Šta je novo?

Android navigacija i mape

Trebao si proći kroz centar Vlasenice 🙂

Saobraćaj je "živa" stvar, da tako kažem. Pa ni jedna (NI JEDNA) navigacija nije 100% ažurna na dnevnom nivou(pa ni sedmično).
Tačno.
Pre neki dan razmišljam baš, živimo u 21. veku, 2026. godina, svi koristimo telefone i navigacije u automobilima. Zašto nemamo podatke o saobraćaju u realnom vremenu u tim navigacijama? Zašto države nemaju mogućnost da apdejtuju Google maps / apple maps / bilo koju drugu navigaciju sa podacima o zatvorenom putu, radovima, sudarima, gužvama itd? Bilo bi lakše i bezbednije i nama i njima.

Privatnost i tumačenje iste u različitim zemljama.

Tačno.
Pre neki dan razmišljam baš, živimo u 21. veku, 2026. godina, svi koristimo telefone i navigacije u automobilima. Zašto nemamo podatke o saobraćaju u realnom vremenu u tim navigacijama? Zašto države nemaju mogućnost da apdejtuju Google maps / apple maps / bilo koju drugu navigaciju sa podacima o zatvorenom putu, radovima, sudarima, gužvama itd? Bilo bi lakše i bezbednije i nama i njima.
Sačekaj malo da ti uguraju kameru i u kantu za smeće pa ćeš imati pune pogodnosti i u saobraćaju.

....Zašto države nemaju mogućnost da apdejtuju Google maps / apple maps / bilo koju drugu navigaciju sa podacima o zatvorenom putu, radovima, sudarima, gužvama itd? Bilo bi lakše i bezbednije i nama i njima.

Ne mora da radi na principu špijunaže.

Bila je inicijativa na nivou EU (ali ne znam kako ide, mislim da je za sada zaživelo u nekim skandinavskim zemljama) da postoji javna mapa saobraćajne infrastrukture, za čije ažuriranje su zadužena preduzeća/ustanove/organizacije šta već, koja već rade na poslovima održavanja puteva. Dakle, svaki radovi na putevima i raskrsnicama, eventualne promene saobraćajne signalizacije, promene onakve raskrsnice u ovakvu, promene kategorije ulice ili puta, onaj koji to radi ili ko im je nadzor (i ko je za to autorizovan) dužan je da u najkraćem mogućem roku to unosi u neku javnu bazu saobraćajne infrastrukture.

Dalje je na proizvođačima navigacionih mapa da vide kako će tome pristupati.
Može biti na komercijalnoj osnovi, ali i ne mora.
Treba regulisati da funkcioniše u obostranom interesu.

Tako nešto bi trebalo da postoji u svakoj iole uređenoj državi.
Pogotovo što je i autonomna vožnja tu iza ćoška. Bez obzira šta Musk tvrdi, bez tako neke baze nema ni valjane wide-area autonomne vožnje.

Ali ne znam da li sada negde to zaista tako funkcioniše.

Sada trenutno, proizvođači navigacionih softvera, maps database podatke uzimaju od samo par provajdera samih mapa. TomTom, HERE (bivši Navteq), Google i open source volonterski OpenStreet Map su valjda jedini koji imaju svoje mape worlwide. Postoje još neki koji su recimo specijalizovali samo određene zemlja. Kina i Rusija npr. imaju neke svoje.

Njihove podatke o saobraćajnoj infrastrukturi dalje povlače proizvođači navigacionih softvera u svoje pakete mapa.
iGo, Sygic, Mappy, Garmin, nemaju oni svoje baš mape. Oni podatke od nekoliko tih glavnih, implementiraju u svoje pakete mapa

A ti bazni se snalaze kako znaju i umeju, i manje više su oslonjeni sami na sebe.
Kada neku raskrsnicu u Banatu sa običnog ukrštanja prerade na kružni tok, ili kada promenu jednosmernost neke ulice u Svilajncu, nema ko to da javlja TomTom-u, HERE-u, Googlu... Sami moraju da dođu do tog podatka i implementiraju ga u svoje mape. A to ne može realtime ovako kako sada radi.

OpenStreetMap nisam siguran koliko je zaista ažuran, i koliko navigacija se oslanja na njih.

...obrni okreni, nema idelanih relatime maps database...

Kada neku raskrsnicu u Banatu sa običnog ukrštanja prerade na kružni tok, ili kada promenu jednosmernost neke ulice u Svilajncu, nema ko to da javlja TomTom-u, HERE-u, Googlu...
Ako neko od vas javlja TomTom-u, preko njihovog Mapshare, da li vam to provjere, usvoje i izbace na mapi? Znam da je to prije radilo, ja sam radio, ali ne znam da li su se nešto uspavali oko toga, jer meni neke stvari stoje.

OpenStreetMap nisam siguran koliko je zaista ažuran, i koliko navigacija se oslanja na njih.
OSM je puno ažurniji od TomTom mapa. Možda je na zapadu razlika manja, ali ovde je OSM ažurniji.

Dosta navigacija koristi OSM mape.

Malo ste otisli u buducnost i mastu a koja je izgleda i dalje daleka. Navigaciju u realnom vremenu ce imati gradjani zemlje onda kada internet bude jeftin, pri tome mislim na roming. Sa druge strane mozda ni tada, jer navigacija nije samo za automobile, vec i za pesake, bicikliste, te bi mozda najrealnije bilo da ce navi u real time biti dostupan kada svi budu nakaceni na satelitski net. Dakle odgovor je da je sve i dalje jako skupo, wifi nije dostupan po biciklistickim stazama, planinskim itd, tako da... bice jednoga dana, modzda dostupno nasim unucicima.

Ozbiljni gradovi ingestuju svačije kretnje hteli ljudi to ili ne, analiziraju i onda optimizuju saobraćaj prema tome. Može telefon da buda kakav god - ako ima jedna kamera na pet kvadratnih metara, CIA sve vidi 🙂.

Navigaciju u realnom vremenu ce imati gradjani zemlje onda kada internet bude jeftin, pri tome mislim na roming.
Pošto samo roming korisnici koriste navigaciju?
Broj takvih je zanemarljiv u odnosu na domaće. Plus, roming već ne postoji u EU, a i ako nisi u EU evo ja sam uzeo 30gb za $20, cela Evropa. To uopšte nije skupo.

Ako neko od vas javlja TomTom-u, preko njihovog Mapshare, da li vam to provjere, usvoje i izbace na mapi? Znam da je to prije radilo, ja sam radio, ali ne znam da li su se nešto uspavali oko toga, jer meni neke stvari stoje.

To da korisnici javljaju TomTom ili HERE gde su izmene u saobraćajnoj infrastrukturi je zamrlo, jer ja mogu možda da javim njima da je neka raskrsnica negde promenjena, ali to opet mora da snimi neko ko zna kako se šta radi, ili bar neki AI sw koji analizira raskrsnicu iz više uglova pa da je unese ispravno u bazu. Ja ne mogu ispravno ucrtati npr. kružni tok na mestu gde je bio semafor. Može da to javim TomTom-u npr, a onda oni pošalju ekipu za snimanje da utvrdi ispravan status i oblik raskrsnice. Dakle, opet se svodi da provajder mapa mora da otputuje i snimi situaciju.

Portali za prijavu izmena su bili zagušeni, a ekipe za proveru su imale desetine false dojava. Zato to ne živi više.

Malo ste otisli u buducnost i mastu a koja je izgleda i dalje daleka. Navigaciju u realnom vremenu ce imati gradjani zemlje onda kada internet bude jeftin, pri tome mislim na roming. Sa druge strane mozda ni tada, jer navigacija nije samo za automobile, vec i za pesake, bicikliste, te bi mozda najrealnije bilo da ce navi u real time biti dostupan kada svi budu nakaceni na satelitski net. Dakle odgovor je da je sve i dalje jako skupo, wifi nije dostupan po biciklistickim stazama, planinskim itd, tako da... bice jednoga dana, modzda dostupno nasim unucicima.

Roming?!? Pa valja po NS/BG ili Maloj Moštanici švrlja 400-500 puta više lokalaca sa lokalnom SIM karticom, nego stranaca u romingu?!?
Internet na telefonima je već džaba. Prenos podataka isključi u romingu, ako ti je skup. Meni nije uz neku lokalnu karticu ili roming paket.

Drugi deo posta, ajde sada da se zadržimo na mapiranju saobraćajnica za motorna vozila.
Mapiranje off road staza je neka druga priča, i manje više, to su i neke druge baze podataka.

... ... ...

Podaci sa "špijunaže" kretanja korisnika takođe mogu biti problem.
Google npr. se delom oslanja na te podatke, pa onda imamo situaciju u NS npr, gde vozači u jednoj tački masovno skreću kako ne treba na jednoj raskrsnici, suprotno od jasno postavljenje signalizacije. Posle kratkog vremena, Google vidi da tu ljudi masovno i redovno voze, te počne da navodi i sve ostale da tako skreću. Iako postoji jasna signalizacija da jeste zabranjeno, a bilo i kod Googla zabranjeno. I onda odjednom, može, i po Googlu.

Može da to javim TomTom-u npr, a onda oni pošalju ekipu za snimanje da utvrdi ispravan status i oblik raskrsnice. Dakle, opet se svodi da provajder mapa mora da otputuje i snimi situaciju.
To su i radili, ali ne znam kako, kada sam prijavljivao u svom gradu to je uskoro bilo ažurirano. Ne znam da li nekim ljudima koji su ovde oni daju da bude nešto kao "moderatori", ili su baš njihovi ljudi to obilazili. Ali ako je bilo lažnih dojava pa su prestali sa tim onda će se samo još dodatno povećavati jaz u ažurnosti između OSM i TomTom mapa, bar ovde kod nas.

@ nightshadow, NShappy

Ne kapirate, hvatate se na prvu. Kada kazem roming, ne govorim o Malom Laolu, Mostaici i Donjem Brijanju, vec bukvalno navigaciji koju koristis gde god da si na kugli zemaljskoj.

Pa nista onda, nek ostane tako, posto se ne moze crtati vec samo kuckati, a bilo bi preobimno.

@Rank
Nalazimo se na skoro 200-toj strani >15 godina stare teme sa skoro 6000 postova, u delu foruma "Oprema za motorna vozila".

Garantujem da je 99% postova u temi o navigacijama za automobil. Dakle drumska saobraćajna infrastruktura.
Nekoliko tvojih poslednjih postova zaista nemaju veze sa tom temom.

Ako te zanimaju navigacije za off-road, pešačenje i nedođije gde nema signala, verujem da imamo negde temu i za to.
Ili ti možeš da je pokreneš.

Postoje i nautičke navigacije, kao i navigacije za avio saobraćaj.
Sve se oslanjaju na neke sasvim druge baze podataka, drugačije se koriste, obnavljaju i nadopunjuju.
Ne mešajmo ih ovde, kao što ni off-road-hiking-mounting navigacije i mape nemaju veze sa saobraćajem na ulicama i putevima.

OK, razumemo se i mozemo pricati. Moj post gde je spomenut roming je zato sto ne gledam navigaciju kao nesto sto cu koristiti samo u Srbiji, a pri tome mislim i na same proizvodjace, koji nece svoju usligu (real time) bazirati samo na jednu zemlju vec, globalno. Imam prijatelja koji poslovno jednom ili dva puta mesecno ide do EU, Turske, Rusije i naravno kada treba, koristi offline navigaciju, dok bi za istu u realnom vremenu trebao neku stalnu vezu sa pruzaocem usluge, i sad da ne pisem, dalje.... shvatices i sam sta zelim reci. Ako se pak fokusiramo samo na Srbiju, to je vec druga prica i svakako treba bezicna veza ali to i nije problem. Ono sto jeste problem su proizvodjaci navigacija, koji ce prvo sve druge pokriti, dok je Srbija po obicaju, zadnje mesto na svirali. Onog trenutka kada i Srbija bude pokrivena, mislim da ce i internet tada biti iskljucivo satelitski, no da ne duzimo pricu, tako da, sve OK i razumeli smo se.

Jedino sam razumeo da tvoj prijatelj kada ide poslovno preko se šteka da ne uplati neki e-sim/roamnig pa mora da koristi offline mapu koju ima 🙂
A ovo ostalo veze sa vezom, valjda ćeš prvo srediti mape kući pa onda prelaziti na uređivanje ulica po Egiptu ili Rusiji, što napisa @NShappy tvoji komentari nemaju veze sa temom.

@alter
To sto kazes stekanje je urodjeno, posebno nama koji sve zelimo dzabe. Ovaj deo koji ne razumes, ne razumem ni ja tebe. Govoris o nekom uredjenju ulica... kakvo uredjenje ulica ima veze sa real time navigacijom. Imas mapu a navigacija ti je tu da te obavesti o zastoju, rupi na putu ili sta vec.

A1 ima roming uz sve svoje pakete. Već za 500-700din mesečno može imati real time navigaciju u EU.
Smešno je uopšte pominjati roming troškove u 2026god

Koristim dugo Waze, vec pisao pre no imam Sygic placenu, uradio update mape i reko, hajd da vidimo, mozda se popravilo. Relacija V,Banja preko KG pa na uatoput do BG iz razloga jer sam poneo aparat, foto, pa reko da uhvatim nesto uz put. Da skratim pricu max....terala me da skrenem sa puta na neki seoski i posle duge voznje kroz neku seosku sumu naisao na most koji je iznad mene prolazio i Sygic me terao da skrenem desno ali tako da kolima skocim na most. Ovo je bruka i sramota od navigacije, koliko nekada zna da zaglupi. Upalim Waze, on me okrene nazad i vrati na put cas posla.

@Rank pokušavam da povežem tvoje postove, ali ne ide.

Svaka navigacija, online ili offline, može imati greške. Svakako ih je manje u online verziji.
Meni je osnovna prednost online navigacije traffic.

Ja sam od onih koji već godinama preferiraju Google Maps. U kolima imam TomTom, ali uvek koristim gmpas preko Android Auto. Dešava se da ga korisnici "nauče" nešto pogrešno. Recimo, veliki broj ljudi skreće u neku jednosmernu ulicu i on počne da rutira kroz nju, kao da je dvosmerna. Ali ovakve stvari ne razumem zašto radi, a baš često se dešavaju. Najlakše je primetiti na auto putu "skrenite levo". Na ovoj fotografiji su 2 trake za pravo, jedna za desno, bio sam u krajnjoj levoj kad sam video "samo pravo". A crta kako treba. Voice mi je uvek isključen, a ovo sam počeo da primećujem kada mi je voice slučajno bio uključen, pa me na autokomandi, slao da skrenem levo, a ja idem sa autoputa na kružni tok i do kraja rute nemam nijedno levo.

Screenshot_20260411_144904_Gallery.jpg

Sve je to OK, slazem se, tj, logicno je da ce off vise gresiti od online. Moj post iznad je samo jos jedna, od ko zna koliko sansi Sygic-u. Naravno, neko ima samo pozitivna iskustva sa pomenutom, sve to stoji ali za mene sygic je samo graficki lep ali zato sve drugo je stvarno lose.

