Šta je novo?

MacBook Neo za 599 dolara je šok za celu PC industriju

Koliko je teško napraviti nešto slično tome govori i činjenica da 5 godina kasnije, od uvođenja te arhitekture, svi se i dalje bore i testiraju slične sisteme.

A evo gde su drugi:
  • NVIDIA Grace Hopper: Ovo je njihov odgovor na UMA za servere. Spajaju CPU i GPU direktno, ali to košta kao luksuzan auto i ne ide u kućne računare.
  • Qualcomm Snapdragon X Elite: Pokušava da kopira Apple model za Windows laptope, ali se bore sa Windowsom koji još uvek nije 100% "ispeglan" za tu arhitekturu.
Upit Geminiju: Zasto drugi ne pređu na ovaj sistem?
"Nije da drugi ne umeju, nego ne smeju. PC industrija je talac sopstvene modularnosti. Apple je jedini koji je imao petlju da kaže 'nema više menjanja RAM-a' da bi dobili performanse koje zakoni fizike ne dozvoljavaju preko običnih slotova. Apple pravi jedan tip čipa koji stavlja u milione uređaja.

Za Intel ili AMD, razvoj ovakvog monolitnog čipa sa 128 GB integrisane memorije je ogroman finansijski rizik. Ko bi to kupio osim AI istraživača? Gejmerima to ne treba, oni hoće da menjaju grafičku svake dve godine. Apple je predstavio ponudu koja je uverila njegove korisnike da prihvate "sve-u-jednom" koncept, što im je omogućilo da finansiraju razvoj koji drugi ne smeju da rizikuju.”

Vrlo moguce da prisustvujemo ponovo Apple M1, Apple iPad, Apple iPhone, momentu, gde Apple postavlja Zeitgeist epohalnu osnovu koju svi drugi jure
Siguran sam da će ovo da natera sve druge da budu još bolji i povoljniji u segmentu laptop računara, kao i poziv Microsoftu da se otrezni od AI-ja i napravi Windows koji pamtimo iz najboljih dana.

A evo gde su drugi:
Prelomili su da smeju, vec jesu:

samo nisu jos sustigli bandwidth i integraciju i velicinu graficke koju nude Apple PRO i MAX procesori

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_Ryzen_processors#Strix_Halo_(Zen_5/RDNA3.5/XDNA2_based)

128GB LPDDR5X 8000MT/s

128GB LPDDR5X 10677MT/s

Poslednja izmena:
Cena kod Iraca sa studentskim popustom, za koji ne treba nikakav dokaz, moze da kupi bilo ko. Kolega upravo narucio, nije ni znao za ovu foru.

1773316270413.png

У Норвешкој је 700 € 256 GB верзија. Верујем да ћу кад дође време морати да купим један за кћерку. Имају додуше за потребе школе Chromebook које доносе и кући кад је неопходно, али можда буде хтела да има свој рачунар у неком моменту. Њеној генерацији само Apple је прихватљив, има iPad i скршени iPhone који носи радије него исправан Galaxy.

Изгледа и у Норвешкој може да се наручи са студентским рабатом за 580 € без доказивања.

Чекај, апликације су само покренуте или и раде нешто?
Jel ovo ozbiljno pitanje? Ono, startovanje procesa, alokacija sistemske memorije i sl...

У Норвешкој је 700 € 256 GB верзија. Верујем да ћу кад дође време морати да купим један за кћерку. Имају додуше за потребе школе Chromebook које доносе и кући кад је неопходно, али можда буде хтела да има свој рачунар у неком моменту. Њеној генерацији само Apple је прихватљив, има iPad i скршени iPhone који носи радије него исправан Galaxy.

Изгледа и у Норвешкој може да се наручи са студентским рабатом за 580 € без доказивања.
Ja nagovaram moju dragu da joj kupim jedan Neo, ali ona ne da svoj M1 Air 😀

Iznenadjujuce los u igrama, doduse i nije namenjen igranju.

Iznenadjujuce los u igrama, doduse i nije namenjen igranju.

Nijedan Mac generalno nije... Tek modeli sa baš jakim procesorima mogu da smuljaju emulaciju i puste igru da liči na nešto. Ima nekih naslova tipa Cyberpunk 2077 koji su urađeni za Metal, ali nema toga puno.

why not? game is just another software

Objasnili ljudi tekstom!

I want to talk about the gaslighting Apple has done here and how tech media, as usual, just goes with it without even noticing it, which makes me perturbed.
And don’t get me started on how no one in the tech press reviews low-end Windows PCs, but now they suddenly care about the category.

For more than a decade, Apple insisted the iPad was the future of mainstream computing. Not a companion. Not a tablet. A replacement. The company spent years telling students, families, and budget‑conscious buyers that a $599 Windows laptop was unnecessary because the iPad was lighter, faster, more modern, and (if you believed the ads) simply a better computer. “What’s a computer?” wasn’t just a slogan. It was a thesis statement.
And then Apple released the MacBook Neo.
But it’s also the clearest admission Apple has made in years: the iPad was never the laptop replacement Apple wanted it to be.

Još jedan teardown.

why not? game is just another software

Nije to baš tako jednostavno jer 'software' mora da zna kako da priča sa hardverom.

Glavni razlozi su:
Grafički jezik - Većina igara je pisana za DirectX (Windows standard), dok Apple koristi Metal. Da bi igra radila, studio mora praktično da 'prevede' ceo grafički engine, što je skup i dugotrajan proces.

Arhitektura - M procesori su ARM arhitektura, dok su PC igre (Sony Playstation, Xbox… takođe) pisane za x86. Dva potpuno različita sveta instrukcija.

Isplativost (najvažnije za game studija) - Iako su M čipovi moćni, broj ljudi koji zapravo kupuju Mac da bi se igrali je zanemarljiv u poređenju sa PC i konzolnom publikom. Developerima se često ne isplati da troše 6 meseci rada tima za 2% više prodaje.

Ukratko: Tehnički je moguće, ali ekonomski trenutno neisplativo za većinu studija.

Primer: Cyberpunk 2077, jedna od zahtevnijih igrada današnjice.
Iako je igra izašla 2020. godine, na Mac (M procesore) stiže tek početkom 2025. godine. Trebalo im je skoro pet godina da je zvanično optimizuju, koristeći najnovije Apple tehnologije poput Path Tracing-a i Frame Generation-a.

To najbolje pokazuje koliki je zapravo tehnički izazov i da nije dovoljno samo 'instalirati' softver.

Kod nas baš preskupo, samo 256GB model za 650e uz popust za studente/profesore i nije baš sjajno. Mene kod Epla uvek najviše nervira manjak portova i sam intefejs na koji nikad nisam uspeo da se naviknem. S obzirom da je ovo originalno mobilni čip, kakve su šanse da će ikada moći linux da se instalira na njemu?

Koliko je meni pozanto samo Asahi projekat omogućava native boot Fedore na M1 i M2, ali dosta toga ne radi (3D grafika između ostalog). Apple ima native podržan tzv. Apple Virtualization Framwork koji koriste mnoge aplikacije za virtualizaciju. To je najbolje i najbrže rešenje.

AVF kroz Parallels radi na MacBook Neo.

Windows takođe radi na Macbook NEO, potvrdio Parallels:

Kod nas baš preskupo, samo 256GB model za 650e uz popust za studente/profesore i nije baš sjajno. Mene kod Epla uvek najviše nervira manjak portova i sam intefejs na koji nikad nisam uspeo da se naviknem. S obzirom da je ovo originalno mobilni čip, kakve su šanse da će ikada moći linux da se instalira na njemu?
Za te pare kupis super x64 polovnjaka koji ce da cepa svaki linux. Cemu forsirati nesto sto nikako nije namenjeno za linux...

One of the biggest talking points surrounding the Neo is the 8GB RAM cap, but Sinofsky dismissed the panic.

He noted that Activity Monitor showed the Neo using less than 7GB during his initial hours of heavy use, stating that concerns about memory are "overblown" for the Neo's intended audience.

To him, the Neo is a replacement MacBook Air for people who want something more affordable and eye-catching. It’s not supposed to be a workstation. "The Neo in 5 years will be more powerful than most of those [other devices] and probably still cost $699. Moore's law is undefeated."

Bez obzira na GUI koji je malo u krizi, MacOS je ispod haube i dalje total multitasking powerhouse. Kod njega na 8GB RAM-a, zauzima 7GB. Kod mene na 36GB zauzima preko 29GB. Mac ima uzasno dobar prefetch i optimizaciju. Dodajte na to UMA i jasno je zasto NEO tako dobro radi sa 8GB.

Gledao sam prošle godine neku recenziju Framework 12" modela i komentar kako se sa malo više memorije i diskom, približava ceni Air-a, pri čemu Air ima mnogo bolji ekran, bateriju, CPU, zvuk, tastaturu i poršrku. Sad sa ovim cenama memorije i Neo laptopom, situacija je još gora.

Jeste 8GB malo, ali mislim da nema šanse da se sada uklopi u cenu sa većim kapacitetom. I dalje je tu odličan ekran, izrada, baterija, i sawp koji je na Mac-u mnogo bolji nego na windowsu i linuxu. U sledećoj generaciji će verovatno biti 12GB.

Teško je danas ne preporučiti Apple proizvode, sad ih već ima za skoro svaki segment. A kad se uzme u obzir i kvalitet i podrška, situacja po konkurenciju je još gora.

Ovako gledajući lično za mene.
Nikad nisam voljeo MacBook računare, što zbog filozofije rada, što zbog "spetljanosti" OS (u odnosu na Windows/Linux).
Takođe cijene novih uređaja su bile skupe.
Sa Apple sam prošao nekoliko inovacija
Iako sam imao i prvi MacBook Air odmah pri početku 2008 i Prvi MacBook 12 sredinom 2015, mislio sam da će to biti Apple revolucija za mene kao usera. Nije bila, ova uređaja prodao sam nakon manje od godinu dana korišćenja.

Sada mislim da dolazi ta treća revolucija. Ideju sa M čipovima sam ignorisao, ne zato što je loša nego što za cijenu koju traže meni ona nema smisla. Sa Neo ima smisla. Za 499 dolara koliko će mene koštati, ja ću dobiti remote desktop mašinu izvarendno urađenu sa trajanjem baterije od makar 10 sati. Uz neki Anker Power Bank to će biti i 20 sati.

Ova mašina kao usecase terminal, po izgledu (a to je često bitno), kvalitetu izrade, po bateriji i po cijeni nema premca.

Vec se osecaju ogranicenja 8GB RAM-a, sporije se dizu aplikacije, sporije refreshuju tab-ovi, itd, ...

Znači posle nedelju dana radi isto kao i windows od prvog? Ovaj lik navodi foto i video obradu kao problem, iako bi trebalo da bude jasno da ko planira redovno time da se bavi, ne bi trebalo da kupuje ovaj računar. Pa zaboga, ja na mom PC-u dvaput godišnje upalim video editor, a od obrade fotografija koristim samo resize i crop. A i to je verovatno više nego što 90% ljudi koristi. Nego recezenti moraju nešto da testiraju. Pazi molim te, Adobe lightroom. A ne znam bukvalno nikoga ko se ne bavi profesionalno time, a da ga koristi. A i zašto bi.

Da nisi promašio link, čovjek kaže da ne postoji bolja stvar za 600 dolara, plus da sve osim heavy workload radi kako treba.

Definitivno je bolji od konkurenata u cenovnom rangu..

Da nisi promašio link, čovjek kaže da ne postoji bolja stvar za 600 dolara, plus da sve osim heavy workload radi kako treba.
to i dodah upravo u komentar, ... nema potrebe da se gleda i/ili, crno belo, mozda bude vise konfliktnih stvari tacno istovremeno,

poenta je u prezentaciji, govoru, emocijama, kako se plasira, nije da nisu slicno spomenuli i drugi, ali ovde umereno, jasno, bez glaze-ovanja na pocetku, ukazano na posledice samo 8GB, ...

i da nije to tamo, negde daleko, za par godina, cisto malo kontra informacija, da se izbalansira

to je bila moja poenta, nista vise nista manje

Pa sta cemo sa win masinama koje i dan danas dolaze sa isto 8gb i kostaju isto 🙃 niko ne pominje to, zaboravlja se i ekran, kojem ni jedna win masina ne moze da parira u cenovnom rangu 😀

Pa sta cemo sa win masinama koje i dan danas dolaze sa isto 8gb i kostaju isto 🙃
Objektivno isto neadekvatne za bilo koje profesionalnije koriscenje, ili usere koji polako klizu ka powerusereima, sta vise i 12GB neadekvatno kad se prebaci realno MacOS na Windows memory utilization

Za mene licno, Bane of my existence xD

jos uvek imam traume od koriscenje 8GB RAM-a kompa duze nego sto je trebalo xD

Ma evo 99% firmi fura 8 GB nema nekih primedbi 😀 rade pun gas :-D

Ma evo 99% firmi fura 8 GB nema nekih primedbi 😀 rade pun gas :-D
To, sto se ljudi naviknu na manjak produktivnosti i/ili skriveni stres od ne-fluidnosti je njihov izbor xD

opet sagledavas stvari samo binarno, ne iskjucujem osnovnu potreba za najosnovnije korisnike, pa hvalih gore da je ovo zeitgeist momenat pobogu, pa onda par dana ranije kudih, itd

vise kontradiktornih stvari i izjava moze biti tacno i komplentarno, bez da je agenda/manipulacija/nerazumevanje, takodje se mogu menjati i dopunjavati kako covek obradjuje informacije podatke

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno