Šta je novo?

Prevara u kojoj se korišćeni Seagate hard diskovi prodaju kao novi

Exos je enterprise disk, i svaka garancija na takav nov disk, manja od pet godina, je sumnjiva.

Garancija proizvođača je 5 godina ali prodavac može da je promeni ako hoće, dokle god nije kraća od 2 godine koliko propisuje EU...

Zašto bi kupac pristao na garanciju koja je manja od one koju daje proizvođač?

linkovao sam odgovarajuću temu. brkate saobraznost i garanciju, ukratko

I sta je preporuka sad? Kupiti Seagate Ironwolf 4TB ili nesto drugo od 4TB?

nema tu preporuke. gleda se cena da bi se na osnovu nje moglo da se pretpostavi da li je obnovljen (refurbished) ili stvarno nov hard disk

Znaci kod baba Milojke da baci pasulj pa sta sudbina i trenutni polozaj zvezda kazu, cudna je stvar danasnja tehnologija.

Ima neko iskustva sa Dotmarket.r* prodavnicom?
Narucio kod njih Exos 7E10 8TB ST8000NM017B daju 5god garsancije. Cena veoma povoljna.

Sada je malo kasno, samo odmah proveri da li je disk sasvim nov ili "sređeivan", mnogo toga kruži okolo. Puno refurbišed ili vraćenih a upotrebljavani.

Inace se ne daje pet godina garancije na koriscene diskove, koliko znam.

SEAGATE EXOS 7E10 8TB 3.5" 7200rpm 256MB SATA ST8000NM017B je kod madjara 19000 navodno

Sada je malo kasno, samo odmah proveri da li je disk sasvim nov ili "sređeivan", mnogo toga kruži okolo. Puno refurbišed ili vraćenih a upotrebljavani.
Nisam platio jos, narucio sam sa licnim preuzimanjem i placanjem tako da nije kasno.
Sto covek kaze na koriscene se ne daje 5god garancije ali ko zna.
Sa 22k su ubedljivo najpovoljniji u gradu.
Kako mogu da znam da li je ne koriscen dok ga ne instaliram i odradim test sa Sentinelom?

@PapaBear66
Uzimao sam kod njih dva puta klimu i jednom laptop, jer su bili najpovoljniji i sve je prošlo ok.

Preuzeo danas HDD SEAGATE EXOS 7E10 8TB. 2025 proizvodnja.
Kazu ljudi nov skroz i dali mi garanciju 60m.
Sta je cudno je da je Bulk fazon u antistatickoj kesici koja je pocepana.
Nema tragova koriscenja, makar ne vidim na prvi pogled.
Kad ga nakacim provericu sta kaze Sentinel.

Ima neko iskustva sa Dotmarket.r* prodavnicom?
Narucio kod njih Exos 7E10 8TB ST8000NM017B daju 5god garsancije. Cena veoma povoljna.
Бојим се да је половно.
Улогуј се и провери на сајту Сигејта. Писаће мало мање од 5 година нпр 4.5 али то је нормслно. Јеси добио гаранцију увозника на 5 година ?
Не заборави да оваквим дисковима треба јако хлађење.
Провери колико су бучни.

Inace se ne daje pet godina garancije na koriscene diskove, koliko znam.
Даје. Само у Америци имаш на половно пет година.

SEAGATE EXOS 7E10 8TB 3.5" 7200rpm 256MB SATA ST8000NM017B je kod madjara 19000 navodno
ST8000NM017B нема код мађара.

Гаранција на Exos 4 Tb код мађара је 2 године. То је једини Exos sata. Други су SAS.

Poslednja izmena:
To za hladjenje me jedino brine, mislim kuciste ima dobro hladjenje ali da li je dovoljno ....
Mozda uzmem neko eksterno resenje za njega.
Uzeo samo radi skladista, Toshiba P300 mi javlja da je pred crkavanjem.

To za hladjenje me jedino brine, mislim kuciste ima dobro hladjenje ali da li je dovoljno ....
Mozda uzmem neko eksterno resenje za njega.
Uzeo samo radi skladista, Toshiba P300 mi javlja da je pred crkavanjem.
Еxos нису предвиђени за екстерна кућишта, осим у случају да не планираш добро хлађење али то је у равни са скоро немогућим.
Шта каже гаранција јеси проверио преко серијског броја ?

Еxos нису предвиђени за екстерна кућишта, осим у случају да не планираш добро хлађење али то је у равни са скоро немогућим.
Шта каже гаранција јеси проверио преко серијског броја ?
Gledam sad otpremnicu i fiskalni racun, nigde nema garantni rok. Na sajtu pise kod uredjaja 60m i to su mi u radnji potvrdiuli.
E sad na sajtu prozvodjaca pokazuke sasvim nesto drugo.
Kaze uredjaj nije pod garancijom jer je bio deo necega.(verovatno se rver reka ili sta god.)
Sve to na stranu ako oni daju 60m garancije i ako radi kako treba nije ni bitno.
Nego me sad tripujes sa hladjenjem, sta mu treba frizider?
Zvuk mi je nebitan koristicu ga samo za skladistenje nece non stop biti u upotrebi.

Prilozi

• Screenshot From 2026-04-29 23-43-37.png
    Screenshot From 2026-04-29 23-43-37.png
    47.8 KB · Pregleda: 46
  • Screenshot From 2026-04-29 23-44-19.png
    Screenshot From 2026-04-29 23-44-19.png
    178.2 KB · Pregleda: 34
  • Screenshot From 2026-04-29 23-58-07.png
    Screenshot From 2026-04-29 23-58-07.png
    3.2 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
Nista, nadaj se da se radnja nece zatvoriti u sledecih 60 meseci.
Kontaktiraj Seagate podrsku i proveri sta se desava.
Ima tih slucajeva i ovde.

1777500108769.png
Evo i test iz Sentinela, po ovome je nekoriscen ako dobro tumacim.
Zakacio sam ga preko adaptera na usb i nije bucan a ni vruc za sad.

Za ostvarivanje garancije od 60m moraš da poseduješ garantni list. Prve dve godine reklamacija ide sa fiskalnim kod prodavca, a narednih tri sa fiskalnim i garantnim listom kod uvoznika.

Gledam sad otpremnicu i fiskalni racun, nigde nema garantni rok. Na sajtu pise kod uredjaja 60m i to su mi u radnji potvrdiuli.
E sad na sajtu prozvodjaca pokazuke sasvim nesto drugo.
Kaze uredjaj nije pod garancijom jer je bio deo necega.(verovatno se rver reka ili sta god.)
Sve to na stranu ako oni daju 60m garancije i ako radi kako treba nije ni bitno.
Nego me sad tripujes sa hladjenjem, sta mu treba frizider?
Zvuk mi je nebitan koristicu ga samo za skladistenje nece non stop biti u upotrebi.
Добио си OEM, полован уређај извучен из неке бренд машине.
За њу ти званично Seagate не даје никакву гаранцију.
Ја би то вратио и пожалио се заштити потрошача.
Ко теби гарантује 5 година ? Ако ти неко усмено гарантује, док не добијеш гаранцију увозника ништа.
Такви хардови имају радну температуру од 40 степени макс.
Нагура ли неко већу, може да ради али скраћује радни век.
Ставиш ли га у екстерно кућиште оде на 45 и не спушта се у idle-u.

Pogledajte prilog 537749
Evo i test iz Sentinela, po ovome je nekoriscen ako dobro tumacim.
Zakacio sam ga preko adaptera na usb i nije bucan a ni vruc za sad.
Пробај да радиш сат времена са њим да добије радну температуру.

Poslednja izmena:
Evo radi Clonezilla vec 7h prikacen na usb eksterno bez kucista. Mlak i jedva da se cuje.

Disk verovatno nije koriscen ali je dugo stajao i garancija proizvodjaca je istekla.

Disk verovatno nije koriscen ali je dugo stajao i garancija proizvodjaca je istekla.
7е10 су дискови који се не продају. Барем не нови.
Заменили су их X серије.
Огроман број 7E10 су половни јер су и NOS (new old stock - нови а непродати ако их је било) такође продати.
Неки наши продају 7e10 али сумњам да је и то половно јер скоро сви дају 2 године гаранције на 7e10.
Ја сам пре две године хтео да купим још један примерак 7e10 пошто један имам.
Поштене продавнице су ми искрено рекли да нема.
Већ годину дана су 7е10 замењени X моделима.

Poslednja izmena:
Sta znam ovaj moj je prozvodnja 2025, sto je ok. Pisao sam prodavcu da vidim za garanciju od 60m kako cemo posto nisam dobio napismeno nista.
Ovo do sada kako se pokazao sam bas zadovoljan, niti mi je bucan niti pregrejan. A radi skoro 16h neprekidno, backup starog HDD koji crkava.
Tako da cu ga verovatno zadrzati. Jos ako dobije napismeno 60m od prodavca top.
Kapiram sta rade, kupe servere pa ih rascerupaju i prodaju u delovima i vise zarade.

Ako ne dobiješ garanciju od maloprodaje, računaj da ti je jedino važeća saobraznost 2 godine, i to ukoliko sačuvaš račun da ne izbledi.
Bez garantnog lista na kome jasno piše naziv proizvoda, serijski broj, datum od kad počinje da važi garancija, dužina trajanja garancije, koji je potpisan i pečatiran od strane davaoca garancije, računaj kao da je nemaš. Serijski broj u sistemu i ostale gluposti se ne važi, mnogi koji su računali da su je imali saznali su na teži način da je nemaju.

Jasno mi je to, sad sa Fiskalnim imam 2g garanciju.
Mozda dobijem mozda ne ali rizikovacu, dopada mi se necu propasti ako crkne posle dve godine.
Za te pare (22K) ne mogu da kupim ni obican HDD a ne Enterprise graded.
Svi diskovi imaju trajanje sta da se radi, moracu da narezem na DVD za lagerovanje stvari koji zelim da cuvam duze.

Ne mora da znaci da je polovan hdd. Mozda je Seagate prodao HP-u recimo 10000 tih diskova. Ovi nisu iskoristili sve nego preprodali visak, takav disk zavrsio u Srbiji. Nema Seagate garanciju od 5 god, niti spasavanje podataka cim garancija nije validna na sajtu i to je to. Imas garanciju samo firme koja ti je prodala hdd.

Nazad
Vrh Dno