Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Već smo raspravljali o RTS globi, nema ništa od oslobođenja ako strujomer belezi potrošnju veću od (čini mi se) 300kWh godišnje.

Znači uzaludno pišete o tome.

platicu ti iz svog dzepa ako ti je toliko tesko. ponavljam ovde sam pitao u vezi podele strujomera zbog moguce ustede od 20.000din mesecno znaci godisnje = oko 240.000

svako dobro ti zelim
Ako po tebi postoji ušteda onda je logično i da odeš do lokalne distribucije i raspitaš se o svemu. Ali prvo i ovde nisi napisao kakvo ti je stanje na terenu, kakva ti je kuća stan da li imaš dve odvojene el. instalacije. To će te i u distribuciji pitati.

v2.2.3.3 nova verzija aplikacije:
  • Prijava stanja brojila - Aktiviranje funkcije kamera
  • Prijava stanja brojila - Promena UI pregleda prijave stanja brojila
  • Prijava stanja brojila - Validacija mernih mesta sa daljinskim očitavanje

Jel ljudi, jel sam ja prezubio ili su nesto promenili početak / kraj T1 i T2. Zar nije bilo kontra, Vojvodina 22.00, a centralna Srbija 23.00? Evo sad sam išao da proverim, tačno u 23.00 mi je prebacilo brojilo na T2. Niš je u pitanju.

Prilozi

• Screenshot_2026-03-30-23-15-53-635_com.microsoft.emmx-edit.jpg
    Screenshot_2026-03-30-23-15-53-635_com.microsoft.emmx-edit.jpg
    55.4 KB · Pregleda: 47
Kad spomenuste to da li ova nova brojila automatski menjaju sat unapred?

Na mom brojilu ima sat koji je "pobegao" 40 minuta u odnosu na pravo stanje. Verovatno se ručno podešava, a to ne rade. Ne zna ni šta je letnje/zimsko računanje vremena.
Gledaj koje vreme ti piše na meraču, ne koje je realno vreme. I po tome se orjentiši i troši struju

@East46 dobio si novo digitalno brojilo? Meni su zamenjena sredinom januara, od tada "uklopni" sat ne sluzi nicemu, samo brojilo ima svoj sat i prebacuje od 23-07h na nizu tarifu.

(ranije nam je zimi niza tarifa kretala oko 21:20h zimi i 22:20 leti, jer se sat rastelovao ko zna kada)

Nisam proverio sta se zbiva sada kada je nastupila promena sa "pomeranjem sata". Pretpostavljam da je ostalo od 23-07h i po novom satu, ali ako se setim, provericu veceras.

Jel ljudi, jel sam ja prezubio ili su nesto promenili početak / kraj T1 i T2. Zar nije bilo kontra, Vojvodina 22.00, a centralna Srbija 23.00? Evo sad sam išao da proverim, tačno u 23.00 mi je prebacilo brojilo na T2. Niš je u pitanju.
Takodje Nis, godinama mi je tako, od 23:00-07:00 jeftina tarifa. Nema veze da li je zima ili leto.
Sad sa ovim novim, smoocitavujcim brojilima nisam siguran. Za sada je isto 23:00, videcu u aprilu da li ce preci na letnji rezim.
Ustvari, gledam onu tabelu za Nis tamo pise da od marta prelazi na letnji rezim, moracu da pogledam ovih dana kad tacno menja.

@East46 dobio si novo digitalno brojilo? Meni su zamenjena sredinom januara, od tada "uklopni" sat ne sluzi nicemu, samo brojilo ima svoj sat i prebacuje od 23-07h na nizu tarifu.

(ranije nam je zimi niza tarifa kretala oko 21:20h zimi i 22:20 leti, jer se sat rastelovao ko zna kada)

Nisam proverio sta se zbiva sada kada je nastupila promena sa "pomeranjem sata". Pretpostavljam da je ostalo od 23-07h i po novom satu, ali ako se setim, provericu veceras.
Zamenjeno brojilo u januaru. T2 počinje tačno u 23.00. Pre toga počinjala u 00.10 (10 minuta kasnio sat na brojilu), a zašto, to je duga priča.

