Šta je novo?

Xiaomi 17/17 Ultra

• Začetnik teme Začetnik teme Sync
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
meni je bolji oppo. Bolje se snalazi sa vegetacijom, doduse u svetlim kadrovima ima hromatske aberacije negde gde xiaomi nema, a ima i suprotnih primera. Xiaomi je negde previse mekan, a negde ga pa previse izostri dok je oppo konstantan. i na prvu oppo fotke deluju daleko primamljivije za oko do je Xiaomijev Laica uzasano taman na svakoj fotki.
Mani slike na Xiaomi deluju mnogo realnije, po meni, su boje tacnije, na Oppo mi je svaka slika dosta osvetljena.

meni je bolji oppo. Bolje se snalazi sa vegetacijom, doduse u svetlim kadrovima ima hromatske aberacije negde gde xiaomi nema, a ima i suprotnih primera. Xiaomi je negde previse mekan, a negde ga pa previse izostri dok je oppo konstantan. i na prvu oppo fotke deluju daleko primamljivije za oko do je Xiaomijev Laica uzasano taman na svakoj fotki.
M9 nije point and shoot, zahteva da se EV smanji ili poveća u zavisnosti od situacije, što em me mrzelo jer sam hteo samo point and shoot po default podešavanjima.

s druge strane, veliki problem sa M9 jeste zaključan WB koji baš nije idealan za oblačno vreme ili loše osvetljenje, a oba su bila loša kad sam radio upoređivanje pa je na sve to trebalo ići sa +EV što nisam uradio.

master ima kustomizaciju kao pro mod pa je dosta agilniji što se uslova tiče.

kvalitet kao kvalitet, master mod odličan, ni jedan drugi telefon mi nije ravan u auto ili nekom drugom modu (humanistic, raw light khm khm itd).
processed M9 kvalitetniji i prirodniji kad se gleda na velikom ekranu, samo zahteva dobre uslove za fotkanje.

ili drugi grad, koji nije Pančevo 🤣 pošto Kinezi i Japanci nemaju problema sa tim, šta god da fotkaju, izgleda odlično.

evo nekih od pre par dana, nemam više primera.
taj kvalitet ne može da se izvuče iz jpgmax nikako.

uglavnom nema greške ni sa jednim, OPPO master predobar ali auto mod očajan.
Xiaomi auto mod odličan, nije kao master ali nije ni toliko lošiji koliko sam očekivao.
M9 ili kvalitetniji od mastera ili neupotrebljiv, nema između.

M9 nije point and shoot, zahteva da se EV smanji ili poveća u zavisnosti od situacije, što em me mrzelo jer sam hteo samo point and shoot po default podešavanjima.

s druge strane, veliki problem sa M9 jeste zaključan WB koji baš nije idealan za oblačno vreme ili loše osvetljenje, a oba su bila loša kad sam radio upoređivanje pa je na sve to trebalo ići sa +EV što nisam uradio.

master ima kustomizaciju kao pro mod pa je dosta agilniji što se uslova tiče.

kvalitet kao kvalitet, master mod odličan, ni jedan drugi telefon mi nije ravan u auto ili nekom drugom modu (humanistic, raw light khm khm itd).
processed M9 kvalitetniji i prirodniji kad se gleda na velikom ekranu, samo zahteva dobre uslove za fotkanje.

ili drugi grad, koji nije Pančevo 🤣 pošto Kinezi i Japanci nemaju problema sa tim, šta god da fotkaju, izgleda odlično.

evo nekih od pre par dana, nemam više primera.
taj kvalitet ne može da se izvuče iz jpgmax nikako.

uglavnom nema greške ni sa jednim, OPPO master predobar ali auto mod očajan.
Xiaomi auto mod odličan, nije kao master ali nije ni toliko lošiji koliko sam očekivao.
M9 ili kvalitetniji od mastera ili neupotrebljiv, nema između.
Čekaj, kako beše, imao si Vivo ? Kakav je u pređenje sa Xiaomi auto modom, M9 i Oppo autom i Master modom ?

