Šta je novo?

Dodaci ishrani: vitamini, suplementi, sportski preparati (iHerb, Myprotein..)

Nikako Amazon! Preko 90% suplemenata su proverili i ne samo da su fals nego su neki i opasni. A kod Amazona nije fora ni od koga porucujes sa Amazona! SVE ide dzumle u Amazon sorting centar i sta stigne prvo to Amazon salje.
Znaci ako imas A i B poruce i FalsX i RealY, respektivno, moze RealY doci prvo i B ce dobiti FalsX - ako me razumete.... jer ne dolaze paketi spremni za slanje dalje, dolaze dzumle roba!

NIKAKO znaci sa Amazona suplemente!
iHerb je extremno skup za Whey i slicne velike stvari, prosto skup je, i skroz neisplativ.
Ja iskreno gledam za kod nas dole ili Ogistra ili MyProtein - provereni, a sve ostalo je mnogo skuplje.

Svaki Whey ima slicno BCAA, ili nije whey...Dymatize ne dodaje BCAA u ISO100 koliko znam. Jedino valjda Amino Whey dodaje BCAA ili tako nesto, ali ne znam zasto je on jeftiniji onda.

Kome smetaju stvari za stomak, jedino ISO100 ili ON HydroWhey rade fino. Nisam hteo da bacam novac da probam one skupe MyProtein whey-eve... znam da je MyProtein The Whey dosta bolji od prosecnog wheya:
ali nije na nivou ISO100 sto se tice stomaka! Jedino ON HydroWhey sam do sada probao da je bolji (i to je bila proba pre korone, dok su stvari bile prilicno meni jeftine, i porucivao sam ih u Koreji, i sl. bas sam mogao da isprobavam jeftino).
Sigurno ima jos OK i dobrih, ali od ON, Ultimate, Dymatize, MyProtein, Ogistra - jedino ISO100 i HydroWhey su milina za stomak. HydroWhey cak sam pio tokom treninga umesto EAAs i nije nimalo bio problem!

Ništa, ostajem na Iso100, i finansijski će da me ubije, ali nema veze, ne pijem ne pušim, ne drogira se, samo žene imam kao porok. Zadnji put pre X godina kada sam kupio 2.2kg znam da je bio oko 8800din. Sad preko 100e. Zapravo, ovo mi toliko ne smeta stomaku, da ga pijem sa uživanjem. Nisam verovao. Yamamoto izolat deluje ok, ali rekao bih da je iso100 za nijansu bolji proizvod.

Iso 100 je vecinom hidrolizat, ne izolat. Zato ti ne smeta stomaku.

Ako ti izolati ne smetaju, mozes za 3-4000 manje da nadjes OK proizvode (2kg pakovanja).

Pa yamamoto, u ogistri od 14h do 15h je ispod 10k, sto je dosta jeftinije. Ima i drugih, Biotech Iso oko 8400 isto, Scitec Izolat 1.8kg oko 8000, probaj i prostar ultimate on je mesavina izolata i koncentrata (vise izolata), mislim da ima i hidrolizovan u manjem obimu, ispod 8000 je 2.4kg kutija. Samo nemoj vanilu od njega 😀 ne lici ni na sta

Hvala. Otprilike sam tako nesto tražio 😀

Ja iskreno gledam za kod nas dole ili Ogistra ili MyProtein - provereni, a sve ostalo je mnogo skuplje.
Nisam nikada porucivao sa myProtein neki protein. Ja ovde ne vidim racunicu da se isplati da se salje u Srbiju. 1kg je bas skup, shipping + pdv,... Secam se da je ranije ovde masa ljudi porucivala, neki dobri kuponi bili za Srbiju bas je izgleda bilo povoljno.

Ne znam koliko je auzurno i da li su tu sve bolje prodavnice: https://cenesuplemenata.rs/

Pa yamamoto, u ogistri od 14h do 15h je ispod 10k, sto je dosta jeftinije. Ima i drugih, Biotech Iso oko 8400 isto, Scitec Izolat 1.8kg oko 8000, probaj i prostar ultimate on je mesavina izolata i koncentrata (vise izolata), mislim da ima i hidrolizovan u manjem obimu, ispod 8000 je 2.4kg kutija. Samo nemoj vanilu od njega 😀 ne lici ni na sta
Scitech i ultimate nisu dobri kao ISO100.
Biotech nisam hteo da probam, necu da komentarisem jer se ne secam zasto.

Ako ISO100 ima hidrolizat (nisam znao/zaboravio, ali sigurno nema puno) onda vredi vise nego izolat - vise se resorbuje. Isto kao sto EAAs se piju manje nego 30gr tokom treninga, mnogo veci % od whey-a se apsorbuje odlicno.