@optical Ne zbog kašnjenja, stavili su brojilo sa daljinskim očitavanjem.
Tek sad vidim šta sam napisao u prethodnom postu, ispada da je duga priča zbog čega kasni sat na brojilu, ustvari sam mislio na to zašto sam ja u Nišu imao T2 tek od 00h. Ukratko, prvi ugovor o snabdevanju bio mi je sa privatnom firmom, i kod njih je bilo tako (T2 od 00-08). Kasnije sam prešao na EPS snabdevanje, ali je ta satnica ostala nepromenjena. U početku je sat kasnio oko 2 min, za nekih 4 godine je to poraslo na 10. Januara su zamenili brojilo i sad sam pomeren na 23.00 - 07.00

Poslednja izmena:
Na vecini mernih mesta gde su stari uklopni satovi vreme kasni. A kad se istrosi odnosno crkne baterija sata, onda se vreme pomera svaki put kad nestane struje. Tako da ne moze napamet po planu da se racuna, treba da se proverava sat povremeno, kome je stalo do ustede, eps nije zainteresovan da to proverava.

Poslednja izmena:
У Нишу имамо дигитално-паметна бројила већ више година и лети/зими у 23:00 прелази на јефтину струју.

Pa znam i ja sam iz Nisa, ali video sam ovaj info pa sam pomislio da su nesto menjali.
Isto je bilo i sa analognim i sa digitalnim i sad sa ovim samopamtoocitavajucim..menja u 23:00
Nisam dugo proveravao kad se menja tarifa pa da se uverim.

У Нишу имамо дигитално-паметна бројила већ више година и лети/зими у 23:00 прелази на јефтину струју.
Generalizuješ bez osnova. Svuda "ima" pametnih brojila ali u Nišu ih je ponajmanje bilo. Tek pre par meseci su počeli masovniju zamenu starih

Причам где живим. Бројила су замењена пре више година за паметна. Проверавали смо, увек је у 23:00 промена. Истина, јесенас су нам опет мењали бројила а на питање зашто, зато што добили налог.

Da pre jedno 5-6 god. su zamenili analogna sa digitalnim.
Ne znam samo koliko su bila pametna, znam da sam morao sam da slikam i saljem stanje na app.
Ova koja su postavili pre 3-4 meseca su samoocitavajuca i vise ne moram da saljem stanje. Cak su mi obrisali i merno mesto iz app.

Ako je isti vlasnik i adresa zar se ne oslobađa RTS takse?

Nema više oslobađanja, bilo jedno vreme uz neke izjave, više se i ne sećam šta, sada nema nikako. Imam u kući 3 brojila, jedno od 2020. ima potrošnju 0, sačuvao ga očekujući da ću da pređem na EV. Ali evo i dalje odlažem. Naplaćah se tih pretplata samo tako...

Drugo brojilo mi pola godine ima 1-2kwh/mesečno, a pola godine 20-30kwh/mesečno.

Prozjumer 6KW
Iznos bez solarnih panela: 14715
Iznos sa solarnim panelima: 5560

Elektrana napravila 610kWh u martu (540 prošle godine), direktno potrošeno 228kWh, danas presek propalo 1388kWh (otišlo EPS-u).

Ako korisnik počne sam da očitava brojilo, postoji li mogućnost da ponovo očitava radnik epsa ukoliko bude potrebe za tim, tipa starija osoba se ne snalazi?

Postoji opcija odjave sa samoocitavanja i imas na sajtu opisane uslove.

A odjava je inace automatska ako ne dostavis stanje za tri uzastopna perioda.

A iz licnog iskustva je da svaki put kad nisam poslao stanje do 6. u mesecu oni posalju nekog da ocita nakon 6. tako da odjava i ne treba.

Poslednja izmena:
Na vecini mernih mesta gde su stari uklopni satovi vreme kasni. A kad se istrosi odnosno crkne baterija sata, onda se vreme pomera svaki put kad nestane struje. Tako da ne moze napamet po planu da se racuna, treba da se proverava sat povremeno, kome je stalo do ustede, eps nije zainteresovan da to proverava.
Eee to su bila zlatna vremena kada smo imali takve uklopne satove, ko je znao lepo je koristio...
Kod takvih uklopnih satova obavezno smo montirali i tinjalicu pa lakše vidiš kad ti je jeftina tarifa. Može se staviti i kontaktor za tea peć ili bojler i sami se tačno pale kad je niža tarifa. Sad je sve normalno izmišljeno da bude nepovoljnije po nas.

Nazad
Vrh Dno