Čekaj, kako beše, imao si Vivo ?
nikad, niti planiram.

odbija me štednja i sistem tri kamere, odbija me AI crtanje i lažni detaji u svakom mogućem modu i jednostavno njihov procesing i teksture su mi odvratne.

jedino onaj raw light što liči na nešto ali se onda vidi inferiornost kamera sistema i manjak četvrte kamere.

OPPO auto je meni neupotrebljiv, sličan je vivo auto modu, ume da crta na 1x i na 40x isto. previše je oštar, mada su mi boje super.
moje iskustvo

OPPO master>=M9 cloud/local >Xiaomi auto> OPPO auto.

ono što me kod Xiaomija privlači jesu boje i uako prirodan HDR. njihova implementacija LOFIC-a je predobra, senke ostaju tu gde jesu, kontrasta ima ali su highlights pod kontrolom, i to nežan prelaz, ne onako odvratno hdr-ovski kao vivo/Samsung/pixel.

počeo sam isto da se igram sa pro modom, danas malo intenzivnije, našao sam neke presete i predobri su

primer OPPO auto crtanja

6984.jpg6985.jpg

400mm auto mod OPPO i Xiaomi
OPPO sa 6x skroz crta dok je Xiaomi potpuno prirodan sa 4.3x.

a vivo ti je kao OPPO otprilike.

ono sto Xiaomiju jedino fali jeste hi res mod, 25-50mpx fotke, mada i sad sa 12mpx izgledaju bolje nego konkurencija sa 25/50 mpx.

Poslednja izmena:
jedino onaj raw light što liči na nešto ali se onda vidi inferiornost kamera sistema i manjak četvrte kamere.
Na šta tačno misliš ovde? Humanistic mod je neki pandan oppo masteru, samo oppo ima veliku prednost jer nisi limitiran na 12mpx. Sa druge strane vivo ima sraw koji je babaroga za sporije/statične kadrove ako se malo provuče kroz lightroom.
Što se crtanja tiče, pisao je @thebatman u drugoj temi, popeglali su kroz updateove, a i ja mogu da potvrdim za x300 pro.
Mada se slažem da je auto mod često neupotrebljiv sa hdr-om.

Na šta tačno misliš ovde? Humanistic mod je neki pandan oppo masteru, samo oppo ima veliku prednost jer nisi limitiran na 12mpx. Sa druge strane vivo ima sraw koji je babaroga za sporije/statične kadrove ako se malo provuče kroz lightroom.
Što se crtanja tiče, pisao je @thebatman u drugoj temi, popeglali su kroz updateove, a i ja mogu da potvrdim za x300 pro.
Mada se slažem da je auto mod često neupotrebljiv sa hdr-om.
to je svake godine ista prica, sve srede azuriranjem, treba im pet meseci da ispeglaju telefon i onda je "kao" super. prodje sest meseci, oni izbace novi telefon i opet ispocetka.
mozda je x300u i bolja od x300p i x200u i x300p od x200u i x100u ali kad ga stavis pored Oppa ili Xiaomija, i dalje vidis crtanje i AI. manjak cetvrte kamere nadoknadjuju crtanjem na mnogo a ne samo to nego sto crtaju i na native fokalnim distancama.

Da se razumemo, ne kazem da Xiaomi ne izostrava, ume i on da zabode. recimo danas sam fotkao desetak fotki u roku od par sekundi, osam su bile savrsene, dve su mi bile ne daj Boze, kao da ih nije isti telefon napravio. Da li sam pomerio telefon dok sam fotkao ili mu je zabo processing zbog rafala ili se zbunio dok je racunao exposure, nemam pojma. ali svakako su mu fotke prirodnije i bez fake detalja i na native i na zumovima u odnosu na Vivo a i nema taj plasticni, uljani izgled kao sto ima Vivo.
Xiaomi ima isto jak denoise u nocnim uslovima i oil painting na telefoto, ali ja ni jedan telefon nisam video da ima dobre i realne nocne fotke da lice na nesto, osim ako se ne koristi gcam.

Ali sto se AI i crtanja tice, Xiaomi ga ili nema ili ga ima minimalno u odnosu na ostale.

i ne zanimaju me 20-30-40x zumovi, ko to hoce neka kupi konverter. da li ce oppo ili xiaomi ili vivo da iscrtaju bolje na 50x mi je potpuno nebitno, mene zanima native fokalna distanca i jedan ISZ u 99% slucajeva, u onih 1% su mi slike do 20x
1775951252818.png
1775951407489.png
1775952081483.png

xiaomi levo, x200u desno, 85mm, vivo skroz iscrtan na svojoj native telefoto fokalnoj distanci

Pišeš o 3 različite stvari, ne mogu da se pohvatam... Suština je da je na default i auto modu Vivo smeće, tu ga i iphone šije, ali apsolutno sve može da se podesi i poisključuje. Iz tvojih komentara se stiče utisak da to nije slučaj.

Za ove obrve i trepavice, sharpness na minimum.
Tekstura kaiša(cela fotka ustvari) ima jak lokalni kontrast, nešto kao kad u lightroom-u odvrneš Texture i Clarity slidere. Ako ti se ne sviđa, prebaciš sa Zeiss na Texture color profil.
Za ovu travu ne znam šta bih reko, nikad nisam video sličnu situaciju.

Ali da ne idemo u off više.

Kakav je ovaj camera ring u praksi? Telefoni sve veći i teži a tek se sad neko setio da malo olakša korišćenje...

Paragraphica.. haha. Extra.
Čovek se potrudio, čak i to napravio.
Živimo u jednom zaista uzbudljivom vremenu.

to je svake godine ista prica, sve srede azuriranjem, treba im pet meseci da ispeglaju telefon i onda je "kao" super. prodje sest meseci, oni izbace novi telefon i opet ispocetka.

I ovome sam i ja razmišljao. Ima li kraja krugu?
Mislim, naravno da za sada nema.
I dobro je što na kraju svakog kruga bude bolje nego u prethodnom.

Baš se studiozno posvećujete ovome.
Dekodirate ono što su i kako proizvođači zamislili.
Nije lako ni njima, a ni vama.
Situacija/uslova bezbroj, ukusa takođe.. treba sve to objediniti.
A od kamere se očekuje da izbaci odgovarajući rezultat samo jednim klikom. Eventualno da se pre, ili posle toga, odaberu neki modovi, filteri..

Ne bih da vas odvlačim od zanimacije koju imate.
Uostalom, tako velika većina i koristi kamere telefona i zato se proizvođači toliko i trude da svima ugode.

Nego..

počeo sam isto da se igram sa pro modom, danas malo intenzivnije

Pro mode. To je manual. Više ili manje, koliko vidim iz podešavanja koje je onaj čovek podelio.

Aperture, shutter speed i ISO.
To je osnova i to su činioci jednačine jedne fotografije.
I WB.. ako AWB ne uradi dobar posao. Mada, to se lako ispravi kasnije u post processing-u.

Aperture je kod kamera telefona uglavnom uvek isti.. pa nam ostaje shutter speed i ISO, i EV koje možemo menjati. Ne znam sada da li još nešto od tih bitnih stvari i..
.. ako je moguće (a izgleda da jeste) isključiti AI.

Pošto vidim da od kamere tražiš prirodnost i kvalitet zajedno, možda se posvetiti baš tom manual mode. Jer, tako imaš najviše kontrole u svojim rukama.

Slike će out of camera biti verovatno jednostavnije, samim tim i prirodnije.. ali, ako se baš hoće nešto više, tu je post processing.

I naravno, iako najjednostavnije i najbrže za slikati svakodnevne scene, ipak će biti smorno svaku dodatno dorađivati, ako se hoće nešto drugo.

Što nas vraća na početak i sve te modove i filtere.. i sve opet kreće u krug bez kraja.
Od prošlogodišnjeg, preko ovogodišnjeg, do modela telefona naredne godine.
Plus, svaki proizvođač za sebe.

