Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li je neko pokušao (i uspeo) da izbegne plaćanje velikih marži uvoznika? U pojedinim ne-EU zemljama (recimo u Albaniji) su cene daleko niže nego kod nas, a takođe nismo deo Evrope kao ni oni. Da li je moguće uvesti automobil iz Albanije u Srbiju?

1000054179.jpg

1000054180.jpg

Skoro sam gledao neki klip, lik sa Kosova je uvezao Sealion 7 iz Albanije. Posle placanja dazbina i homologacije kostao ga je oko 37-38 hiljada eura. Najveca mana takvog vozila je sto nema CCS prikljucak za punjenje, vec onaj kineslo GPB (tako nesto), pa se mora koristiti adapter. Plus naravno, servisna podrska je upitna jer je sigurno dosta delova drugacije od evropske verzije.

Da nije možda ipak 3.8l/100km.
Krenu je od kuće pun, potrošio je još 7.108 dinara na OMV punjačima, prešao je 900km, a ostalo mu 47, u prethodnom postu je napisao da je pun od kuće prešao 350, a ostlao mu 40km, tako da od ovih 900 odbijem 350 i ispadne da je 550km prešao dopunama sa OMV-a, koje su koštale 7108.
7.108 podeljeno sa 5.5 je 1.292 dinara na 100km, što mu dođe oko 6 litara dizela.

3.8 bi verovatno bilo da je u ovih 7.108 dinara i inicijalno punjenje kod kuće, a napisao je iznos PLUS sam krenuo sa punom baterijom.
7108 dinara struje + sam krenuo od kuće sa punom baterijom. 900km ukupno, ostalo 47 km dometa.

Sve punjeno na OMV preko charge and go na 120 i 140 KW punjačima.

Po meni to je i dalje sasvim OK računica, jer nije skuplje od dosadašnje vožnje. Samo se duže čeka punjenje, nego gorivo.
Posebno što se ne ide svaki dan 900km.

Krenu je od kuće pun, potrošio je još 7.108 dinara na OMV punjačima, prešao je 900km, a ostalo mu 47, u prethodnom postu je napisao da je pun od kuće prešao 350, a ostlao mu 40km, tako da od ovih 900 odbijem 350 i ispadne da je 550km prešao dopunama sa OMV-a, koje su koštale 7108.
7.108 podeljeno sa 5.5 je 1.292 dinara na 100km, što mu dođe oko 6 litara dizela.

3.8 bi verovatno bilo da je u ovih 7.108 dinara i inicijalno punjenje kod kuće, a napisao je iznos PLUS sam krenuo sa punom baterijom.

Po meni to je i dalje sasvim OK računica, jer nije skuplje od dosadašnje vožnje. Samo se duže čeka punjenje, nego gorivo.
Posebno što se ne ide svaki dan 900km.
Slažem se. Računao sam i inicijalno punjenje, pretpostavljam preko noći, koje otprilike košta 700din. za bateriju od 80kw.
I mislim da je sa tim ok potrošnja, posebno za nekog ko ne ide svaki dan na duži put.

Opet je to dobra racunica s obzirom koliko je punjenje na brzim punjacima skupo kod nas. U Nemackoj na primer, ko ima Ionity pretplatu punjenje mu je 0,39 eura po kilovatu. Ali zato kod njih je kucna struja doata skuplja nego kod nas.

Da se nadovežem, oba punjenja - 67 minuta.

I još nešto, u povratku sam vozio 130 km/h, nije radilo ni grejanje ni klima, samo ventilacija jer sam krenuo mnogo ranije. Bez problema je izgurao ~20 kW/h.

Kada sam dolazio krenuo sam sa 20.5, stigao sa 22. I to vozio 115 km/h, ali je tada temp bila 5 stepeni + kiša.

Ima li neko da je kupio EV od kada su doneli odluku o subvencijama i da je dobio istu (u zadnjih 45 dana). Predpostavljam da je vecina poručila vozila i čekaju da stignu da bi mogli uopšte da podnesu zahtev?

Kaparisao Atto 3 Evo u četvrtak. Očekivani rok isporuke kraj jula ili početak avgusta. Na žalost još uvek nema probne vožnje pa idem malo na sreću, ali ono što sam našao od recenzija na internetu mi deluje da je značajan napredak u odnosu na prethodnu generaciju.

Nadam se da će tada i dalje moći da se dobije subvencija 🤞.
Po svemu sudeći kolega. Izgleda da ćeš dobiti ovu verziju BYD ATO 3

Ovo je zver i nestvarno zaokružen proizvod na našem tržištu.

Bilo bi lepo da se raspitaš u prodaji da li će ti biti isporučen ovaj model.

Znaci da se sve i odigralo kako smo pretpostavili ovde na forumu, ko je pozurio i odmah izuzimao sta je imalo prosao je.

Konkretno kod mene, Atto 2 sa 45khw baterijom i subvencijom mi je mnogo bolje legao nego sto bi onaj od 60kwh na sajamskom popustu bez subvencije 😉

Inace, prvi utisci su sjajni, punjenje jednom nedeljno, autoput ~200km, magistrala/grad ~380km/baterija. Cist grad nisam stigao da izvozim celu bateriju. Potrosnja koju prikazuje na zadnjih 50km nije tacna, proslog vikenda vozio nekih 250km, prosek na 50km bio uvek oko 10-11kwh, dok je realno bilo 12.2kwh. Tako da ne znam kako racuna on tu potrosnju.
Ubrzanje dovoljno za normalnu voznju, udobnost ok, gepek manji, kabina prostrana. Dizajn sveden bez isticanja detalja.
Punim ga kuci na trofaznom punjacu, struja 10A po fazi ogranicena jer nocu imam i drugih potrosaca u kuci. U svakom slucaju ujutru me ceka 100%.

Kojom brzinom vozis na autoputu?

Koga zanima, zvanična informacija koju sam dobio iz Ministarstva zaštite životne sredine:
ZAHTEVI SE MOGU I DALJE PODNOSITI ALI SREDSTVA SU POTROŠENA, TRAŽILI SMO DODATNA.
Verovatno je skoro pola budzeta otislo Posti Srbije:

Ja se isreno ne bih nadao dodatnim sredstvima ove godine, budzet Srbije je ionako dosta okrnjem smanjenjem akciza na gorivo, a tek se ocekuje kriza. Ekologija u ovakvim situacijama je sigurno na zadnjem mestu.

Kojom brzinom vozis na autoputu?
110-130kmh

Nisam puno vozio autoput, ali snaga je bila izmedju 24 i 26kw bez obzira na brzinu, isto i na 110-120-130 sto ne moze biti.
Kada budem radio malo ozbiljniji test imacu tacnije podatke sto se autoputa tice.

Pitanje: da li neko ima iskustva sa punjenjem na Ionity i Tesla punjacima?

Ja se isreno ne bih nadao dodatnim sredstvima ove godine, budzet Srbije je ionako dosta okrnjem smanjenjem akciza na gorivo, a tek se ocekuje kriza. Ekologija u ovakvim situacijama je sigurno na zadnjem mestu.
Nažalost uvek je na zadnjem mestu i subvencije sa ovoliko smešnim budžetom su samo jedtin PR i da ispadne da se kao barem nešto radi. 🙂

Dodatno je obesmišljeno sve time što država pola subvencija potroši na samu sebe, ako je tačno uopšte ovo za poštu.

Nemojte džabe da pokušavate, punjenje na Superchargerima kod Ikee je sa razlogom onemogućeno vozilima koje nisu Tesla, blokirana je autorizacija, inače bi se svi sjatili da pune besplatno, ionako su svi srpski Teslaši tamo, plus stranci, sve je uvek zauzeto 🙂

• Like
Reagovanja: mnt
50% su šanse da hoće, a 100% da neće.

Dok god je ovakva uredba na snazi kod nas, da prakticno je nemoguce naplacivati punjenje po kilovatu, vec se mora punjenje naplacivati po minuti, nema sanse da Tesla nesto ulaze ovde, siri, menja... I ova dva mesta za punjenje sto su postavili u Srbiji jeste samo zbog ljudi koji voze Tesle i tranzitiraju kroz nasu zemlju.

Planiram duzi put, na tom putu imam Tesla i Ionity punjace. Zato sam pitao, da znam da li mogu da se punim na njima ili ne.

Na Ionity punjacima mozes puniti, ali skini aplikaciju, dodaj karticu, spremi to unapred da posle bude sve ok kad stignes da punis.

Treba da tinradi i sa Tesla app ako skines app i povezes karticu.

@ackopk@
Samo vidi da platiš tipa IONITY Power mesečnu članarinu od oko 12€ da bi ti bilo mnogo jeftinije po kW. Jer je tipa ako plaćaš karticom direkt na punjaču 0,69€/kWh, ako imaš samo aplikaciju bez clanarine 0,66€, a sa Power članarinom 0,39€.

Jedino ne znam da li je neko već plaćao tu članarinu i koju zemlju izabere

Planiram duzi put, na tom putu imam Tesla i Ionity punjace. Zato sam pitao, da znam da li mogu da se punim na njima ili ne.
Kad instaliras Tesla app i ubacis svoj auto, sama aplikacija ti pokaze dostupne Tesla punjace na kojima možeš puniti svoj auto. Jednostavno rečeno - ako ti app ne pokazuje neki Tesla punjac, onda je tu rezervisano samo za Tesla vozila 😉

Samo da pohvalim Ledi punionicu u Pazovi, em imaju punjače od 400 kWh/170 kWh/..., em su jeftiniji.

Nazad
Vrh Dno