Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

Uzeo ga ja suraku,ok je napajanje. Stiglo i moje Corsair vrhunsko je pogotovo kablovi.

Prilozi

• IMG_20260324_181132.jpg
    IMG_20260324_181132.jpg
    197.7 KB · Pregleda: 60
Koje napajanje biste preporučili za stariju konfiguraciju, AMD Ryzen 5 3600 sa RX 570
Ovo MSI A650GL koje su ti preporucili je svakako bolje (B tier, i odlicnih 7 godina garancije za tu cenu, ako toliko daju nasi prodavci), ali pretpostavljam da za tako star racunar hoces da prodjes jeftinije od 7500 dinara, i generalno je najnize na sta bi trebalo da ides Gigabyte P550SS. Ono je oko 5.000 dinara, deklarisano je da ima ~550W na 12V, i nepotvrdjeni je C tier, sto je u redu za taj racunar, po mom misljenju (on mozda povuce 300-350W u igrama). Postoji i u beloj boji.

Evo jednog ruskog testa za 100W jaceg brata p650ss.

I jos jednom napominjem, a650gl je jasno bolje napajanja sa mnogo duzom garancijom (gigabyte bi trebao da je 3g, ali negde pise i 2g). jedini razlog zasto sam ovo napisao je za slucaj da se desi da neces da das 7500 za taj racunar, pa da kupis neki raspad nasumice. Ovo gigabyte mislim da je apsolutni minumum koji bi trebalo da razmatra bilo ko sa grafickom kartom.

Pojavili se prvi utisci za Lian Li SP V3 Platinum, veoma lose po pitanju buku, ovaj komad sto je ovaj lik koristio, u njemu ventilator tandrce vise nego sto je Cybenetics istestirao, navodno ~2000RPM na ~400W, ...

Screenshot 2026-03-27 135125 - Copy.pngScreenshot 2026-03-27 135135 - Copy.pngScreenshot 2026-03-27 134743 - Copy.png

Ne znam sta ti ljudi rade kad cuju ventilator na PSU. Ne pamtim kad mi se to dogodilo, doduse i ne stedim na napajanjima.

Teatralno proseravanje na internetima. Prilepio mu dramoser izduv na patos, stoji nakrivo kao slogirano, pa i to malo vrelog vazduha sto izbaci pola vrati. Jos ga cpu hladnjak dodatno dogreva. Nije ni cudo sto se davi i kuva jer je pozicija napajanja totalni nonsens. Kuciste dizajnirano samo za estetiku, to sto isijava ko kalorifer nema veze...

Kod mene ume da upali vent brze tokom intenzivnog gejminga ali nista dramaticno, nije bucno a i postepeno uspori. I to ga cujem nocu samo zato jer mi je kuciste na pola metra od glave i napajanje je frontalno pozicionirano. E sad ono sto za mene nije bucno, za nekoga je kao slajferica.
Pojavilo se na SPL listi pod A tier.

Kuciste dizajnirano samo za estetiku, to sto isijava ko kalorifer nema veze...
Pricas o najpopularnijem ITX kuciste na svetu, btw xD. Sa jedne strane, za onaj setup njemu je Corsair SF850 tiho, ali sa druge strane mogao je da okrene kuciste naopacke da napajanje izbacuje vazduh gore, ...
Kod mene ume da upali vent brze tokom intenzivnog gejminga ali nista dramaticno, nije bucno a i postepeno uspori. I to ga cujem nocu samo zato jer mi je kuciste na pola metra od glave i napajanje je frontalno pozicionirano.
Super, dokle god tebi nije bucno, to je najbitnije
za nekoga je kao slajferica.
Ne znam sta ti ljudi rade kad cuju ventilator na PSU. Ne pamtim kad mi se to dogodilo, doduse i ne stedim na napajanjima.
Nista ne mora specijalno da rade, samo postoje xD (mozda neke greska u konfiguraciji), ali uglavnom je kombinacija osetljivijeg/boljeg sluha, drukcijeg mozga, tise sobe/stana/kuce/komsija/ulice, ne-koriscenja sluski/specificke sluske otvorenog tipa, niska podesavanja za zvuk u windows-u, visoke temperature u sobi

Poslednja izmena:
fsp vita gm 1000w za 14500 ili 850w za 12000

sve zavisi za sta, ako ti dosta 850w uzmi to, ako ti dosta a 850w, a imas viska para uzmi napajanje sa boljim ventom i zerofan.

Vita GM 850W je 13800rsd (12000 je GD nizi tier). Moj previd. Za 700rsd vise ipak je najisplativiji Vita GM 1000W. A i 10 godina garancije.

