Šta je novo?

Ukidanje rominga za Cg, Bih, Srb, Mkd, Alb, a možda i Grčka za srpske operatere

Kopiraju Yettel paket gde isto ima 1000min medjunarodnih poziva. Kod mene kao korisnika starog Yettel Mobile L vezanog u Yettel Sve L imam neograničeno, ali mislim da i tu ima neka caka da je do 1000 minuta. Mesečno iskoristim negde oko 3h sata razgovora sa inostranstvom.

Kopiraju Yettel paket gde isto ima 1000min medjunarodnih poziva. Kod mene kao korisnika starog Yettel Mobile L vezanog u Yettel Sve L imam neograničeno, ali mislim da i tu ima neka caka da je do 1000 minuta. Mesečno iskoristim negde oko 3h sata razgovora sa inostranstvom.
Znao sam, kopiraju Yettel auuuuu. 😂
To vazi za mobilne mreze ? Ili i fiksne u inostranstvu?

Позивање великог броја држава (ЕУ, САД...) одавно није скупо, Skype и Viber су годинама имали пакете за те одлазне позиве (типа 5 долара месечно за неограничене позиве), ја нпр. имам у мобилном пакету 3000 минута за позиве ка ЕУ и САД. Проблем су скупи позиви ка Србији, Босни и сл. И све то нема везе са роамингом.

Znao sam, kopiraju Yettel auuuuu. 😂
To vazi za mobilne mreze ? Ili i fiksne u inostranstvu?
Austrija, Belgija, Bugarska, Kanada, NR Kina (osim administrativne oblasti Makao i Tajvana), Kipar, Češka, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Hong Kong, Mađarska, Indija, Italija, Malta, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Rumunija, Španija, Švedska, Velika Britanija, SAD), ne uključujući pozive ka brojevima sa posebnom naplatom.

Uglavnom sam zvao mobilne u inostranstvu i nikada mi nije stiglo za naplatu.

Izgleda da je dogovor pao barem nezvanicno. Mts je danas promenio pakete i ubacio 1000 minita medjunarodnih poziva u paketu. Nisam suguran ali mislim da 1000 minuta medjunarodnih poziva kosta lepa cifta. 😀
Nesto se desava, s tim sto su to medjunarodni minuti, još ništa za roming nije znacajno promenjeno.

Ne pita se tu mts ništa... Zna se ko je tata i ko odlučuje i ko će sebi da pripiše sve zasluge.
Pozdrav
Svaki operator u ZB pojedinacno potpisuje ugovor sa pojedinacnim operatorima u EU. Moze MTS da se napravi blesav i da ne napravi ugovore ali onda njegovi korisnici nece imati besplatan roaming sto bi ga ubilo na trzistu jer postaje nekonkurentan. Znaci hteo ne hteo, morace i MTS da se prikljuci ostalima.
Ceka se ukidanje naknada za placanje u EU (SEPA). sto ce smanjiti bankarske troskove operaterima pri medjusobnom placanju.
Srbija je zvanično postala članica Jedinstvenog područja plaćanja u evrima (SEPA), a očekuje se da praktična primena i znatno niže naknade za prenos evra između Srbije i EU počnu u maju 2026. godine. Ovo će značiti ukidanje visokih bankarskih provizija koje su do sada važile za međunarodne transfere.

Mts je i ovako nekonkurentan na tržištu. Odakle ovo da će potpisivati pojedinačni ugovori?

Svaki operator u ZB pojedinacno potpisuje ugovor sa pojedinacnim operatorima u EU. Moze MTS da se napravi blesav i da ne napravi ugovore ali onda njegovi korisnici nece imati besplatan roaming sto bi ga ubilo na trzistu jer postaje nekonkurentan. Znaci hteo ne hteo, morace i MTS da se prikljuci ostalima.
Ceka se ukidanje naknada za placanje u EU (SEPA). sto ce smanjiti bankarske troskove operaterima pri medjusobnom placanju.
Srbija je zvanično postala članica Jedinstvenog područja plaćanja u evrima (SEPA), a očekuje se da praktična primena i znatno niže naknade za prenos evra između Srbije i EU počnu u maju 2026. godine. Ovo će značiti ukidanje visokih bankarskih provizija koje su do sada važile za međunarodne transfere.

S obzirom da Telenor i A1 nisu mogli da uvedu 5G, dok nije i Telekom, nešto mi se javlja da, ako Telekom neće free EU roaming, neće hteti ni ostala dva operatera...

Za 5G nije postojao zakonski okvir, odlagan je više puta. Za roaming su male šanse da se desi tako nešto.

Dobro, realno govoreći bio je problem i sa inicijalno planiranom kineskom opremom... Ne verujem da će iko kočiti roaming, jer bi loše izgledalo da sada npr. Crna Gora ima, a mi nemamo 🙂

Da li če ostati roaming dodaci tako da može da se koristi internet u Švajcarskoj jer operateri EU gotovo da nemaju roaming dodatke za Švajcarsku?

Roaming dodatak, koji se doplaćuje, nema razloga da nestane. Posebno što će sigurno biti neki FUP na RLAH.

Operateri idu vec neko vreme u ovom pravcu, A1 i sad ima roming u EU-u(plus jos neke zemlje) u svim paketima, naravno u zavisnosti ko vise placa pakete ima i vise GB.
Lako ce to oni primeniti samo da drzava kaze DA.

https://a1.rs/privatni/postpaid/roam_like_at_home Pogledaj ovde. Možeš pitati i korisnički servis njihov. Svakih 6 meseci se menja sporazum o regionu Zapadnog Balkana.
Slažem se da je usklađivanje po regulativi na svakih 12 meseci, ali ovde nigde nije navedeno da je za bilo koji paket ukinut FUP. Postoji određena količina DATA saobraćaja koja nakon potršenog sadržaja biva naplaćena. Nijedan paket nema neograničenu količinu internet saobraćaja u ZZB.

A kako ide sa pozivima?

Slažem se da je usklađivanje po regulativi na svakih 12 meseci, ali ovde nigde nije navedeno da je za bilo koji paket ukinut FUP. Postoji određena količina DATA saobraćaja koja nakon potršenog sadržaja biva naplaćena. Nijedan paket nema neograničenu količinu internet saobraćaja u ZZB.
Nisam mislio na neograničen internet nego na pozive i poruke. Pitaj call centar i videćeš da nema FUP-a.

Poslednja izmena od urednika:
Nakon ove poruke sam ja pomenuo FUP

Da li če ostati roaming dodaci tako da može da se koristi internet u Švajcarskoj jer operateri EU gotovo da nemaju roaming dodatke za Švajcarsku?

I tri poruke kasnije:

Nisam mislio na neograničen internet nego na pozive i poruke. Pitaj call centar i videćeš da nema FUP-a.

Nigde nismo pominjali minute i poruke, već si ti pomenuo samo internet.

Nazad
Vrh Dno