Šta je novo?

Xiaomi 17/17 Ultra

• Začetnik teme Začetnik teme Sync
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav ekipo,

Ozbiljno razmišljam da poručim Xiaomi 17 Pro Max (kineska verzija). Hardverski je mašina bez kompromisa, a cena preko TradingShenzhen-a ili sličnih sajtova je trenutno neuporedivo bolja nego što će biti za Global model kod nas u "zvaničnim" kanalima.

Ipak, pošto se radi o kineskom HyperOS-u, imam par konkretnih nedoumica, pa me zanimaju iskustva ljudi koji su već uvezli 17-icu ili prošlogodišnji Ultra model:

1. Mreže i Band 20 (800MHz): Koliko je ovo realan problem u 2026. godini kod nas (A1, Yettel, MTS)? Znam da kineski modeli često nemaju B20. Da li je neko primetio ozbiljan pad signala u zatvorenim prostorima ili van većih gradova?
  2. Google Maps: Da li GMS radi "iz kutije" nakon instalacije APK-a? Najbitnije mi je da li radi navigacija bez pucanja i da li postoji problem sa Timeline-om (Location History).
  3. Android Auto: Ovo me najviše brine. Da li je i dalje blokiran na sistemskom nivou na kineskom ROM-u ili postoji neki proveren "workaround"?
  4. Google Wallet (NFC): Kakva je situacija sa beskontaktnim plaćanjem i našim bankama (Intesa, OTP, Raiffeisen...)? Prolazi li SafetyNet/Play Integrity check?
  5. Notifikacije: Da li HyperOS i dalje agresivno ubija pozadinske procese za Viber/WhatsApp i da li je setovanje auto-starta i "no restrictions" za bateriju dovoljno da poruke stižu na vreme?
Svaka info "iz prve ruke" bi mi značila. Da li ići na CN verziju uz ove potencijalne kompromise ili je ipak pametnije sačekati Global (uz dranje sa cenom)?

Hvala!

1. Da si bacio pogled na TradingShenzen, video bi da ima podrsku za B20 (sto postaje standardno kod kineskih modela, barem ovih flagship).
2. Oprosti se od Timeline-a, ne radi (Maps i generalno Gugl servisi rade bez problema)
3. Oprosti se od Android Auto na kineskoj verziji/ROMu
4. Prolazi
5. Da, vazi za sve kineske ROMove, mora setovanje

Nista nije iz prve ruke. 😀
Za iskustva iz "prve ruke" pisi u Xiaomi 17 temi (zapravo, sad kad razmislim, ne vidim poentu otvaranja nove teme, ovo je mogla da bude obicna poruka u Xiaomi 17 temi).
Zato uzmi sve ovo sa rezervom. 😀

Da li ici na CN verziju ili cekati Global - subjektivno.
Koliko su tebi znacajne mane - meni npr. Timeline i Android Auto su nebitni pa mi nisu neke mane.
Mada bi mi bila nedostatak eSIMa ali se to resava eSIM adapterom.

Najvise bih voleo da je stanje kao kod Oneplus 15 modela, gde mogu da flesujem OxygenOS.

Da, mozes (valjda nisu zakrpili) da otkljucas bootloader na Xiaomi 17 seriji, pa da flesnes global (ili Xiaomi.eu) ROM i time resis neke od problema (notifikacije, Android Auto, Timeline), ali otkljucani bootloader donosi druge probleme (sa bankovnim aplikacijama npr).

@momsab prebaci nase postove u Xiaomi 17 temi i zatvaraj temu.

Nakon 10-tak dana druženja sa x17 ultra, mogu da kažem da je telefon baš prava zver u svakom pogledu. U odnosu na x14, koji je kompaktan u odnosu na ovaj, mogu da kažem da i ovaj sa 6.9 inča ne deluje uopšte glomazno. Ekran pregledniji, svetliji, iako ima fabričku foliju izgleda kao da je nema, tj ne primećuje se. Otisak prsta baš munjevito i precizno reaguje, nema onaj odsjaj pri očitavanju kao na x14. Ova plastična maska što je došla u paketu ne ide uz njega pa kad se pojavi nešto kvalitetno na oglasima uzeću. Baterija za sad obećava, uz dosta drndanja izgura skoro 2 dana. Ne znam koju apk da ubacim za precizno merenje SOT , ranije sam koristio neke ali sam video da ne rade posao kako treba. Ima nešto više podešavanja za pojedine stvari od x14 vezano za kameru, bateriju i još ponešto. I na kraju kamera, baš ubija , dovoljno je pogledati sve recenzije na YouTube i mislim da je to dovoljno, jer nijedan od njih nije rekao nešto što joj ne ide u prilog.

Da li neko ima običan 17? Gledao sam neka poređenja sa 15, i nekako mi 15 ima bolje fotke...

Nakon 10-tak dana druženja sa x17 ultra, mogu da kažem da je telefon baš prava zver u svakom pogledu. U odnosu na x14, koji je kompaktan u odnosu na ovaj, mogu da kažem da i ovaj sa 6.9 inča ne deluje uopšte glomazno. Ekran pregledniji, svetliji, iako ima fabričku foliju izgleda kao da je nema, tj ne primećuje se. Otisak prsta baš munjevito i precizno reaguje, nema onaj odsjaj pri očitavanju kao na x14. Ova plastična maska što je došla u paketu ne ide uz njega pa kad se pojavi nešto kvalitetno na oglasima uzeću. Baterija za sad obećava, uz dosta drndanja izgura skoro 2 dana. Ne znam koju apk da ubacim za precizno merenje SOT , ranije sam koristio neke ali sam video da ne rade posao kako treba. Ima nešto više podešavanja za pojedine stvari od x14 vezano za kameru, bateriju i još ponešto. I na kraju kamera, baš ubija , dovoljno je pogledati sve recenzije na YouTube i mislim da je to dovoljno, jer nijedan od njih nije rekao nešto što joj ne ide u prilog.
Koja je fora sa nemogućnošću da se precizno odredi SOT ? Ja se sećam pre nekih 10-15 godina, to je bilo najnormalnija stvar. Jednostavno od poslednjeg punjenja do datog trenutka, koliko minuta je ekran bio aktivan i to je to. Šta je sad problem ? Kako je moguće da tako jednostavna stvar ne postoji ?

Koja je fora sa nemogućnošću da se precizno odredi SOT ? Ja se sećam pre nekih 10-15 godina, to je bilo najnormalnija stvar. Jednostavno od poslednjeg punjenja do datog trenutka, koliko minuta je ekran bio aktivan i to je to. Šta je sad problem ? Kako je moguće da tako jednostavna stvar ne postoji ?
Iskreno ta opciia nam nije ni potrebna.Ako baterija drzi top sta ce nam

Malo sam koristio u delti oba.
Ultra kao i svi Kinezi sa šporetom, nikako ne može da se koristi ako se nema košarkaška šaka, ili bez kejsa. Pored toga je top heavy kao i svi slični Kinezi. Jednom rečju užas.

Mali je pravo osveženje.. 🙂 kida kako sedi u ruci, samo da je nekih 15,20g teži, ovako imaš osećaj kao da nije dovoljno kvalitetan.

Malo sam koristio u delti oba.
Ultra kao i svi Kinezi sa šporetom, nikako ne može da se koristi ako se nema košarkaška šaka, ili bez kejsa. Pored toga je top heavy kao i svi slični Kinezi. Jednom rečju užas.

Mali je pravo osveženje.. 🙂 kida kako sedi u ruci, samo da je nekih 15,20g teži, ovako imaš osećaj kao da nije dovoljno kvalitetan.
Verovatno su ti male ruke ako ne mozes da koristis ove velike, slazem se, jesu veci ali ako imas normalnu saku, nije problem, meni je saka 19-20 cm i lagano koristim iphone 17 pro max sa jednom rukom, a verujem da je istih dimenzija kao xiaomi 17 ultra

Nije problem širina i same dimenzije mobilnog, koristim i ja pixel 10 pro XL relativno lagano, ali za ove sa grbom treba poseban zahvat.
Ne pomaže ni to što su svi top heavy I u slučaju da staviš kažiprst ispod grbe imaš osećaj da će svakog trenutka ispasti mob na beton.
Užasno ergonomski, i rebus je i dalje zašto se Kinezi loze na ovakav dizajn.

Poslednja izmena:
Nije problem širina i same dimenzije mobilnog, koristim i ja pixel 10 pro XL lagano, ali za ove sa grbom treba poseban zahvat.
Ne pomaže ni to što su svi top heavy I u slučaju da staviš kažiprst ispod grbe imaš osećaj da će svakog trenutka ispasti mob na beton.
Užasno ergonomski, i rebus je i dalje zašto se Kinezi loze na ovakav dizajn.
To se slazem, kod takvh telefona pomaze samo maska koja ga kolko tolko "izjednaci"

Jesu li ovi rezultati izmereni za max brightness sa Gsmarene stvarno ovako niski, obicni 17 ima samo 1087 nita a ultra 1132 nita. Je li ih neko koristio na suncu da iznese utiske

Javi i koliko minuta može da izvuče max brajtnes na suncu dok ne odradi diming ekrana. Ne verujem da moze vise od 2,3 minuta na max.

Jel moze neko da predvidi cenu običnog 17 za 2-3 meseca? Gledam sinoć na KP, 950e za ćomija, nije sve jedno. Dvoumim se izmedju njega i Magic8 pro. A ni test baterije nigde nema, veoma čudno. Tj ima ali veoma šturo.

Zar nije već ~770e kod mađara ? 12/256gb.
Za 2,3m sigurno ide na oko 700e ili malo ispod.

Poslednja izmena:
Jel moze neko da predvidi cenu običnog 17 za 2-3 meseca? Gledam sinoć na KP, 950e za ćomija, nije sve jedno. Dvoumim se izmedju njega i Magic8 pro. A ni test baterije nigde nema, veoma čudno. Tj ima ali veoma šturo.
17 samo ako si navikao na kompakt telefone. Ali, s obzirom da razmišljaš i o Magic8 Pro, onda bolje sačekaj pad cena 17 Ultra, verovatno će krenuti i rasprodaje u poznatim domaćim prodavnicama već sredinom leta. Honor niti ima dobre kamere kao Xiaomi, niti ima softver kao Samsung.

@dr900
Jesu li ovi rezultati izmereni za max brightness sa Gsmarene stvarno ovako niski, obicni 17 ima samo 1087 nita a ultra 1132 nita. Je li ih neko koristio na suncu da iznese utiske
Zašto misliš da ovo nije dovoljno ja normalnu čitljivost na jakom dnevnom svetlu? Nisu neki epski rezultati svakako, ali će telefon duže održavati to osvetljenje, plus sama čitljivost zavisi i od reflektivnosti zaštitnog stakla, kvaliteta folije itd.
14 U ima za nijansu jače osvetljenje od 17 serije, pa auto brightness nisam upalio 20x do sada, koristim pretežno ručno podešavanje do 100% preko slajdera, što je malo preko 700 nits.

Ima li neko Ultru 17 kinesku verziju? Vredi li ona 900,1000 eura 12/512 GB? Procitah da se kineskoj verziji moze otkljucati bootloader i da moze po potrebi da se root-uje i da ce moci kineskoj verziji rootom da se dobije verzija kamere sa Leica verzije da radi online M9 i M3 procesuiranje slike.E sada da li je to istina i koliki bi bio rizik kinesku verziju cackati?Jos ako bi prilikom rootovanja sve izbacilo na kineskom jeziku,to bi tek bilo zabavno.

To rootovanje je ja mislim već blokirano od strane Xiaomija. Sve u svemu ne vredi rizika

Napokon stigao kineski Leitzphone 😍
24937.jpg

da i ženin telefon ima društvo
24939.jpg

Sad kad imaš OPPO i Xiaomi uradi neki uporedni test kamera da vidimo koliko su iza Vivo-a. 😂

Danas se malo manje čačkao telefon a malo više pričalo.
Svakako brutalan rezultat, ovo mi se u životu nije desilo - 64% u deset uveče.
Btw koristio sam danas telefon na suncu, što se mene tiče više nego čitljiv ekran.
Nije se nijednom zatamnio u periodu od petnaestak minuta koliko mi je trebalo do posla. Možda mu prija klima i dalje 😁
Nisam stigao da slikam.
Inače dobio sam "MIXM" verziju pa sam izabrao Hong Kong kao regiju na početku, imam MIUI dialer i poruke, snimanje razgovora nativno radi, prelepo.

Prilozi

• Screenshot_2026-03-24-21-52-32-792_com.miui.securitycenter.jpg
    Screenshot_2026-03-24-21-52-32-792_com.miui.securitycenter.jpg
    30.5 KB · Pregleda: 47
Ti očigledno imaš pare za paljenje.. 🙂 a baš sam se pitao ko je toliko lud da baci 130k na tog caomija

Pa dobro, dobiće usisivač 😁. A realno će cena da mu padne sad u aprilu čim prođe ta promocija. Big bang ga već daje za 120k

Poslednja izmena:
bio danas do BG-a pa svratio do Usca da procackam sedamnaesticu malo.

Masina od telefona, dosta, dosta je lepsi od 15u, zelena boja prelepa.
Kvalitet izrade vrhunski, kamere ono malo sto sam isprobao su odlicne. Ovih par fotki sa oppom sto sam uporedio, kad master mod upali 50mpx, bolji je, ali u svim ostalim uslovima je Xiaomi cini mi se bolji. I dalje je Master mod > Xiaomi Auto > Oppo auto, ali nije vise tolika razlika izmedju Mastera i Xiaomi auta u ovih par slucajeva.
Mogao bi Xiaomi da doda 25/50mpx u auto, ostali su bukvalno poslednji koji to jos nisu uveli.

Telefon zujalica, nije me skoro neki telefon tako odusevio. Malo uzi od OPPO-a, lepse lezi u ruci, svidja mi se i zaobljenost ivica, ma top je.

Bas imam problema da se suzdrzim da ga ne uzmem 😀 cura u radnji nema pojma o Leitzphone-u, kaze nisam cula za to, ali ako ga do sad nismo dobili, verovatno ga nece ni biti 🤷‍♂️

Cekam A1 da vidim kakva ce ponuda biti tamo, ako ga uopste i bude doduse, posto nemam pojma zasto ih ni jedan provajder danas nije izbacio.
Pa da vidim da li uzimati nas sa poklonom ili rizikovati sa 17u by Leica, ali nisam siguran koliko zelim kineski OS.

*Xiaomijev kineski OS 😀 sa oppovim kineskim nemam problema.

Sto se cene tice, da, ovde bi ljudi i jare i pare.

Telefon u kompletu bolji od Samsunga i Apple-a ali bi ljudi da kosta 80k, kako ne, proslo vreme.

Ko hoce masinu, dace pare. Ko hoce S22, ne, s23u, ma bre, s24u, ipak s25u, a ne ne, sad je s26u, dace iste te pare za 5 godina isti telefon 🤷‍♂️ ista prica i za Apple.

Trebalo bi, ali nisam siguran sta se desava sada, ne mogu da se setim da li su prosle i preprosle godine operateri isto kasnili dan-dva sa izbacivanjem na sajt.

Mozda ovo i jesu neke promene sad od kad je Xiaomi zvanicno stigao u Srbiju pa ih mozda nece ni biti kod operatera, ko ce ga znati.

Moja je teorija je da je ipak Samsung zakupio malo vise prostora, zato je i dao telefon odmah u prodaju bez preodrer-a, da se ljudi ne bi predomisljali i otkazivali kad dodje Xiaomi i par nedelja kasnije Vivo globalni.

Daleko od toga da je lepsi a i ista bolji od 15 ultre.

Nazad
Vrh Dno