotov profil za bajseve - https://github.com/OsmAnd-Rendering/.github/wiki/EN—Download-and-Install - mada se može sve podesiti, jako puno opcija...
Za rutiranje/navigaciju preporučuju Brouter - https://f-droid.org/en/packages/btools.routingapp/ - ali nisam se tim bavio. Mislim da i iz samog OsmAnda to lepo radi.
Online pravljenje ruta https://brouter.damsy.net/latest/#map=12/43.9276/21.4113/standard

I danas palo razmrdavanje -

SC-000446.png

SC-000447.png

U kontaktu sam sa ovim izt Cycplus ako mogu nekako da srede kadencu korišćenjem C3 senzora. Probaću sutra ako bude OK vreme da preko XOSS app povežem senzor i snimam rutu, pa da vidim hoće li isti da luduje ponovo.

I danas borba pedalama protivu vetra. Sutra odmor - biće gasiranih na sve strane.

Probao XOSS app kako radi sa C3 senzorom par kilometara i nisam zadovoljan.

Spremamo se @mirza82 i ja (moguće bude još neko) za "Cuprix gravel" by Ilija Bošković - https://www.strava.com/athletes/8938500/posts/45279507
Uništiće nas momci 😀. Poznat teren, već voženo, pa možda ipak i krenemo da odvozimo turu. Teško da ih možemo pratiti, ali da odvezemo do kraja i puna kapa. Inače, @mirza82 je drugar sa Ilijom od dečačkih dana 👍

Prilozi

• 4.png
    4.png
    335.9 KB · Pregleda: 32
  • 3.png
    3.png
    10.8 KB · Pregleda: 26
  • 2.png
    2.png
    139.5 KB · Pregleda: 23
  • 1.png
    1.png
    9.9 KB · Pregleda: 22
Evo malo i moje, još uvek amaterske vožnje 😁

1000015031.png

1000015030.png

Bajs kupljen nakon saveta sa ove teme, Canyon Roadlite 8, moraću još neki senzor ili Garmin kompjuter da uzmem, pošto se za sada oslanjam na Galaxy Watch:

1000014768.jpg

Prvi put pao sa bicikla. Dakle, overeno i to.
Doduše, ne u vožnji, već u polasku.

Upadne mi buba u sprintericu, stanem na neku zatvorenu pumpu, skinem patiku, rešim, obujem i umesto levu, kao i uvek, prvo zakačim desnu nogu, i krenem kao da ću opet da zakačim desnu nogu. Instant patos. Sreća, u mestu, najveću štetu pretrpela traka na kormanu, pa moje koleno. Sve ok. Podižem bicikl i vidim da nešto nije kako treba, ali ne shvatam šta

Screenshot_20260502_212316_Gallery.jpg

🙄
Da je bilo dobro dotegnuto, sigurno ne bi tako lako prokliznulo. Dotegnem i nastavim.

Zamišljam kako me je neko posmatrao sa strane, od momenta kad sam stao, do momenta kada sam otišao, prošle je manje od 2 minuta. A toliko toga se izdešavalo 😂

Vožnja, kao vožnja, super, do momenta kada sam od SM skrenuo prema Fruškoj Gori - ubi vetar.

Screenshot_20260503_091028_Garmin Connect.jpg
Naziv vožnje je zbog ražnja koji se vrteo u Manđelosu 😊

Znači nije falilo motivacije 🍖.
To što se pomerio korman od pada( ručice menjača, kočnica itd) valjda je tako predviđeno da bude.
Bolje da se pomeri nego da pukne u slučaju jačeg pada.

• Like
Reagovanja: PJ
Ja sam tako padao nesvesno. U mestu. Šta da se radi. Sad ne stavljam jednu nogu dok ne budem siguran da nemam brzinu.

Znači nije falilo motivacije 🍖.
To što se pomerio korman od pada( ručice menjača, kočnica itd) valjda je tako predviđeno da bude.
Bolje da se pomeri nego da pukne u slučaju jačeg pada.

Ima smisla.
Dotegao sam rukom, na otprilike, piše da je maks 8Nm. Nisam sigurno pretegao. Svakako ću proveriti.

Već sam prebacio vreme za čišćenje i podmazivanje lanca. Kad ne stigneš ni sate vožnje da ubaciš koliko želiš, onda zabava oko održavanja postaje "zabava" 🙄

SPD me smorio em sto ga ne koristim em sto mi uzasno kad je ona strana na patiku pa mu dodje kao grba.
Stavio bear trap pedalu i nemam vise muke haha

Ja sam ispao iz forme totalno a i ludak što onako druga vožnja, idem na prosečan uspon 10 odsto u 3 km. Stigao do pola i jednostavno srce htelo da mi iskoči. Prošle godine sam se tu penjao i silazio sa obe strane prevoja sa tim što druga strana ima i po 18 odsto delove, nije mi bilo tada loše kao danas. 😬

Moraću polako da vraćam sebe u pogon. Cela nedelja mi zauzeta pa ću čekati vikend. Izabraću ravnu etapu mada nema ih toliko kod mene i onda pun gas tempom penzionera. 😆

Ja danas odradio avalu, bilo je fantasticno vreme. Uhvatio me malo vetar u povratku. Negde od banjice pratim lika koji ide istim pravcem, ali nizak tempo, krenem da caskam sa njim, on se stedi jer ide na kosmaj pa lagano pre kosmaja. Ima 57 godina lik. Odvozali se zajedno do uspona za avalu gde smo se rastali.
Inace, sa avale se vracam preko resnika i rakovice da produzim rutu. To dodaje nekih 10ak kilometara, a odlican je put vecinom i bas prijatan za odvoziti, osim poslednjeg dela pre BIG trznog centra gde je sve staro i propalo, ali resnik odlican. Kod big moze pauza, ima i pumpa za toalet i taman mali refresh jer se ja penjem preko Pere Velimirovica na kanarevom brdu.

Inace, imam malo glupo pitanje, da li se vi ljudi usmrdite u bici majicama ili majicama za trcanje? odlicne su i prijatne za voznju, stalno sam suv, lagane su... ali kada se oznojim i ohladim, to odmah krene da smrdi. Ako je voznja preko 2-3h, to bude katastrofa. To se desava kada se ohladim nakon pauza, nije problem ako se stalno znojim.

Poliester je odličan za brzo sušenje i prvo jače znojenje. Posle toga počinje da dobija miris. Što je majica, ili bilo koji odevni predmet, stariji (imao više pranja), sve jače i jače se oseti.

Imam neke Energetics šorceve, tri identična, dva više nisu za nošenje na aktivnostima, jer čim se pokvase dobijaju miris. Ovaj treći je još uvek prihvatljiv. Verovatno je ređe bio u rotaciji.

Danas sam trčao na Adi, pa šetali nekoliko km, i kad sam stigao kući, pravo iz kola, pokosimo travu, svaka aktivnost druga majica, a posle trčanja i drugi šorc. Nema pomoći. Uvek imam pun ranac presvlake 🙄
Kod trčanja je jednostavno, aktivnost traje koliko traje, nema (većih) pauza. Kod biciklizma su baš te pauze muka.

Pored broja pranja, u produžavanju veka, pomaže i da se što pre nakon aktivnosti garderoba opere tj da ne stoji mokra.

Kad smo kod pranja, bici dresove obavezno perem u onim kesicama, da se ne razvuku.
Rukavice perem u kesama, zbog čička, da se ne zakače za nešto.

Nisam znao to za broj pranja da utice.
Naravno, sva odeca posle aktivnosti se odmah pere, i to na ruke jer ne mogu da pustam masinu zbog majice i sorca, ali ok, prihvatam to kao obavezu.
Drago mi je da nisam ja jedini koji smrdi, vec sam krenuo da se brinem 🤣
Pre nekih 10ak dana, kada je bila kriticna masa, odvozao to pa sa drugarom malo po adi, ali sve lagano, brdo pauza, trajalo je bar 4h... Na kraju, ajd da skoknemo do dekatlona u rodicu i ulazim tamo i tek onda primetim sam sebe, valjda na vetru nisam primecivao.
Ja inace nosim i neke mini sapune u listicima, vlazne maramice, kompresovane peskire, dezodorans, parfem u onim mini bocicama, ali to nista ne vredi kada smrdi majica.
Moracu jos jednu majicu za ulazak u prodavnice

Ima smisla.
Dotegao sam rukom, na otprilike, piše da je maks 8Nm. Nisam sigurno pretegao. Svakako ću proveriti.

Već sam prebacio vreme za čišćenje i podmazivanje lanca. Kad ne stigneš ni sate vožnje da ubaciš koliko želiš, onda zabava oko održavanja postaje "zabava" 🙄
I meni se juče pomerila ručica desne kočnice 😀 , koji me đavo terao da bilo šta komentarišem. Malo sam se ugruvao i izgrebao ali nista strasno, bajs prošao bolje nego ja.

Prilozi

• Screenshot_20260504_111317_com_qiwu_worldwide_ride_SportsDetailActivity.jpg
    Screenshot_20260504_111317_com_qiwu_worldwide_ride_SportsDetailActivity.jpg
    143.7 KB · Pregleda: 29
Meni bi se na ovim tvojim putevima bubrezi trajno pomerili 😬

U petak sam odlepio poslednja 2km u vikend naselju u Manđelosu, rekao bih da ono nije asflat, već kao da je betonirano, posle rata. Drugog svetskog.

Poslednjih nekoliko stotina metara je off-road, ali sam na toj raskrsnici imao odbor za doček, doneli mi papuče, da se prezujem, pa da prošetamo 😊

Update: kad vidim uspon 1000+ metara, uvek mi zvuči kao baš ozbiljna vožnja. Nema veze gde i koliko je trajala 😄

@TwistedMind

Meni ne. Koliko god km da vozim, još uvek se oseti miris od pranja.

Hoće mirisi od hrane, začina.

@PJ

Ja obožavam nekih 5 do 7 odsto, neka ide i 15 km da se vozi uspon, nekako mi taj nagib najviše odgovara i upadnem u tempo bez da imam neki premor.

Nažalost, toga kod mene nema.

Za vikend sam našao rutu od nekih 85 km, nekih 13 odsto te rute je brdovit ali ne toliko opasno.

Pitanje da li ću da izguram celu rutu ali idem na volju. Ako treba ću pravim i češće pauze. Želim što pre da se vratim na duže i teže rute.

razliciti smo svi, pa je i znoj razlicit 🙂

Vredi li ovo narucivati? Jedino sto zbog cene ide i carina i PDV.
Mada ima i ovako nesto.

pa uracunas i te troskove (kao da si je kupio ovde) pa vidi da li ti vredi.

ne znam kakva je stabilizacija, jer ce biti montirana na biciklu, a ne na tvom telu

one insta360 su odlicne, samo je i cena... (cini mi se, koliko para toliko muzike)

Jedna od boljih ruta

P7TK4eh.png

AmnKlZA.png

Prilozi

• SGCAM_20260503_143014737.jpg
    SGCAM_20260503_143014737.jpg
    656.1 KB · Pregleda: 22
  • SGCAM_20260503_131048347.jpg
    SGCAM_20260503_131048347.jpg
    509.9 KB · Pregleda: 18
  • SGCAM_20260503_131037406.jpg
    SGCAM_20260503_131037406.jpg
    561.3 KB · Pregleda: 20
  • SGCAM_20260503_124926753.jpg
    SGCAM_20260503_124926753.jpg
    531.2 KB · Pregleda: 24
  • SGCAM_20260503_110733051.jpg
    SGCAM_20260503_110733051.jpg
    415.9 KB · Pregleda: 24
  • SGCAM_20260503_110648042.jpg
    SGCAM_20260503_110648042.jpg
    430.2 KB · Pregleda: 22
  • SGCAM_20260503_110629912.jpg
    SGCAM_20260503_110629912.jpg
    571.7 KB · Pregleda: 22
  • SGCAM_20260503_110324234.jpg
    SGCAM_20260503_110324234.jpg
    694.2 KB · Pregleda: 24
  • SGCAM_20260503_143022721.jpg
    SGCAM_20260503_143022721.jpg
    485.5 KB · Pregleda: 24
Poslednja izmena:
Ah, šta ja propuštam, predivna ruta, odlična priroda.

Jedna od boljih ruta

P7TK4eh.png

AmnKlZA.png

Koliki procenat ove rute je bio van asfalta?

Oko 30%. Tu upada i jako loš put. Malo su sredili neke brdske trake, utabali ih dobro, i to je urađeno verovatno kad su radili gasovod.

• Like
Reagovanja: PJ
pa uracunas i te troskove (kao da si je kupio ovde) pa vidi da li ti vredi.

ne znam kakva je stabilizacija, jer ce biti montirana na biciklu, a ne na tvom telu

one insta360 su odlicne, samo je i cena... (cini mi se, koliko para toliko muzike)
Ipak nemam toliko para za bacanje. ☹️ Tako da za sada bez kamere na bajsu.

I meni se juče pomerila ručica desne kočnice 😀 , koji me đavo terao da bilo šta komentarišem. Malo sam se ugruvao i izgrebao ali nista strasno, bajs prošao bolje nego ja.
Lakše reći, nego savladati.
Ali, odgovor na takva uska skretanja je tzv endo turn tehnika:

Nego.. jeste li gledali Megavalanche?

Ludo..!

Nazad
Vrh Dno