Šta je novo?

Kako uvesti optiku gde je nema?

• Začetnik teme Začetnik teme Mixa03
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Beograd/Voždovac/Banjica
Trenutno jedna optička infrastruktura koju je postavio MTS, podzemno.
Opcije:
1. MTS - direktno
2. A1, YUnet, Yettel, SBB - preko MTS-a
3. Supernova i Orion - nema mogućnosti i nema informacija kad/da li će biti
Isto i kod mene.
SBB preko mts-a.

Koje će u toku sledeće godine svakako da spoje u jedno, jer se na više frontova već radi na tome.

A to što potpuno protiv zakonito i protiv svojih internih odluka i dokumenata diskriminišu korisnike na GPON2 infrastrukturi u smislu nedostupnosti usluga zakupaca preko iste, o tome ću uvek da pišem, čak čekam zvanični odgovor Ratela i izjašnjenje telekoma po tom pitanju, a sve u pisanoj formi. Čim dobijem odgovor, preneću ga u celosti i ovde na forumu.
Jesu li se udostojili da odgovore?

Može, zato što je SBB od 01.04.2026. zvanično Yettel, koji već odavno fura optiku preko MTS-a.

Zato što MTS ima distribuciju TV sadržaja putem IPTV tehnologije
U box ne ide koaksijalac već lan kabl
Dok SN ima distribuciju preko dvb-c tehnologije a CAM im služi da kodirane kanale "otključa" jer bi ste u suprotnom otvorene/otključane kanale razmenjivali sa komšijama preko par svičeva i nešto koaksijalnog kabla kao nekad kod analogne kablovske
Što bi rekli na jednu kablovsku pretplatu gleda tv ceo komšiluk
Ovako zatvoren sistem i mora svaki stan u zgradi da im plaća poseban ugovor
Sa IPTV nemoguće je tako "deliti" signal televizije čak i kada bi se namestio lan svič
Ma znam ja to samo sto SN ima optiku ali preko te optike isto moze box uredjaj i ont sa lan i koaksial izlazima.
Isto ima i SBB, optiku, ont i podrsku za koaksial i lan uredjaje.
Zar je toliko tesko i nemoguce mts-u da nabavi odgovoarajuce ont i pocne i on tako da radi kao sto im radi SN...?
Kontrolise se i preko CAM korisnik i ne moze se deliti na 10 mesta, vec samo jedan gleda (a svi ostali moraju da gledaju sto i taj jedan. AJDE Samdokane promeni malo taj kanal). 😉

МТС оптика је адсл технологија пребачена на оптику а супернова оптика кабловска технологија пребачена на оптику. На супернови користе посебне таласне дужине за телевизију.

Ma znam ja to samo sto SN ima optiku ali preko te optike isto moze box uredjaj i ont sa lan i koaksial izlazima.
Isto ima i SBB, optiku, ont i podrsku za koaksial i lan uredjaje.
Zar je toliko tesko i nemoguce mts-u da nabavi odgovoarajuce ont i pocne i on tako da radi kao sto im radi SN...?
Kontrolise se i preko CAM korisnik i ne moze se deliti na 10 mesta, vec samo jedan gleda (a svi ostali moraju da gledaju sto i taj jedan. AJDE Samdokane promeni malo taj kanal). 😉
Pa cela "fora" je u optičkom transmiteru koji sa jedne strane ima optički ulaz za optički kabl, a sa druge strane lan izlaz i koaksijalac
E sad kako ide direkno optika tehnologija FTTR do uređaja ili je optika do zgrade FTTB ili stana FTTH i sam ruter ili neki ont, a na njega box ili tv su povezani
Zato negde daju taj CAM, a negde i ne.

Kako može sbb preko mts-a?
Nisam znao za to do sada
Jel to znaci da mozes da prebacis postojeci SBB eon kabl/net paket da ide preko optickog telekomovog kabla ako postoji u zgradi ili ja nesto pogresno shvatam?

Jel to znaci da mozes da prebacis postojeci SBB eon kabl/net paket da ide preko optickog telekomovog kabla ako postoji u zgradi ili ja nesto pogresno shvatam?
Ne dozvoljavaju oni prebacivanja, naročito ne sada...pre je ovo bilo po default-u jer su oni koristili masovno telekomovu infrastrukturu.

Da, definitivno ne može da se koristi SBB paket preko telekomove optike bez obzira na kupovinu istog od strane Yettela, još uvek se odvojeno vode yettel i sbb korisnici. Možda jednog dana kad se i taj deo integracije bude završio

Ista stvar je bila i kod mene. U mojoj ulici su stali sa optikom kod broja kuce 10 a ja sam broj 12.
I zvao sam ih i zakacio sam neku normalnu devojku iz MTS-a (u vreme kada jos nisu bili alava gamad) koja mi je rekla da za sada ne postoji plan da se nastavi optika kroz ulicu, ali da ce svakako pribeleziti zainteresovanost pa ce mi javiti u buducnosti. Ovo sve nakon sto sam predstavio svoju situaciju i dao im do znanja da sam razmotrio vec ponude na sajtu i da mi odgovara jedna od njih.
Nedelju dana je proslo i zvali su da potvrde pre nego sto su poslali ekipu da instalira sve. 3 dana kasnije, eto ekipe na moju adresu, zavrsise sve za pola sata, od bandera, instalacija po kuci, prikljucivanja svuda gde treba 3 tv-a, busenja zidova i svega, do izvolte koristite net.
Od dana kad sam prvi put zvao pa sve do mogucnosti upotrebe mislim da je proslo manje od mesec dana, od kojih se prve dve nedelje nije desavalo bas nista i kada sam vec bio u fazonu - ako ikad dodje, dodje.

Mislim, ja sam naveo ovde primer MTS-a jer svi koriste njihovu infrastrukturu. Ne znam dal je situacija drugacija kod konkurencije.
Ja se nadam slicnoj situaciji kao kod tebe. Planiram da se selim na selo za 3-4 meseca i treba mi dobar internet (optika) zbog posla.
Poslao zahtev/interesovanje MTS-u prosle godine u Decembru, i posle par dana me zove covek. Ja mu objasnim situaciju i on pogleda kakva je situacija, i kaze mi da jednu ulicu dalje ima optike, dok kod mene u ulici nema.
Decko je rekao da je podneo zahtev, i da ce "pogurati" malo da se sprovede optika, s obzirom na to da sam mu obecao 3 nova korisnika, sto i jeste tacno.

Covek je stavio sebi podsetnik da me zove sada u Maju i da mi da informaciju kakva je situacija trenutno. Ocekujem poziv svaki dan (iako sumnjam da ce me zvati), pa cemo videti.
Sledeci korak je da idem u MTS i da pitam da li mogu sam da kupim kabel i razvucem od stanice do kuce. Znam da ce odgovor biti da ne moze to, ali ko zna. Videcemo i koliko kosta to zadovoljstvo ukoliko moze 😀

Ne mogu da verujem

Meni je Jotel-dva radnika,razvukla 200m optike po banderama za 2 sata

Sad im skinuli mrezu i vratio se na raspali sn coax koji radi losije nego vdsl

Da li Supernova bilo gde menja coax za optiku

Meni SN monteri rekli da gde je SN coax nema optike

...

Covek je stavio sebi podsetnik da me zove sada u Maju i da mi da informaciju kakva je situacija trenutno. Ocekujem poziv svaki dan (iako sumnjam da ce me zvati), pa cemo videti.
Sledeci korak je da idem u MTS i da pitam da li mogu sam da kupim kabel i razvucem od stanice do kuce. Znam da ce odgovor biti da ne moze to, ali ko zna. Videcemo i koliko kosta to zadovoljstvo ukoliko moze 😀
Lepo je sto ocekujes poziv, ali pozovi i ti, posalji mail.. davi, bas kao sto sam ja 🙂
Taj slucaj koji sam naveo je bio mozda treci pokusaj, ali sam imao srece sto se javila neka devojka taj poslednji put koju nije mrzelo da radi svoj posao. Eto.

Posto spominjes selo, a imajuci u vidu cene mts optike koje skacu iz godine u godinu, mozda bi ti prakticniji bio starlink.
Kupis opremu koja nije 300 dukata, koliko sam razumeo logujes se na hrvatsku, mesecne brzine su oko 350 mbps down/ 100 mbps up bez obzira dal je oblacno ili napadaju vanzemaljci, a mesecna pretplata ti je oko 50 evra.

Optika je svakako bolja.. za sada... ali ovo ti daje fleksibilnost posto si na selu i da ne zavisis od caci korporacije.

Lepo je sto ocekujes poziv, ali pozovi i ti, posalji mail.. davi, bas kao sto sam ja 🙂
Taj slucaj koji sam naveo je bio mozda treci pokusaj, ali sam imao srece sto se javila neka devojka taj poslednji put koju nije mrzelo da radi svoj posao. Eto.

Posto spominjes selo, a imajuci u vidu cene mts optike koje skacu iz godine u godinu, mozda bi ti prakticniji bio starlink.
Kupis opremu koja nije 300 dukata, koliko sam razumeo logujes se na hrvatsku, mesecne brzine su oko 350 mbps down/ 100 mbps up bez obzira dal je oblacno ili napadaju vanzemaljci, a mesecna pretplata ti je oko 50 evra.

Optika je svakako bolja.. za sada... ali ovo ti daje fleksibilnost posto si na selu i da ne zavisis od caci korporacije.
Verovali ili ne, pozvali su me 😀

Zena me je pozvala, rekla da ima podsetnik od kolege da treba da me pozove da vidimo sta i kako. Cucemo se za koji dan, a ja moram saznati u kojoj ulici najblize meni ima optike, pa da vidimo sta mozemo da uradimo.
Update-ovacu vas sa informacijama, ali verujem da ce na kraju biti neki 4G net posto je mala sansa da ce ovi da razvlace samo zbog nas par.

Ono sto mi je najveci problem sa Starlink je sto posle mesec-dva prestane da radi, moram da se vracam u HR recimo i da ga aktiviram na par sati. Meni treba net svaki dan zbog posla, i zbog ovoga bi trebao da imam neki backup.
Da ovoga nema uzeo bi Starlink odmah, ne bi razmisljao, jer imam ujaka u HR koji moze to da uzme bez naknade za opremu, i da ne placam ovim klosarima

Nazad
Vrh Dno