Šta je novo?

Supernova (2024+)

Telekom Srbija:
Od Aprila 2026. aktuelna komercijalna ponuda važi za sve korisnike. Prevod, ko je na starijem paketu, migrira se (i u toku UO). Zovite, tražite da zadržite cenu ili raskid, pozovite se na čl 131 ZEK-a.

Realno ta varijanta deljenja sa komšijama a bez kupovine opreme koja će da osigura i limitira da svako uvek ima pola dostupne brzine je recept za glavobolju i svađe.
Još dodatno u varijanti kad se i ta konekcija na komšiju radi bežično.
Mada eto za 200 Mbps je bar lako podeliti na pola : samo namerno komšijin ruter i tvoj povežeš sa kablom sa samo 4 žice krimpovane koji ce da gura ~94 Mbps max i eto fizički limit bez skupe dodatne opreme 😅 jedino što nemaš garanciju da komšija neće da najaši i potroši 180 od 200 😁😁
Mislim da lako mogu da izvedem to i lepo podelim na pola.

Imam Huawei HG8546M ONT, ima jedan Ge i 3 Fe porta.

Na 1 port od 100mbps povežem komšijin ruter, a na drugi povežem moj TP Link Ax 53 ruter, ionako mi već sve ide preko tog TP Linka.

Svega par metra kabla treba da razvučem, a što se tiče rutera za komšiju imam već par komada viška.

Nekada smo tako delili televiziju i sve je bilo ok 😅

Nekada smo tako delili televiziju i sve je bilo ok 😅
Lako je bilo za TV: stream kanala troši 5-7 Mbps samo a ako je bila coax varijanta to je trošilo ništa 😂

Probajte pa ćeš posle nekog vremena videti kolko si zadovoljan i koliko je upotrebljivo.
Ja dok sam imao samo 50 Mbps download sam mrzeo i što moram da delim net sa bratom u istoj kući a kamo li da komšijom da se otimam o protok.

Nije tu u pitanju samo kabl vec ima tu dozvola i zakup nosaca, tj bandera itd, itd, ali da slazem se da je sramota u danasnje vreme nemati dobre uslove makar u nasenjenim mestima. Inace generalno sto se tice optike, mislim da ista nikada nece biti razvedena svuda jer ce zastariti za koju godinu te ce se svi tada kaciti putem Starlink-a ili vec necim takvim. tj. nikakvi kablovi vise nece postojati, mozda samo male antene.
Не могу радио таласи да имају брзину као оптика.

@пек
Ma OK je, samo sam rekao da ce i optika jednom biti zastarela tehnologija. Nekada su fixni telefoni bili vrhunac, no vremenom su ih zamenili mobilni, koji mozda nisu u pocetku bili super brzi i pouzdani, ne znam nisam u toj materiji, mozda su i sada sporiji od fixnog koji ide preko kabla, ne znam.... ali znam da nije sve u brzini, ima nasto i u prakticnosti, kao i jos dosta drugih faktora.

Telekom Srbija:
Od Aprila 2026. aktuelna komercijalna ponuda važi za sve korisnike. Prevod, ko je na starijem paketu, migrira se (i u toku UO). Zovite, tražite da zadržite cenu ili raskid, pozovite se na čl 131 ZEK-a.
Za baš sve korisnike? Čak i za mobilne linije ( običan postpaid paket )?

I ja sam bio do poslovnice da se raspitam o najavljenom poskupljenju. Iako nisam dobio sms sa obaveštenjem, i za mene važi poskupljenje, tako da sam podneo zahtev za raskid ugovora, otkazni rok je 30 dana. Ko hoće, može podneti prigovor na najavljeno poskupljenje, nakon čega ostaje stara cena.

Mr_Cojko, ti si beše isto na Exe-Net infrastrukturi? Prošetaću posle posla do poslovnice da vidim koja će cena biti pa da planiram alternativu.

samo sam rekao da ce i optika jednom biti zastarela tehnologija.
Optika u smislu samih single mode fiber vlakana baš i neće biti zastarela narednih bar 50 godina. Propusna moć optičkih vlakana je ogromna, nismo ni zagrebali površinu trenutnim uređajima kod provajdera i korisnika. Samo zamenom uređaja na oba kraja mogu se progurati terabiti u sekundi, i više od toga.