Poruka mog viđenje - ko baca pogled na Pro mode, može ga iskoristiti da sebi istovremeno i olakša i obogati život uspomenama koje će biti zabeležene spontano i bez razmišljanja.

Treba nam samo svetlost i trenutak koga želimo sačuvati.

1000001228.jpg
Bez modova, bez HDR-a, bez filtera.
Sve dodatne funkcije na off i podešavanja na 0.
Samo fiksni aperture i automatski shutter speed i ISO.

Naravno, ovo neće odgovarati onima kojima je hobi traženje tih sitnih razlika u detaljima i mogućnostima kamera telefona koji novi izlaze brže nego što se Zemlja okreće oko Sunca.
To je neka druga priča i nije poruka mog posta.

Mozes ti da ga automatises koliko hoces kad on zalepi hdr na kraju ode sve u .... Dok nisu izbacili 4k televizore i osvetljenja od 1000+ nita nikog hdr nije ni zanimao, a danas su sve fotke spaljene od starta po difoltu. Sad das 1000e za tel pa onda jos 50e za aplikacije da vratis kameru u normalu.

Malo smo svi mi otisli u k, doslovce zumiramo fotke na velikim mobitelima do 300x uvecanja i trazimo razlike.
Ja xiaomi ne mogu koristit dulje od 10 dana radi njihovog softvera, kamere su sve dosle lila pogotovo na flagship modelima.

nije bas tako, preteruju previse bez da korisnici to traze. Ja evo gledam slike sa starog Huawei P30 kako su lepe i mekane naspram vecine telefona posle njega. Jednostavno ne znam iz kog razloga razlupaju sliku sa svega previse na njoj... Ovo crtanje na Vivu mu daje taj neprikosnoveni vajb. Realno kad god udjem da gledam fotke sve slikane sa Vivom mi odskacu i daleko su mi lepse nego ostale. Nije to samo crtanje, vec je i osvetljenje sjajno, kolorimetar bar na fotkama koje vi kacite uvek ubode boje kako treba... I zoom im je izuzetan, gde to crtanje popravi zapravo ono sto majusnom senzoru i manjka... Sreca pa imamo izbor, uskoro ce nam i to mozda uskratiti pa cemo placati da nam radi kamera, da radi svetlije displej, da procesor bude brzi itd..

Pustite vi našeg psychofedexa, dečko ima opsesiju da sve bude perfektno a verovatno koristi kameru jednom u 2 meseca. Postavio one primere za Oppo vs Xiaomi, ne zna se ko je gori, oppo bledunjav i preosvetljen ali makar ubada wb, Xiaomi sa onim modovima katastrofa plav wb, vinjete uhvatile da igraju kolo, senke katastrofa, i onda spominje vivo u svakom postu kako ne valja a nikada ga nije ni imao. To vam je ista ona priča za devojku koju svi žele ali ne smeju da joj priđu pa onda pričaju svašta za nju. 🤣
Zašto ne učiniš sebi pa prodaš ta dva telefona i kupiš Vivo x100u, sad su ubacili ovaj novi mod, pravi od Pančeva Las Vegas, sve puca na max, a možeš za novac koji ti ostane stvarno da otputuješ negde i koristiš zeiss natural za fotke kakve želiš. 😁

Pančevo i jeste Las Vegas, ne diraj mi grad 😀

Ja ne znam kako vas više ne mrzi da spamujete i trujete temu ovde sa tim vivo/oppo/xiaomi poređenjima. Stavljaju se zumirani skrinštovi jedan pored drugog i tupi gde je senka tamnija ili listć oštriji. Do sad smo svi shvatili da svi ovi telefoni prave sjajne fotografije, zavisi šta čijem oku više prija, oštrija ili mekša slika, tamnija ilii svetlija... Koga zanimaju poređenja ima tona klipova na tjubu, ja svaki put mislim da se javljaju ljudi koji imaju telefon da kažu nešto novo ili podele iskustvo a ono ista diskusija u krug

Zato nisam komentarisao ništa, neka ljudi sami procene. 🙂

Face metering i average metering.
7715.jpg
7714.jpg

ali nema veze, jućuberi i Spanjeli znaju bolje 🙃

Postoji li kompanija pored Xiaomija, koja lošije iskorišćava posedovanje superiornijeg hardvera ??? 😆
Dakle, jedno ovakvo sumnjivo poređenje je dovoljno da se izvede takav zaključak? Pritom, lik sa ovog kanala pljuje 17 Ultra otkad je nabavio kinesku verziju telefona, a i ovde vidimo da su mnoge fotografije strešene/mutne ili sa promašenim fokusom, što i jeste bio problem sa prvim CN verzijama.
I sad treba da ignorišemo brdo poređenja i testova koji su se u međuvremenu pojavili (global verzija), a u svim su se 17 Ultra kamere pokazale znatno bolje nego na početku.

Zato nisam komentarisao ništa, neka ljudi sami procene. 🙂
Smarate obojica (ti i fedex) sa jeftinim provociranjem. Ti koristi Vivo, on će Xiaomi, ali nemojte nas smarati da su jedan ili drugi model krš, posebno ne na ovaj Emix-oliki flejm način, i generalizovanjem na osnovu jednog nebitnog YT poređenja.

Face metering i average metering.
Pogledajte prilog 535864
Pogledajte prilog 535865

ali nema veze, jućuberi i Spanjeli znaju bolje 🙃
Jel ovo u pro modu ili ove opcije važe za auto? Fali ti center-weighted da bi sve bilo kako treba. 😋

Smarate obojica (ti i fedex) sa jeftinim provociranjem. Ti koristi Vivo, on će Xiaomi, ali nemojte nas smarati da su jedan ili drugi model krš, posebno ne na ovaj Emix-oliki flejm način, i generalizovanjem na osnovu jednog nebitnog YT poređenja.

Opusti se i ti i ostali, ovo je mnogo zanimljivije nego da pričamo o bojama, zaštitnim staklima i case-ovima. Kvalitetno razmenjujemo mišljenja, prilažemo fake you tube recenzije, nebitne cropove na 3000%, smejemo se i zabavljamo, ne vređamo nikog i širimo ljubav prema kinezima. 😁

Ne vrdaj, po ko za koji put namerno provociraš fedex-a da piše epske postove, postavlja kropove itd.

Xiaomi 17 vredan da zameni Xiaomi13 bar kod mene ...
E sad da li vredi skoro 6,5k mesečno i tako 24 meseca pitanje je ....😀

Jel ovo u pro modu ili ove opcije važe za auto? Fali ti center-weighted da bi sve bilo kako treba. 😋
ima i toga 🙃

7769.jpg

Ne vrdaj, po ko za koji put namerno provociraš fedex-a da piše epske postove, postavlja kropove itd.
ma opušteno, meni stvarno nije frka da izbacim fotku, primer, komentar, šta god.

pogotovo dok imam oba telefona kod sebe. mogu i s23u da ubacim u priču 🤣

svaki telefon ima svoje prednosti i svoje mane, samo što ljudi jednostavno ne znaju, ne razumeju se ili su samo plaćeni od strane drugih kompanija. (pričam sa youtube-re)

na konto toga gde se bukvalno svako žali kod Xiaomija na iste stvari, a to su svetliji tonovi kože, metering je jedna od osnovnih stvari i odmah vidljiva u podešavanjima kamere.
to je po meni nešto kao podešavanje ekrana, ako ne znaš da imaš wqhd i fhd i kupiš telefon i godinu dana koristiš telefon na fhd rezoluciji, to već nije do telefona nego do tebe.

ne možeš biti ozbiljan review-er a da se ne razumeš u osnovne stvari ili da barem pročačkaš podešavanja i zapitaš se šta rade.

ono što je veći problem jeste zašto je face metering takav kakav je i zašto u suštini radi suprotno od onoga što bi u teoriji trebalo da radi, ali šta je tu je, dali su opciju da se isključi i to je to, rešen problem.

1776208938920.jpg
1776208949830.jpg

Nazad
Vrh Dno