Šta je novo?

Gaming - bizarno, smešno, zanimljivo

moj kombo je bio sa S3 Virge, i ona je bila prica za sebe ali je nekako radila u kombinaciji sa voodoo2.

Ja se secam da sam imao Voodoo Rush 6MB, prvu 3d karticu. Uh kada se pojavi onaj "3DFx Glide" i igre guraju 40+ fps, koliko je to tecno tada bilo na CRT-u. Posle kada su dosle TNT 2 kartice/Geforce4 itd, dosao je i LCD monitor, trebalo je 100fps+ da CS 1.5 izgleda iole priblizno dobro, sve se mutilo u pokretu.

Moja prva jaca video kartica
Diamond Stealth 3D-2000 / 2000XL.
Izvalil da matori ima tu karticu u kancelariji (kartica se tek pojavila), a furao samo office na kompu.
Pala zamena tajno 🙂.
Secam se NFS bez kockica 🙂

Posle presao na Voodoo Banshe, e to je bio drugi pogled.

Da me spominjem Sound Blaster i Street fight dozivljaj vs PC speaker. 🙂

2026 New Year's party with Japanese game industry legends (Hidetaka Miyazaki, Fumito Ueda, Hideki Kamiya, Shinji Mikami, Akira Yamaoka, etc)

20r0c4f2qklg1.jpeg

Zanimljiv nacin pravljenja platformskih igrica.
Sve igre spomenute u ovoj poruci su pravljene na slican nacin.

Moon Samurai verovatno nece izaci jer igra nije uspela da sakupi dovoljno novca na Kickstarter sajtu.

Poslednja izmena:

It's been a while since we've last had a major piracy-related development in the world of gaming. Denuvo is still a thing, and most of the games that have released so far in 2026 have all factored it in. Even Crimson Desert, which was set to not have Denuvo, making it a prime target for pirates, decided to implement the anti-tamper software ahead of its launch.

However, in another massive achievement in the ongoing battle against Denuvo, last year's Doom: The Dark Ages, a title that's protected by Denuvo, has been cracked by pirates.

Ovo izgleda kao magija.

Impresivan je dlss5 nema sta, pod uslovom da ispadne ovakav kao što su demonstrirali iz DF.
Jos ako bi mogao da se forsira na starim naslovima....rip AMD

Baš izgleda sloppy kao oni AI Isusi na fejsbuku. Ako neko zna neki pogrdan izraz za uživaoce ovakvog sadržaja neka mi napiše da idem da vređam digital foundry u komentarima ispod ovog videa.

gledam sad ove nazovi strucnjake na yt koji znaju da ako hejtuju dlss5 ima vise pregleda da nabace, a sto se samog techa tice - ne znaju da zinu.
glavni izgovor je da taj AI "slop" narusava umetnost... (uopste nije slop jer drasticno poboljsava nacin na koji igra izgleda. to im je recimo slop a tehnike koje su se decenijama koristile za poboljsanje prikaza slike kao npr. dynamic lighting, screen ili cubic reflections to nisu, jer nisu AI??)

Da mi kaze neko koja je ovo umetnost sa leve strane?? Pa isprdeo bih bolji model Clair nego sto je neki capcom character artist ulozio sate i sate u ovo...
Izgleda kao bezivotna lutka. Jasno se vide sprajtovi kose, pogled je fiskiran verovatno u obliznjeg dilera droge koga dobro poznaje po svemu sudeci, pozadina izgleda vise kao ulica u indiji nego neki zapadni grad...
Razlika nebo i zemlja.
1773736882718.png

Satro "izgleda uvrnuto jer facijalne animacije nisu uradjene za ovaj AI rezultat.." Znaci... to je naj-tech izgovor koji sam procitao, i evo jos ne mogu da sebe ubedim da je ljudsko bice , obdareno culom vida izlupalo..
U gamedevu se promene prave stalno, i ako se animacija lica napravi, ona ostaje, a lice moze da se menja sve do poslednjeg dana razvoja, sve u skladu sa odlukama producenta.
Desavalo se da se i ceo pol protagoniste promeni u poslednjem trenutku, a animacije ostale, mozda sa malim promenama, uglavnom trcanja.

