Ne znam kako je kod vas, ali evo kod mene, domaća product firma, mada ceo product su prodali jednom klijentu i defakto klijent ako ode, ode i product, tako da po meni to je više neki polu outsource, al ajde.
Znači od februara, ogromno potenciranje na AI alatima, znači sve što može, gura se AI-u. Konkretno Claude imamo svi u timu, napravili su skillove za sve živo, od čitanja i analize logova, pa do code reviewa, ide se u toliku krajnost, da maltene i starije kolege i team lead, bez trunke razmišljanja, gruvaju sve Claude Code-u... Došlo je dotle, da idu i Claude-u govore da im izvlači commitove i sprema release 🤣
Sa druge strane, code review koji radi Claude je izuzetno zeznut, maltene te vrti u krug, popraviš jedno, on nađe drugo. Još bukvalno 70% koda u poslednja dva meseca AI generated. Osećam se kao *****, lupam promptove kao lud...
Neće ovo na dobro da izađe, pogotovo ne za srpsku IT scenu, em nismo radili na razvoju domaćih startupa, em smo se mnogo busali u grudi da smo neka IT velesila, a realnost je da 60-70% zaposlenih, suvi prosek, neki i ispod proseka.
Bitno da je država gurala IT odeljenja, proširivala kvote za IT smerove na fakultetu. Da vidimo šta će da bude za godinu-dve. Ne ide da se pumpa lova u fabriku, a da se ne uloži lova u tržište, koje bi trebalo da koristi proizvode te fabrike, tj u ovom slučaju fabrika su obrazovne institucije.