Šta je novo?

MacBook Neo za 599 dolara je šok za celu PC industriju

Ja imam Air M3 16/256 da radim kad putujem, inače radim na 64gb ram i r9 Win11. Podnosi rad junački (radim kao dispečer tj, google chrome glavni program), na win11 mi bude zauzeto oko 25gb rama. Imao i m4 mini 24/512. Jači su dosta pa i bolje rade, ali to se ne primeti toliko i uopšte mi ne fali rama da premostim dok sam na putu. Od mene svaka pohvala za Air M3.
Edit: Neo svakako neće uzimati ljudi koji zaradjuju preko laptopa ili rade nešto ozbiljnije. Za decu i ostale koji surfuju netom biće top priča. Bolji nego bilo koji WIN za te pare (bar u USA za 599+ student discount), pogtovo na duže staze

To da li je dobra kupovina ili ne vise zavisi od kupca.
Das nekom kupcu koji se nerazume mnogo Macbook i Thinkbook u ruke, kada vidi izradu Macbook-a, bolji ekran, kada vidi koliko je snappy MacOS i da u par klikova moze da osposobi laptop(za razliku od Win laptopa, gde mora sam da instalira sistem, ili ako mu neko instalira, sam pocetni proces malo smara na WIn-u)....to ispadne da je Macbook bolji izbor...ok, mozda taj Thinkbook na papiru ima bolje performanse, ali Macbook je bolje zaokruzen laptop.
Opet naravno, sve zavisi koja bi namena bila tom laptopu, ali Neo je napravljen da bude koriscen za laganiju upotrebu, a opet da to iskustvo Macbooka ipak bude tu 😀
Da li ti je poznato da laptop može da se kupi sa preinstaliranim Windowsom ili Linuxom?
Povežeš se na net, dodaš/otvoriš nalog, izabereš lokaciju/tastaturu i možeš da počneš za korišćenjem.

Neke laptopove šetaju influenseri, umetnici i američka studentarija, a ThinkBook se zadovoljio time da ga koriste na ISS-u...

Da li ti je poznato da laptop može da se kupi sa preinstaliranim Windowsom ili Linuxom?
Povežeš se na net, dodaš/otvoriš nalog, izabereš lokaciju/tastaturu i možeš da počneš za korišćenjem.

Neke laptopove šetaju influenseri, umetnici i američka studentarija, a ThinkBook se zadovoljio time da ga koriste na ISS-u...
Moze, naravno...svakako MacOS se brze setapuje i bolje radi od Windowsa. 😀
Inace...Neo moze da se rastavi za par minuta...sve je u modulima i lako se menja. 😀

Taj drajv može da izdrži 150TB upisa, već bi imao preko 100 da imaš 8GB RAM-a, nemoj posle da se iznenadiš.
Licno znam ljude koji i dan danas furaju M1 macbook pro sa 8GB radne memorije i koriste ga za video produkciju ;-) toliko

DAL lik ima nalakirane nokte katastrofa...

Taj drajv može da izdrži 150TB upisa, već bi imao preko 100 da imaš 8GB RAM-a, nemoj posle da se iznenadiš.
Evo statusa SSD na mom M2 Air 8/256, star skoro 3 godine, konstantno se koristi za office posao (i konstantno swapuje naravno). Chrome sa XY tabova, par proprietary programa, konstantno otvoreno nekoliko vecih excel fajlova, uz Safari, Apple Music i ostale dzidzabidze koje su konstantno ukljucene u pozadini.

Par puta mi se samo desilo da sistem prijavi "Your system has run out of application memory", i to uglavnom zbog nekog memory leak-a na beta softveru (volim da instaliram novu MacOS verziju kada postane public beta).

Prilozi

• Screenshot 2026-03-11 at 19.27.08.png
    Screenshot 2026-03-11 at 19.27.08.png
    1.4 MB · Pregleda: 80
Macbook Air M1 je izasao pre skoro 6 godina i mnogi ga i dalje koriste i laptop radi za sve pare, iako ima 8gb rama i "trosi" ssd...Neo ima bolji single core, tako da je verovatno vise snappy od M1...mnogi ce Air M1 koristiti godinama, tako da je i Neo masina koju ce ljudi koristiti 10 godina, radice posao za bilo sta sto nije zahtevno, a i moci ce po koju malo zahtevniju aplikaciju da pokrenu i koriste.

