Kolega2357
Poštovan
- Učlanjen(a)
- 09.02.2025
- Poena
- 55
Roaming u EU je pravno obavezuju dok za Zapadni Balkan nije.
Ovde svako priča napamet bez obzira da li je upućen u temu ili ne.Besplatan roming sa EU je dobra volja operatora. Ne postoji neki drzavni sporazum.
Da ne bude da pricamo napamet, posto je mnogo tesko proguglati deklaraciju. Posebnu paznju posvetitit tackama 4 i 6 Deklaracije.Ovde svako priča napamet bez obzira da li je upućen u temu ili ne.
Besplatan roming nije dobro volja operatera (ono sniženje cena rominga EU-ZB je bila dobra volja operatera). Ovo je državni sporazum, Ukrajina i Moldavija su morale uneti klauzulu RLAH u svoje državne Zakone o telekomunikacijama
Nije to dobra volja operatera nego je EU to uradila sa tim se to potpiše kao pravno obavezujuće za sve prepaid i postpaid. Prepaid korisnici su marginalizovani jer imaju samo besplatne dolazne pozive i ništa više kod tog sporazuma u EU nije tako.Besplatan roming sa EU je dobra volja operatora. Ne postoji neki drzavni sporazum.
Ja mislim da celu pricu, kao i obicno, kociMTS, jer ce im jos par meseci naplate rominga doneti neku kintu.
Nisam tražio konkretan dokument predloga ili datum, ali valjda je nešto novo, a ne click bait.
![]()
Evropska komisija predložila pregovore o širenju EU rominga na Zapadni Balkan
Evropska komisija predložila je otvaranje pregovora s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Srbijom o njihovom integrisanju u roming sistem Evropske unije.www.danas.rs
Otkud ti to da je dobrovoljni sporazum?
Ja onda nisam lepo razumeo ovu recenicu:Koliko ja vidim, države će se dobrovoljno dogovoriti sa EU ili ne, a ako se dogovore, onda će sporazum biti pravno obavezujući za operatere.
Ne pregovaraju operateri pojedinačno.
Ovo je dobrovoljni sporazum. Bice preciziran pravilnicima i podzakonskim aktima drzave (RATEL-a).
"Prijedlog Komisije ima za cilj da se nadogradi i unaprijedi postojeće dobrovoljne obaveze roaminga između nekih mobilnih operatera u EU i Zapadnom Balkanu. Ove dobrovoljne inicijative omogućavaju putnicima da već koriste smanjene troškove roaminga prilikom kretanja između dvije regije. Osim toga, građani Zapadnog Balkana imaju koristi od smanjenih tarifa prilikom putovanja unutar regije, u skladu s regionalnim sporazumom o roamingu za Zapadni Balkan ."
Obavezujuca je za EU operatore prema EU operatorima. Ne i prema operatorima koji nisu u EU.Uredba (EU) 2022/612 je obavezujuća za operatere.
![]()
European Union roaming regulations - Wikipedia
en.wikipedia.org
Predlog Evropske Komisije ima cilj da dogovorom unapredi dosadašnje dobrovoljne roaming dogovore između pojedinih operatera u EU i ZB.Ja onda nisam lepo razumeo ovu recenicu:
"The Commission's proposal aims to build on and upgrade the existing voluntary roaming commitments between some mobile operators in the EU and the Western Balkans."
Super je sto izgleda da ipak nece biti samo za Alb i CG iz regiona, nego su skontali da komplikuju i prave cirkus bezveze pa prosiruju na ceo z. balkan.
Ne znam da li ce stici bas do 1. jula za sve zemlje, ali nek bude i do kraja godine opet dobro. Doduse kad god da bude bice dobro.
Prvobitni plan je bio 2028. da cene budu u okviru ZB kao u EU, tako da je svakako napredak ako bude ove i to ukidanje naplate skroz...
To je trebalo još 2017 da se uradi a ne ovako da se čeka 9 godina možda i 10 kako stvari stoje.Predlog Evropske Komisije ima cilj da dogovorom unapredi dosadašnje dobrovoljne roaming dogovore između pojedinih operatera u EU i ZB.
Dakle: dosadašnji roaming ugovori i uslovi u njima su bili dobrovoljni. Sada se ide na obavezujuće.
Nikada ne reci nikad 🙂....sve je sređeno opušteno....Romimg je planiran ove godine skim se dogovore, ko nece sledece ili nikad..
Znam vec gledam koji paket ce moci da se koristi povoljno kod nas. Mada od Novotel-ovog (bosna) tesko, za 1,5e 18gb neta. Nema mocniji jednokratni pripejed dodatak kome treba. 😀Nikada ne reci nikad 🙂....sve je sređeno opušteno....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari