Šta je novo?

Potrošnja vaših klima

To je ok cena za Norvešku, kod nas u Srbiji sa tom potrošnjom veći račun bi bio.

Na svu sreću i dalje plaćamo najjeftiniju struju u okruženju. Ne znam šta bi bilo da je drugačije...

Na svu sreću i dalje plaćamo najjeftiniju struju u okruženju. Ne znam šta bi bilo da je drugačije...
Pa zato sam i pitao da uporedim tu najjeftiniju struju,al do mojega 🤣
Mozda je najjeftinija do 350kwh u zelenoj zoni koju potrosim za nedelju dana…

Pa "okruženje" je širok pojam, a ovde verovatno se misli na Šumadija, Mačva, Raška, Banat, Bačka,... Gde ćeš veće okruženje 😀

Evo kako smo mi išli po zonama:
1769967214494.png

9. januara smo već bili u plavoj. Crvenu nismo dokačili (za malo).

Климе у јануару потрошиле 851 kWh, јануар добро хладан са преко 20 дана у минусу. Укупна потрошња 2090 kWh. Кад је хладно иду киловатсати.
Na šta si potrošio toliku struju? Mi grejemo 250L vode po bojlerima, greje se kuća 220kvm neto @23°C, svakodnevno kuvanje, redovno ususavanje, klinči piče igrice na PS i PC-ju pa opet za Januar smo spržili 1700kWh.
PS: jel' ti beše imaš i električno podno grejanje?

Имам електрично подно грејање, бојлер од 200 литара и воду која је хладнија него из фрижидера. Кад пишем да су дани у минусу, то значи да ни у једном моменту температура не иде изнад 0, знам да многи на форуму и мало јутарњег мраза сматрају озбиљном зимом. 🙂

Oslo nije mnogo daleko od Srbije. U Beogradu je srednja zimska oko 1°C, za Oslo 0 do -4, zavisno od godine merenja. U kontinentu je opako, srednja zimska ide oko -10°C, dakle baš ledeno

Razlika Oslo - Beograd je ista kao i Beograd - Kairo.
Možemo da proverimo koliko zimi troše klime da se Egipćani ugreju, pa da poredimo sa nama 😀

Далеко је Осло, а и цела Норвешка од Србије, веруј ми, није време само читање бројева на yr.no.

Izvinjavam se na offtopicu, ali morao sam da proverim trenutne temperature (yr.no):
Oslo -8°C
Beograd +4°C
Kairo +21°C

Razlika Oslo/Beograd je 12°C
Razlika Beograd/Kairo je 13°C

Tako da je i temperatura za poređenje, ne samo udaljenost 😉

Dakle, slabo nam pomaže potrošnja ili statistika od mitar1982, bar nama iz Srbije. Nismo za poređenje.

Razlika Oslo - Beograd je ista kao i Beograd - Kairo.
Možemo da proverimo koliko zimi troše klime da se Egipćani ugreju, pa da poredimo sa nama 😀
Oni nemaju problem sa grejanjem već hlađenjem. Ja bio u avgustu kad preko dana bilo 48 stepeni a noću 42 🙂

Jel' to voda od defrosta iz celog naselja? 😁
Нису уградили грејаче у корито, фјорд је зато прави нордик модел и не може да заледи. 😀

Pošto je ostao još jedan i po dan, zaokružičemo na februar prizemlje 240 kWh, gornja etaža 120 kWh. 85m2 neto. Prva etaža 25, druga 23-24.

TT34TP21W-1232IAWT. Tesla
Odlicna modulacija. Od 200-400w. Ne gase se se od 1.3. Podesene na 23stepena. Greju 100m2. Dve klime sam ugradio. Izuzetnonsam zadovoljan. Doknsam ziveo u stanu placao sam svakog meseca 12000 gradsko grejanje i 6000 struju,i nisam se ogrejao kako treba. Pre nedelju dana je odradjena kompletna izolacija kuce stiroporom od 10cm i na tavanu kamena vuna od 10cm.

Prilozi

• Screenshot_2026-04-01-19-39-44-855_com.tesla.smart.jpg
    Screenshot_2026-04-01-19-39-44-855_com.tesla.smart.jpg
    36.5 KB · Pregleda: 35
  • Screenshot_2026-04-01-19-40-43-444_com.tesla.smart.jpg
    Screenshot_2026-04-01-19-40-43-444_com.tesla.smart.jpg
    36.7 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_2026-04-01-19-40-25-840_com.tesla.smart.jpg
    Screenshot_2026-04-01-19-40-25-840_com.tesla.smart.jpg
    36.7 KB · Pregleda: 33
Jedna lasta ne čini proljeće, u suštini nemaš ideje kako će se ponašati kroz cijelu sezonu li kad bude trebalo guliti danima na punom kapacitetu. Ispod 600g gasa je baš malo, masa spoljnje 24 kg ne mora nužno značiti propast, ali ne vjerujem da ima gust i drvoredi izmjenjivac kao moja KMCC.

Zašto čoveku rušiš sneška? Siguran sam da će biti dobro. Izgleda da ima dobru izolaciju, a 100m2 nije puno.
Uvek može da doda i treću ako ove dve ne budu davale dovoljno snage.