Apple trenutno ima Mac Mini M4 i Macbook Neo i oba racunara su verovatno najbolja u svojoj klasi.
znas kako, kao neko ko je GODINAMA bio na appleu (u stvari decenijama), mislim da apple zapravo sve vise i vise vodi massmarket igru a za zahtevnije stvari nije nimalo konkurentan.

Pitanje za Apple pljuc kolege: da li neko od vas aktivno koristi neki M-uređaj, neki Air, Macbook, Macbook pro, mini pa da ima tako loša iskustva?
Ili po inerciji daj da hejtujemo sve što pravi Apple zato što je to mrski mu Apple.
evo ja

Kako nije kada 90% filmske industrije koristi mac za obradu s razlogom🤣

Pitanje za Apple pljuc kolege: da li neko od vas aktivno koristi neki M-uređaj, neki Air, Macbook, Macbook pro, mini pa da ima tako loša iskustva?
Ili po inerciji daj da hejtujemo sve što pravi Apple zato što je to mrski mu Apple.
ep ima neku cudnu filozofiju sad.... naprave dobar proizvod, onda kapiram sednu svi u krug pa ssmisljaju kako da ga sjebu da bi prodali i naredni , kao resenej za mane koje ima trenutni... nije to vise onaj apple is 2010te

Kako nije kada 90% filmske industrije koristi mac za obradu s razlogom🤣
jel si siguran? bilo ranije, apple odavno nije u pro svetu, jedino mozda u muzici u nekoj meri mada i to

99% racunara u firmama ima 4/8Gb rama u 2026
Apple svi pljuvase i 2010 ali ne bih o tome

Ovaj laptop je dobioA18 pro cip koji je pored RAM-A ogranicen i na usb 3.2 ali ponavljam vecina racunara po firmama nema ni 3.0 port🤣

99% racunara u firmama ima 4/8Gb rama u 2026
Apple svi pljuvase i 2010 ali ne bih o tome
vidi, ja sam epl hvalio 2010te . ako zelis da me procenis, nisam epl hejter, nego korisnik koji je skapirao da to vise nije to.

15 god na windowsu pa 15 god na appleu, sad ponovo win. epl je bas kao otrovna jabuka iz snezane 🙂 deluje bas super, a zapravo nije.
ja pricam iz perskeptive profesionalca koji ima izuzetno velike zahteve od hardvera / softwera. epl je idalje odlican za tvoju komsinicu koja hoce da cita blogove, i gleda youtube, i ne zna bas sa kompjuterima

MKBHD ima super review gde ocenjuje za sta je ovaj laptop dobar. slazem se sa njegovim misljenjem.

Ako si samo na winu i nisi profesionalan bas🤣 win i nije os za pohvaliti u 2026🤣 pritom furam desktop masinu nevezano sa macos🤣

Ne znam koje zahvate vrsis da ti jedan m5max ne moze zavrsiti🤣(poredis entry level masinu sa profesionalnim radom😁 lap od 500e koji god da je (nov) moze samo manje da sluzi od ove masine za pocetak ekrani na lapovima Od 500e su… malo je reci UZAS). Ja sam zakleti intelas vidi my gear🤣 ali appleu skidam kapu za ove zveri😊

Poslednja izmena:
Ako si samo na winu i nisi profesionalan bas🤣 win i nije os za pohvaliti u 2026🤣 pritom furam desktop masinu nevezano sa macos🤣

Ne znam koje zahvate vrsis da ti jedan m5max ne moze zavrsiti🤣(poredis entry level masinu sa profesionalnim radom😁 lap od 500e koji god da je (nov) moze samo manje da sluzi od ove masine za pocetak ekrani na lapovima Od 500e su… malo je reci UZAS). Ja sam zakleti intelas vidi my gear🤣 ali appleu skidam kapu za ove zveri😊
sto si se toliko uvredio brate moj? pa nisi ti apple
mislim voleo bih da ti ispricam...

Ne znam koje zahvate vrsis da ti jedan m5max ne moze zavrsiti🤣

aj bicu kratak, glavna masina mi je
256gb rama
threadripper pro
4x gpu + 1x gpu
4tb 990pro x2
6x exos
i jos stosta od PCI / usb uredjaja.

ja lepo pricam kao neko ko ima - prilicno - iskustva. tebi se ne dopada to sto sam napisao. 🤷‍♂️ mislim ne znam sta da ti kazem. ne mora da ti se dopada...

i btw ta masina nije na windowsu. i da, imam oko sebe (sada dok ovo pisem) 3x imac 1x windows laptop 1x ipad 1x iphone

Opet ne razumes sta te pitam… mesas opet temu. Pitao sam koji posao da ti m5max ne zavrsava posao koji je zver a pritom smesten u kuciste laptopa😂 kako mozes reci da je apple smece kad to nije. Ne branim nikog iznosim cinjenicu😂

Opet ne razumes sta te pitam… mesas opet temu. Pitao sam koji posao da ti m5max ne zavrsava posao koji je zver a pritom smesten u kuciste laptopa😂 kako mozes reci da je apple smece kad to nije. Ne branim nikog iznosim cinjenicu😂
ne znam sto stavljas toliko smajlija iskr.
ne deluje mi da pises in good faith. ja sam izneo svoj stav, nemam sta da dodam

Neargumentovano u potpunosti . Pozdrav

Ajd da potsetimo na ono sto je MKBHD a i par drugih reklo: ako gledate ove recenzije i razumete ove pojmove, ivo nije laptop za vas.

Ovo nije ni laptop za sve one koji imaju bolje.

Ovo je masina za ljude koji imaju krseve, a to je trziste prilicno veliko u US.

Edit: pogledao sada i klip o rastavljanju. Apple apsolutno nikada nije napravio uredjaj koji se ovako lako servisira. Takodje, sveli su broj delova/sklopova na minimum.

Poslednja izmena:
pa, udaras u neke arbitrarne zidove konstantno. odlican ti je primer, kako bih ti docarao koncept , upravo ovaj laptop. 8gb rama. to je prilicno neupotrebljivo u 2026toj, ali deluje kao super dil na prvi pogled.

moderan apple - taj princip - svuda.

Za šta je neupotrebljivo?

Za razliku od većine koja ovde piše neke gluposti o nekavim tržištima za Apple, a nisu videli Mac, pišem ovo sa Mac Studio M4 Max mašine. Koristim Mac od iMac G3. MacOS nije Windows i drugačije raspolaže resursima.

Imam nekoliko Mac mašina, ništa mi ne fali kada ponesem sa sobom samo MacBook Air M1 8GB: Internet, corporate web apps, MS Office. Nije baš najbrži Mac u 2026, ali nije ni spor. U odnosu na PC mašine u tom segmentu, neuporedivo.

Pokupiću sledećeg meseca MacBook Pro M5 Max, ali zadržaću i MacBook Air, jer je super-kompaktan, a radi skroz OK za te "daily taskove". Ne moram da vodim računa da li ću ga negde udariti, izgrebati, ali ni da brinem da li će da pukne OS ili tako neka glupost.

Zapravo, ovaj MacBook Neo nije uštinut na performansama, već na nekim drugim stvarima (trackpad, tastatura, možda baterija...). Ko dolazi sa Windows-a ionako nije ni video trackpad, tastaturu ili battery life kao na Mac-u.

Skroz OK mašina za te pare i što je najbitnije dolazi sa MacOS koji fino radi na njemu, posebno od 26.3.

Vrlo je prosto, ko kupuje Mac za te neke manje zahtevne stvari - 600$ - MacBook Neo ili 1100$ - MacBook Air
Kome treba jača mašina ima MacBook Pro M5 Pro ili M5 Max.

Poslednja izmena:
Licno znam ljude koji i dan danas furaju M1 macbook pro sa 8GB radne memorije i koriste ga za video produkciju ;-) toliko

DAL lik ima nalakirane nokte katastrofa...
Ja licno znam ljude (sebe ) koji i dalje furaju MacBok Pro 13 iz 2013. Sonoma instalirana, za surf, youtube pa cak i neki light work u Photoshop-u je odlican i dan danas.

Jedino što mi se ne sviđa kod Apple-a je trend “unapređivanja” OS-a, koristim Apple od OSX Tiger i do “Kapetana” i nekako, nakon toga mi trend kojim idu nije baš po volji.

Hoces da kazes da su svi objavljeni testovi na interentu potpuno nerealni?
ne. ako pogledas sta je mkbhd rekao, rekao je isto to. ako vam se upotreba kompjutera svodi na editovanje teksta, bicete jako zadovoljni. i onda je izlistao prilican broj ljudi i profesija kojima se upotreba kompjutera svodi bas na to

Nazad
Vrh Dno