Paragraphica.. haha. Extra.
Čovek se potrudio, čak i to napravio.
Živimo u jednom zaista uzbudljivom vremenu.
to je svake godine ista prica, sve srede azuriranjem, treba im pet meseci da ispeglaju telefon i onda je "kao" super. prodje sest meseci, oni izbace novi telefon i opet ispocetka.
I ovome sam i ja razmišljao. Ima li kraja krugu?
Mislim, naravno da za sada nema.
I dobro je što na kraju svakog kruga bude bolje nego u prethodnom.
Baš se studiozno posvećujete ovome.
Dekodirate ono što su i kako proizvođači zamislili.
Nije lako ni njima, a ni vama.
Situacija/uslova bezbroj, ukusa takođe.. treba sve to objediniti.
A od kamere se očekuje da izbaci odgovarajući rezultat samo jednim klikom. Eventualno da se pre, ili posle toga, odaberu neki modovi, filteri..
Ne bih da vas odvlačim od zanimacije koju imate.
Uostalom, tako velika većina i koristi kamere telefona i zato se proizvođači toliko i trude da svima ugode.
Nego..
počeo sam isto da se igram sa pro modom, danas malo intenzivnije
Pro mode. To je manual. Više ili manje, koliko vidim iz podešavanja koje je onaj čovek podelio.
Aperture, shutter speed i ISO.
To je osnova i to su činioci jednačine jedne fotografije.
I WB.. ako AWB ne uradi dobar posao. Mada, to se lako ispravi kasnije u post processing-u.
Aperture je kod kamera telefona uglavnom uvek isti.. pa nam ostaje shutter speed i ISO, i EV koje možemo menjati. Ne znam sada da li još nešto od tih bitnih stvari i..
.. ako je moguće (a izgleda da jeste) isključiti AI.
Pošto vidim da od kamere tražiš prirodnost i kvalitet zajedno, možda se posvetiti baš tom manual mode. Jer, tako imaš najviše kontrole u svojim rukama.
Slike će out of camera biti verovatno jednostavnije, samim tim i prirodnije.. ali, ako se baš hoće nešto više, tu je post processing.
I naravno, iako najjednostavnije i najbrže za slikati svakodnevne scene, ipak će biti smorno svaku dodatno dorađivati, ako se hoće nešto drugo.
Što nas vraća na početak i sve te modove i filtere.. i sve opet kreće u krug bez kraja.
Od prošlogodišnjeg, preko ovogodišnjeg, do modela telefona naredne godine.
Plus, svaki proizvođač za sebe.
Poruka mog viđenje - ko baca pogled na Pro mode, može ga iskoristiti da sebi istovremeno i olakša i obogati život uspomenama koje će biti zabeležene spontano i bez razmišljanja.
Treba nam samo svetlost i trenutak koga želimo sačuvati.

Bez modova, bez HDR-a, bez filtera.
Sve dodatne funkcije na off i podešavanja na 0.
Samo fiksni aperture i automatski shutter speed i ISO.
Naravno, ovo neće odgovarati onima kojima je hobi traženje tih sitnih razlika u detaljima i mogućnostima kamera telefona koji novi izlaze brže nego što se Zemlja okreće oko Sunca.
To je neka druga priča i nije poruka mog posta.