Šta je novo?

Da li meni uopste treba DAC? (DAC FAQ tema)

Imam SSL 2, klinac ga uzeo za svoj racunar, uzeo mu po zelji Elgato Wave XLR MK.2, klinci vole ta SW resenja.
SSL 2 mi je i dalje bez premca za monitor zvucnike i slusalice od 250Ohm.
Update: stigao elgato XLR i ladno ima samo 3.5mm konektor za slusalice, nisu se udostojili staviti ni adapter za 170e. Smece.

Koji je danas po vama najkvalitetniji striming servis? Da li se isplati kupiti neki SACD player samo kao transport do eksternog DAC-a,ili je ipak bolje ici na kvalitetan striming?

Qobuz важи за најквалитетнији (ситна разлика у односу на Tidal) али је мало проблем што се не може легално узети у Србији, није нека велика зезанција али опет је другачије када је нешто легално доступно.
Искрено мала је разлика у квалитету пуштања FLAC-a са локалног извора и стриминга а стриминг нуди малтене неограничен избор песама на једном месту. Ја бих свакако ишао на стриминг.

Razmisljam nesto o Sony Blue ray x700k plejeru kao o univerzalnom transportu koji podrzave maltene sve fizicke medije i formate,cisto kao dopuna za striming u smislu da covek treba da ima i nesto svoje, neki minimum od onoga sto najcesce slusa i gleda, a da to nije nesto
preterano skupo, odnosno da nema svoj DAC, jer mi je AVR centar svih desavanja.

Poslednja izmena:
Koji je danas po vama najkvalitetniji striming servis? Da li se isplati kupiti neki SACD player samo kao transport do eksternog DAC-a,ili je ipak bolje ici na kvalitetan striming?
Brat ima SACD player, ima i pozamašnu kolekciju CDa kao i oko 20ak SACD i razlika je minorna u poređenju sa CD. Ustvari najbitnija je produkcija. Kako za CD, SACD tako i za streaming FLAC.
Što se tiče streaming servisa. Imam Deezer premium preko yettel , a probao sam i qobuz. Nisam primetio razliku u kvalitetu pesama. Istu pesmu sam puštao i preko deezer i preko qobuz i nisam primetio razliku. Isto ni kod brata na njegovoj boljoj hi fi opremi. Moguće da kod njega je bio problem jer Denon u Srbiji tj HEOS app ne podržava qobuz jer nije legalno dostupan u Srbiji pa je morao da pušta preko bt konekcije. Nije mi jasno zbog čega je HEOSu bitno da li je qobuz dostupan u Srbiji. Npr Yamaha musiccast podržava qobuz streaming.
Šta sam htro napisati , uzmi onaj streaming servis koji imaš kao app opciju uz mobilnu pretplatu. Ako ne možeš tako onda onaj koji je jeftiniji.

Дал си озб? Преко бт оде на мп3 квалитет, теби је то исто. Показује колико је дизер крш. Сам сацд је супериоран у свему али треба бити прво снимљен како треба а друго пренети сигнал. Диг једино преко хдми. Ако се шаље аналогно треба бити прави квалитетан сацд плејер. Преко мреже и усб може исо са компа.

Pišem za qobuz da je krš jer ga heos ne podržava u Srbiji. Kod mene yamaha network strimer podržava qobuz i deezer i ne primecujem razliku. Pogoto ne za cenu za 20evra za pretplatu , qobuz duo. U vezi SACD sam napisao da je bitna produkcija albuma koji se nalazi na SACD disku. Pored toga kod nas ih baš i nema, a ni u inostranstvu nema baš neki prevelik izbor. Što se tiče plejer sacd je Denon 1700 a pojačalo Denon PMA-3000NE. Zvučnici su Focal Aria 948 ( ovo sve od brata).

