Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mozes li napisati ovde kako se svrstavaju LG klime po serijama, od najjeftinije i najlosije do najskuplje i najbolje, i sta koju seriju odlikuje, da bi svajo ko je zainteresovan za LG klime mogao da se upravlja po svojim potrebama i mogucnostima. Hvala. Mislim da bi i Maxy mogao da pomogne u tome ako je raspolozan, posto i on poseduje neke LG klime 🙃
W serija ulazni modeli, Winner
S serija, Standard
E serija, Specijal
P serija, Standard/Specijal plus
H serija, Premijum/lux

Modeli sa lepim unutrašnjim jedinicama
A serija, galery, artcool i modeli sa PM2.5 filterom

Po mom mišljenju, preko S serije nema potrebe ići.

pozdrav svima. imam dilemu oko kupovine. zimus sam se grejao malo na struju sa TA peckom i uljanim radijatorom pa sam dobio svega 48000 din jer sam malo usao u crvenu... e onda sam popizdeo pa sam uzeo drva a posto zivim sam u svapskoj kucerini malo sam se smrzao jer nema ko da lozi kad nisam kuci.
E sad sam stvarno popizdeo i resio da uzmem klimu ali vec mesec dana proucavam materiju i nikako da odlucim sta mi je najbolje da uzmem.
Uglavnom imam dve vece sobe jedna spavaca od nekih 27m i dnevna sa kuhinjom nekih 35m visine 3.7m......
Ja se mojim dosadasnjim znanjem viseci po ovim forumima dvoumim izmedju midea soltice,mdv all easy pro, amber pro,airy, fujisu keta ... nesto u tom rangu cene. E sad koji btu kolkoo jedinica dal kinez dal jeftiniji japanac?
Pisite svoja misljenja bio bih zahvalan.

Poslednja izmena:
Dvije haier Pearl Premium 18ke sa Mitsubushi twin rotary kompresorom i Bog te veselio. Neće faliti snage kad zagusti, a ni modulacije kad popusti studen.

I Haier Pearl Premium 12 ima jednoredni izmenjivac SJ, a 18 tice i jedna i druga imaju dvoredne. Flexis Plus bez obzira sto nema grejac spoljne jedinice je klasa iznad Pearl Premiuma, a Expert je klasa iznad Flexisa.
Otprilike ide ovako kod Haiera
1. Expert
2. Flexis
3. Pearl Premium
4. Serene
5. Tundra
5. Revive
Verovatno sam neku ispustio ali to je otprilike

Od Flexis ima i Nordic (spoljasna) koja verovatno ima grejaca! 🤔
Npr.
Standard ili Nordic spoljasna
--->
Screenshot_20260311-211918~3.jpg

Koliko clana ovde ima uopste Haier klime?
Ja koliko sam ispratio:
1x Pearl Premium 12btu, 1x Pearl Premium 18btu, 1x Tundra 18btu i @Xepoj87 koji ima nekoliko Haier modela 🙂

Poslednja izmena:
Imam ja neki stariji model

Zato sto griješ tone i tone neizolovane cigle i imas bruka veliku kubaturu ako su zidovi 3+ metra u tako velikim prostorijama. Jos ako krov nije izolovan, tebi naprosto treba gomila toplotne energije.
Ovaj model ima konstantih 5.2 kW na minus sedam, i mnogo snage i u debljem minusu, fino modulira, tiha i masivna spoljnja (38.5 kg, twin rotary, Mitsubushi kompresor).
Zasto on - zato sto je ovdje 800 eura i to je naprosto blesavo koliko snage i koliki Scop ces dobiti za te novce.

pozdrav svima. imam dilemu oko kupovine. zimus sam se grejao malo na struju sa TA peckom i uljanim radijatorom pa sam dobio svega 48000 din jer sam malo usao u crvenu... e onda sam popizdeo pa sam uzeo drva a posto zivim sam u svapskoj kucerini malo sam se smrzao jer nema ko da lozi kad nisam kuci.
E sad sam stvarno popizdeo i resio da uzmem klimu ali vec mesec dana proucavam materiju i nikako da odlucim sta mi je najbolje da uzmem.
Uglavnom imam dve vece sobe jedna spavaca od nekih 27m i dnevna sa kuhinjom nekih 35m visine 3.7m......
Ja se mojim dosadasnjim znanjem viseci po ovim forumima dvoumim izmedju midea soltice,mdv all easy pro, amber pro,airy, fujisu keta ... nesto u tom rangu cene. E sad koji btu kolkoo jedinica dal kinez dal jeftiniji japanac?
Pisite svoja misljenja bio bih zahvalan.
Koliko je to tačno kWh el. energije?
Time ćeš dobiti sliku koliko kW snage da ganjaš na TP
Krov ako je go, prostri vunu (počeće me ljudi zvati "monstrum izoluj krov" 🤭)

