Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Idemo ka Sofiji, autoputem. Teško da će nam dati.

A ako su u automobilu 3 sa EU i 1 sa SRB, nije rodjak, gde onda?
Ako sam dobro shvatio iz dosadašnjih iskustava na ovom forumu, ide se na non EU šalter. Naravno, može i ovaj sa SRB pasošem da proba peške da predje, ako ga puste. Mene na Batrovcima nisu pustili, negde drugde možda puštaju.
Mislim da za ovakve situacije nema strogih pravila, već da dosta zavisi od zemlje, prelaza i samog graničnog policajca.
Pozdrav

Info sa Batrovaca i Tovarnika za sve “miksovane” porodice - muž, žena, djeca. Dva puta sam pitao, na dva različita mjesta, za svaki slučaj.

Npr. muž i djeca imaju i HR pasoše, žena nema, tj. ima samo SRB - ako je brak upisan u HR matične knjige, onda mogu svi na EU prelaz, a za ženu se priloži vjenčani list iz HR matičnih knjiga.

Isto je i u obrnutoj situaciji - muž samo SRB, žena i HR.

Da li može SRB vjenčani list ili međunarodni vjenčani list izdat u SRB - nisam pitao…

Ne moze. Ako je u autu jedna non-EU osoba, ne moze da se ide u EU traku. Prave problem i vracaju na kraj kolone. Tako je meni bilo (ja sam bio non-EU osoba). Ne znam za supruznike, porodicu i sl. Ja nisam bio ni u kakvom odnosu sa ostalima u vozilu.

ako je non-EU osoba najuzi clan porodice moze (nuz/zena/dete), jer po EU zakonima clan porodice EU gradjana ima apsolutno ista prava kao i EU gradjanin. Ako je Tetka/brat od tetke/komsija, ne vazi to pravilo.

Vise puta bio u toj situaciji, i sve je bilo OK.

ako je non-EU osoba najuzi clan porodice moze (nuz/zena/dete), jer po EU zakonima clan porodice EU gradjana ima apsolutno ista prava kao i EU gradjanin. Ako je Tetka/brat od tetke/komsija, ne vazi to pravilo.

Vise puta bio u toj situaciji, i sve je bilo OK.
Tako je, uža porodica može bez problema, nekoliko puta isprobao i nisu pravili probleme.

Društvo, evo svežih informacija sa granice Bajakovo (HR) u vezi EES.

Za vikend, tačnije u nedelju oko 7:30 ujutru smo prošli kolima za oko 45min, prvi put slikanje, otisci.

Danas preko dana, oko 14h, smo takođe prešli za oko 45min, Hrvati su otvorili dva dodatna ulaza kada su videli da se napravila gužva.

Sve u svemu delovalo je poprilično sve uigrano i da su se i oni i mi putnici navikli na sistem.

Ja cu za koji dan put Srbije, velika vecina krece danas zbog Uskrsnjih praznika tj skolskog raspusta ovde pa da vidimo kakve ce guzve biti.
Pre EES-a su nas cesto pustali i na EU prolaz, ali to je bilo zbog guzvi, da ne kazem haosa 😀
Mozda sam preskocio ovde post, da li je neko prolazio kroz EES ako ima validnu boravisnu dozvolu u nekoj EU zemlji?
Price su oprecne oko toga, da li smo mi sa radnim dozvolama podlozni EESu ili ne.
Ja npr imam neogranicenu boravisnu dozvolu, zena i deca validnu jos 3god, Nemacka u pitanju, pa ako se niko ne javi ovde, ja cu krajem sledece nedelje 🙂

Прописи кажу да важи изузеће. Пре ЕЕС, док смо имали дозволе боравка смо увек ишли на ЕУ шалтере.

1774618530270.png

Iz bliskog iskustva, osoba sa validnom boravišnom dozvolom, na non EU šalteru, nije podlegala EES proceduri (slikanje, otisci). Samo pasoš i boravišna - nije ni izlazila iz kola.
Pozdrav

Pre neki dan prvi put prođoh kroz EES. Terminal na aerodromu. Sistem skeniranja prstiju ima sasvim pristojan interfejs, ali isto kao i sa kamerom na BG aerodromu, ljudi imaju odrađena ograničenja i umesto u kameru, gledaju u ekran, pa se sistem zaglupi. EES skeniranje prstiju uredno pokazuje koji prst prihvata, koji ne. Mrdneš taj sporan prst, kad sva 4 pozlene, ideš dalje. Drugarica sa kojom putujem to nije shvatila, pa je skenirala desnu, pa joj apart tražio levu ruku, ja joj govorim "samo mali prst pomeri", pa je nakraj na šalteru za pasošku kontrolu opet stavljala ruku na skeniranje.

Nisam merio vreme, ali zaista se nisam zadržao duže od minut, sa sve onim pitanjima zašto dolazim, ko plaća put, da li imam 66eur/dan na raspolaganju itd. Bilo je ljudi koji su prolazili i brže od mene, ali bilo je i onih koji su stajali kad sam došao i kad smo mi oboje prošli oni i dalje stoje i nabadaju nešto.