Svakako brat ti ima opciju CD i SACD sa svojim dac-om.Uvek treba porediti identicni kvalitet produkcije na oba formata.
Moja ideja je da na CD i SACD dodam BD i DVD sve u jednoj kutiji bez Dac-a, po 5 puta nizoj ceni od Denona 1700, a da AVR radi funkciju Dac-a i striming servisa, posto se slazem da je kvalitetan striming ogroman bonus u ponudi naslova, i da ga jednostavno treba imati.
AVR mi je takodje Denon i razmisljao sam o Denonu 1700, ali mi je Sony Blue ray zbog AVR-a nekako bolja opcija, jer u transport modu Sony i Denon su takoreci isti, racunajuci kvalitet mog Dac-a, osim u domenu kvaliteta napajanja, mada postoji opcija za Sony Hi-Fi grade napajanje gde bi onda bio samo duplo jeftiniji.

Poslednja izmena:
Pisalo se o nekom OPPO plejeru, koji podržava i cd i sacd i blu-ray ako se ne varam. OPPO BDP 105D

Poslednja izmena:
Oppo vise ne proizvodi takve uredjaje, sada je tu Magnetar sa svojim dac-om, citaj 2.000e jeftiniji model.
Ostao je samo Sony bez Dac-a kod sve u jedan resenja.

Pišem za qobuz da je krš jer ga heos ne podržava u Srbiji. Kod mene yamaha network strimer podržava qobuz i deezer i ne primecujem razliku. Pogoto ne za cenu za 20evra za pretplatu , qobuz duo. U vezi SACD sam napisao da je bitna produkcija albuma koji se nalazi na SACD disku. Pored toga kod nas ih baš i nema, a ni u inostranstvu nema baš neki prevelik izbor. Što se tiče plejer sacd je Denon 1700 a pojačalo Denon PMA-3000NE. Zvučnici su Focal Aria 948 ( ovo sve od brata).
Денон и Фокал? Баш оштра комбинација....
Qobuz fam, год испада око 40е.

Tidal i Deezer se oseti razlika u kvalitetu, i to ne mala, jer isti fajl koji je na Deezeru 44.1kHz/16bit i ispod 1000mbps ima na Tidalu često u 192kHz/24bit i ima solidne kolekcije sa bitrate-om preko 5000kbps... Oseti se razlika solidna, Qobuz nisam probao ali znam da je sličniji Tidalu po kvalitetu nego Deezeru. Deezer jedino prednjači u samoj aplikaciji koja mi je zanimljivija i pravi bolju plejlistu (moje iskustvo), ali sam ipak na Tidalu zbog kvaliteta fajlova.

Takođe je bitno kod tih SACD player-a koje izlaze imaju, kakvog su kvaliteta i imaju li USB u slučaju lošeg coax-a i optike, kao i napajanje istih. DAC koji se povezuje na to je tek priča za sebe, ali uglavnom svaki integrisani dac koji sam probao nije mi zvučao kao eksterni, ne kažem da ne postoji, nego još nisam imao prilike da čujem i da budem zadovoljan.

Денон и Фокал? Баш оштра комбинација....
Qobuz fam, год испада око 40е.
Ako gledas po osobi , ond je 40eur godisnje. Svejedno zakljucili smo i on i ja da nam ne treba qobuz. A evo vec nedelju dana je proslo i jos nisu sredili problem sa playback issue u qobuzu . Slusam album neki, i zbog tog problema, plejer prestaje da radi, cak ni ne prebaci na sledecu pesmu ako ova jedna ima taj playback issue. Svi imamo drugacije prohteve sto se tice muzike, a i ne samo muzike. Sto se DAC-a tice, svako ko ima pojacalo, neki network streamer, cd sacd plejer, ne treba mu jos i DAC pored toga.

Ustvari najbitnija je produkcija. Kako za CD, SACD tako i za streaming FLAC.
Da ali ne iz razloga na koji ti mislis (pretpostavljam).
Produkcije su kompromis za nosioce zvuka i trenda u datom momentu.
Evo ti primer izmedju Tidal i SACD za istu pesmu:

1776715517931.png

Fora kod SACD je da ni ne moras maltene da radis produkciju jer ti toliko slobode i prostora daje da jednostavno pustis instrumente i pevace da rade svoje na istom nivou.
Savremeno napucavanje zvuka i nabijanje elemenata u facu kao ovde na ss ti napravi da SACD zvuci kao flat na prvu dok posle kraceg vremena skontas koliko je to u stvari prijatnije za slusanje.
Poredjenje solo sekcije iz ss (gde sam morao da pojacavam SACD do klipovanja jer je toliko tisi i ima veci dynamic range sto govori koliko je budzena Tidal verzija), gde kod Tidal ti solo sve baca u lice i postaje nejasan, naporan jer se elementi krljaju medjusobno dok kod SACD je u balansu, jasan i prijatan (bar meni):

Naravno, sve to pada u vodu ako nemas na cemu to da pustis i cujes.

Ako gledas po osobi , ond je 40eur godisnje. Svejedno zakljucili smo i on i ja da nam ne treba qobuz. A evo vec nedelju dana je proslo i jos nisu sredili problem sa playback issue u qobuzu . Slusam album neki, i zbog tog problema, plejer prestaje da radi, cak ni ne prebaci na sledecu pesmu ako ova jedna ima taj playback issue. Svi imamo drugacije prohteve sto se tice muzike, a i ne samo muzike. Sto se DAC-a tice, svako ko ima pojacalo, neki network streamer, cd sacd plejer, ne treba mu jos i DAC pored toga.
Екст дак треба ко жели да добије бољи звук. Сваки уређај има неки али је то згодна опција за надоградњу.

Da ali ne iz razloga na koji ti mislis (pretpostavljam).
Produkcije su kompromis za nosioce zvuka i trenda u datom momentu.
Evo ti primer izmedju Tidal i SACD za istu pesmu:

Pogledajte prilog 536515

Fora kod SACD je da ni ne moras maltene da radis produkciju jer ti toliko slobode i prostora daje da jednostavno pustis instrumente i pevace da rade svoje na istom nivou.
Savremeno napucavanje zvuka i nabijanje elemenata u facu kao ovde na ss ti napravi da SACD zvuci kao flat na prvu dok posle kraceg vremena skontas koliko je to u stvari prijatnije za slusanje.
Poredjenje solo sekcije iz ss (gde sam morao da pojacavam SACD do klipovanja jer je toliko tisi i ima veci dynamic range sto govori koliko je budzena Tidal verzija), gde kod Tidal ti solo sve baca u lice i postaje nejasan, naporan jer se elementi krljaju medjusobno dok kod SACD je u balansu, jasan i prijatan (bar meni):

Naravno, sve to pada u vodu ako nemas na cemu to da pustis i cujes.
Ali ja uopste nisam poredio Qobuz, Tidal, Deezer sa SACD. Poredio sam CD i SACD, ne kazem da SACD nije bolji ali kao i kod ostalih i kod SACD sve zavisi od produkcije. Eto poredio sam direktno ona dva albuma od the Doors, CD vs SACD i na oba zvuci lose. Ne mozes nesto popravit sto je snimljeno lose. Pored toga kod nas skoro da i nema SACD da se kupi, a i u inostranstvu bas nema neki izbor, a i ne znam da li neko ista vise snima novo na tom formatu.
Tako je to dok ne probaš 😀
Probao sam nekoliko externih DAC-eva u rangu da 200evra max.
Екст дак треба ко жели да добије бољи звук. Сваки уређај има неки али је то згодна опција за надоградњу.
Isto vazi i ovde, probao sam DAC do 200evra, eno topping stoji u ormaru, nisam dobio nista sa njim a kupio sam ga da unapredim svoj prvi yamaha resiver. Uglavnom pustao sam muziku preko tog topping dac-a i iPhone 12 mini spojen preko RCA na resiver, i iPhone je davao bolji zvuk nego kad ide preko topping-a. Tako da sto se teme tice, i da li meni treba DAC, moj odgovor je ne treba. Ne kazem da nije opcija za nadogradnju, ali to je na kraju jako skup sport. 😀

Poslednja izmena:
Ali ja uopste nisam poredio Qobuz, Tidal, Deezer sa SACD. Poredio sam CD i SACD
Kod starijih naslova nije postojala namenska produkcija sa streaming platforme, to je pocelo tek pre par godina za najnovije naslove.
Sto znaci da jeste CD rip u pitanju, sto je i navedeno u Tidal app kada pustis.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno