Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Verovatno po broju praćenja, možda imaju neki interni portal jer u Kini sve ide na Export carinu i verovatno tu upisuju sadržinu paketa pre nego što krene ka nama.

Ocigledno da se neke stvari koje smo mogli kupovati do skoro i bile isplative to vise nisu. Mislim da je najgore za artikle sa cenama od 5-15eur koji vervatno dolaze kao LA.
Danas mi stize SD kartice od 32GB placena sa coinsima 3eur, a posta trazi jos 350 RSD.

Danas stigla LA...HU (61.41$) pošiljka od istog prodavca i piše doplata 450 din 🙂
Za istu stvar sam dao pre par nedelja oko 2300 din, a pre par dana za sitnicu koja košta 6.34$, platio dodatno 387 din. 😀
Cirkuzanti!

Zavisi od toga da li odluce da provere cenu na Aliju (ili drugde) ili ne i od toga sta je kinez napisao.

To vazi godinama

Ma znam, šalim se, nego bilo bi lepo kada bi se to normalizovalo i bilo manje lutrija kao što je sada.

Zavisi od toga da li odluce da provere cenu na Aliju (ili drugde) ili ne i od toga sta je kinez napisao.

To vazi godinama

Sa ovim automatizovanim sistemom carinjena sa kojim se hvale - teško. Pre će pisati AliExpress-u, ako se to omasovi, da ih upozore da ispravno deklarišu robu. Svakako se naplate sada puno više kada naplaćuju svaku pošiljku, pa makar i određeni manji broj bio deklarisan ispod uobičajene vrednosti.

Cesto sam neke sitnice tipa adapteri, kablovi, prekidaci, spojnice... sta god tako sitno kupovo na Aliju. Fora je sto mozda ni kod nas nisu to neke skupe stvari ali postarina koju placamo kod nas je pravila znacajnu razliku. Sad doalzimo da ovih 260din i malo PDV-a na tim sitnicama kosta kao kurir kod nas.

Sa ovim automatizovanim sistemom carinjena sa kojim se hvale - teško. Pre će pisati AliExpress-u, ako se to omasovi, da ih upozore da ispravno deklarišu robu. Svakako se naplate sada puno više kada naplaćuju svaku pošiljku, pa makar i određeni manji broj bio deklarisan ispod uobičajene vrednosti.
Ma ko zna sta je sve automatizovano, nema sanse da negde u procesu covek ne pregleda neki paket i rucno kad ga sistem flaguje kao sumnjiv iz nekog razloga.

Sad ce jos lakse da im bude da lociraju sumnjive (u smislu niske vrednosti) pakete

Stigle i meni dve posiljke, externa baterija toocki i fiio air link, kinzi napisali za obe stvari 5$ platio po 100 din postaru, jedna CN jedna HRBC pa kod nas presla u PJ.

Danas stigla tri paketa.
Dva kabla od po 2m za telefon, nije plaćeno ništa.
Neka elektronika od 80$, naplaćeno 650 dinara.

Nema nikakve logike, al' tako je za sad.

Samo nek je random, sto bi rekla baba

Po ovome što pišete jasno mi je šta je sve prolazilo bez naplate. Pa niška carina kada vidi iznos veći od 10$ već u 8h zove da se detaljno raspita, a kamoli da propusti dalje bez naplate.

Mene su juce za paketic od 8 usd opalili 480 po poruci a 380 po postaru … zna li se da li su se i za Temu pocela primenjivati ista pravila?

Nema za Temu meni danas stigao jedan City Express preko Transfere, nema naplate.

To je to onda sto se tice AE, ionako sam ih sve manje koristio poslednjih godina. Cene robe su odranije izpovecavane i po 2x, mnogo paketa je nestajalo bez ikakve mogucnosti za reklamaciju i sad ovaj namet. Pa fake prodavnice, fake oprema itd. I sve smo trpeli jer je ipak bilo jeftino, povoljno, isplati se rizik itd. To po meni vise nije slucaj.

Pa mogli su sa AE da sklope dil naplate PDV i carine odmah pri kupovini, na sve, kao i druge zemlje, ali ovako je unosnije za "državu", džepove, ehpo, itd...

Ne treba niko da pravi "dil" sa AE... AE moze, kao i TEMU, da angazuje domacu logistiku, umesto da salje registrovane i neregistvorane posiljke Postom. Samo, ako bi uracunali sve u cenu, cene bi u startu bile vece, kao na TEMU.

Drzavi je isto - svakako ce naplatiti PDV i carinu.

ja imam dva paketa jedan 5000 rsd drugi 6000, u CN su brojevi u tackingu pise losi podaci neuspela dosta preverite u posti, u posti kazu to je na carini. Roba kupljena 20.1 rok istekao 3.3.2026 tako da mi ostalo da cekam

ja imam dva paketa jedan 5000 rsd drugi 6000, u CN su brojevi u tackingu pise losi podaci neuspela dosta preverite u posti, u posti kazu to je na carini. Roba kupljena 20.1 rok istekao 3.3.2026 tako da mi ostalo da cekam
To za neuspelu dostavu je, izgleda, postao deo standardne procedure! 🤣

Poslednja izmena:
Nilkin maska providna 9,9€ plus 218din mi postar uzeo
Po toj ceni sam mogao da je uzmem i ovde 🙂

Ljudi, očekujte povećanje cena koje nam sada naplaćuje pošta zbog poskupljenja goriva. Koliko sam razumeo ovog sa šaltera, kaže da se sigurno neće pridržavati ove cene ako cena goriva ode na gore. Tako da, neka nam je Bog u pomoći. Šta drugo reći. Bila su srećna i lepa vreman.
Čovek ispred mene u redu začuđeno pita kakva doplata i na osnovu čega taj iznos!?
Kaže radnik pošte sve se sad naplaćuje dodatno i ne trudi se da izračunaš iznos jer nema pravila!? Još se sprda i kaže ebg nestalo državi para, morali su da izmisle negde gde će da uzmu!? 😀
U principu i njima smešno, ali im i odgovara jer će imati mnogo manje posla...

Nazad
Vrh Dno