Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Nemam pojma, ja evo vec dve nedelje popodne drndam Neo, stream, 2 Chrome prozora sa relativno dosta tabova, ChatGPT app, Viber, malo Excel... i prilicno je hladan.

Najhladniji je od novih sgiruno, ipak je bas mali TDP. Mozes videti idle temperaturu, jel koristis u krilu?

U krilu. Nisam merio temperaturu niti znam kako. Na osecaj, definitivno nije topao.

Pisao sam ovo kao odgovor u ovoj temi

Da li se nekome ovo desilo??

Update

^^
Ponudili su ono što narodu treba. Na ovome će da zgrnu više love nego na Pro liniji, koliko god da je cjenovna razlika i koliko god Pro linija ide na gore…

@Makindzo

Šta kaže prodavac? Ili se samo sklonio sa strane i ti moraš da rešavaš sve sam...

Izasao je u susret i kontaktirao je dobavljaca jer navodno jos nije imao ovakav slucaj.
Rece da ce biti reseno najkasnije u ponedeljak.
Rekao mi je da ako se ovo ne bude resilo, da ce mi zameniti mbp sa istim specifikacijama.

Ja sam sad odradio reset posto je MDM bio enroll-ovan i imao sam samo opciju da se ulogujem kao clan naucne ustanove.
Posle reinstalacije Tahoe-a i dodavanje wifi mreze MDM se opet pojavio.
Mrka kapa za sad.

Tako je, Neo ima primarno ulogu da preuzme tržište i uvuče low end korisnike u ekosistem.
Ima smisla, da osnovce i srednjoskolce uvuku i naviknu na macos. Kao sto je Microsoft sa svojim resenjima, Office, Windows i slicno, pa onda se to prenese na biznis trziste. Da ti osnovci kada porastu, naviknu na ovaj eko sistem i onda koriste i u kompanijama mac. Ali tesko ce to ici. Treba naterati sve te americke kompanije da predju sa Windowsa na Mac. Mislim da nece uspeti, cak ce biti kontraproduktivno, jer ce ti korisnici biti generalno tehnicki nepismeni, nece umeti da koriste windows, office i slicno. Vec ce morati da se navikavaju na taj sistem na pocetku svoje karijere.

Ako zelite da uzmete Macbook, vidim da iStyle u Temisvaru poprilicno povoljan 😀

Macbook Neo je oko 100e povoljniji od naseg iStyle-a(ima i 512gb verzija)
Macbook Air M5 je oko 150-200e povoljniji, zavisi od konfiguracije
Macbook Pro M5 je oko 300-500e povoljniji, zavisi od konfiguracije

Izlet u Temisvar preko agencije je oko 25e, aj da kazemo da se potrosi oko 100e za hranu i mozda jos nesto da se kupi, ako se uzima neki Air ili Pro model, ispadne svakako jeftiniji, ako se uzima Neo, za cenu 256gb kod nas, tamo moze da se uzme 512gb 😀

Kod mene piše da je 3500 lei, što je oko 690 eura. Toliko je svuda u EU, otprilike.

Pa da...to jeste...ali eto, od svih evropskih gradova, Temisvar je verovatno najblizi i najjeftiniji za posetiti...plus je prelazak preko granice poprilicno lagan, tj, bar je bio kada sam ja isao 2 puta 😀

Hteo li bi neko da mi u dm pomogne oko instalacija pojedinih apk.
Nisam vica oko instalirana i brisanja aplikacija?
Za brisanje se i snadjoh ali se instalaciju mi bas ne ide

Pgledaj ovaj video,prvi deo je kako da instaliras sa app stora,a drugi preko browsera

Pogledaj i ovaj vidim da je star 5 god,ali mislim da Apple tu nije nista menjao.

Praktično najveći na tržištu consumer laptopova...

Pozdrav svima, prvi put pišem na temi ovde. Skoro sam uradio zamenu Air M4 na M5 pro, samo zbog ventilatora. Air M4 mi je radio posao strašno, verzija sa 24gb rama, prikopčan na TB4 dok sa 2 monitora nikad nije zaštucao. Skoro krenem da radim na novom projektu na poslu i da koristim malo 3d modelinga [stvarno minimum], i primetio sam usporenja verovatno zbog termalog ograničenja, Apple ponudio neke dobre pare za zamenu + firma doplatila za M5 Pro, reko što da ne. Prvo iznenadjenje je bila debiljina laptopa 🤐, Air je stvarno najudobiniji laptop koji sam ikad koristio, ne oseti se na krilu, drži se sa 2 prsta, baterija neograničena [za moje potrebe, max 4-5h vikendom koristim kompjuter]. Drugo iznenadjenje Mac OS Tahoe, da ne komentarišem previše, po mom mišljenju ovo je strašan downgrade sa Sequoia.
Znam da Apple ima čudan odnos sa ventilatorima [blago rečeno]. Prvo sam mislio da ventilator na M5 ne radi ili nešto, laptop se usija a ventilator se ne čuje. Pošto sam Mac OS koristio sam na Air, nemam iskustva sa fan control programima [prethodni Mac mi je bio 2012 pro, pre mnogo godina], na Thinkpadu ceo život koristim TP Fan control i imam svoj preset. Instalirao sam Macs Fan Control program i gle čuda ovaj laptop ima ventilator koji radi, koliko vidim po Apple dizajnu, CPU skoci na 90c i onda krene kao nešto da puše, do 85c+ brzina je 0 rpm. Ja razumem tu logiku, čak i Thinkpad radi slicno po BIOS podesavanjima njegovim, [CPU je dizajniran da radi na tim temperaturama i nema potrebe hladiti ga aktivno jel]. Moj problem sa tim je toplota koje se nakuplja u šasiji laptopa i na "nižim" temperaturama, sa ugašenim ventilatorom, CPU uvek da stoji izmedju 50c i 80c, baterija se ugreje, gornja površina itd.
Na TP Fan control [Thinkpad] najviše mi je odgovaralo <50c = 0 fan, >50c = ~15%, >85c = 100% fan, tako uvek imam ventilator da izvuče topao vazduh iz laptopa, ne samo da hladi CPU, znam da nema nekog benefita da CPU bude na 65c umesto 85c, oni lagano rade na 95c satima, ovde se radi o komforu.
Uzeo sam Pro zbog ventilatora, hoću da taj ventilator ventilira, prosto.
Pored Macs Fan Controla, imate li neke preporuke za kontrolu ventilatora, koja su vaša iskustva sa ovim?

Prilozi

• Screenshot 2026-04-27 at 10.53.10 AM.png
    Screenshot 2026-04-27 at 10.53.10 AM.png
    314.5 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot 2026-04-27 at 11.09.16 AM.png
    Screenshot 2026-04-27 at 11.09.16 AM.png
    71.1 KB · Pregleda: 22
Ja sam na MacBook Pro 14" M5 Max odmah podesio da se FAN aktivira agresivnije. Kada mi je stigao, Fan Control nije ni podržavao M5, ali nisam ga nešto puno koristio tih par dana. Sada mi je to podešeno i ne razmišljam više o tome, niti je buka neki problem.

Ja sam na MacBook Pro 14" M5 Max odmah podesio da se FAN aktivira agresivnije. Kada mi je stigao, Fan Control nije ni podržavao M5, ali nisam ga nešto puno koristio tih par dana. Sada mi je to podešeno i ne razmišljam više o tome, niti je buka neki problem.
Isti program koristiš?

Nazalost to je to sto se grejanja tice, ali skinuces malo toplotu kucista ako ranije pali ventilator.

Ima jako dobre performanse m5 pro, ali smo stigli na potrosnju i grejanje gde je stalo sa Intelom I9 u 2019. godini pre pojave M1.

Nazalost to je to sto se grejanja tice, ali skinuces malo toplotu kucista ako ranije pali ventilator.

Ima jako dobre performanse m5 pro, ali smo stigli na potrosnju i grejanje gde je stalo sa Intelom I9 u 2019. godini pre pojave M1.
Razumljivo, njihova svesna odluka, mora negde da se stane, ili akustika i baterija, ili cista snaga. Mislim da su lep kompromis napravili [sem ventilator = 0 rpm na >75c]. Otvorio sam M5 Pro 1. dan da vidim sta ima unutra, mogli su jos 3 ventilatora i hladnjaka staviti, ali nije njihova filozofija.
Ja se ne žalim, za šta ga koristim, može neko da igra RE2 na 2. monitoru a da ne primetim 😀. Ne koristim externu tastaturu, pa su mi ruke na laptopu naslonjene ceo dan, ali to je to, sa 2k rpm laptop udoban hladan.

Prilozi

• IMG_6504.jpeg
    IMG_6504.jpeg
    290.3 KB · Pregleda: 17

Pa nije baš tako. M5 Max vrti QWEN model skoro ceo dan (GPU konstantno 100%, CPU oko 70%), nije nešto preterano vruć u 14" kućištu postavljen vertikalno iza monitora. Taj Intel iz 2019 se ugreje dok vrti Chrome sa par tabova. Pričamo o M5Max laptopu koji ima neuporedive peformanse u odnosu na 99% x86 mašina.

Grejanje kućišta nije nikakav problem kod ovih mašina, već trotling, ako se ugreje previše. Sa isključenim ventilatorima (na default) MBP M5 Max u AI posle nekog vremena bude sporiji od MacStudio M4 Max.

Sa te strane ne bi im škodilo da kod M6 pređu na 2nm što će relaksirati priču za nekih 30%, omogućiti više tranzistora na istim temperaturama i doneti 30% veće performanse.

Otvorio sam M5 Pro 1. dan da vidim sta ima unutra, mogli su jos 3 ventilatora i hladnjaka staviti, ali nije njihova filozofija.

Za to imaju MacStudio. Kada izađe Mac Studio M5 Max imaće solidno bolje peformanse od MBP M5 Max upravo jer mu 70% kućišta zauzima hlađenje. Nema kod njega trotlinga i sl. Za kontinuirani hi perf rad kupuje se takva mašina, laptop je laptop. I dalje je fascinirajuće kakve performanse su uspeli da sabiju u kućište laptopa zahvaljujući Apple ARM čipovima.

Poslednja izmena:
Pa nije baš tako. M5 Max vrti QWEN model skoro ceo dan (GPU konstantno 100%, CPU oko 70%), nije nešto preterano vruć u 14" kućištu postavljen vertikalno iza monitora. Taj Intel iz 2019 se ugreje dok vrti Chrome sa par tabova. Pričamo o M5Max laptopu koji ima neuporedive peformanse u odnosu na 99% x86 mašina.
Da, nivo buke je neuporedivo manji nego Intel, ono je bas bilo poletanje aviona kada se ugreje 🙂. Ali TDP CPU-a je sada tu negde zavisno od konfiguracije. Ne znam, kako kome, meni je vec osnovni 13" MBA M3 bio prevruc za koriscenje, lepo tanko kuciste ali dzabe, smetalo mi.
Evo ovde imas temp kucista 14", M5 i NEO, nije bas malo, podnosljivo ali nije sjajno. https://forum.benchmark.rs/threads/apple-m1-m2-m3-m4-macbook-air-i-pro.465982/post-7691598

Nazad
Vrh Dno