Šta je novo?

Ukidanje rominga za Cg, Bih, Srb, Mkd, Alb, a možda i Grčka za srpske operatere

Još uvek nije ali se očigledno polako ali sigurno i to menja pošto izgleda da EU kreće da kapira da parcijalna integracija u EU može da bude lepa alternativa dok države kandidati rade svoj domaći zadatak (neke više a neke nažalost mnogo manje), i na primeru Ukrajine i Moldavije jasno vidimo da RLAH šema može da postane pravno obavezujuća i van EU što je svakako ohrabrujuće i za nas ovde.

Budući da Srbija nije uradila skoro ništa par godina unazad po pitanju EU integracija, iskreno meni je neverovatno da smo i ovoliko do sada dobili.

Besplatan roming sa EU je dobra volja operatora. Ne postoji neki drzavni sporazum.
Ja mislim da celu pricu, kao i obicno, kociMTS, jer ce im jos par meseci naplate rominga doneti neku kintu.

Besplatan roming sa EU je dobra volja operatora. Ne postoji neki drzavni sporazum.
Ovde svako priča napamet bez obzira da li je upućen u temu ili ne.
Besplatan roming nije dobro volja operatera (ono sniženje cena rominga EU-ZB je bila dobra volja operatera). Ovo je državni sporazum, Ukrajina i Moldavija su morale uneti klauzulu RLAH u svoje državne Zakone o telekomunikacijama

Ovde svako priča napamet bez obzira da li je upućen u temu ili ne.
Besplatan roming nije dobro volja operatera (ono sniženje cena rominga EU-ZB je bila dobra volja operatera). Ovo je državni sporazum, Ukrajina i Moldavija su morale uneti klauzulu RLAH u svoje državne Zakone o telekomunikacijama
Da ne bude da pricamo napamet, posto je mnogo tesko proguglati deklaraciju. Posebnu paznju posvetitit tackama 4 i 6 Deklaracije.

DEKLARACIJA O ROMINGU / PREVOD
između telekomunikacionih operatera iz Evropske unije i Zapadnog Balkana
Tirana, 6. decembar 2022.

Mi, dole potpisani telekomunikacioni operateri iz Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana (ZB), uz podršku Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije, i nakon uspešnog uvođenja režima „roming kao kod kuće“ na samom Zapadnom Balkanu od 1. jula 2021. godine:
  1. Priznajemo važnost digitalne transformacije za privrede i društva EU i Zapadnog Balkana, kao i ulogu koju povezanost igra u tom pogledu.
  2. Naglašavamo da su pristupačne cene roming usluga prenosa podataka (data roaming) između EU i Zapadnog Balkana ključne za unapređenje povezanosti, podršku digitalnoj integraciji i olakšavanje kretanja ljudi i poslovanja.
  3. Pozdravljamo napore uložene u smanjenje troškova rominga između EU i Zapadnog Balkana, što će doneti direktne koristi građanima i preduzećima u oba regiona.
  4. Saglasni smo da radimo na dobrovoljnom smanjenju maloprodajnih cena roming usluga prenosa podataka, počevši od 1. oktobra 2023. godine, prema sledećim principima:
    • Smanjenje će biti postepeno i značajno, sa ciljem da maloprodajne cene za prenos podataka u romingu postanu znatno niže od trenutnih prosečnih cena.
    • Operateri će težiti da ponude pakete i tarife koji su transparentni, lako razumljivi i koji omogućavaju korisnicima da kontrolišu svoju potrošnju.
  5. Obavezujemo se da ćemo definisati maksimalne maloprodajne cene (tzv. "price caps") za prenos podataka u romingu, koje će se primenjivati u oba smera (između EU i ZB). Ove granice će se periodično revidirati kako bi se osiguralo dalje smanjenje cena.
  6. Ističemo da je sprovođenje ove Deklaracije zasnovano na dobrovoljnom učešću operatera, uz puno poštovanje pravila konkurencije i tržišnih principa.
  7. Pozivamo vlade Zapadnog Balkana da ubrzaju sprovođenje reformi u sektoru telekomunikacija, u skladu sa pravnim tekovinama EU, kako bi se stvorilo predvidljivo i stimulativno poslovno okruženje.
  8. Naglašavamo važnost nastavka dijaloga između operatera, regulatornih tela i institucija kako bi se pratila primena ove Deklaracije i rešavala eventualna tehnička ili regulatorna pitanja.
  9. Potvrđujemo našu nameru da kroz ovu inicijativu doprinesemo jačanju veza između Evropske unije i regiona Zapadnog Balkana, u duhu solidarnosti i zajedničkog napretka.

Dodatne informacije za 2026. godinu:
Kao što je predviđeno ovom Deklaracijom, proces smanjenja cena je započeo 2023. godine. Od tada su operateri uveli brojne promotivne pakete i niže tarife za prenos podataka. Krajnji cilj procesa, koji se nastavlja i u 2026. godini, jeste potpuno usklađivanje sa cenama unutar EU (Roam Like At Home) u skladu sa daljim integracijama regiona u jedinstveno evropsko tržište.
Spisak operatera potpisnika uključuje vodeće kompanije kao što su Telekom Srbija, A1, Yettel, Deutsche Telekom, Orange, United Group i druge.

Poslednja izmena:
Ja mislim da celu pricu, kao i obicno, kociMTS, jer ce im jos par meseci naplate rominga doneti neku kintu.
Nije to dobra volja operatera nego je EU to uradila sa tim se to potpiše kao pravno obavezujuće za sve prepaid i postpaid. Prepaid korisnici su marginalizovani jer imaju samo besplatne dolazne pozive i ništa više kod tog sporazuma u EU nije tako.

Nisam tražio konkretan dokument predloga ili datum, ali valjda je nešto novo, a ne click bait.

Nije clickbait, ostaje samo da vidimo kolko vremena će biti potrebno da se ovo implementira.

Plan je ova godina sigurno. Pošto se pregovara sa svakom zemljom posebno , nesto sumnjam dan će se nama (Srbija ) dogovoriti. A treba da počne 1 juna eventualno 1 jula ove godine.
Glavna fora je dogovor oko t podele troškova koliko sam razumeo.

Super je sto izgleda da ipak nece biti samo za Alb i CG iz regiona, nego su skontali da komplikuju i prave cirkus bezveze pa prosiruju na ceo z. balkan.
Ne znam da li ce stici bas do 1. jula za sve zemlje, ali nek bude i do kraja godine opet dobro. Doduse kad god da bude bice dobro.
Prvobitni plan je bio 2028. da cene budu u okviru ZB kao u EU, tako da je svakako napredak ako bude ove i to ukidanje naplate skroz...

Ako samo ne sabotiraju naši operateri jer im je jedan od glavnih aduta roming saobraćaj u okviru paketa za ove trenutne cene.

Mislis ako naše drage institucije poslušaju operatere i učine da i dalje deru ljude. Sve odlučuju institucije , ako kažu nema rominga onda ga i neće biti. Cg i Albanija su najviše zainteresovane za ukidanje zato se pominju najviše , a ne zato što neko rešio da njih ubaci tamo..

Postoji jedan problem u celoj ovoj priči ovo je pravno obavezujući sporazum što naši operateri ne vole ali ja verujem da će ovo vrlo brzo da se implementira. Jedino u Švajcarskoj neće moći RLAH da radi.

Ovo je dobrovoljni sporazum. Bice preciziran pravilnicima i podzakonskim aktima drzave (RATEL-a).

"Prijedlog Komisije ima za cilj da se nadogradi i unaprijedi postojeće dobrovoljne obaveze roaminga između nekih mobilnih operatera u EU i Zapadnom Balkanu. Ove dobrovoljne inicijative omogućavaju putnicima da već koriste smanjene troškove roaminga prilikom kretanja između dvije regije. Osim toga, građani Zapadnog Balkana imaju koristi od smanjenih tarifa prilikom putovanja unutar regije, u skladu s regionalnim sporazumom o roamingu za Zapadni Balkan ."

Bilo koji operator iz EU ili ZB moze da izadje iz sporazuma kad zeli. Ali mu se u Srbiji ne isplati da izlazi jer ce mu potencijalne roaming korisnike preuzeti druga dva operatora.

Poslednja izmena:
Koliko ja vidim, države će se dobrovoljno dogovoriti sa EU ili ne, a ako se dogovore, onda će sporazum biti pravno obavezujući za operatere, kao što je obavezujući za operatere u EU otkad je sporazum uveden u samoj uniji.

Ne pregovaraju operateri pojedinačno.

Koliko ja vidim, države će se dobrovoljno dogovoriti sa EU ili ne, a ako se dogovore, onda će sporazum biti pravno obavezujući za operatere.

Ne pregovaraju operateri pojedinačno.
Ja onda nisam lepo razumeo ovu recenicu:

"The Commission's proposal aims to build on and upgrade the existing voluntary roaming commitments between some mobile operators in the EU and the Western Balkans."

Ovo je dobrovoljni sporazum. Bice preciziran pravilnicima i podzakonskim aktima drzave (RATEL-a).

"Prijedlog Komisije ima za cilj da se nadogradi i unaprijedi postojeće dobrovoljne obaveze roaminga između nekih mobilnih operatera u EU i Zapadnom Balkanu. Ove dobrovoljne inicijative omogućavaju putnicima da već koriste smanjene troškove roaminga prilikom kretanja između dvije regije. Osim toga, građani Zapadnog Balkana imaju koristi od smanjenih tarifa prilikom putovanja unutar regije, u skladu s regionalnim sporazumom o roamingu za Zapadni Balkan ."

Uredba (EU) 2022/612 je obavezujuća za operatere.

Obavezujuca je za EU operatore prema EU operatorima. Ne i prema operatorima koji nisu u EU.

Ja onda nisam lepo razumeo ovu recenicu:

"The Commission's proposal aims to build on and upgrade the existing voluntary roaming commitments between some mobile operators in the EU and the Western Balkans."
Predlog Evropske Komisije ima cilj da dogovorom unapredi dosadašnje dobrovoljne roaming dogovore između pojedinih operatera u EU i ZB.

Dakle: dosadašnji roaming ugovori i uslovi u njima su bili dobrovoljni. Sada se ide na obavezujuće.

Super je sto izgleda da ipak nece biti samo za Alb i CG iz regiona, nego su skontali da komplikuju i prave cirkus bezveze pa prosiruju na ceo z. balkan.
Ne znam da li ce stici bas do 1. jula za sve zemlje, ali nek bude i do kraja godine opet dobro. Doduse kad god da bude bice dobro.
Prvobitni plan je bio 2028. da cene budu u okviru ZB kao u EU, tako da je svakako napredak ako bude ove i to ukidanje naplate skroz...

Pa svima je ponuđeno, ali svako pregovara pojdinačno... I pristup EU je svakome ponuđen na Zapadnom Balkanu, pa neki ispunjavaju uslove, a neki drugi već 5-6 godina ne rade ništa po tom pitanju. To je i ispravan pristup, da se pojedinačno pregovara.

Predlog Evropske Komisije ima cilj da dogovorom unapredi dosadašnje dobrovoljne roaming dogovore između pojedinih operatera u EU i ZB.

Dakle: dosadašnji roaming ugovori i uslovi u njima su bili dobrovoljni. Sada se ide na obavezujuće.
To je trebalo još 2017 da se uradi a ne ovako da se čeka 9 godina možda i 10 kako stvari stoje.

Ovog proleca ulazimo u SEPA, tako da vrlo verovatno ulazimo i u RLAH. Te dve stvari nisu uzrocno-posledicno povezane ali su deo "meke integracije", sto je maksimum koji EU trenutno moze da nam ponudi (s obzirom da do daljnjeg ne planiraju prosirenje, a zbog trenutne geopolitike bi da pojacaju soft-power na zapadnom balkanu). U ostalom zato su moldavija i ukrajina dobile RLAH preko reda.

Cela poenta, pogresno je misliti da smo mi ovde glavna strana koja se pita, a cak i da imamo slobodnu volju da to zakocimo, to bi bilo ozbiljno distanciranje od evropskog integracionog kursa. Time bi se, paradoksalno, poništila pozicija neutralnosti, jer si za zapad "neutralan" samo dok naginjes na njihovu stranu - odbijanjem RLAH-a ili jos gore SEPA sistema mi bismo fakticki odredili stranu.

Da ne širim mnogo..Roming će biti najverovatnije sledeće godine ili ako baš baš budu zapeli u drugoj polovini ove.

Poslednja izmena:
Nikada ne reci nikad 🙂....sve je sređeno opušteno....
Znam vec gledam koji paket ce moci da se koristi povoljno kod nas. Mada od Novotel-ovog (bosna) tesko, za 1,5e 18gb neta. Nema mocniji jednokratni pripejed dodatak kome treba. 😀
Nije za baciti ni onih 75 min rade pozivi za celu ZB, provereno pozivima za Cg, Bosna i Srbija.

Izgleda da je dogovor pao barem nezvanicno. Mts je danas promenio pakete i ubacio 1000 minita medjunarodnih poziva u paketu. Nisam suguran ali mislim da 1000 minuta medjunarodnih poziva kosta lepa cifta. 😀

Prilozi

• Screenshot_20260227_120245_Opera.jpg
    Screenshot_20260227_120245_Opera.jpg
    93.9 KB · Pregleda: 98
Nazad
Vrh Dno