Pa ne rušim, ali godišnje je plaćao 1200 eura za centralno grijanje? Mislim da imajući to u obziru + činjenicu da si je pripremio mjerne utičnice/releje (i skupo platio izolaciju kuće), trebao ipak pristupiti malo bolje zadatku i "isprsiti" se na barem 500-600 po uređaju, da je miran i ima barem nešto snage u rezervi.

Ok ako je našao neku ludu ponudu - kod nas su ti modeli 340 eura, što je nevjerovatno povoljno, pa ako se misli se samo hladiti i dogrijavati/prelazni pokrivati (i ubaciti treći inverter ili ove polako mijenjati jačim), to će funkcionisati, ali sam veoma skeptičan za prave minuse i trenutnu postavku 2 invertera.

Modulacija je zaista odlična za tako povoljan model, trenutna potrošnja mu je dobra (meni su uzele 270 kW u martu za manji prostor od njegovog a izolovan). Vidjećemo šta će vrijeme pokazati, ako čovjeku zaškripi, tu smo da pomognemo, ako bude sretan i zadovoljan - još bolje, nadam se da će dogodine doći da podjeli statistike prve sezone i iskustva 🙂

Bilo bi mi veoma žao da bude priča "ne mogu inverteri grijati" ili ona "moraš kupiti inverter od 1500 eura", jer je ovo baaaš na granici za takve uređaje i samostojeći objekat.

Poslednja izmena:
Obe klime su placene 65000d sto mu dodje cca 280 e po klimi. Centalno grejanje pale u 7 gase u 21. Pola stana ga nema jer je zapusena vertikala pa sam ga dogrevao inverterom. U prelaznom periodu ili greju dva sata ujutru ili ne greju. Zato sam prodao stan i kupio kucu. Zaboravio sam da napomenem da sam razveo radijatorsko grejanje i prijavio se za gas. Dok ne uvedu(u mom mestu se ceka dugo ako se nema neka veza) grejem se ovako. Klime na 23stepena a brzina na 3. Kuca je bas ususkana,od pune cigle su zidovi(stara gradnja). Unutra lepak,mrezica i briv unutrasnja fasada. Kad zagudi dodacu ili jos jednu klimu ili cu izeti jedan norveski radijator za spavacu sobu. Sve pod uslovom da ne dobijem gas do sledece grejne sezone.

Obe klime su placene 65000d sto mu dodje cca 280 e po klimi. Centalno grejanje pale u 7 gase u 21. Pola stana ga nema jer je zapusena vertikala pa sam ga dogrevao inverterom. U prelaznom periodu ili greju dva sata ujutru ili ne greju. Zato sam prodao stan i kupio kucu. Zaboravio sam da napomenem da sam razveo radijatorsko grejanje i prijavio se za gas. Dok ne uvedu(u mom mestu se ceka dugo ako se nema neka veza) grejem se ovako. Klime na 23stepena a brzina na 3. Kuca je bas ususkana,od pune cigle su zidovi(stara gradnja). Unutra lepak,mrezica i briv unutrasnja fasada. Kad zagudi dodacu ili jos jednu klimu ili cu izeti jedan norveski radijator za spavacu sobu. Sve pod uslovom da ne dobijem gas do sledece grejne sezone.
Ako bi poslušao, ili uzeo u razmatranje moje prijedlog.
Gas nije povoljan, a ti već imaš 80% posla gotovog da se griješ na invertere narednih petnaestak godina.

Možeš ubaciti u glavnu prostoriju neku solidnu 12-ku, koja se "ne boji zime" i radiće bez kompromisa posao kada ove Tesle krenu škripati i popuštati (samim tim, preuzeti i velik dio njihovog posla kada zaminusi).
Nju zarotiraš sa teslom (to ne bi trebalo mnogo koštati, jer cijevi pašu, nosače imaš, zid izbušen...), a Teslu staviš negdje na korisno i pogodno mjesto, ali manje zahtjevno (tipa neka veća soba/hodnik).

Time bi imao zatvoren krug, dovoljno snage za najgore scenarije, a više uređaja = ujednačena temperatura svuda, tiši rad uređaja i svako može sebi da podešava temparaturu.

Jedna greje dve sobe -dnevnu i trpezariju koje imaju 34m2 i open space su . Druga je u hodniku i greje kupatilo na kraju hodnika i dve sobe levo od po 16m2. Sva vrata su otvorena. Vec sam razveo cevi i postavio radijatore. Nisam jedino kupio kotao. Njega cu kad uvedu gas. Ako ga ne dobijem do sledece grejne sezone,dodacu u spavacu sobu jos jednu klimu ili norveski radijator. Ili cu uzeti jednu 18 icu za dnevne sobe a teslu prebaciti u spavacu Videcu vec.. sve sto budem placao do 20k dinara a da imam konstantnih 24° meni odgovara jer sam toliko placao svakog meseca za grejanje i hladjenje u stanu.

Stigao prvi racun. Kompletna potrosnja kuce je 852 kw=10900d. To je skoro duplo jeftinije nego sto sam placao za grejanje i struju za stan od 86m2. I to svakog meseca,jer se centralno grejanje placa tokom cele godine. Dobra izolacija je cudo,sad sam se konacno uverio u to.

Nazad
Vrh Dno