Šta je novo?

MacBook Neo za 599 dolara je šok za celu PC industriju

A tek koncept da se Mac uredjaji ne gase i ne resetuju, i da se zapravo restartuju samo kod MacOS updatea...

Zato su na Mac Mini i stavili dugme odozdo - da odviknu Windows korisnike da ga gase 😀
Meni Mac Studio stoji u racku, nije lako dostupno power dugme, ali mi nije nesto zatrebalo...

za sve
moze da bude super text editor 👍
i upravo je to i poenta. svako kome se upotreba kompjutera svodi na editovanje teksta - bice sasvim zadovoljan sa 8gb rama u 2026 toj, taman koliko sam imao na BTO imacu 27" 2010te, znaci pre 16 godina

ne. ako pogledas sta je mkbhd rekao, rekao je isto to. ako vam se upotreba kompjutera svodi na editovanje teksta, bicete jako zadovoljni. i onda je izlistao prilican broj ljudi i profesija kojima se upotreba kompjutera svodi bas na to

Bas je rekao "editovanje teksta" 😀
Ajde malo ozbiljnosti, diskreditujete se ovakvim "argumentacijama".

Ako znate da je 8GB malo ovom laptopu, tj. "mana" ovog laptopa, vi niste ciljna grupa.
I to je cela prica...
Iako opet respect i podrska za svakog Apple kupca, svaki je moj heroj, spirit animal (neironicno, vec napisah zasto ranije u temi), Licno ja sam anti-ciljna grupa gde cekam da Kinez iskopira Apple,

Cim Xiaomi ili Huawei/Honor izbace kopiju, eto mene brale, sve sto Apple smisli ja kad tad koristim samo iskopirano, a nekad istog nivoa materijalnog kvaliteta, i iz istih fabrika sto Apple koristi, samo iz neke druge smene, i malo skarta i otpadaka sto se provuku 😛

Pitam se ko ce prvi u Kini da iskopira ovo novo jeftino 3d stampanje metala sa visokim procentom reciklaza, i koliko brzo, jedva cekam xD

I novi mehanizam rasporedjenijeg pritiska za touchpad, itd

Apple apsolutno nikada nije napravio uredjaj koji se ovako lako servisira. Takodje, sveli su broj delova/sklopova na minimum.
Treba da se klanjamo Linus-u iz LTT-a sto je naterao i Apple i Lenovo na ovaj potez, sa svojom ranom investicijom u Framework

Poslednja izmena:
Deluje mi okej za ono što mnogima treba - mašina za gledanje filmova/serija na Netflixu, pretraživanje interneta...
Prosečan korisnik ni ne traži nešto mnogo više od toga, bar mislim.

Jedino sad što 599 dolara ne košta kod nas.
Na KP je 700e 256gb verzija, 800e 512gb verzija.

Ako neko uspe da nađe radnju kod nas koja ga prodaje za manje od toga, nek šibne link 🙂

699 EUR je na apple.de tako da je tih 700 EUR u skladu sa cenom u Evropi.

I opet da naglasim. Nije isti RAM u Windows i M mašinama.

Konkretno za vecinu stvari u firmi koristimo Mac Studio, i testiranje AI projekata.

Ono što smo saznali upuštajući se sve više u ovu oblast jeste ja bi pokrenuli modele od 70B ili 120B parametara u punoj preciznosti (ili sa minimalnom kvantizacijom), treba nam ogroman adresibilni prostor velike brzine.

Na PC-u smo limitirani na 24 GB (RTX 4090). Sve preko toga zahteva Multi-GPU setup, što uvodi pakao sa sinhronizacijom drajvera, NVLink-om (koji NVIDIA polako ubija za potrošače) i ogromnom disipacijom toplote.

M3 Ultra omogućava nam da GPU adresira do 192 GB memorije sa propusnim opsegom od 400-800 GB/s. To je propusni opseg koji parira high-end grafičkim kartama, ali sa kapacitetom koji PC industrija nudi samo u H100/A100 serverskim rešenjima koja koštaju 30.000+ evra.

Apple je ove velike opsege, koristeći unificiranu memorijsku arhitekturu, doneo u celu liniju M procesora. NEO ima propusni opseg od oko 60 GB/s, što za ono za šta je namenjen biće dovoljan dosta godina.

Ne mogu se direktno porediti Windows i Mac mašine, i zato je svaka diskusija tog tipa dead-end. Neophodno je ući u inženjerske detalje i tu se već vide jasne razlike između argumenata i razlike u pristupima i filozofijama. Windows PC mašine imaju filozofiju koja je iznedrila gaming svet kakav ne postoji trenutno u Apple svetu. Cena je toplota i energija.

@kub4242|

@kUdtiHaEX

(599 + 59.99x2)x0.87 = 625.5126 eur

20% PDV + 0.87 srednji kurs danasnji

@trealon Yup jedino sto je koliko toliko konkurencija je AMD AI MAX, Intel pokazuje potencijal sa Panther Lake, ali nije to tu jos, svima fali x3D cache i unificirana memorija jos, dok sa druge strane ni Apple ne stoji u mestu, i vec se krece ka chiplet-ima, tile-ovima i 3D tranzistorima

mada tu je i novi TensTorrent Quietbox 2

najverovatnije ce Nvidia da odradi bolje od svih i poklopi Apple po usima samo tako, Jensen je duhovni naslednik Steve Jobs-a, Wozniak-a i Bill Gates-a 3 u 1 combo

Poslednja izmena:
I opet da naglasim. Nije isti RAM u Windows i M mašinama.
jaooo nemoj da nasedas

M3 Ultra omogućava nam da GPU adresira do 192 GB memorije sa propusnim opsegom od 400-800 GB/s. To je propusni opseg koji parira high-end grafičkim kartama, ali sa kapacitetom koji PC industrija nudi samo u H100/A100 serverskim rešenjima koja koštaju 30.000+ evra.

🤨 nesto si pobrkao, jel ti imas m3 ultra sa 192 gb memorije, (koja je unified isto kao na integrisanim grafickim karticama, jer u stvari jeste to), ili pricas o nvme disku? ja imam na win laptopu 32gb unified memorije i koristi je i graficka takodje (intel arc). nije to nista bog zna sta kako posebno. sto naravno ne umanjuje M arhitekturu koja je odlicna

Apple je ove velike opsege, koristeći unificiranu memorijsku arhitekturu, doneo u celu liniju M procesora. NEO ima propusni opseg od oko 60 GB/s, što za ono za šta je namenjen biće dovoljan dosta godina.
pa to nije nista specijalno. u pc svetu to je diskretna graficka kartica, sto u principu po arhitekturi i jeste samo je bolje uradjena

Ne mogu se direktno porediti Windows i Mac mašine, i zato je svaka diskusija tog tipa dead-end.
normalno da mogu
Neophodno je ući u inženjerske detalje i tu se već vide jasne razlike između argumenata i razlike u pristupima i filozofijama. Windows PC mašine imaju filozofiju koja je iznedrila gaming svet kakav ne postoji trenutno u Apple svetu. Cena je toplota i energija.
ma windows je super. mnogo otvoreniji sistem, mnogo vise softvera, power user heaven

Jep, totalno neupotrebljiva mašina za 90% korisnika ovog foruma (i 100% učesnika ove teme).

Čitam forum sa ipada M1, povezan na 50" 4k TV, otvoren adobe lightroom i adobe photoshop i krstim se šta neki pišu. 🙂 Svira spotify ili često u uglu bude youtube, ili IPTV.

Može uz sve to da se i otvori tekst editor, nema diskusije. Neće da smeta.

Čitam forum sa ipada M1, povezan na 50" 4k TV, otvoren adobe lightroom i adobe photoshop i krstim se šta neki pišu. 🙂 Svira spotify ili često u uglu bude youtube, ili IPTV.
super posto imam isti ipad. i ne delim tvoje misljenje. kako ti radi photoshop imas sve funkcije a? 😂

pa nije to nikakav test to moze i moj imac iz 2010te
za mene konkretno je potpuno neupotrebljiva, svaka cast kome je taman, moze da uziva za male pare
Druže shvatili smo da nisi ciljna grupa i da ti se ne dopada - u redu je. Molim te napusti temu i pusti nas ostale kojima se dopada da uživamo.

mene je upravo taj ipad zapravo razocarao. toliko hajpa oko njega dza bu , u sustiji, odlican hardver beskrajno ogranicen softverom. i to mi je nekako otvorilo oci, da primetim i druga mesta gde epl prosto ne igra za powerusere... ali, kome odgovara svaka cast , uzivajte sto imate tu privilegiju

Druže shvatili smo da nisi ciljna grupa i da ti se ne dopada - u redu je. Molim te napusti temu i pusti nas ostale kojima se dopada da uživamo.
da okej, jesam malo dosadan 😂😂😅😅

elem , verovatno oclican potez za epl, prodace dosta komada sigurno

super posto imam isti ipad. i ne delim tvoje misljenje. kako ti radi photoshop imas sve funkcije a? 😂
Nema, užasan je. LR je srećom odličan, on je prioritet.

Mnogo više je od editovanja teksta, prestrog si bio za ovaj mali Neo, ublaži. Nema 1% korisnika koji će stvarno imati problem sa bilo čime šta trenutno rade.

Pitam se ko ce prvi u Kini da iskopira ovo novo jeftino 3d stampanje metala sa visokim procentom reciklaza, i koliko brzo, jedva cekam xD

S obzirom da je Apple aluminium unibody kućište predstavio pre skoro 20 godina tj. 2008. načekaćeš se još na kineze izgleda.

S obzirom da je Apple aluminium unibody kućište predstavio pre skoro 20 godina tj. 2008. načekaćeš se još na kineze izgleda.
Nisam se nacekao uopste za ITX kucista xD

ni ja, ni ~100,000 ljudi se nije nacekalo da dobija Apple tehnologije izrade metala od ~2017-2021 pa na ovamo xD

Pogotovo McPrue u zadnjih par godina xD

Nisam se nacekao ni za android skin, Xiaomi vec 10 godina postoji, muahahah

Ovo je bitno, pisao sam već... Upravo unificirana arhitektura omogućava Mac-u da RAM koristi mnogo efikansije uz MacOS koji je multi-threaded praktično oduvek za razliku od Windows-a. Zato su iz Apple-a i pričali da je 8GB kod Mac-a zapravo 16GB kod Windows-a. Ne slažem se sa time baš u potpunosti, ali svakako da Mac sa 8GB radi puno bolje nego Windows mašina sa 8GB.

ja imam na win laptopu 32gb unified memorije i koristi je i graficka takodje (intel arc). nije to nista bog zna sta kako posebno.

LOL o čemu pričaš? To nema veze jedno sa drugim. Kod Mac-a je memorija integrisana direktno u SoC, nije u DIMM slotu ili lemljena na ploči, pa nema toliku latenciju kao kod PC-ja. Zato je toliko i efikasna i ima tolike protoke. Na to se misli kada se kaže unified memory kod Mac-a.

Poslednja izmena:
Nisam se nacekao uopste za ITX kucista xD

ni ja, ni ~100,000 ljudi se nije nacekalo da dobija Apple tehnologije izrade metala od ~2017-2021 pa na ovamo xD

Pogotovo McPrue u zadnjih par godina xD

Nisam se nacekao ni za android skin, Xiaomi vec 10 godina postoji, muahahah

Pa napisao si gore "jeftino 3D štampanje metala", odluči se o čemu pričaš: jeftinom limenom PC kućištu ili aluminijumskom laptopu. Konfuzno je.

Pa napisao si gore "jeftino 3D štampanje metala", odluči se o čemu pričaš: jeftinom limenom PC kućištu ili aluminijumskom laptopu. Konfuzno je.
Zasto bih se odlucio ?, zasto bih se ogranicio na jasno definisano jedno ili drugo, nema potrebe samo sagledavati stvari crno belo, kao "i / ili", moze drukcije da se gleda, kao "oba, vise, sve i jos" ?

jeftino za firmu da napravi, i jeftino u ruci nisu iste stvari, ne treba ih mesati, a konfuzno je zato sto su realnost, proizvodnja i ljudi konfuzni, konfuzno i hipokriticno u ovom slucaju nije negativno, naprotiv veoma pozitivna stvar

nesto je doslo, nesto tek treba, neke stvari brzo, neke sporije, neke 75% do Apple nivoa, neke 95%, 99%, 99.9%, itd, ima puno nijanse sivog i kompromisa u igri, itd, ...

Koliko god da dodje, kad god dodje, koliko dugo da bude dostupno, ja zadovoljan, nisam alav xD

A sve su samo ne jeftina limena, nego isti kvalitet kao Apple, muahaha, extruded aluminum, CNC razlicith materijala isto debelog masivnog naprednog kvaliteta, usudio bih se cak da kazem, da je kopija materijalno kvalitetnija od ORIGINALA (kod McPrue kucista), a za Xikii Industry se svi slazu, i pogotovo najbitnije, najveci Apple ljubljenici sirom sveta koji su drzali u rukama, Xikii je prevazisao Apple uzduz i popreko

Doci ce danak i za laptop aluminijum

Poslednja izmena:
Jos jedna stvar koju ljudi zaboravljaju. US studenti, i u odredjenoj meri i djaci, vec imaju iPhone i AirPods. Kakvo ce tek otrkovenje biti kada sada napokon mogu da priuste i Macbook Neo, pa kada vide lepotu automatskog setanja slusalica sa jednog uredjaja na drugi, primanja poziva, predvidljive baterije, otkljucavanja uredjaja satom itd itd.

Stvari o kojima na Chromebookovima nisu mogli ni da sanjaju. A onda kada jednom imaju zaokruzen eko sistem uredjaja, Apple ce to moci da izmuzava u nedogled.

ja imam na win laptopu 32gb unified memorije i koristi je i graficka takodje (intel arc). nije to nista bog zna sta kako posebno. sto naravno ne umanjuje M arhitekturu koja je odlicna

pa to nije nista specijalno. u pc svetu to je diskretna graficka kartica, sto u principu po arhitekturi i jeste samo je bolje uradjena

To jeste lepa količina RAMa, ali nije arhitekturno isto.

Apple M procesori nisu samo "brži procesori", to je SoC (System on a Chip) koji je redefinisao do tada poznatu topologiju računara kroz UMA (Unified Memory Architecture).

Evo jasnog odgovora sa Geminija da se ne bih ponavljao:

”Šta je UMA?

U klasičnom PC-u imate CPU, RAM i diskretni GPU. Podaci stalno putuju preko PCIe magistrale. To je kao da imate kuhinju (CPU), sto za seckanje (GPU) i frižider (RAM) u tri različite sobe. Stalno šetate tamo-amo i gubite vreme (latencija).

Apple UMA je "Open Plan" koncept:
  1. Nema kopiranja podataka: CPU i GPU dele isti fizički bazen memorije. Ako CPU pripremi podatke za grafičku, ne šalje ih nigde – GPU ih vidi na istoj adresi. Eliminisan je "overhead" kopiranja koji guši PC.
  2. Propusni opseg (Bandwidth): Dok vrhunski DDR5 na PC-u dostiže oko 60−80 GB/s, Apple-ov M3 Max gura 400 GB/s, a Ultra do 800 GB/s. To je brzina koju na PC-u imaju samo VRAM čipovi unutar same grafičke kartice.
  3. VRAM Limit ne postoji: Ovo je ključno za AI. Na PC-u si ograničen na VRAM grafičke (npr. 24 GB na RTX 4090). Na Macu sa 128 GB RAM-a, tvoj GPU efektivno ima 100+ GB video memorije.
Zaključak: Dok se Windows tabor bori sa sirovom snagom (veći klok, više struje, više kulera), Apple je rešio usko grlo komunikacije. UMA arhitektura omogućava da laptop od 1.5 kg radi sa ogromnim modelima za koje bi vam na PC-u trebala radna stanica sa tri grafičke i napajanjem od 1500W."

Inace da se vratim na pricu zasto je trziste skola i koledza uzasno bitno appleu. U skolama Google maltene drzi monopol i po nekim istrazivanjima, radi se o cam 90% skola! Na unverezitetima je sarenije ali i tu Apple ima mizeran udeo.

Svaki rast u tom segmentu njima znaci milione novih MacOS korisnika. Potpuno novih. Ocekujem ljutu borbu gde ce Google biti primoran da svoj ekosistem dodatno unapredi i da Google Workspace prica udje u jednu potpuno novu fazu.

VRAM Limit ne postoji: Ovo je ključno za AI. Na PC-u si ograničen na VRAM grafičke (npr. 24 GB na RTX 4090). Na Macu sa 128 GB RAM-a, tvoj GPU efektivno ima 100+ GB video memorije.
AMD AI MAX nije ogranicen ko ostale platforme, isto ima efektivno 100+GB memorije, samo sto fali dinamicko upravljanje memorijom izmedju procesora i graficke

AMD je otac UMA tehnologije, i nasledne hUMA tehnologija, sprema AMD ozbiljan odgovor sa UDNA5/RDNA5
Propusni opseg (Bandwidth): Dok vrhunski DDR5 na PC-u dostiže oko 60−80 GB/s, Apple-ov M3 Max gura 400 GB/s, a Ultra do 800 GB/s. To je brzina koju na PC-u imaju samo VRAM čipovi unutar same grafičke kartice.
btw, takodje, AMD AI MAX i Intel Panther Lake ne koristi DDR5, nemaju ogranicenja propusnog opsega

Intel takodje vredno radi kao dostizanju pariteta Apple UMA tehnologiji, a Nvidia kuva X86 procesor da nadmasi sve ostale
EAL0sWBKCod1QsmC.jpg

Mnogo više je od editovanja teksta, prestrog si bio za ovaj mali Neo, ublaži.
100%, Apple Macbook NEO je fenomenalno parce hardwarske tehnologije, Apple postavio novi standard za jeftinocu u proizvodnji, jeftinocu i brzi mass manufacturing adoption za novi inovativni nacin proizvodnje, efikasnost dizajna bez gubitka kvaliteta, toplo cu preporucivati ljudima kojima dugovecnost nije bitna i koji menjaju tehniku ko carape, jednostavno kad je odlican proizvod za namenjenu publiku,

A takodje sledece godine kad bude izasao NEO 2 sa apple a19 pro sa 12GB RAM-a, to ce biti nesto specijalno!

Poslednja izmena:
Gledajuci kako je konstruisan NEO, oni mogu bez ikakve promene u proizvodnji da sledece godine samo cip zamene, i bam, eto znatnog unapredjenje... alati, masine i sve ostalo ostane 100% isto...

Vrlo moguce da prisustvujemo ponovo Apple M1, Apple iPad, Apple iPhone, momentu, gde Apple postavlja Zeitgeist epohalnu osnovu koju svi drugi jure

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno