Šta je novo?

Ukidanje rominga za Cg, Bih, Srb, Mkd, Alb, a možda i Grčka za srpske operatere

Juna ili Jula ove godine, zavisi samo kako zeli nasa drzava. Poziv za pregovore su dobili a vrv nece odbiti EU , mada nije iskljuceno da ne bide ni ove ni sledece.
Cekalo se ovo:

Bez SEPA nema jeftinog transfera novca medju operatorima pa samim tim ni jeftinog rominga. Tek posle 5.5. mozemo ocekivati free roaming sa EU je tada krece placanje po SEPA.
Osim SEPA, ima jos nekih zackoljica, ali ovo je bio najvazniji korak.

Poslednja izmena:
Cekalo se ovo:

Bez SEPA nema jeftinog transfera novca medju operatorima pa samim tim ni jeftinog rominga. Tek posle 5.5. mozemo ocekivati free roaming sa EU je tada krece placanje po SEPA.
Osim SEPA, ima jos nekih zackoljica, ali ovo je bio najvazniji korak.
Al se zna bubnut neka glupost ovde, korelacija zero
No offence

Al se zna bubnut neka glupost ovde, korelacija zero
No offence
Takodje ima i mnogo neupucenih u problematiku oko ukidanja roaminga sa EU a koji se mnogo prave pametni.
Hajde pametni, daj argumente na tvoje tvrdnje, i nemoj ovako da trolujes temu.

Ako ocekujes da imas free roaming, onda ga ne mozes imati sa velikim bankarskim troskovima pri placanju u inostranstvo ili prijemu novca iz inostranstva. Bili bi ti onda skuplji bankarski troskovi od cene roaminga.
Zato accessory charges, tj. sporedni troskovi moraju biti svedeni na minimum.
Jedan od najvecih sporednih troskova je trosak novcane transakcije, koji ce, umesto prosecnih 1,5% po transakciji, biti sveden na par evra po transakciji. Na desetine transfera od po par desetina hiljada evra svakog meseca to je ogromna razlika.
Fali tu i nekoliko medjudrzavnih ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koji moraju biti potpisani sa nekoliko zemalja pre neko sto krene free roaming i jos svasta nesto.

Edukuj se malo na ovu temu pa onda da krenemo u raspravu.

No offence.

Ukrajina nije u SEPA.
Nije ali im EU zbog rata, kompenzuje troškove transakcija dok ne uđu u SEPU. Oni su medjutim zavrsili neke druge stvari koje mi jos nismo.
Oni su u SEPI od decembra prosle godine a u direktan platni promet treba da krene krajem ovog meseca.

Takodje ima i mnogo neupucenih u problematiku oko ukidanja roaminga sa EU a koji se mnogo prave pametni.
Hajde pametni, daj argumente na tvoje tvrdnje, i nemoj ovako da trolujes temu.

Ako ocekujes da imas free roaming, onda ga ne mozes imati sa velikim bankarskim troskovima pri placanju u inostranstvo ili prijemu novca iz inostranstva. Bili bi ti onda skuplji bankarski troskovi od cene roaminga.
Zato accessory charges, tj. sporedni troskovi moraju biti svedeni na minimum.
Jedan od najvecih sporednih troskova je trosak novcane transakcije, koji ce, umesto prosecnih 1,5% po transakciji, biti sveden na par evra po transakciji. Na desetine transfera od po par desetina hiljada evra svakog meseca to je ogromna razlika.
Fali tu i nekoliko medjudrzavnih ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koji moraju biti potpisani sa nekoliko zemalja pre neko sto krene free roaming i jos svasta nesto.

Edukuj se malo na ovu temu pa onda da krenemo u raspravu.

No offence.

Nisam siguran da li imaš ideju kako funkcioniše naknada troškova roaminga između telekomunikacionih kompanija. Po ovome što si napisao deluje da ne.

Ono što sam siguran, nemaš ideju kako funkcionišu plaćanja između pravnih lica, niti koliki su troškovi.

Pogledaj bankarske teme, pisali smo o tome, kačili tarifnike, a i vrlo konkretne iznose naknada, za konkretne transakcije ka inostranstvu. Male kompanije nisu blizu 1.5%, a ne operateri sa svojim ugovorima sa bankama i prometima.

Naknade za troškove roaminga se plaćaju u neto iznosima, često čak i po grupacijama operatera. To da li će mts cosmote-u da plati 10 miliona € sa provizijom 100000€ ili 10000€ ne pravi neku razliku.

SEPA više znači malim firmama kad naplaćujemo nešto iz SEPA prostora, za par hiljada € platićemo 0.5€ umesto 30€. Novac će biti instant tu umesto 24-48h čekanja. A za ovu priču oko roaminga to nema baš neke veze.

Naknade za troškove roaminga se plaćaju u neto iznosima, često čak i po grupacijama operatera. To da li će mts cosmote-u da plati 10 miliona € sa provizijom 100000€ ili 10000€ ne pravi neku razliku.

SEPA više znači malim firmama kad naplaćujemo nešto iz SEPA prostora, za par hiljada € platićemo 0.5€ umesto 30€. Novac će biti instant tu umesto 24-48h čekanja. A za ovu priču oko roaminga to nema baš neke veze.
To da li će mts cosmote-u da plati 10 miliona € sa provizijom 100.000€ ili 100€ i te kako pravi veliku razliku. MTS ce taj trosak prebaciti korisnicima i zato roaming ne moze biti jeftin. A takvih troskova ima gomila i svi moraju da se svedu na minimum da bismo imali free roaming a niko nece da se odrekne lake love tek tako. Ni operatori, ni banke ni osiguravajuce kuce, a ni drzava PDV-a.
Provizija na 10M €, u mojoj banci je trenutno 150.000€, a u okviru SEPE treba da bude ne vise od 100€.

Male kompanije nisu blizu 1.5%, a ne operateri sa svojim ugovorima sa bankama i prometima.
Imam firmu. DOO. Malo preduzece i radim sa inostranstvom. Gledam ugovor sa bankom.
Troskovi bankarske transakcije za iznose:
1-500€ trosak je 20€.
Od 500-1000 je 50€,
od 1000-2000 je 100€,
od 2000-5000 je 200€,
od 5000-10.000 je 2,5%,
od 10k-50K je 2.0%,
od 50K do 500K je 2% i
od 500K na vise je 1,5 %.
Za prenose u okviru Sparkasse grupe, nema troskova.

Nakon ulaska u SEPU, najveci moguci trosak sa SEPA clanicama trebalo bi da bude 100-njak evra i to za za milionske iznose.

Za placanja van SEPA, tarifa ostaje kao i pre.

Poslednja izmena:
Menjaj banku, šta drugo da ti kažem.

Mislim, mogao bih da napišem, "edukuju se", kao što si ti gore napisao, ali u najmanju ruku je nekulturno.

Menjaj banku, šta drugo da ti kažem.

Mislim, mogao bih da napišem, "edukuju se", kao što si ti gore napisao, ali u najmanju ruku je nekulturno.
Ne menjam banku jer su svi moji klijenti sa kojima radim, u Sparkasse pa nemam troskova pa sam zato i izabrao banku u kojoj sam.

Prenesi deo tvog ugovora sa tvojom bankom o provizijama pa da vidimo razliku. Uradi nesto konkretno, nemoj samo da trolujes.

Da rascivijamo zasto nam je skup roaming.

I mislim da smo na pogresnoj temi.

Poslednja izmena:
Započeo si off topic u ovoj temi. Do sada smo utvrdili da ne znaš kako operateri plaćaju naknade za roaming, da ne znaš kolike su naknade za ino transakcije u bankama u Srbiji, a rekao bih da ne znaš ni šta znači "trolovanje". Ili si samo nekulturan.

Postoji tema o bankama. Tamo možeš postaviti pitanja o tome.
Postoji tema za SEPA.

Pogledaj tarifnik bilo koje banke. Kod Intesa, recimo, provizije su od 2500-5300 dinara. Nema preko toga.
Maks naknada je 4000RSD+1300RSD za transfere od 50+ hiljada EUR.

Jesi li svestan da operateri iz Srbije već ~30 godina imaju roaming sa operaterima širom celog sveta i da će ih u tome nisu sprečile ni "visoke" naknade za plaćanje u inostranstvo niti postojanje dvostrukog oporezivanja?
Ulazak Srbije u panevropsku RLAH šemu nije vezano ni za SEPA ni za dvostruko oporezivanje (iako ne sporim da bi rešavanje oba problema pomoglo operaterima, kao i drugim ekonomskim subjektima u Srbiji).
Pozdrav

Trebali su naplatu roaminga da ukinut još 2017 godine ne znam šta se čekalo do sada. Kilometraske priče možemo napraviti kako i zašto.

@niki999 upravo tako. Sada odeš u Austriju kao A1 korisnik iz Srbije, poveže se telefon automatski na A1 AT mrežu, javiš se na dolazni poziv.
Oni to tebi naplate 100 dinara po minutu, a njih košta približno ništa.

Drugo je bio roaming u 90im godinama kad su se za roaming koristile međunarodne telefonske linije koje su imale ograničen kapacitet. Sada je sve to "smešno".

Sada rutiraju preko ko zna kakvih VoIP linija...
Zato je zvuk kada pozoveš nekoga u inostranstvo ili primaš poziv u roamingu uglavnom puno lošiji nego da okreneš preko WA.

Direktor Telekoma je izjavio da će najverovatnije roming sa eu biti ukinut sledeće godine.

Pa ono za 5 g je bio baba vanga tako da ne bih baš to tako odbacio 😁…ali šalu na stranu eu je nešto slično potvrdila tako da je info verovatno tačan.

Poslednja izmena:
Sta za 5g? Pa rekao je SA, a to nije, kako vidimo, ni blizu.

Salim se ja malo, pregovori i dogovori su svakako u toku tako da moze da bude sledece godine, ali njemu ne verujem nista.

Pregovori za ukidanje rominga su tek poceli bili sastanci juce i danas. To ako telekom hoce jos godinu dana da dere nase gradjane pa kaze sledece godine. Realno za 2-3 mececa nema rominga ako se nasi operateri dogovore.

Ja mislim da će od 1. jula biti nešto. Tako je 1.7.2021 ukinuta naplata roaminga za Zapadni Balkan.

Nazad
Vrh Dno