Sta god da se uzme neka to bude 3.1 psu... pre godinu pazario fsp g hydro pro koje je vrhunsko ali 3.0, mislio necu uzimati ni menjati rx9070xt sa osmopincima ali eto...promeni covek misljenje pa sad koristim adapter

Sta god da se uzme neka to bude 3.1 psu... pre godinu pazario fsp g hydro pro koje je vrhunsko ali 3.0, mislio necu uzimati ni menjati rx9070xt sa osmopincima ali eto...promeni covek misljenje pa sad koristim adapter
Одличан је FSP али је огромно напајање

Kakva su mišljenja o ovom napajanju ili eventualno istom modelu ali od 850w ?
Бољи модел је 1000g.
GL је мало слабији модел где је вентилатор стално укључен

Slažem se i u radnji gde kupujem G.g.t.on košta oko 10k skuplje

Sto bi koristio adapter, ako vec imas Atx 3.0 napajanje???

Sto bi koristio adapter, ako vec imas Atx 3.0 napajanje???
Greska nije 3.0, pise ATX12V V2.52

Nema onaj 16pinac za rtx, samo 2x2 osmopinca

Slažem se i u radnji gde kupujem G.g.t.on košta oko 10k skuplje
Делови су другачији не само вентилатор.
Том 1000g су набили цену, погледај на e ponuda, отишла цена претерано кад су људи почели да журе везано за RAM кризу.
18-19.000 динара је било летос.
До скоро су га ценили 27.000 (a1000g модел)

Potrebna mi je i ovde pomoć.

Da li mogu napajanja koja su atx 3.1 deklarisana da isporučuju dovoljno snage na GPU ako se ne koristi taj posebni 3.1 gpu kabl?
Konkretno namešta se da kupim 6900xt umesto planiranog 6800xt, pa gledam da napajanje koje se kupuje bude bar 850W.
Preciznije u fokusu mi je:
CHIEFTEC PPG-850-C 850W VEGA 80Plus Gold(techpower up kaže u testu sledeće: Cannot run x3 dedicated GPU power connectors, da li to znači da ne može da isporuči struje dovoljno kroz 2 kabla(od kojih je jedan sa duplim onim 6+2, ili su mislili da nema 3 x gpu 6+2 na samom napajanju da se bocne, a ni nema 3 takva kabla u pakovanju )
ENERMAX ERV850G-AHG-MAC REVOLUTION III 850W, ima sličan broj 6+2(3kom) kablova kao i ovaj chieftec(4kom), samo što chieftec ima 5 godina garancije

Ili nešto treće, budžet je do nekih 14000 u B.bang-u

Ide na račun firme, brat uzima kroz neke vaučere ne pitaj me koja me je.ačina snašla ahhaha
Nego da li bi postoji adapter koji sa ovog 12VHPWR prebacuje na recimo 2 ili 3 standardna osmopinca?

Ima,ali sva napajanja te snage ima 2 kabla sa 2x8pin,njih koristi,ne treba ti adapter.Mozes pogledati potrosnju po konektoru u nekom programu,uglavnom prvi vuçe maks,(zavisi koliko ukupno trosi gpu),drugi priblizno,treci ce ti najmanje trositi vrv,pa najbolje kačiti prvi konektor poseban kabl,a drugi i treci na jedan kablic,svakako mozes videti u kad je budes opteretio.Ako moze bez adaptera najbolji scenario,a ne treba ti.Ima i nekih modela ali retko koji ubacuju dodatni 12v 2x6 na 2x8 pin kao sto je msi a850g npr.Ali opet se vrcemo bice ti ok sa 2 kabla.Ako nadjes info na netu koliko vuce na svaki konektor vidi.

Dobio sam info da može i odvojene radnje.
Oba ova moja predložena napajanja su modularna(što mi je ok), i na njima postoje 2 ulaza PCIe, u jedan bi išao kabli sa duplim 6+2, i u drugi bi išao isti takav ili u slučaju Chiefteca opet dupli 6+2(od kojih bi jedan bio iskorišćen). Ja se ne razumem u te struje proklete koja je grana šta i koliko struje daje... 🙁
Čak i ova VITA 1000w ima isti broj izlaza 8pinskih PCIe napajanja za grafike

Ako moze druga radnja onda vita gm 1000w jer nije velika razlika u ceni od 850w pa zasto da ne.
Nadjoh potrosnju po konektoru,zavisi od dizajna gpu-a,nisu fiksne.
npr 1 .

Prilozi

• IMG_20260409_195721.jpg
    IMG_20260409_195721.jpg
    80.1 KB · Pregleda: 16
  • IMG_20260409_195847.jpg
    IMG_20260409_195847.jpg
    81.9 KB · Pregleda: 17
Nazad
Vrh Dno