style53
Čuven
- Učlanjen(a)
- 13.12.2023
- Poena
- 925
Bilo bi fino ali malo morgen 😀Jel ima negde ova klima u srbiji za te pare 😅
Covek se brine zbog mesta ---> ford mondeo mk4! Ja bi to dovezao ako treba i sa ficu 750 🤣
Bilo bi fino ali malo morgen 😀Jel ima negde ova klima u srbiji za te pare 😅
Za te novce imaš prostora da platiš neki kombi da ti doveze. Ja bi...Imam mogučnost dobit podpuno novo Gree Soyal najmaniji model za 400€. Vjerovatno nemam ništa za razmišljat ili ? Malo sam zabrinut jer ipak nema puno iskustva na internetu, isto na youtube nema baš puno videja. Mislio sam 2 uzet, a onda sam vidio dimenzije i dvije ne ide u ford mondeo mk4 (110cm unutranja, a spojna izgleda jednaka ko kot 18ke i to je paket od 40+ kg). Nadam se se da me razumjete i pozdrav sa Slovenije.
Soyal je dobra klimaProblem je još jedan. Ja volim dobre klime i dobre deale, kad je dobar deal nemogu da ne-uzmem i ponekad i previše uzmem. Primer: uzeo sam dvije toplotne pumpe Ivt Ax09 9kW. Zašto dvije? Jer su bile 670€ - jedan lud slovenac par kamiona ovih pump naručio sa UK, odlično rade več 8 sezonu. A klime? Isto kod kuče mi stoje 2x podne Nibe Aria ag-aa10-30, bile so 440€/kom. Robe u 90% slučajeva ne prodajem naprjed, imam rezervu kad nešto crkne ili ako nekomu u familiji zatreba.
To je poznato da su Gree klime bucnije ---> mislim vise na protok vazduha od ventilatora (spoljasne)No kolko sam uspeo googlat oko Soyal imaju neki ljudi zamjeru oko spojne - da je preglasna, po spec 62dB? K
No kolko sam uspeo googlat oko Soyal imaju neki ljudi zamjeru oko spojne - da je preglasna, po spec 62dB? Kod kuče imam ovu Nibe Aria ag-aa10-30 klimu - ona ima po spec. spojno 40dB (maximum sound pressure level ), kad sam prvi put upalio na max i kad si kineza naviknut ovih max 40dB je baš waw. Da bi barem mogao smanjit maximum snagu na Soyal kao kod Mideje, gdje u servisnum meniju ima svašta.

Hmm, ovo je sad baš zanimivo... Svuda po internetu napisano je 40Db, pa i u "technical manual" :Aria ag-aa10-30 ima 57dB buku spoljasnje po Nibe zvanicnom dokumentu.
To je zvučna snaga 57 dB, a ne pritisak, zvučni pritisak je ono što percipiramo i čujemo, a on je u prosjeku 15-ak dB niži od zvučne snage, što ostaje u skladu sa dokumentacijom koja kazuje oko 40 dB. Pa moja KMCC ima 65 dB snagu, šta ja tek da kažem, ono, japanac čistak, nije čak ni General 🫣
+6 79% vlaznost
Al volim ovaj momenat - uprkos tome na nosaču imaš lijepo usjeke za podešavanje distance vanjske jedinice od zida, jaro je izabrao da ju nagura skroz uz zid 😂 😂 😂Pa sad u BL nije ispod 5°C. Na Whirlpoolu koji grije garsonjeru gdje sam trenutno nema ni tragova leda, a o Toshibi Shorai Edge 13 da ne pričam.
Za taj novac, i malo dodao i uzeo Ambere Ultra i Pro. A soyal sam gledao tad, mnogo dobra klima i baš lep dizajn. A po snazi je bila slična ko Amber Ultra. Ali unutrašnja jedinica drugačija i mnogo lepša...Soyal je dobra klima
To sto nema puno iskustva na netu itd. ---> To je sto niko nece da plati 1300-1500€ (SRB) za tog modela (12btu), kad za taj novac mozes da biras japanca (Toshiba, Mitsubishi, MHI, Daikin itd.) ali za 400€ to je skoro dzabe za takvu makinu 🙂
Po snazi nije ni blizu Ambera ---> 5.2kw (Soyal 12) prema 7.2kw (Amber 12) 🙂A po snazi je bila slična ko Amber Ultra.
Isto ko i kod mene što je nabio u zid, sva sreća pa hisense nije (još) ovo uradio. A verovatno i nije zato što je nosače stavio na 2 šarafa umesto na 4 pa se nordic (vanjska 40kg) nakrivila pa se sama izdistancirala od zida. Pitam se kolko po zgradama ima vanjskih što stoje tako na 2 šarafa .Al volim ovaj momenat - uprkos tome na nosaču imaš lijepo usjeke za podešavanje distance vanjske jedinice od zida, jaro je izabrao da ju nagura skroz uz zid 😂 😂 😂
Možda bi više zakisnula da ju je odaljio? Ups, nema nadstrešnice iznad, pa koje mu je onda opravdanje da mi je znati?
Koja bi ti bila ciljana/idealna sobna temperatura za dnevnu i sobu2/kupatilo, i da li si za ili protiv niske modulacije (tj. da li bi ti "prohladno" duvanje pri održavanju temperature smetalo)?a drugu klimu da stavim u spavacu sobu koja bi radila na min, tj da max bude 18/19 stepeni u sobi.
Max oko 22 stepena za dnevnu sobu i sobu2 i kupatilo. Sada mi je 21 i ja sam u kratkih rukava majici. Pa voleo bih da mi radi posao , na duze. Sve mi radi posao i jeftino a dobro a i srednja klasa. 🙂 Sto se tice izgleda unutrasnje jedinice, to mi stvarno ne predstavlja problem. Bitno je da radi. Cak mi ne trebaju ni neke smart funkcije, i vidim da imaju neke precistivace vazduga, i tako nesto, to mi ne treba.Koja bi ti bila ciljana/idealna sobna temperatura za dnevnu i sobu2/kupatilo, i da li si za ili protiv niske modulacije (tj. da li bi ti "prohladno" duvanje pri održavanju temperature smetalo)?
Takođe, s' obzirom da nisi stalno tu, da li je cilj proći najjeftinije i "samo da vrši posao", ili nešto "sveobuhvatnije rešenje" (srednja klasa)?
U ovom drugom slučaju, što se tiče spavaće sobe, a da imam ličnog iskustva, Midea Breezless E 9-ka bi ti savršeno završila posao (izgled unutrašnje ako ti je bitan pogledaj ovde).
Hardver je na nešto "slabašnijoj" strani, ali to softverski kompenzuje vrhunski, kultura rada odlična (sa sve relativno čestim DF-om), i što je za spavaću možda i najbitnije - unutrašnja jedinica je jako tiha (+ Breezless mod za hlađenje u kom se fakat ne čuje i fakat "ne duva" dalje od ~0.5m od sebe).
Jel to ona maksimalna snaga klime?Po snazi nije ni blizu Ambera ---> 5.2kw (Soyal 12) prema 7.2kw (Amber 12) 🙂

DaJel to ona maksimalna snaga klime?
To je sigurno Daikin Nordic Perfera ---> obicna Perfera daje koliko znam 5,2kw (FTXM35A/ RXM35A)Moja Perfera 3kw ima maksimum 7.4kW a isti model 4kW daje maksimum 8.8kW
To je meni jasno da su podaci na +7c 😉Ali to po meni nije toliko bitno zato sto je na spoljasnja temp +7°C kad ne ni treba toliki kapacitet grejanja.
Pise ti dole ispod slike da je merenje napraveno na +7
Hvala puno na opsirom objasnjenju i predlozima. Bacam se u pretragu. :}U tom slučaju, a opet da pričam isključivo iz iskustva, za spavaću bih ostao pri predlogu za Breezless E (bitno, jer postoji i stariji, bolji, ali i skuplji "SS" model sa kojim ti konkretno, tj. prema potrebama ne bi dobio fakat ništa), a što se tiče druge:
1.1 Gree Airy 12-ica
1.2 Gree Clivia 12-ica
2. Midea Extreme 12
Airy je ozbiljnije "krme" (povelika spoljna, dvoredni izmenjivač.....), ali nije baš jeftin. Clivia je u poređenju lošija, međutim realno nije ni "krš" ni "nesposobna", ali jeste jeftinija.
A imaš i Amber Pro, koji je na papiru isti kao Airy, a po iskustvu i pisanju članova defakto i u radu/ponašanju, izuzev modulacije. Airy silazi i do 180w (i duva prohladno pritom, ali održava temperaturu jako tačno), dok Amber ne ide ispod 500w ali uvek duva toplo, a ako će pregrejati - gasi se, tj. ne ide u modulaciju već nešto više radi kao "on/off" (iznad ~5C će oba raditi on/off u tvojim uslovima, gotovo garantovano).
Midea Extreme je na nivou Clivije, ali kao i Brizla, sa daleko većom kulturom rada i tišom unutrašnjom. Mana joj je što nema motorizovan horizontalni usmerivač što bi kod tebe moglo da bude problem, pogotovo ako završi na poziciji sa skice, jer mislim da će ti biti neophodan "swing" po horizontali, tj. da sama šeta izduv levo-desno kako bi adekvatno "gurnula" topao vazduh u sobu2 i wc, tj. raspodelila isti da imaš minimalne razlike u sobnoj T.
Doduše može se usmeravati ručno, pa bi mogao da je naštimaš malo nalevo da bolje greje sobu2, ali je pitanje da li bi jednim podešavanjem završio posao i za prelaz i za minuse, tj. da li bi morao da se zezaš više puta tokom zime.
Breezless (E) ne pominjem ovde, jer samo 9-ke imam a 12-ica je hardverski fakat identična (sem ~300-500gr teže unutrašnje), dok obe imaju manji protok vazduha (u poređenju sa gore pomenutim modelima) što kod tebe ne bi baš bilo idealno (za inicijalno zagrevanje najviše) i nemaju grejač tacne plus i nisu neka "sila" hardverski (potencijalni problem za veće minuse). Sa druge strane, za 18-icu nisam baš siguran da ti ne bi bila prejaka.
U prevodu, 70% zime, tj. prelaze (minus 1/2C i iznad) bi ti verujem i 9-ka završila bez naročite muke/"znojenja", ali su debeli minusi potencijalno diskutabilni (sem ako me neko ne opovrgne, ja ispod -7/-9C nisam imao prilike da lično proverim), dok bi sa 18-icom moglo da bude obrnuto.
Što se tiče SS modela, @pejch ima 12-icu kojom greje 50-ak m2 (ako me sećanje ne vara). Detaljnije ćeš naći u "Breezless" temi gde je pisao, ili će ti odgovoriti ovde. 🙂
TLDR/da sam na tvom mestu: Airy/Amber Pro u dnevnu, Brizla u spavaću == "zlatna sredina"/idealne i sa najmanje mana iz kog god ugla da gledaš.
Bez ličnog iskustva, tj. po čitanju ovde, Haier je svakako i generalno dobra opcija, kao i LG S12EC.
Za spavaću možda Vivax AERI ili Beko BEEPGE 125/126 (Midea zapravo) za koji imaš opis/iskustva člana @Mugy.
Uf rasporeda 😂Imam grejanje na pelet, medjutim kakva je situacija sa peletom, da ga nema, i da je sve skuplji i skuplji. A ovde u Subotici nije najbolja situacija, ... pa se razmisljam da se grejem na klimu. Ja sam pola godine u Srbiji, pola u inostranstvu. Uglavnom zimi sam tu oko 2 meseca max, plus jos tu neki jesenji ili prolecni meseci dok jos treba za grejanje. Npr za zimu kupim 2tone peleta to mi je po najpovoljnijo ceni sada oko 700evra. Razmisljam se da za te pare kupim neku klimu/e , mozda malo vise koje bi grejale ovu moju kucu , koja je u prilozenoj slici. Ova soba nju svakoko ne grejem, tj radijatori su na minimalno podeseni. Mislio sam klimu2 da stavim na taj zid da bi mogla da greje sobu2 i kupatilo, a drugu klimu da stavim u spavacu sobu koja bi radila na min, tj da max bude 18/19 stepeni u sobi. Kuca je nova gradnja, pvc prozori, dobro izolovana, stiropor 10 oko kuce, na plafonu isto, kao i pod. Sta mi predlazete , k oje klima uredjaje? Gledao sam Haier.
Cela kuca spoljne mere su 100m2. Dnevni boravak i kuhinja oko 30m2, spavaca soba 14m2 , soba2 9m2 kupatilo 6m2, ulaz je 4m2
Hm, ne razumem levi donji ćošak dnevne na crtežuUf rasporeda 😂
Ovako, ja bih stavio na ulaz jednu da gura nizbrdo ka dnevnoj i sobama, a drugu "lijeve donji cosak dnevne" na crtežu, tako da gura po kupatilu i sobama. Ili ostaviti tu gdje jeste, ako se može orjentisati tako da poslužuje kupatilo u sobe, a ne da duva u dnevni.
Staviti jednu klimu u jednu sobu, gdje pri tom želiš 18-19 stepeni (a toliko ćeš imati i bez klime ako griješ ostatak kuće), je malo promašeno.
Što se modela tiče, na volju ti, samo se ne zalijeći u hisense sfere i neke prejeftinoće i sve će biti ok.
Hm, ne razumem levi donji cosak dnevne? Misliš ovde kao na crtežu?Uf rasporeda 😂
Ovako, ja bih stavio na ulaz jednu da gura nizbrdo ka dnevnoj i sobama, a drugu "lijeve donji cosak dnevne" na crtežu, tako da gura po kupatilu i sobama. Ili ostaviti tu gdje jeste, ako se može orjentisati tako da poslužuje kupatilo u sobe, a ne da duva u dnevni.
Staviti jednu klimu u jednu sobu, gdje pri tom želiš 18-19 stepeni (a toliko ćeš imati i bez klime ako griješ ostatak kuće), je malo promašeno.
Što se modela tiče, na volju ti, samo se ne zalijeći u hisense sfere i neke prejeftinoće i sve će biti ok.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari