Šta je novo?

Letnje gume

Bas me interesuje dal npr ADAC kada radi test, uzme ove made in Serbia ili made in France? Sta mislite? 😉

Prvi utisci nakon montiranja GY Eagle F1 Asymmetric 6 su vise nego dobri. Nisam nesto puno vozio ali nema buke ni na 150kmh, za razliku od starih Bridgestone Turanza koje su se pretvorile u plastiku..

iskreno sam prezadovoljan gumom, fantasticno drzi u krivinama na suvom i odlicna je po kisi, veoma visok prag akvaplaninga.
jedina zamerka je sto mi se potrosila za tri sezone. ali je zato izvezla Nirburgring 6 krugova i vratila me kuci 🙂
sad cemo da vidimo kako ce se pokazati miselinke

Bas me interesuje dal npr ADAC kada radi test, uzme ove made in Serbia ili made in France? Sta mislite? 😉
iskreno ne vidim razlog da bi bilo razlike. isti kalupi, iste smese, recepti i procedure kao i u svakoj drugoj miselin fabrici, inace bi doveli svoju reputaciju pod pitanje. ove gume se prodaju sirom evrope.

Prilozi

• 20250804_192415.jpg
    20250804_192415.jpg
    347.7 KB · Pregleda: 76
  • 20251031_200103.jpg
    20251031_200103.jpg
    183.2 KB · Pregleda: 73
  • racetracker_38951090_607970.jpg
    racetracker_38951090_607970.jpg
    507.9 KB · Pregleda: 76
Jel moze preporuka za all season ili zimsku za Toyotu yaris 2025 hev, 185 65 r15
Žena je vozila Yaris poslednje generacije 4 godine i mogu da kažem da je jako loš po snegu. Zbog velikog obrtnog momenta pri kretanju, gašenje TC ne pomaže ništa. Ulica gde smo stanovali je relativno strma i po ledu bilo je ćao. Ako je zbog zadovoljavanja forme uzmi slobodno all season, ali inače što kvalitetnije zimske. Mi ni fwd CH-R ne vozimo po ledu. Neupotrebljiv je.

Tigar preko 20 (skoro 30) godina proizvodi prneumatike za njih koji se na njihovom domaćem tržištu prodaju kao made in France
Verovatno danas za tim nema potrebe, ranije je bila poslovna tajna

Poslednja izmena:
Žena je vozila Yaris poslednje generacije 4 godine i mogu da kažem da je jako loš po snegu. Zbog velikog obrtnog momenta pri kretanju, gašenje TC ne pomaže ništa. Ulica gde smo stanovali je relativno strma i po ledu bilo je ćao. Ako je zbog zadovoljavanja forme uzmi slobodno all season, ali inače što kvalitetnije zimske. Mi ni fwd CH-R ne vozimo po ledu. Neupotrebljiv je.
Moj Yaris mk1 je takođe upitno upotrebljiv po snegu na uzbrdicama bez obzira na gume. Razlog je mala masa. Zbog toga i jesam prešao na AS gume.

Nije samo mala masa, fiću si mogao rukama da podigneš pa je išao po snegu kao lud
Centar mase je previsok i "loše" raspoređen kod jarisa.

Dok su bile one stare zime, Renault 4 se vozio u rikverc, fića normalno, a tristać je morao da ima panj ili nešto slično u prtljažniku kako bi nešto stiskao pogonsku osovinu.

iskreno sam prezadovoljan gumom, fantasticno drzi u krivinama na suvom i odlicna je po kisi, veoma visok prag akvaplaninga.
jedina zamerka je sto mi se potrosila za tri sezone. ali je zato izvezla Nirburgring 6 krugova i vratila me kuci 🙂
sad cemo da vidimo kako ce se pokazati miselinke

iskreno ne vidim razlog da bi bilo razlike. isti kalupi, iste smese, recepti i procedure kao i u svakoj drugoj miselin fabrici, inace bi doveli svoju reputaciju pod pitanje. ove gume se prodaju sirom evrope.
Hoces da kazes da odu u prodavnicu tu u komsiliku u Nemackoj, kupe Michelin made in Serbia i testiraju ga? Ili mislis kontaktiraju direktno Michelin, i on im posalje naravno dzabe gume u dimenziji koju traze, jer je Adac ipak sinonim, i te gume bas budu made in Serbia? Nece da bude.

Dok su bile one stare zime, Renault 4 se vozio u rikverc, fića normalno, a tristać je morao da ima panj ili nešto slično u prtljažniku kako bi nešto stiskao pogonsku osovinu.
Tamo gde je R4 morao da se vozi u rikverc, morali su i ostali automobili. Inače je sa običnim zimskim gumama prolazio tamo gde je retko koji FWD auto mogao.
Centar mase je previsok i "loše" raspoređen kod jarisa.
Upravo to, plus manji motor, najčešće benzinski, koji manje oprerećuje prednji deo/osovinu u odnosu na prosečan auto sa dizel motorom.

Prvi utisci nakon montiranja GY Eagle F1 Asymmetric 6 su vise nego dobri. Nisam nesto puno vozio ali nema buke ni na 150kmh, za razliku od starih Bridgestone Turanza koje su se pretvorile u plastiku..
Ja kad sam uzeo auto, na njemu su bile 2 ili 3 godine stare Bridgestone Turanza Sport - ja sam išao okolo i pričao da je to najgora guma ikada napravljena, pogotovo kada sam video koliko košta i slično.
Progledao sam sa Kumho novim gumama sledeće sezone.

Sad vidim da nisam jedini, baš se nešto ludo/čudno troše.

Pazi ove moje su bile bas stare, tako da nisam mozda merodavan. Dot je bio pocetak 2019e cini mi se.
Pred kraj leta sam uzeo auto i onda nisam hteo da menjam odmah gume nego sam izgurao sto se kaze i sad uzeo nove.
Svakako su bile ekstremno tvrde i plasticne, decko koji ih je skidao sa felni se namucio za sve pare, bukvalno je gurao pajserom koliko moze a guma se maltene ne uvija a na to kako je bacio na pod nije ni odskocila 😀

Mada, one i spadaju u sportsku gumu pa i razumem zasto su tvrdje od samog starta.

Zato su sad ove taman legle a sa distancerima su felne taman izbacene da budu u ravni sa rubovima 😀

1775122561014.png1775122629086.png

Hoces da kazes da odu u prodavnicu tu u komsiliku u Nemackoj, kupe Michelin made in Serbia i testiraju ga? Ili mislis kontaktiraju direktno Michelin, i on im posalje naravno dzabe gume u dimenziji koju traze, jer je Adac ipak sinonim, i te gume bas budu made in Serbia? Nece da bude.

Da su iole ozbiljni testeri, uradili bi baš tako. Izabrali bi random primerak određenog modela iz prodavnice i sa njime vršili testove.

Ovako, čekati da ti proizvođač pošalje neki, može biti probrani primerak, pomalo ih diskrimniše kao ozbiljne testere.

...

Čak bi mogli da urade poređenje istog modela u istoj dimenziji, iz različitih fabrika. To bi bio zanimljiv test.

Ako nekome znaci info GoodYear mi je prihvatio prijavu za povrat novca iako sam kupio 2x2 Gume kako bih iskoristio 2 vaucera od po 5000 preko Ananasa 🙂
U uslovima pise da moraju da budu 4 gume na jednoj fakturi pa nisam znao da li ce da sitnicare ili nece..

Suma sumarum, na kraju su me GoodYear Eagle F1 Asymmetric 6 XL FP u 255/35/R19 izasle 15 500 komad sto je dzaba za tu klasu 🙂

Ja se odlučio za
Vredestein ultrac 225 45 17
Nadam se da se nisam presao.
Javljam utiske kad sitgnu i montiram ih

Da su iole ozbiljni testeri, uradili bi baš tako. Izabrali bi random primerak određenog modela iz prodavnice i sa njime vršili testove.

Ovako, čekati da ti proizvođač pošalje neki, može biti probrani primerak, pomalo ih diskrimniše kao ozbiljne testere.

...

Čak bi mogli da urade poređenje istog modela u istoj dimenziji, iz različitih fabrika. To bi bio zanimljiv test.
Samo Nokian je muljao tu, oni su se obrukali za vjeki vjekov, ostali šalju serijske gume.

Uzeo sam Sailun Artrezzo ZSR2 za prednju osovinu. Pre toga sam na autu imao Uniroyal rain master 5 koje su bruka dobro držale ali se brzo iskrivile, i Sava UHP2 koje sam kupio nove pre 2 godine i sad prebacio s prednje na zadnju osovinu. Inicijalni utisak je bio šta sam ovo uzeo, ovoliko bučno i kliza kao led, ali trebalo im je nekih 500km da se razrade. Sad drže lepo i po mokrom i po suvom i nisu bučne, i definitivno bolje drže od Save UHP koja je koštala još pre dve godine 3-4k više po gumi. Ne planiram da vozim ovaj auto još duže od dve sezone, tako da mi dugotrajnost nije naročito bitna ali sam zadovoljan onim što mi je najbitnije,kočenje po suvom i pre svega mokrom. Od mene preporuka.

Sailun su zanimljive gume. Imam jednog kolegu, dosta prelazi, kune se u Sailun letnje gume, prešao neku baš ludu kilometražu sanjima. Uzeo je i zimske isto. Prezadovoljan lik.
A nije baš sirotan, ima nekoliko automobila, stalno se negde kreće.
Super što ima neko sa foruma da ih koristi.

Норвешки тест туринг (не знам како бих превео ово) гума у "народној" димензији 205/55 R16, па провуците кроз преводилац.
1775800444855.png
1775800469263.png

Treba reci da je test letnjih guma izveden na spoljnim temperaturama od 10 do 15 stepeni celzijusa???
Da su na primer uporedjivane gume Continental premium contact 7, koji je na testu ostvario najbolje rezultate i Linglong ecomaster e, koji je bio poslednji.
Te dve gume ne idu u istu klasu nikako.

Sportmaster не може да прође као туринг гума.

Pre neki dan pisao dam se odlucio za Vredestein ultrac 225 45 17. Porucim i predomislim se i uzmem nexen n fera sport. Nikako zadovoljan. Jako tvrde. Lepo drze put ali ...
Jesu sport, ali baš tako tvrde nisam ocekivao. Pre par godina imao sava intensa uhp2. Mnogo lepse su se vozile

U dimenziji 205/55 R16, za koju se odluciti?
Kleber dynaxer HP5 DT1
Hankook k135 Ventus prime4
Uniroyal rainsport 5

Evo ja na hankook ventus prime 3 195 65 15 sad ce druga godina,nikako da ih montiram
Jako dobra upravljiva guma ,nije najtisa ali nije ni najbucnija
Eco verzija je drzala 4 godine pre nje tako da ne bih bas rekao da se brzo trose
Ne proklizava ,probano ,dobro se drzi i na.kisi i na suvom i na ostrim krivinama
Prosle godine sam.isao turisticki i Bajinu Bastu malo.na Drinu i okolinu da obidjem
Pretvori se to u svakodnevne obilaske svih jezera nacionalnih parkova,vidikovaca u "blizini"
Ko poznaje te krajeve zna kako su to losi putevi sa zeznutim krivinama usponima,rupcagama itd
Niti jednom nisam primetio da su se kola zanela ili proklizala,a nisam bas neko ko vozi sporo
Od mene preporuke za ventus prime 3

Nazad
Vrh Dno