Se secate onog demo-a sa AI filterom koji su primenili na GTA 4 cini mi se? Svi su balavili i bili u fazonu kako bi bilo dobro da ovo jednog dana zazivi...
I evo, NV nam demonstrirala na nekoliko naslova kako bi moglo da izgleda, i naravno reakcija vecine (budala. nema druge reci admini, znam da su ovakve reci nekulturno izrazavanje, ali nema druge reci, stvarno..) ne prestaje da zacudjuje...

Smeta im ovo, ali im ne smeta ray reconstruction na primer...
Samo covek da uzme, pokupi se, zabatali sve, i ode da zivi medju vukove u sumi...

Poslednja izmena:
Sve do ovog momenta su Nvidia AI alati služili za rekonstrukciju koja izgleda kao nativni render. Ovde očigledno postoji generativni aspekt gde AI nije u teksturi koja postoji pronašao 3ml hijalurona za usne, nego je generisao pola face koju vuče iz baze podataka trenirane na ko zna čemu, što nema veze sa voljom dizajnera. Treba sačekati reakcije kratora, ali ne verujem da će recimo Miyazaki reagovati lepo kada jednog dana bude video Elden Ring DLSS 5 slop.
Druga stvar je prirodna ljudska reakcija na uncanny valley realizam na koji imamo bukvalno urođeno gađenje, u kontrastu sa stilizovanim umetničkim realizmom koji stvaraju ljudska bića sa istim urođenim refleksom, pa finalni proizvod ne trigeruje to gađenje.
Ne sumnjam da će ovaj AI slop naći svoju znojavu publiku, ali mi je drago da vidim da mainstream ima isti nagon da vređa Digital Foundry u komentarima onog sramotnog videa.

Kreatori su se vec izjasnili u vrlo respektativnom broju
DLSS 5 will be supported by the industry’s biggest publishers and game developers, including Bethesda, CAPCOM, Hotta Studio, NetEase, NCSOFT, S-GAME, Tencent, Ubisoft and Warner Bros. Games.

“Bethesda has such a rich history pushing graphics with NVIDIA, going all the way back to Morrowind, with that incredible water,” said Todd Howard, studio head and executive producer at Bethesda Game Studios. “When NVIDIA showed us DLSS 5 and we got it running in Starfield, it was amazing how it brought it to life. We've played it. We can't wait for all of you to do so as well.”

“At CAPCOM, we strive to create experiences that feel cinematic, compelling and deeply believable — where every shadow, texture and ray of light is crafted with intention to enhance atmosphere and emotional impact,”
said Jun Takeuchi, executive producer and executive corporate officer at CAPCOM. “DLSS 5 represents another important step in pushing visual fidelity forward, helping players become even more immersed in the world of Resident Evil.”

"Immersion is about making the world feel real. DLSS 5 is a real step towards that goal,”
said Charlie Guillemot, co-CEO of Vantage Studios. “The way it renders lighting, materials and characters changes what we can promise to players. On Assassin’s Creed Shadows, it's letting us build the kind of worlds we've always wanted to."
DLSS 5 will come to games including AION 2, Assassin’s Creed Shadows, Black State, CINDER CITY, Delta Force, Hogwarts Legacy, Justice, NARAKA: BLADEPOINT, NTE: Neverness to Everness, Phantom Blade Zero, Resident Evil™ Requiem, Sea of Remnants, Starfield, The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered, Where Winds Meet, and more.

DLSS 5 will arrive this Fall. See the first preview this week at GTC, and below, you can check out several examples of NVIDIA DLSS 5 in Resident Evil™ Requiem, EA SPORTS FC™, Starfield, Hogwarts Legacy, and the NVIDIA Zorah tech demo.

Druga stvar - niko nas ne bije po usima da ga obavezno koristimo. Jos najzesca fora, za razliku od kad se dlss pojavio, sada bez problema mozemo da biramo i verziju i kvalitet dlss prikaza.
Treca stvar koju eto i tebi moram da crtam je sto faca nije u toj meri generisana ni iz cega ili iz ko zna kog modela, vec na osnovu nativnog modela, gde AI samo dodaje malo izrazenije karakteristike lica. Onaj nos na Clair koji je smooth piramida nativno hoces da mi kazes da bolje izgleda nego sa dlss5? Pa moj nos onako izgleda i boga mi se ne dicim time uopste.

Jedini razlog zbog koga mislim da ovo treba jos da se radi je upravo sto ne pogadja stil. Ni ja ne mogu da zamislim da pogodi onu agoniju od atmosfere iz originalnog demons soulsa, koji ionako ne postoji na PC-u, a koga ni onaj sada vec bivsi sonijev tim nije uspeo da pogodi u remake-u. Ispade sarena i vesela igra.
DF nije objektivan uopste ni sa cim, ja pricam vec neko vreme da se iz aviona vidi da su na NV platnom spisku, iako su se oni skoro branili da nisu.

TI je obrisao pod sa njima.

DLSS 5 will be supported by the industry’s biggest publishers and game developers, including Bethesda, CAPCOM, Hotta Studio, NetEase, NCSOFT, S-GAME, Tencent, Ubisoft and Warner Bros. Games.
Mislim da ova lista govori sama za sebe. 🤣
Svakako treba sačekati i videti koliko kontrole developeri imaju u konfiguraciji, i koliki procenat će koristiti te alate pored slop preseta.
Geometrija nosa i lica ne deluje promenjeno, ali tekstura deluje gen AI.

Vodeći se istom analogijom, da li je objektivno i moralno ispravno da recimo originalna umetnička dela budu preslikana od strane hiperrealiste, zato što je to moderno/bolje/trendi/viralno u datom trenutku?

@Markomaniax obrati pažnju na izražavanje, da ne bi mi moderatori morali da crtamo.

Sve do ovog momenta su Nvidia AI alati služili za rekonstrukciju koja izgleda kao nativni render. Ovde očigledno postoji generativni aspekt gde AI nije u teksturi koja postoji pronašao 3ml hijalurona za usne, nego je generisao pola face koju vuče iz baze podataka trenirane na ko zna čemu, što nema veze sa voljom dizajnera. Treba sačekati reakcije kratora, ali ne verujem da će recimo Miyazaki reagovati lepo kada jednog dana bude video Elden Ring DLSS 5 slop.
Druga stvar je prirodna ljudska reakcija na uncanny valley realizam na koji imamo bukvalno urođeno gađenje, u kontrastu sa stilizovanim umetničkim realizmom koji stvaraju ljudska bića sa istim urođenim refleksom, pa finalni proizvod ne trigeruje to gađenje.
Ne sumnjam da će ovaj AI slop naći svoju znojavu publiku, ali mi je drago da vidim da mainstream ima isti nagon da vređa Digital Foundry u komentarima onog sramotnog videa.
Reakcije kojih kreatora?

Ovih što zapošljavaju hiljade radnika i još više toga outsorsuju, pa Katrapuli iz Indije radi teksture lica, a moja komšinica kose duginih boja sa drugog sprata animacije, a to sve povezuje opet stotine ljudi u jedan proizvod? A to važi sa sve AAA naslove. Nema tu kreacije na toliko broj ljudi, već vezivanja kanapa, krpljenja i igranja gluvih telefona između timova.

Ili neko misli da face iz Starfield-a nisu generičke.

Ne pričamo o indie naslovima koji rade tri čoveka u podrumu, o čudima kao što je Clair Obscur: Expedition 33, pa da pričamo o uticaju "umetnika".

Pri tome ovo je tek početak ove tehnologije, tek prvi bebeći koraci realne upotrebe AI-a. A upravo ova tehnologija će opet omogućiti malim timovima, umetnicima da zamene hiljade bespotrebnih radnika i pešačkih poslova i direktno komuniciraju svoje zamisli preko ovakvih i sličnih alata koji će uslediti.

Vodeći se istom analogijom, da li je objektivno i moralno ispravno da recimo originalna umetnička dela budu preslikana od strane hiperrealiste, zato što je to moderno/bolje/trendi/viralno u datom trenutku?
Bilo moralno ili ne, to se radi već decenijama, ali imaš mogućnost da uživaš u originalnom umetničkom delu i nisi primoran na interpretaciju.

Da bi igrao RE 9 moraš da koristiš neki upscaler, bilo na 5090, bilo na Switch 2, i to je smer u kome idemo. Pitanje je vremena kada će izlaziti naslovi koji će zahtevati upscaler koji koristi i generativni AI (kao što su najavili da je DLSS 5) i ja bih voleo opciju da usne protagoniste izgledaju onako kako ih je nacrtao autsorsovani umetnik iz Indije, a ne kako je Gen AI scrapovao usne ko zna odakle.

Nazad
Vrh Dno