Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

Eto vidiš,i dodje jonnyguru i kaže da prodaju najbolje i odnos cena-kvalitet-performanse.
Klasičan primer,nema dalje.80evra za ovo koliko košta na sajtu,pa msi a-gl ga čisti u svim scenarijama.A on kod nas košta 65 evra.
Kako sad da verujemo čoveku to što si napisao za naredne modele i šta spremaju?
Ineriorniji je u svim delovima.
Nece da ti daju i to ti je.Da ne pomenjem da je msi sam po sebi skuplji a prilično jeftiniji za proizvodnju od cx-m

80evra za ovo koliko košta na sajtu
nema ga u Evropi, pitanje je koliko ce biti kad stigne, ali da vrlo moguce 70-80 eur
Eto vidiš,i dodje jonnyguru i kaže da prodaju najbolje i odnos cena-kvalitet-performanse.
Klasičan primer,nema dalje.80evra za ovo koliko košta na sajtu,pa msi a-gl ga čisti u svim scenarijama.A on kod nas košta 65 evra.
Kako sad da verujemo čoveku to što si napisao za naredne modele i šta spremaju?
Pa i jeste u Americi i u Nemackoj i kod Madjara, gde je RM750/RM750e cena kompetitivna (zavisi gde tacno protiv cega malo), polako sa nasim trzistem, MSI je ustaljen brend, moze jeftinije da se uveze + su nasi verovatni uzeli previse 650 i 750W A-GL modela pa je zato veoma dobra cena trenutno xD

MSI a-gl / gls je veoma kompetitivno, ali recimo Corsair RM750e je jeftinije od svih MSI A-GL/GLS varijanti i od 650W i od 750W i ima mnogo vise prodatih na Amazon-u

a za CX-M 2025, aj da vidimo kako se kotira na SPL listi, Router Ero je prilicno rigorozan kao i Aris

Zanimljivo CX-M 2025 je B- i A-GL ovo sto ima kod nas B, nije toliko daleko/dramaticno koliko si zapeo odmah da ocrnis i poklopis jonnyGURU-a

MSI je dosta izmesao, ima i verziju II GL ima i GLS kompletno drukcije

Svejedno licno ja cekam HWbusters/Aris recenziju, jer mislim da su prestrogi i Aris i Router Ero iz malo sto popricah sa obojicom, ti imas sta ti cenis da je dobar opseg testiranih karakteristika da napajanje ispunjava, oni imaju svoje, ja imam svoje xD

Screenshot 2026-04-14 173538 - Copy.pngScreenshot 2026-04-14 173348 - Copy.png

Poslednja izmena:
Kotira se kao blagi skok,i ništa posebno.To što se kotira oba u B npr nema dodirnih tačaka kakvo je jedno napajanje u odnosu na drugi.Msi kad pogledaš moze slobodno u višu klasu kad bi se uporedio ta dva samo.Cx-m je patos psu na savremenijem osnovnom dizajnu dc-dc+llc (non SR)i štednjom na svakom koraku.Jednostavno je glupo porediti tu hec platformu sa cwt gpx(budzet).
Cx-m posmatraj kao osnovni moderan model sa ustedom na svakom koraku...
Msi a-gl i a-gls nisu iste platforme.
Ili ako ostane cena gl modela 65evra,taj corsair treba da bude 50 evra...eto ti razlike 🙂

To što se kotira oba u B npr nema dodirnih tačaka kakvo je jedno napajanje u odnosu na drugi
Slozicemo se da se ne slazemo

Takodje, da ne bude pogresno shvacen, ni meni ni nije prvi izbor CX-M 2025, al nam se verovatno ne slaze gomila razloga (mada cekam Aris-ovu recenziju da vidim sta napise u negativnoj/cons stavci)
Msi a-gl i a-gls nisu iste platforme.
Pa da, zato sto je originalna a-gl bila lose sklopljena xD
Ili ako ostane cena gl modela 65evra,taj corsair treba da bude 50 evra...eto ti razlike 🙂
Ne sumnjam da ce biti prevelika cena Corsair-a u domacim prodavnicama, MSI ima bolju inerciju, nadam se da ce se popraviti, jer je Corsair bolja opcija

Btw MSI A-GL 650W cak nije ni ATX 3.1 / gen 5, nema 12v-2x6 kabl, ...

Poslednja izmena:
mada cekam Aris-ovu recenziju da vidim sta napise u negativnoj/cons stavci
Nema šta da napiše,zna sad šta je unutra i šta moze očekivati,pa na osnovu toga dati ocenu.Ali samo na osnovu te platforme i kako se pokazala,ne moze da izmisli toplu vodu,pa kroz prizmu toga ide ocena.A vec sada znamo da je tanko i skupo.
A i ima test taj sa cybenetics sajta i delovi i brojevi..

lako se dostize gold sa novijim platformama,koja nisu skupa.
Podseti me ovaj tvoj komentar na sta je jonnyGURU spominjao zasto ce CX da bude toliko bolje od CX-M, pa pretrazim discord da proverim, elem pozitivna stvar za buku za CX sto ce biti Sinhrona rektifikacijom jer su Kineski brendovi kao Perfect Way i ChangJing preplavili trziste dobrim jeftinim MOSFET-ima, i HEC nije hteo da prihvati dizajn sa Pasivnom rektifikacijom jer nije isplatljiv