Dakle, do ljudi je. Ovde gde ima dovoljno terminala, to se jasno vidi, ali nikome ne smeta. Tamo gde nema dovoljno terminala, zbog nekoga ko ne zna da gleda u kameru ili da okrene prst, svi stojimo u koloni.

Aerodrom u Minhenu, prošli vikend, imali smo dugačak layover pa smo iskoristi da izađemo do centra i nazad.

Pošto nismo bili registrovani, prvo su nas uputili na automatske kioske gde smo ostavili otiske i slikali se u roku od 20 sekundi, bez ikakvih problema. Duže je trajalo ispitivanje policajca nakon toga gde idemo, zašto idemo, kako idemo, kada se vraćamo... 🙂 Stigli smo rano ujutru, pa nije bilo gužve, ali ne verujem da će je i biti kasnije tokom dana...

Nakon povratka na aerodrom, kontrola je takođe trajala 20 sekundi, prošli bez problema...

Bio sam prošle nedelje u Švedskoj. Prijavio sam se preko Travel to Europe aplikacije, ali to nije imalo nikakvog uticaja, jer su me na granici opet pitali koliko ostajem, gde ću da odsednem, gde mi je povratna karta i slično.... Sve te info su već unesene u app. U app unosite skeniranu stranicu pasoša, očitavanje čipa iz pasoša, selfi i ostale putne podatke. Ipak, sva granična provera je trajala otprilike kao i bez EESa, sa najvećom razlikom što se neki putnik može malo teže snaći na očitavanju otisaka i slikanju, pa to potraje.

Ovakav naslov, bez velikih slova, bez boldovanog teksta, bez 3-4 znaka uzvika, i bez se bar jednom ne spomene UŽAS!!!
...ovako, malo mi mlako...

😛

Vidiš da je autor Beta. Pravo grčko ime, pa ima smisla da "čekaju nas" se odnosi na granicu Grčke i Makedonije.

Leteo iz Zagreba prošle nedelje letom u 8 ujutru. Ima mala pasoška kontrola na spratu sa dve kućice. Došao oko 6.30, ne radi pasoška još uvek 🙂
Čim se pojavio policajac, dao sam pasoš, samo mi lupio pečat. Nikakav EES.

Aerodrom u Minhenu, prošli vikend, imali smo dugačak layover pa smo iskoristi da izađemo do centra i nazad.

Pošto nismo bili registrovani, prvo su nas uputili na automatske kioske gde smo ostavili otiske i slikali se u roku od 20 sekundi, bez ikakvih problema. Duže je trajalo ispitivanje policajca nakon toga gde idemo, zašto idemo, kako idemo, kada se vraćamo... 🙂 Stigli smo rano ujutru, pa nije bilo gužve, ali ne verujem da će je i biti kasnije tokom dana...

Nakon povratka na aerodrom, kontrola je takođe trajala 20 sekundi, prošli bez problema...
Ima li gde na minhen aerodromu da se ostavi torba? Ja imam 6 ipo sati layover u povratku pa mozda bi i ja mogao do centra

Ima li gde na minhen aerodromu da se ostavi torba? Ja imam 6 ipo sati layover u povratku pa mozda bi i ja mogao do centra

Heads up, podigli su cene od 01.01. sad je 10€ mali kofer dnevno 🤪

Po 5 minuta na izlazu i po povratku prethodnih dana. Izlazak Gradina, povratak Horgoš. U oba slučaja slikanje i otisci, kod Bugara regularno na mašini, dok su Mađari imali ručne skenere
Nejveći uticaj ima to što sam izašao nakon ponoći a povratak bio u nedelju uveče oko 9h kad generalno nije bilo ikakve gužve

Prosle nedelje put iz Londona za Tallin.
U Tallinu red za slikanje i fotografisanje. Zapadnem u redu gde je starija zena na kontroli i spora boze sacuvaj. Dok ostali provere tri osobe ova proveri jednu. Ostavio otiske ali slikanje nije uspelo. Pokusali tri puta i nista. Na kraju sam usao bez slikanja. Dok sam cekao u redu vidim da slikanje baguje na svim salterima. Da kazem da je bilo 15-ak osoba ispred mene, cekao sam dobrih 40 min.

Strašno... Baš na veliki petak kad more naših ljudi dolazi u posetu.
Pitam li koji li je vođa tražio da to počne baš tog datuma jer njih otprilike baš briga kad će te debilne mere krenuti.
U čemu je uopšte fora da se više puta skeniraju otisci?
Mislim svakako uskoro dobijam EU pasoš neće me u životu više nego skenirati na taj način.

U čemu je uopšte fora da se više puta skeniraju otisci?
Moraju da provere da si to baš ti, ili otiscima ili slikanjem 🙂 Nema više slanja pasoša preko granice po bratu/kumu, pa nazad...

Moraju da provere da si to baš ti, ili otiscima ili slikanjem 🙂 Nema više slanja pasoša preko granice po bratu/kumu, pa nazad...
Da to ima smisla, kao i 50 miliona migranata po EU bez ikakvih papira, ali sta mi znamo zatucan narod 🙃

Nazad
Vrh Dno