Imam Waze na android boxu za kola i koristim ga da mi radi u pozadini dok rutiram preko Google Maps. Modli me upozorava za kamere i radare...
Skoro isao kroz Madjarsku i zbog uzasne guzve na autoputu (radovi), resio da probam Waze posto je on agresivniji u rutiranju zbog guzvi od GMaps ali box za kola je malo komplikovan za igranje (nema back dugme ili gesture vec neku popup varijantu) pa sam instalirao Waze i na telefon.
E tu mi cim pocnem rutu izadje ovo,

viber_slika_2026-04-11_22-17-04-030.jpg

Kad sam otisao na add pass ispise mi par desetina nekih vinjeta na madjarskom!? Realno, moglo je da bude i na hijeroglifima, isti efekat bi imalo...
Sta je ovo, sta je ova usteda od 141 minut? Nije valjda da me ne bi vodio autoputem ako bih ovo ignorisao!? Naravno, samo je bilo Google Maps i dovidjenja.

Glupost, ako ne dodaš vinjetu ne vodi te autoputem. I ja sam se zbunio kad mi je ponudio to za Sloveniju

U Madjarskoj postoje i regionalne vinjete, koje važe za pojedine delove zemlje. Verovatno ti je zato ponudio toliko vinjeta - jer možeš da ih imaš više istovremeno važećih.
Pozdrav

Ček sad', ako ne potvrdiš navigaciji da imaš vinjetu, neće da te rutira na autoputeve?!?

Jel to može da se isključi?
Ono:"rutiraj bre kako treba, ne brini ti o putarinama..."

U Madjarskoj postoje i regionalne vinjete, koje važe za pojedine delove zemlje. Verovatno ti je zato ponudio toliko vinjeta - jer možeš da ih imaš više istovremeno važećih.
Pozdrav
Kao sto rekoh, moglo je da pise i na hijeroglifima. Otprilike tako mi izgleda madjarski tekst. Sta sam trebao screen shot pa onda da prevodim stranicu pa jedno triput tako posto ih ima...
Ček sad', ako ne potvrdiš navigaciji da imaš vinjetu, neće da te rutira na autoputeve?!?

Jel to može da se isključi?
Ono:"rutiraj bre kako treba, ne brini ti o putarinama..."
Ne znam sta je posto sam vozio i nisam mogao da se zjbvm. ali kasnije sam pokusao da nadjem opciju da iskljuci i nisam uspeo.

Još minusa za GMaps
GMaps ima ogroman problem sa raskrsnicama. Ukratko - nema junction view ni manevar narednog skretanja. Standardni problemi se ponavljaju
Kako sam zaboravio (nedostaje mi smajli koji udara glavom) da dodam Mađarsku u offline mape svom putešestviju od pre par dana (Belgija-Srbija) morao sam da pokrenem GMaps. Srećom, autoput je skoro celom dužinom pa ti navi skoro da nije ni potreban, ali ...
Em mi nije ništa javljao o zakrčenjima i gužvama em je pokazivao totalno pogrešne informacije. Ne znam koje mobilne Mađari većinski koriste pa nije krao dobre podatke. Kolonu od preko kilometar koja se vukla više od 20 minuta prikazivao je kao blago usporenje od 100-ak metara.
Uglavnom, iz pravca Austrije do Budimpešte su radovi, dužinom od dobrih 50-ak i kusur km (iako zvanično navode 40), srećom ne vozi se po ograničenju (60). Jedna se traka koristi na regularnoj strani, druga se uzima od suprotnog smera.
Siže - bio sam na levoj a trebalo mi je odvajanje desno. Nikakavog znaka, upozorenja ni slično nije bilo na prethodnom račvanju oko km pre toga. Nisu predvideli ni prelaz između jedne i druge trake (!). Produžio sam put dalje, odvajanje na prvoj mogućnosti i kroz grad povratak do pravog puta.

Nazad
Vrh Dno