Koliko je to tačno kWh el. energije?
Time ćeš dobiti sliku koliko kW snage da ganjaš na TP
Krov ako je go, prostri vunu (počeće me ljudi zvati "monstrum izoluj krov" 🤭)
Izolacija tavanice sa tavanske strane je OBAVEZNA. I mnogo jeftinije od izolacije krovišta ili spuštanja plafona. @misko321 samo razmitaj vunu iz rolne po patosu od tavana. Naravno gledaj gde su grede, da ne propadneš. I UPAMTI gde su bile grede, ako budeš morao opet na tavan. Mineralna vuna ne bi smela da se gazi ni da se kvasi, jer propada, ali je najjeftiniji vid izolacije, a jako efikasna. Isplati se u prvoj sezoni.
@monstrum jel' taj Haier 18 ide ispod 500W u grejanju?

Poslednja izmena:
jel' taj Haier 18 ide ispod 500W u grejanju?
Na papiru pise da ne ide ispod 500w 🙂
Screenshot_20260312-104000~2.jpg

Pogledajte prilog 531523
To sam i ja video, nego se mislim jel' ko prijavio kako radi u stvarnosti? Za Mideu Mission 18 je na papiru pisalo 170W, a u stvarnosti je minimum bio 800-900W. Možda ovaj Haier ide i niže od 500...

Ako mart stigne 12k i oduzmes na 6 meseci 24k za standard potrosnju domacinstva. Grejanje neizolovane kuce samo tavan 20cm vune. 120 kvadrata sa tri klime sezona ispala 530e. Definitivno odustao od izolacije zidova jer ja ne vidim isplativost nikako a ugodjaj mi nije toliki faktor. Sad na ovom forumu sam brdo puta dobijao savet bez izolacije zida ne mozes da se zagrejes klimama a ja tvrdim suprotno.. Sad to je situacija gde samo dva clana ima. Kad bih bilo vise ljudi ova kalkulacija pada u vodu zbog crvene zone.

Prilozi

• Screenshot_20260312-111129.png
    Screenshot_20260312-111129.png
    110.5 KB · Pregleda: 123
Permutovah 12ka spušta na 300 w a 18ka po katalogu 500 mada i moja po katalogu ide na 250 a u praksi Vrlo često 170-200...
Ako čovjek ako je čovjek više u varijanti da ekonomiše za manje hladne dane možda manju prostoriju može neku jaču 12 ili 14 će moći očekivati nižu potrošnju ali samo ako je objekat iole izolovan jer u suprotnom bi morao uzeti neku silu od 12-ke da pokrije trideset pet kvadrata sa visokim stropom,

Ako mart stigne 12k i oduzmes na 6 meseci 24k za standard potrosnju domacinstva. Grejanje neizolovane kuce samo tavan 20cm vune. 120 kvadrata sa tri klime sezona ispala 530e. Definitivno odustao od izolacije zidova jer ja ne vidim isplativost nikako a ugodjaj mi nije toliki faktor. Sad na ovom forumu sam brdo puta dobijao savet bez izolacije zida ne mozes da se zagrejes klimama a ja tvrdim suprotno.. Sad to je situacija gde samo dva clana ima. Kad bih bilo vise ljudi ova kalkulacija pada u vodu zbog crvene zone.
Auu, imamo skoro identične račune. Samo kod mene dva brojila, i kuća na sprat od 260kvm bruto površine (220 neto). Doduše nas četvoro, dva tinejdžera, dva bojlera (150+80L)... Izolacija 15cm demit, 20cm južni zid, 10cm u podu i samo 5cm u spuštenom plafonu na spratu. Tavan čeka bolje dane...

8. januara prijavljen problem sa Vivax klimom.
11. marta popravljena od strane KimTec poslatog servisa.

Klima je izbijala sklopku nakon svakog pokušaja uključivanja u utičnicu.
Razlog: Prilikom ugradnje pre dve godine, jedan od kablova na spoljašnjoj jedinici je bio priklješten metalom. Sad kad je bila zima, verovatno zbog velikih vibracija, kabl se skroz izjeo i napravio kontakt sa metalom.

Serviser skratio kabl, povezao nazad sve kako treba, i uključio klimu. Evo pola sata radi kako treba, duva toplo.

Sve u svemu, dva meseca za 15 minuta posla...

8. januara prijavljen problem sa Vivax klimom.
11. marta popravljena od strane KimTec poslatog servisa.

Klima je izbijala sklopku nakon svakog pokušaja uključivanja u utičnicu.
Razlog: Prilikom ugradnje pre dve godine, jedan od kablova na spoljašnjoj jedinici je bio priklješten metalom. Sad kad je bila zima, verovatno zbog velikih vibracija, kabl se skroz izjeo i napravio kontakt sa metalom.

Serviser skratio kabl, povezao nazad sve kako treba, i uključio klimu. Evo pola sata radi kako treba, duva toplo.

Sve u svemu, dva meseca za 15 minuta posla...
Ne bih da zvučim kao da pametujem, al' mogao si unimerom da premeriš otpore između uzemljenja, faze i nule na muškoj "viljušci" od klime. Pa ih onda nazoveš i kažeš "dajte neko da promeni kabl, ako već ne želiš sam da se bakćeš. Ja ih ne bi čekao dva meseca za takvu glupos'

Ne razumem se dovoljno da to radim. Mada sam tada hteo da pozovem drugi servis koji bi došao i to popravio sredinom januara. Verovatno bi mi uzeo 5k, ali svakako mi taj novac otišao sad na drva tako da ***.

Zdravo, trebao bi da nabavim inverter klimu 18icu za stan od 50kv, stan je na 7. spratu, izolacija je malo lošija (što ću rešiti pre postavljanja).
Dobio sam preporuke za Union inverter klimu, budžet mi je do 100.000rsd jel postoji i neka pametnija opcija za taj novac ?

Ako malo pročitaš po forumu, videćeš da Union niko ne preporučuje

Pogledajte prilog 531523

Ne mogu "staviti ruku u vatru" ali sam prilično siguran da bi modulacija išla barem na 400 W, a vjerovatno i na 350.
Kao što rekoh i moj KMCC po katalogu minimalno 250W, a ko kod ima KM seriju, zna da to u praksi ide daleko niže, garantovano stabilne modulacije 180-200, a minimalna ide na momente i ispod 150 (gotovo duplo niže od kataloga)...

Naravno, Haier nije Fujitsu, ali je sasvim očekivana aproksimacija da će barem 10-20% stabilno modulirati ispod tih 500 kataloških. Volio bih da se javi neko sa ovim uređajem ili Flexisom pa da podjeli iskustva.

Zdravo, trebao bi da nabavim inverter klimu 18icu za stan od 50kv, stan je na 7. spratu, izolacija je malo lošija (što ću rešiti pre postavljanja).
Dobio sam preporuke za Union inverter klimu, budžet mi je do 100.000rsd jel postoji i neka pametnija opcija za taj novac ?
Zašto ne dve devetke? Tipa Fujitsu asyg09keta? Po snazi će "pojesti" taj Union 18, a i većinu 18-ca

Zašto ne dve devetke? Tipa Fujitsu asyg09keta? Po snazi će "pojesti" taj Union 18, a i većinu 18-ca
Zato što nije baš izvodljivo da bi postavio dve. Union vidim da niko ne preporučuje, tako da ću svakako da preskočim, razmišljam o Midei ili da se "otvorim" još malo pa uzmem Daikin.

Ono što vidim da ima sad za taj novac, ova moja LUc ti je za toliko para u dimenziji 14000, sigurno ce modulirati nisko (oko 250w), ima preko kile gasa u sebi, velik kapacitet u grijanju, i 34 kg mase.

Starija tehnologija bez jonizatora i gadgeta, ali sirova snaga.

Gore pomenuti Pearl se budžetski uklapa, imas i grijače, wifi, ovo i ono, ali i dalje velik kapacitet. Malo ce više vuci na modulaciji, mada ne znam za te kvadrate i slabu izolaciju koliko se moze uopšte očekivati niska potrošnja, pa ti to ne bi trebalo igrati preveliku ulogu.

Midea mdv All easy pro Nordic je isto mackica, dobro opremljena, dobar kapacitet i masa

Poslednja izmena:
DAruze, znaš ti kol'ko koštaju 4 duza vijka?

Ma izdržao je Elit i gore 😂

Prilozi

• PXL_20260314_104919741.jpg
    PXL_20260314_104919741.jpg
    127.8 KB · Pregleda: 71
  • PXL_20260314_104808610.jpg
    PXL_20260314_104808610.jpg
    109 KB · Pregleda: 72
  • PXL_20260314_104832941.MP.jpg
    PXL_20260314_104832941.MP.jpg
    122.3 KB · Pregleda: 78
Nazad