A proba ce kostati mnogo vise od cene ISO100 ako ga ne probas usput kod drugara 🤓

Poslednja izmena:
Nisam nikada porucivao sa myProtein neki protein. Ja ovde ne vidim racunicu da se isplati da se salje u Srbiju. 1kg je bas skup, shipping + pdv,... Secam se da je ranije ovde masa ljudi porucivala, neki dobri kuponi bili za Srbiju bas je izgleda bilo povoljno.

Ne znam koliko je auzurno i da li su tu sve bolje prodavnice: https://cenesuplemenata.rs/
Kako za sta, creatin je mnogo jeftiniji. Zadnji put sam platio 15e/kg. Da je drugde negde ne bih porucio nikako, rekao bih da je prevara 100%.
Isto i EAAs, kad uhvatim dobru cenu, nisam nalazio ispod 40e/kg.
(Shipping mi bude free i dole, a ovo su cene sa PDVom)

Nije ovo uvek! Nekad imaju i greske, tipa sada je 2kg Wheya 220e 🤓
I cene su bolje u EUR (i redje grese, nego u RSD). Za Srbiju probajte uvek dole na sajtu MyProtein da birate Region sve sto da, i obe valute i vidite razliku.
Glupo - ali moze biti isplativo. Ako je sitna razlika kad proracunam sa PDVom onda ne uzimam naravno.

Scitech i ultimate nisu dobri kao ISO100.
Biotech nisam hteo da probam, necu da komentarisem jer se ne secam zasto.

Ako ISO100 ima hidrolizat (nisam znao/zaboravio, ali sigurno nema puno) onda vredi vise nego izolat - vise se resorbuje. Isto kao sto EAAs se piju manje nego 30gr tokom treninga, mnogo veci % od whey-a se apsorbuje odlicno.

A proba ce kostati mnogo vise od cene ISO100 ako ga ne probas usput kod drugara 🤓
Nisu tako dobri. I jeftiniji su za 5000. Mozda nisi u toku ako ne zivis u Srbiji ali za 95% ljudi 5000 je mnogo para. U svakom slucaju, iako nisu tako dobri i dalje su odlicni. Cak bih rekao da kome ne smeta obican koncentrat, nema razlike izmedju koncentrata i hidralizovanog izolata ako pricamo o izgradnji misicne mase

Nisu tako dobri. I jeftiniji su za 5000. Mozda nisi u toku ako ne zivis u Srbiji ali za 95% ljudi 5000 je mnogo para. U svakom slucaju, iako nisu tako dobri i dalje su odlicni. Cak bih rekao da kome ne smeta obican koncentrat, nema razlike izmedju koncentrata i hidralizovanog izolata ako pricamo o izgradnji misicne mase
Kome ne smeta za stomak, slobodno neka ide na najjeftiniji provereni. Cak i koncentrat je ok.

Znaci iso100 ili nista, sve ostalo je fejk? Zanimljivo

Znaci iso100 ili nista, sve ostalo je fejk? Zanimljivo
Nije fejk. Pitao je tip sta je dobro za stomak, ko ima problema sa mucninom.
Tu ISO100 i Hydrowhey stvarno su ispred. Ako naidjemo na jos neki javicemo.

Kome ne smeta za stomak to je druga prica, nema razloga rekreativac da daje novac na izolat cak, dovoljan je whey koncentrat - to nije moje misljenje, Pedja iz Ogistre je cak na forumu svom to rekao a on prodaje suplemente. I gro ljudi se slaze.

Istina. Al nek proba covek izolat, makar i u kesici od 30g da vidi dal mu ne pravi problem, jer kupovina hidrolizata je glupost. Za te pare bolje ne uzimati nista sem hrane, sa 900g hidrolizata ne moze nista da se postigne. To je kao da si pojeo 5 kg piletine za mesec dana.

Istina. Al nek proba covek izolat, makar i u kesici od 30g da vidi dal mu ne pravi problem, jer kupovina hidrolizata je glupost. Za te pare bolje ne uzimati nista sem hrane, sa 900g hidrolizata ne moze nista da se postigne. To je kao da si pojeo 5 kg piletine za mesec dana.
Pa probao ih je neke... iso100 je vecim delom izolat, bio bi mnogo skuplji od hidrolizata da je.
Zato je pitao.

Stigao mi je multivitamin koji sam pominjao sa Iherb-a. Sa poštarinom je cena bila 7006rsd, a na isporuci mi je naplaćeno 965rsd. Tako da jxxx lud zbunjenog, ali makar dažbina na isporuci ne iznosi 30% na vrednost sa poštarinom već nešto nedefinisano, ali ipak manje od očekivanog.
20260317_125444.jpg20260317_125502.jpg20260317_125517.jpg

Ja sam pitao. U suštini sam rešio samo da ga pijem na dan fizičke aktivnosti I dva dana posle toga. Tako da bi trebalo ovih 900g da izdrži 2m. Mišićna masa mi ne manjka, ne treba mi vise, niti manje, niti imam sala, Čisto za oporavak i lako varenje. Da se pije svaki dan po 2 merice, za amatersko bavljenje sportom apsolutno nema smisla. Uzeo bih neki jeftiniji, ali stomak ne dozvoljava.

Za amatersko whey nema mnogo smisla sem ds se postigne minimum proteina koji dosta nas ne moze iz hrane.
Ali ono za "brz oporavak" - vecini nema smisla. Bas je za nas fora sa wheyom da postignemo barem 150-200gr proteina dnevno (sto iskreno nema sanse da postignem inace)

Za amatersko whey nema mnogo smisla sem ds se postigne minimum proteina koji dosta nas ne moze iz hrane.
Ali ono za "brz oporavak" - vecini nema smisla. Bas je za nas fora sa wheyom da postignemo barem 150-200gr proteina dnevno (sto iskreno nema sanse da postignem inace)
Misliš da jedna merica sad konkretno posle jakog fudbala I naredna dva dana po dve merice dnevo, ujutru i uveče neće da pomogne oporavak mišića?

Fudbal je aerobna aktivnost. Tu se prvenstveno trosi glikogen, mnogo je manje trosenje misica nego od teretane koja je anaerobna aktivnost, gde tezina vise ostecuje misicna vlakna i treba vise proteina za oporavak ostecenja. Zato nije dobar izbor pucati pare na skup whey zbog oporavka od fudbala. Posebno ako se igra tipa jednom nedeljno kao vecina sto igra-za 7 dana se svako oporavi sam od sebe. Dok od 3-4x nedeljno teretane,posebno ako se covek trudi na treningu,oporavak nije tako lagan.
Ali ako se ima para, sto da ne.

Suština je da se u 40. godini vratim na dva termina nedeljno, u jedan termin u teretni. Sredom uvek radim vežbe snage, pa je bitno da do srede ujutru budem kao nov 🙂 Inače trenirao sam atletiku 15 godina, 100m disciplinu, prošao sve krugove pakla profesionalnog sporta. Suplemente smo koristili kada nema takmičenja i dobijali na kilazi i snazi, da se odrade izuzetno jaki treninzi, ujutru teretana, popodne trening. Kada krenu takmičenja, prestane se sa suplementacijom, snaga ostane, a masa veoma brzo ispari bez suolement a i ostaneš brz a lagan. Win win. Ali nije isto sa 22 i sa 40.

Misliš da jedna merica sad konkretno posle jakog fudbala I naredna dva dana po dve merice dnevo, ujutru i uveče neće da pomogne oporavak mišića?
Ako mozes kroz hranu dovoljno proteina unesti, nece whey pomoci.
Whey je samo jako jeftin protein po gramu, a kvalitetan.

Ne unosim dovoljno, maksimum 30 40g dnevno kroz hranu, plus veoma retko odmaram i kratko spavam. I aktivan sam od 07-22h. Generalno mislim da mi pomaže. Valjalo bi da je malo jeftiniji ali dobro, šta je tu je.

Ne unosim dovoljno, maksimum 30 40g dnevno kroz hranu, plus veoma retko odmaram i kratko spavam. I aktivan sam od 07-22h. Generalno mislim da mi pomaže. Valjalo bi da je malo jeftiniji ali dobro, šta je tu je.
Uj, to je malo i za osnovno funkcionisanje.

Malo je 30g. To je jedna pljeskavica.

Mislim da je nemoguce da neko unese samo 30-40g kroz hranu ako se ne hrani picama.
Mozda zanemarujes vrednost nekih sitnih dodataka od po par grama proteina koji se lepo saberu na kraju dana.

Podrzavam whey kao dodatak, ali samo da te prebaci do konacne cifre, a ne da bi mogao da jedes uzasno pa da ipak imas neki minimum proteina.
jaja sa malo urde i soljom kefira su vec oko 30g proteina.
preliv od grckog jogurta za pieltinu je oko 10-12g. Grasak/pasulj/leblebije su 5-7g na 100g.

Cak i bez mesa treba stici do 60-70g relativno lako.

Sto se mene tice, whey samo na dan aktivnosti, a ne nakon toga za oporavak.

Drugačije posmatram na izolat, dopunim se šejkom posle treninga, prija mi, ako se ne tripujem. To je toliko beznačajna količina u odnosu na kvalitetnu ishranu, da bi verovatno bila mizerna razlika i da prestanem.

Ideja mi je da ne uđem u katabolizam, mada čisto sumnjam da se to ikad dešava, s obzirom da sam uvek podmiren. Nije zamena za kvalitetnu ishranu, već prosto početak oporavka, a prija mi pre tuša. Nema onda žurbe do pravog obroka.

Napredak je tu, nemam problema sa stomakom. Najviše sam do sad koristio 5 stars, ok sastav, na akcijama kod Lame bude ispod 5k din.

Pa i ja mislim, da time pomognem oporavak do dva dana posle aktivnosti.

Nazad
Vrh Dno