trealon
Poznat
- Učlanjen(a)
- 25.11.2025
- Poena
- 45
Moja oprema
- CPU & Cooler
- M2 Pro
- GPU
- M2 Pro
- Tablet
- iPad Air M2
- Mobilni telefon
- iPhone 17 Pro Max
- Pristup internetu
- Optički internet
Koliko je teško napraviti nešto slično tome govori i činjenica da 5 godina kasnije, od uvođenja te arhitekture, svi se i dalje bore i testiraju slične sisteme.
A evo gde su drugi:
A evo gde su drugi:
- NVIDIA Grace Hopper: Ovo je njihov odgovor na UMA za servere. Spajaju CPU i GPU direktno, ali to košta kao luksuzan auto i ne ide u kućne računare.
- Qualcomm Snapdragon X Elite: Pokušava da kopira Apple model za Windows laptope, ali se bore sa Windowsom koji još uvek nije 100% "ispeglan" za tu arhitekturu.
"Nije da drugi ne umeju, nego ne smeju. PC industrija je talac sopstvene modularnosti. Apple je jedini koji je imao petlju da kaže 'nema više menjanja RAM-a' da bi dobili performanse koje zakoni fizike ne dozvoljavaju preko običnih slotova. Apple pravi jedan tip čipa koji stavlja u milione uređaja.
Za Intel ili AMD, razvoj ovakvog monolitnog čipa sa 128 GB integrisane memorije je ogroman finansijski rizik. Ko bi to kupio osim AI istraživača? Gejmerima to ne treba, oni hoće da menjaju grafičku svake dve godine. Apple je predstavio ponudu koja je uverila njegove korisnike da prihvate "sve-u-jednom" koncept, što im je omogućilo da finansiraju razvoj koji drugi ne smeju da rizikuju.”
Siguran sam da će ovo da natera sve druge da budu još bolji i povoljniji u segmentu laptop računara, kao i poziv Microsoftu da se otrezni od AI-ja i napravi Windows koji pamtimo iz najboljih dana.Vrlo moguce da prisustvujemo ponovo Apple M1, Apple iPad, Apple iPhone, momentu, gde Apple postavlja Zeitgeist epohalnu osnovu koju svi drugi jure