Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Bravo! Ja to pišem već 2 dana.
Usput, proverio sam i ja sa jednom pošiljkom koju sam odbio da primim, trebalo je da za vrednost pošiljke od 65 dinara da naplate 13 dianra, a dobio sam poruku da moram da platim 273,00 din.
To ti je dovoljan dokaz za reklamaciju ili prijavu.
Nažalost pošto su i oni i inspekcija kraci iste hobotnice, od toga nema neke vajde.
Privatna tužba je jedini mogući put, ali pošto je i naše sudstvo krak te iste hobotnice i to je upitno, a i ko će da se bakće sa bundevama.
U nekoj fiktivnoj normalnoj zemlji bi skrinšot SMS-a sa uvećanim iznosom za naplatu i pdf računa sa pravim iznosom bio dovoljan dokaz.
Nemoj da siris defetizam vec uradi nesto, prigovor, reklamacija, prijava.
200din je Podnosenje na carinski pregled, a 60din je Postarina za nalog za uplatu... Sto je oba smejurija, niti pise igde, niti imas potvrdu ili racun...
Prvi iznos je cista kradja, a drugi smejurija, da ne moze da se prebaci novac na drugaciji nacin i vode finasije u 21 veku...

Zasto se ovo desava?
Posta je i ranije, tj. carina ovo naplacivala, ali se to desavalo samo kad se nesto carini ili se otvara pa se naplacuje pdv ako se ne carini gde ide oba...
U vecini slucajeva, paketi su prolazili carinu bez da se nesto od toga radilo, jer su sitni i sa malim vrednostima, i odmah su se pustali dalje na isporuku da ne bi bilo ogromnog zadzavanja...
Sad verovatno novouvedeni robot cita sve pakete, i svi paketi se naplacuju, sve prolazi carinu, i na osnovu toga oni svima naplacuju te fiktivne iznose uz regularni pdv...
Iako bi trebalo ako vec naplacuju da to urade za pakete koji se otvaraju i ponovo zapakuju, gde carinski sluzbenik učestvuje, i gde donekle ima smisla, mada i tad mora da postoji papir za to...

Neko je to tamo tako odlucio, i krenula je primena, i oni se uvek mogu pozvati na pravila carinjenja, njihov neki cenovnik i sl, e sad ti dokaži da li je paket otvaran ili nije ili je samo to sto prodje carinu naplaceno 200 din...

A ovi Simanovci su tek posebna prica, kako je sve to odrađeno, i ko tu ubira plodove... Ali bar nemaju te dodatne troskove... A opet kako, tu je diskriminacija korisnika različitim postupcima carinjenja tj. naplacivanja pdv-a, samo u zavisnosti kojom rutom dodje u Srbiju...

I realno ja ne vidim da postoji rešenje, tako je kako je, da bude posteno i na korist korisnika nikad nece, a uz OVE narocito...
Ko ima volje neka proba da se zali bar da ih malo maltretiramo...
Ne mogu se pozvati ni na sta ako nema pregleda ni tih 260din na racunu.
Mozda i rendgenom pregledaju a otvaraju bas sumnjive pakete.
Onda sigurno imaju rendgen snimke, pa ce moci da pokazu inspekciji, tuziocu, sudiji.

Niko neće prihvatiti tužbu, ako je vrednost spora 260 dinara. Malo više realnosti, nije ovo Netflix.

Evo jedna situacija danas.
Narucene 3 maske za telefon, dva pakovanja i dva broja za pracenje.
Isao sam na sajt carine, i za jedne sam trebao da platim 50 din, za druge 80 din.
Postar ih je ubacio u sanduce bez ikakve naplate, ovo je nesto sto se verovatno nikom nije desilo.

Edit: paketi su bili bez pracenja.
Takodje sam i zvao postara da nije on dao umesto mene (dobri smo inace) ili neko od komsija, kaze da nije imao nalog na naplatu za ove pakete.

Poslednja izmena:
Sad imam neke posiljke LA za koje ne mogu skinuti carinski dokument sa njihovog sajta, prosle su radile, sad izlazi bar da posiljka nije pronadjena.

Evo jedna situacija danas.
Narucene 3 maske za telefon, dva pakovanja i dva broja za pracenje.
Isao sam na sajt carine, i za jedne sam trebao da platim 50 din, za druge 80 din.
Postar ih je ubacio u sanduce bez ikakve naplate, ovo je nesto sto se verovatno nikom nije desilo.

Edit: paketi su bili bez pracenja.
Takodje sam i zvao postara da nije on dao umesto mene (dobri smo inace) ili neko od komsija, kaze da nije imao nalog na naplatu za ove pakete.
Nema naplate za UC pakete bez praćenja, nadam se da će tako i ostati.

Ali bizarno je to, ako sam dobro razumeo, da su mu na sajtu carine i za njih generisali račun za naplatu PDV-a.
Logično bi bilo, da ako su te 2 bez naplate da mu kad ukuca njihov broj - ne izađe ništa.
Verovatno robot cita sve pakete i generise u sistemu te racune za naplatu, tj. pdv iznose, ali se ovim oaketima bez trekinga ne izdaje nalog za naplatu pri prosledjivanju pošti, vec samo ovi sa pracenjem tj. sto moraju da idu na potpis... Inace bi paketomati bili beskorisni za internacionalnu poštu jer bi za sve bila naplata...

Sad imam neke posiljke LA za koje ne mogu skinuti carinski dokument sa njihovog sajta, prosle su radile, sad izlazi bar da posiljka nije pronadjena.
Meni je tako stigao paket sa carinom+pdv, nije mogao da se skine dokument sa sajta, tj. nije nalazio broj... Otvaran od čoveka i zapakovan... Kao sto rekoh verovatno samo od robota ulaze dokumenti za skidanje, ovo sto carinik procesuira nema u sistemu...

Verovatno robot cita sve pakete i generise u sistemu te racune za naplatu, tj. pdv iznose, ali se ovim oaketima bez trekinga ne izdaje nalog za naplatu pri prosledjivanju pošti, vec samo ovi sa pracenjem tj. sto moraju da idu na potpis... Inace bi paketomati bili beskorisni za internacionalnu poštu jer bi za sve bila naplata...
Problem je samo u tome što se tako generiše i zvanični carinski dokument/faktura na kome je uvoznik Pera Perić sa zvaničnim zaduženjem prema državi, to što nije generisan nalog za naplatu ne znači da ne postoji mogućnost da jednom u budućnosti ta carinska faktura ne završi kod izvršitelja. Pošto si kod nas uvek kriv dok ne dokažeš suprotno - pa se ti posle mlati i dokazuj da su pobrljavili tamo neki roboti...

Problem je samo u tome što se tako generiše i zvanični carinski dokument/faktura na kome je uvoznik Pera Perić sa zvaničnim zaduženjem prema državi, to što nije generisan nalog za naplatu ne znači da ne postoji mogućnost da jednom u budućnosti ta carinska faktura ne završi kod izvršitelja. Pošto si kod nas uvek kriv dok ne dokažeš suprotno - pa se ti posle mlati i dokazuj da su pobrljavili tamo neki roboti...
Pa iskreno za to se i brinem, da posle ne bi doslo na naplatu par stotina eura od izvrsitelja.
Kako dokazati da nisam nista dobio za placanje, a isto to je moguce i ako odbijete porudzbinu, nema dokaza o bilo cemu.

Kad odbijes ne moze te goniti po tom osnovu, jer to je sistem ponude, ne zelis platiti troskove, tj ne zelis da uvezes, nista onda, ide nazad jer si platio takvu dostavu. Inace mogao bi uvek neko naruciti nesto na necije ime pa da ga uvali u problem po toj logici.
@Burgija inace ti kod nas nemas dokaz ni kad preuzmes posiljku da si bilo sta platio, jer postar trazi lovu koliko misli da treba, strpa je u dzep i cao brajko vidimose 😀

Poslednja izmena:
Pa moze da odbije ili da duguje drzavi za ovo sto je na potpis, ovo sto nije, ne moze nikako, mogu oni da naprave dokument na 5 din i da ne naplate tako sto ne posalju nalog za uplatu, ali taj paket oni nemaju dokaz ni da si ti preuzeo, ni da li je vracen, ni da li je postar ukrao ili se izgubio negde u putu, tako da mogu samo da se češu i zato verovatno i ne potrazuju te pdv iznose, smatrajuci ih malim paketima, malim sumama i nedokazivo da je neko to dobio, ali robot svejedno to belezi jer prolazi kroz skener, tako da nema brige 😉

Ne moze da duguje nista, bez obzira na reg posiljke, jer moze neko porucivati na tvoje ime samo ako ti broj zna, pa normalno da ces odbiti nesto sto znas da nisi po broju pracenja ti porucio.

Inace mogao bi uvek neko naruciti nesto na necije ime pa da ga uvali u problem po toj logici.
Logika i praksa su u Srbiji odavno razvedeni. Problem je kad sistem osmišljavaju i realizuju podobni mediokriteti.
I da zloupotreba dokumenata na tuđe ime je itekako masivna pojava kod nas.
Evo ti aktuelan primer iz zdravstva - u svim domovima zdravlja sa strane šaltera medicinskih sestara se nalazi kutijica sa zaboravljenim zdravstvenim karticama/knjižicama kojoj svako iz sale ima neograničen pristup. Nemora niko da prisvoji tuđu karticu, dovoljno je samo da je očita i vidi spisak recepata za lekove sa nje, posle može komotno da je vrati u kutiju. U apotekama ti na "verujem ti" izdaju lek na recept kad im izdiktiraš matični broj ili broj knjižice, skoro je bio skandal kad je lik olešio redom više desetina Bg apoteka tako što je uzimao lek "Jardiance" koji se na recept dobija za 50 dinara, a inače košta 5000 dinara, sve naravno na tuđa imena.
A da ne govorimo o tome da su se i podizali krediti na tuđe ime (blic.rs/vesti/drustvo/hakeri-dizali-kredite-u-tudje-ime-evo-kako-da-se-zastitite-od-prevara/w6jks2y) ili da se u biračkim spiskovima redovno zaokružuju kao da su izašli da glasaju oni za koje svi znaju da godinama žive u inostranstvu.

Evo moja dijagnostika konacno postala dostupna na onom linku sto ste okacili od carine...procenjena vrednost 3540,a ostale dazbine (pdv) 708 rsd...
Kad mogu ocekivati paket kod sebe?
I oce me jos sta rebnuti na ovih 708?

Evo moja dijagnostika konacno postala dostupna na onom linku sto ste okacili od carine...procenjena vrednost 3540,a ostale dazbine (pdv) 708 rsd...
Kad mogu ocekivati paket kod sebe?
I oce me jos sta rebnuti na ovih 708?
Hoce 260din, znaci platices posti 968 din

Posle dužeg vremena sam naručivao sa Alija (nije bilo na Temu) i naplaćen mi je samo PDV (VAT fee) 94rsd. Inače maska za Anbernic konzolicu od 4,2 evra sa koinima (8,58 evra puna cena).

Prilozi

• ali.jpg
    ali.jpg
    133.4 KB · Pregleda: 32
Posle dužeg vremena sam naručivao sa Alija (nije bilo na Temu) i naplaćen mi je samo PDV (VAT fee) 94rsd. Inače maska za Anbernic konzolicu od 4,2 evra sa koinima (8,58 evra puna cena).
33% su šanse da tako prođeš ako ode na Šimanovce (CN) kao kod tebe. Da ti se zalomilo LA ili UC rebnuli bi te još dodatno 260, znači 354 din uz mogućnost da ne preuzmeš i ostaneš bez 4,2 evra koliko si platio - kod UC-ova postoji i kvarna opcija da tražiš i dobiješ refund uz lažnu tvrdnju da paket nisi primio.

Ja sam juce dobio UC...HU i nije mi nista naplaceno ali je i paketic placen 0.57e.
Cekam jos jedan UC...HU narucen 7 dana posle ovog sto sam juce dobio,ovaj sto ga cekam je placen 2.61e.
Prvi narucen 02.2 a drugi 09.2.

Još uvek ne naplaćuju ništa za UC. Dobro je što sada imaju praćenje do uručenja

Danas stigla 5 paketa UCxxxHU nije naplacen kinez stavio cenu 0,45$ , paket placen 3$ . LAxxHU 4 paketa naplaceno 980 din ukupna vrednost 6$ kinez napisao malo vise nego sto je placeno 😡 . Za mene ovo je kraj ako nesto krupno saljem preko , ovo sitno se ne isplati za Srbiju

Danas stigla 5 paketa UCxxxHU nije naplacen kinez stavio cenu 0,45$ , paket placen 3$ . LAxxHU 4 paketa naplaceno 980 din ukupna vrednost 6$ kinez napisao malo vise nego sto je placeno 😡 . Za mene ovo je kraj ako nesto krupno saljem preko , ovo sitno se ne isplati za Srbiju
Jesu za svaki od ta 4 dodavali po 200 "otvaranje"? I jednom 60 nalog za uplatu i dodali pdv 120din 😉

Ljudi,stigla mi dijagnostika,postar kaze da mu nista ne dugujem po njegovim papirima,a meni stoji na carini sto sam gledao na sajtu 708...i sta sad,oce me zezati?

Stigao drugi UC ove nedelje ali ovaj je svez za razliku od prethodnog od pre 2 meseca. Narucen Feb 22, 2026 i postar nije naplatio nista. Kostao je 1.2eur.

Stigla su mi tri paketića prepakovana u jedan i poštar naplatio carinu 620 dianra, a iznos paketa ukupno 3.27+4.47+7.75 u pitanju je LA HU.

Nazad
Vrh Dno