Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Drugari, šta staviti u kancelarijski prostor od 90-ak kvadrata, plafoni oko 3.5m visoki, iskljucivo za hladjenje? Razmisljam o Fujitsu 18KMTA. Da li je to ok ili možda ići na neku dvanaesticu?

Kancelarijski = poprilično računara i monitora koji griju i desetak ljudi ili? U tom scenariju cak i 18 je knap.

Uz nezaobilaznu činjenicu da će oni najbliži klimi arlaukati a joj sledismo se i pokocismo, a oni na suprotnome kraju ce kukati 'pojacaj, prevruće je!"...

Ako imaš u budžetu za jednu tako skuplju klimu daleko ti je bolje uzeti dvije jeftinije 12 ili 14 jer u hlađenju svi imaju oko 3,5 kW kapaciteta (pa i goli kienz) , a dva uređaja će ti uz veći kapacitet i ravnomjernije i
ugodnijehladiti i što se ne smije zaboraviti moći će da izbace više vlage iz prostora što ljeti zna biti presudno za ugodnost u prostoru, pogotovo ako koristi vise osoba prostor kao radni, jer se mnogo isparava, a skoro niko ljeti nece izvjetravati prostor na plus 40...

Ja bih i o tri kineza razmišljao ako je scenario mnogo ljudi i računara na ±40

Poslednja izmena:
Pitanje vezano za instalaciju, imam vec dva postavljena nosaca na spoljnjem zidu namenjen za spoljasnje jedinice, jedan ispod drugog. Za jednu spavacu unutrasnja bi bila na istom zidu a za drugu 2-3m dalje, skica atachovana. Da li je bitno zbog duzine instalacije cevi koja spoljasnja jedinica je na gornjem a koja na donjem nosacu, gornji nosac je 1m nizi od pozicije unutrasnje a nizi recimo jos 1m nize, mozda malo manje.

1000017057.png

Drugari, šta staviti u kancelarijski prostor od 90-ak kvadrata, plafoni oko 3.5m visoki, iskljucivo za hladjenje? Razmisljam o Fujitsu 18KMTA. Da li je to ok ili možda ići na neku dvanaesticu?
Za te pare i toliki prostor bolje dve 12-ce (keta)

Pitanje vezano za instalaciju, imam vec dva postavljena nosaca na spoljnjem zidu namenjen za spoljasnje jedinice, jedan ispod drugog. Za jednu spavacu unutrasnja bi bila na istom zidu a za drugu 2-3m dalje, skica atachovana. Da li je bitno zbog duzine instalacije cevi koja spoljasnja jedinica je na gornjem a koja na donjem nosacu, gornji nosac je 1m nizi od pozicije unutrasnje a nizi recimo jos 1m nize, mozda malo manje.

Pogledajte prilog 531851
Razlika u visini može biti i do 10m, tako da je u tvom slučaju potpuno nebitno

Neka iskustva sa samsungom.....
Imao moj drug on off 12, kad je ukljuci, odazove se nekim iritirajucim zvukom, imala neki jajasti daljinac, stala sa radom pa ja doveo drugog druga da ovom Samsung drugu besplatno ako moze popravi uredjaj, i popravio, to se desavalo pre 15-tak godina, eto mog iskustva oko Samsung klima, ne znam nikoga ko ima inverter, al ovaj on off mi vrati neke uspomijene, grejala mu je i na minus 2-3, al imao je i TA pec 6lkw tu blizu, tako da to grejanje treba sa rezervom uzeti

Имам и ја у Београду у стану малу Samsung on-off, ради без проблема скоро 20 година, тешко да су та искуства од помоћи за данашње време.

Samo ako je u dnevnoj, a ti spavas 5 kilometara dalje u drugoj sobi, onda he top 🙂
Ovo naravno imas pravo da sam mu ista pomogao, al pogledaj i njgeov post-upit, mozda ga i R22 ( stari dobri R 22 ) zanima, ko da zna :

Poslednja izmena:
Mislio sam ovu

AR50F18C1BHNEU​

dosta mi je bolja od ostalih za te pare.
Za te pare moze da se uzme isto 18k

MSZ-DW50VF/MUZ-DW50VF​

Sensira FTXC50E
Panasonic neki itd..
Ali ova po specifikacijama najvise daje samo neznam kakve su generalno.

Zbog nenormalne buke spoljnje jedinice Hisense klime, danas su serviseri skinuli staru i montirali novu. Ceo proces reklamacije i odobravanja zamene je trajao 24 dana.

IMG_9712.jpeg
potrebna mi je pomoć oko odabira inverter klime za stan od 59m2, skica stana u prilogu
1 - dnevni boravak
2 - trpezarija
3 - kuhinja
4 - decija soba
5 - spavaca soba
6 - kupatilo
7 - hodnik

stan je projektovan tako da je za klimu predvidjeno mesto koje je crvenom bojom obelezeno (suprotno od TV-a), plava boja predstavlja smer vazduha koji bi klima odavala.

Grejanje u stanu je etažno, PVC stolarija, izolacija 20+12, prizemlje, jasenov parket, ispod se nalazi garaža.

Cenovni rang klime bi bio do 70.000 dinara, bitna je ekonomicnost iste. Da hladi i greje, ali malu prednost dajem hladjenju, jer imam etažno grejanje (radijatori) koje uz adekvatno podešavanje funkcionišu skroz zadovoljavajuće, ali je zeznuto paliti kada je skupa struja.
Inace sama skica stana ne predstavlja enterijer istog već je tako arhitekta naumio prilikom projektovanja zgrade.

To je teško grejati i hladiti jednom klimom zbog više manjih prostorija. Ako želiš da ti klima postane glavni izvor grejanja tu mora više klima ili neki multisplit sistem.

Prvo, mislim da je malo iluzorno za 70.000 očekivati kvalitetno grijanje tako rogobatnog stana + ganjati ekonomičnost (ako pod ovim misliš jako visok COP/SCOP uređaja).
Naprosto, uređaji u toj cjenovnoj klasi nisu "top i premium" pa da se može očekivati SCOP od 5 ili više, a tvoj raposred prostorija neće dozvoliti da je u svim sobama prijatno i ravnomjerno toplo.

Da li garaža ima izolovan strop zasebno? Ako imaš "samo" u podu 3 ili 5 cm, ta garaža postaje zimi značajan faktor gubitka toplote. Ako je orjentacija vanjskih zidova Sjever i Zapad, to malo čupa stvar u hlađenju (kao i ledena garaža ispod), ali zimi ide znatno protiv tebe.

Fino te projektant tu nategao, ugao gdje je planirao klimu je premalen da staviš bilo šta što bi guralo niz hodnik vazduh, a ako bude guralo kako je sada nacrtano, odmah zaboravi grijanje iz te pozicije, a i hlađenje će biti jako nategnuto/slabo u daljim prostorijama... Ako inverter nekako možeš staviti na spoljnji zid (da gleda direktno u hodnik i duva prema njemu), to ti je najbolja "nada" za ostati blizu te pozicije, ali desno od klime moraš ostaviti barem 20 cm praznog prostora, pa je upitna instalacija jer vjerovatno imaš zavjese nad prozorom. (isprati upute za instlaciju)

U suštini, ako ćeš na 1 uređaj imaš još jednu opciju - čim uđeš u hodnik pa desno da bude klima i gura dalje niz hodnik, "svima po malo" hladnog vazduha, s tim da instalacija ide duž zida sobe 7, što nije pretjerano idealno zbog moguće buke. To bi trebalo funkcionisati na hlađenju, za grijanje malo teže, mada bih ja uvijek bio za to da se nalazi u dnevnoj/trpezariji gdje provodite većinu vremena zbog grijanja, spavaće tolerišu sigurno 2 stepena niže, a da ne smeta nikome.

Mislio sam ovu

AR50F18C1BHNEU​

dosta mi je bolja od ostalih za te pare.
Za te pare moze da se uzme isto 18k

MSZ-DW50VF/MUZ-DW50VF​

Sensira FTXC50E
Panasonic neki itd..
Ali ova po specifikacijama najvise daje samo neznam kakve su generalno.

Gledaj kroz detaljniju specifikaciju, to sa sajta "može da znači - ne mora da bude"
Samsung link, GMCC twin rotary kompresor (gmcc/hitachi), oko 37 kg spoljnja (što nije Wow) ali ima 1300 g gasa, što jeste vau!
Garantuje na -15 sitno preko 4 kw konstante toplote, što nije loše, mada ni sjajno za jednu 18ku.
Imaš detaljne tablice kapaciteta grijanja. Ako je cijena baš povoljnija od ostalih tu se uklapa "riziknuti" jer nemaš povratne od korisnika naših, ako je blizu cijene sa oprobanim uređajima, ne znam baš čemu ići u nepoznato...

Pogledajte prilog 532100
potrebna mi je pomoć oko odabira inverter klime za stan od 59m2, skica stana u prilogu
1 - dnevni boravak
2 - trpezarija
3 - kuhinja
4 - decija soba
5 - spavaca soba
6 - kupatilo
7 - hodnik

stan je projektovan tako da je za klimu predvidjeno mesto koje je crvenom bojom obelezeno (suprotno od TV-a), plava boja predstavlja smer vazduha koji bi klima odavala.

Grejanje u stanu je etažno, PVC stolarija, izolacija 20+12, prizemlje, jasenov parket, ispod se nalazi garaža.

Cenovni rang klime bi bio do 70.000 dinara, bitna je ekonomicnost iste. Da hladi i greje, ali malu prednost dajem hladjenju, jer imam etažno grejanje (radijatori) koje uz adekvatno podešavanje funkcionišu skroz zadovoljavajuće, ali je zeznuto paliti kada je skupa struja.
Inace sama skica stana ne predstavlja enterijer istog već je tako arhitekta naumio prilikom projektovanja zgrade.
Minimalno dve klime za grejanje.

Pogledajte prilog 532100
1 - dnevni boravak
2 - trpezarija
3 - kuhinja
4 - decija soba
5 - spavaca soba
6 - kupatilo
7 - hodnik

Slicna situacija kojojm sam se skoro bavio, novogradnja, mesto za spoljnu jedinicu je na terasi/lodji, jedan uredjaj, a grejanje je reseno elektricnim kotlom. Jedino resenje koje je bio moguce da ostanemo u razumnim troskovima je bio multisplit koji ide na mesto inace predvidjeno za spoljnu jedinicu, a unutrasnje prema potrebama.
Vise klima, tj spoljnih jedinica cesto nije moguce dok zgrada ne dobije upotrebnu dozvolu (a to moze da potraje) jer spoljna jedinica narusava projekat, te to ogranicava poziciju i broj spoljne jedinice. Takodje, bese imamo propis koji kaze da spoljne jedinice ne smeju na fasadu koja je okrenuta prema ulici, tj narusava izgled objekta.
U tvom slucaju, pausalna procena je da sa multisplitom sa 2 unutrasnje jedinice, stavljenje u prostorije 1 i 5 mogu da vrlo solidno urade posao. Decija soba (br. 4) moze ce se koliko toliko pasivno hladiti, a za grejanje moze da pomogne etazno za tu sobu i kupatilo. Fujitsu ima 14k btu modele za multisplit, recimo stavis u prostoriju 1 9k btu, a u prostoriju 5 7k btu i bices u solidnom balansu.
Licna procena je da je ovo jedino resenje koje je dovoljno dobro, dugorocno i nije preskupo.

Dokle više taj Hisense kupujete, pola foruma kuka na te klime i vi i dalje to uzimate, el to neki fetiš?
Kada sam uzimao iskustva su bila dobra, mada se i tad gledao "papir" ne sami rad ili kako bih uopšte i napisao iskustva korisnika, a da se ne lazemo na papiru jeste zver od klime. U praksi mislim da te cifre sto proizvodjaci izlazu i ne igraju baš ulogu (primer kamere na telefonima baterije i sl). Ja sam sa njom onako za sada, planiram je reklamirati jer je "majstor" bio veoma stručan u montazi i jeftin (125eur + 50eur premestanje). Tako da ne mogu i da pljujem baš zbog stručnjaka koji montirao. (vidi moj post)

Vidim sada Haier mnogo stavljaju na papir, verujem da je dobra klima, po hrvackoj sam ih vidjeo na stotine po montaznim kontejnerima. Veoma mi čudno da skoro niko na forumu i ne spominje i nema Haier, a najinteresantnija klima i zastupljena poprilično.

Evo potrosnja za feb Nordic 12ka 50-70 minimum kvadrata se grije zavisi od dana i koja su vrata otvorena/zatvorena.
nocu fan 2-3 i 22.
Danju 26 drzao fan 4
Visina do plafona 2.5m
Da li je dobro ili ne, ne znam, delim zbog iskustva da i ostali clanovi znaju.
Ps da li neko sa istim modelom primecuje razliku u potrosnji jer 22° - 25° se ne ugrijem bas najbolje dok preko 26° grije skroz okej a potrosi dnevno 2-4kwh vise . Deluje mi da se i ne isplati ukljucivati ovo ispod 24°.

Prilozi

• Screenshot_2026-03-20-02-47-07-918_com.xiaomi.smarthome.jpg
    Screenshot_2026-03-20-02-47-07-918_com.xiaomi.smarthome.jpg
    34.6 KB · Pregleda: 29
  • Screenshot_2026-03-20-02-47-11-724_com.hisense.juconnect.connectlife.jpg
    Screenshot_2026-03-20-02-47-11-724_com.hisense.juconnect.connectlife.jpg
    63.4 KB · Pregleda: 29

Jel vidis te nove turbine sa magnetom negde na 4:50
Nova patentirana tehnologija Daikina, poceli da koriste to kod svih modela.
Turbina na kraju ima okrugli magnet koji lebdi iznad elektromotora na princip Maglev (magnetic levitation)
Motor je stator a turbina rotor.
Nema lezajeve samo neka gumica u sredini da drzi sve u balans dok klima ne radi. Kad klima radi onda stvara se to elektromagnetno polje i levitacija. Namotke menjaju polaritet pa se turbina vrti.

shopping (1) (1).webp
Screenshot_20250802_110331_YouTube.jpg
Screenshot_20251129_202219_Chrome.jpg

Listanjem ovde sam dosao do prilicno jasne slike koju klimu da uzmem za novi stan, ono sta nisam primetio je sta rade ljudi sa starim klimama. U pitanje je Midea stara bar 15god, pozutela sva od ko zna cega, radi. Keva me napinje da je ne bacam nego montiramo na selu u garazu ili na sprat. Zanima me ima li svrhe i da li je bezbedno to raditi ili samo da uzmem neku najjeftiniju sa garancijom

Nazad
Vrh Dno