Uf, Uf, Corsair CX450 ATX3.1, CX550 ATX3.1 i CX650 ATX3.1 se spremaju da bude prave bombonice, ne mogu da stigne na nase trziste dovoljno brzo

A, do tad barem imamo ovo za kome treba bas najeftinije gold ATX3.1 da ima 12v-2x6 kabl (jedino sto nema hwbusters review ni Cybenetics, i sto je High Power, al je B+ na SPL listi tako da je odlican znak

Poslednja izmena:
Pa 750w 🙂
Koja je razlika u odnosu na Msi?Nema...kao i kod drugih proizvodjača za snagu manju od 750w ne stavljaju kablić.Tako i kod a-gl,od 750 ima,od 650 nema.No deluje povoljnije Asrock,verovatno savremena platforma sa patos delovima,otud gold i 3 god garancije.
Nemam nista protiv toga,čak naprotiv.Dovoljno jeftino i savremeno za donji budzet .

Yup, nazalost i Asrock takodje nema 12v-2x6 kabl na 650W modelu

I takodje ko zna za ventilator sta je unutra, MSI A-GL barem nije najeftiniji obican Sleeve bearing ventilator, ali su svi krenuli na najeftinijim jedinicama da bas seku troskove na 650W i ispod sa ventilatorima

bilo da uguraju Sleeve ili Dual Ball Bearing (sto jos i ispadne ne toliko lose)

Nema nekih testova za taj brend.Ovako samo mozemo da nagadjamo,npr njihovu filozoviju (jedan psu na cybenetics, tgfx550/SANR),cenu za toliku snagu verovatno su budzet i levi oem. Tako da vrv ništa vredno pomena

Našao sam na YT klip gde je neki Rus rastavio Thermalright TR-TG1000. Kaže da je slična platforma kao Aerocool Integrator Gold i Enermax Revolution, samo u Thermalright idu malo lošije zavojnice i kondenzatori, pa je samim tim malo jeftinije.

Deluje mi da nije neko vrhunsko napajanje, ali nije ni totalno smeće.

Uzeto je napajanje MSI mag A1000gl, atx 3.1 i pcie 5.1. Vreme je da se preventivno zameni staro napajanje iz potpisa (kupljeno 2016. godine).

Nego da li zna neko da li treba da se registruje na msi sajtu što se tiče garancije jer napajanje ima 10 godina?

Tako barem piše na sajtu gde sam kupio Giga...n

Prilozi

• MSI.jpg
    MSI.jpg
    121.4 KB · Pregleda: 35
Proveri sa radnjom kako ide to +X godina u psu svetu.Treba da imaš neku potvrdu kasnije kad istekne saobraznost.Dal izdaje radnja,uvoznik ili prozvodjač u vidu te produžene garancije,i koga kontaktiraš za reklamaciju,vrv uvoznika.
Ali mislim da liči na RMA,šalješ proizvodjaču,tako mi deluje.

Poslednja izmena:
Meni ovo liči na to da bi trebalo da mu daju popunjen garantni list gde će biti upisano da ima 10 godina garancije.
Kad sam kupovao svoje sadašnje napajanje, prodavac mi ne bi dao garantni list, da se nisam pobunio. Prvo se "iznenadio" da napajanje ima 10 godina garancije, dok mu nisam pokazao šta piše na njihovom sajtu, onda je popunio garantni list i dao mi ga.
Sličnu situaciju sam imao i kad sam kupovao veš mašinu, isto sam morao da opominjem prodavca da mi nije dao garantni list i da treba da upiše da mašina ima 5 godina garanciju.
U pitanju su bile različite prodavnice, ali navike naših prodavaca su svuda iste.

Zvao sam radnju gde sam kupio napajanje Giga...n i reče mi prodavac da ne treba da se registrujem ne sajtu jer mi je popunjen garantni list, da ako se nešto desi u te 2 godine u zakonskom roku tj. po fiskalnom računu obraćam se radnji u kojoj sam kupio proizvod a nakon 2 godine ukoliko se nešto desi obraćam se uvozniku koji je u ovom slučaju EWE company i oni rešavaju problem.

Zvao sam radnju gde sam kupio napajanje Giga...n i reče mi prodavac da ne treba da se registrujem ne sajtu jer mi je popunjen garantni list, da ako se nešto desi u te 2 godine u zakonskom roku tj. po fiskalnom računu obraćam se radnji u kojoj sam kupio proizvod a nakon 2 godine ukoliko se nešto desi obraćam se uvozniku koji je u ovom slučaju EWE company i oni rešavaju problem.
Pa što ne reče odmah da si dobio popunjen garantni list gde piše da napajanje ima 10 godina garanciju?
Nema šta dalje da se radi oko toga, ako imaš garantni list. Registrovanje na sajtu ide kad ti potvrdu o garanciji ne daje prodavac, nego dobiješ od proizvođača potvrdu nakon registracije.

Pa što ne reče odmah da si dobio popunjen garantni list gde piše da napajanje ima 10 godina garanciju?
Nema šta dalje da se radi oko toga, ako imaš garantni list. Registrovanje na sajtu ide kad ti potvrdu o garanciji ne daje prodavac, nego dobiješ od proizvođača potvrdu nakon registracije.
Ne piše 10 godina već samo popunjena izjava saobraznosti od strane prodavca.

Nazad
Vrh Dno