Da, na bivšoj Exe mreži sam.
Može da se podnese ili prigovor na cenu ili raskid. Mada,mislim iako se podnese zahtev za raskid, teče rok od 30 dana u toku kojeg se čovek može predomisliti i po staroj ceni nastaviti sa korišćenjem usluge.
Ranije je bilo moguće koristiti popust za OSI od 50% na pojedinačnu uslugu, sada su i to pooštrili, popust je 20%.

Optika u smislu samih single mode fiber vlakana baš i neće biti zastarela narednih bar 50 godina. Propusna moć optičkih vlakana je ogromna, nismo ni zagrebali površinu trenutnim uređajima kod provajdera i korisnika. Samo zamenom uređaja na oba kraja mogu se progurati terabiti u sekundi, i više od toga.
Sve je to OK ali nebitno. Ako imas nesto sto pruza i vise nego sto ti je potrebno, nemas potrebe za necim brzim. Nebitno tacno ili ne, ali zamisli fiksni telefon brze radi, tj uspostavlja, prekida vezu i tako te gluposti, i to sve 5 puta brze od mobilnog. Sa druge strane imas mobilni koji radi sporije ali nista sto bi tebi smetalo. Sta biras, brzinu ili mobilnost, tj nesto sto mozes nositi sa sobom gde god. Pokusavam samo reci da nije sve u brzini. Licno bih vise voleo da imam brzinu od lupam 50mbs u mobilnom uredjaju nego 100mbs fiksirano na jednom mestu.

Jel moramo prihvatiti staru cenu , ako zahtevamo raskid?
Ne bi trebalo. Ja imam super plan 2m i ponudili su mi da ostane ista cena 4800 ili da dobijem najavljena "unapređenja", a da mi cena bude 5300 od aprila. A1 sličan paket daje za 4000, tako da idem kod njih najverovatnije

Da, na bivšoj Exe mreži sam.
Može da se podnese ili prigovor na cenu ili raskid. Mada,mislim iako se podnese zahtev za raskid, teče rok od 30 dana u toku kojeg se čovek može predomisliti i po staroj ceni nastaviti sa korišćenjem usluge.
Ranije je bilo moguće koristiti popust za OSI od 50% na pojedinačnu uslugu, sada su i to pooštrili, popust je 20%.
To za osi je ****** što su ukinuli popust na pakete.
Pa znate kako 5g mreža, optika i td, sve to treba da kažemo nekako isplatiti pa ajd udri narod po džepu.
Baš ću sad da zovem pa da pitam.

Ja u poslovnici podneo zahtev za raskid ugovora zbog sms-a i najave poskupljenja, oni mi danas poslali ovu poruku.1000022056.png

Sta sad povecavaju, dokle vise? Da li menjaju pakete na nesto bolje ili samo cenu?

Sta sad povecavaju, dokle vise? Da li menjaju pakete na nesto bolje ili samo cenu?
Upravo zvao.
Znači sad umesto 400/20 mbps ide na 600 to je super plan 2 m.
To su te cene od decembra, s tim što su prvo bile za nove korisnike pa sad ide za sve.
Ja sam kao što sam uvek imao praksu, zvao da mi ostane sad kako jeste do kraja ugovora.
Kad dobijem povratnu informaciju javiću.
Prošle godine su mi prihvatili, verujem da će i sad.

Meni su sada odgovorili, da ugovorna obaveza nije istekla, i da ako zelim da raskinem moram platiti penale. Upravo sam dobio odgovor 🙂

Neka povećavaju, ali u tom slučaju korisnik ima pravo na raskid bez plaćanja penala. Šta trabunjaju o ugovornoj obavezi koja nije istekla?

Da, zato i ne objavljuju informaciju na veb sajtu o poskupljenju, ni na računu, ni na info kanalu.
A batalili su i sms da pošalju svima...

Koliko vidim ukinuli super planove 2 L i XL. Znaci ko uzme SP 2 M mora da doplati za neki od dodatnih paketa, pa to opet ne bude 5799 mesecno.

Kako funkcionise za one koji su uzeli uredjaj, u slucaju raskida ugovora po clanu 131? Da li bih samo isplatio sve do kraja?

Ja u poslovnici podneo zahtev za raskid ugovora zbog sms-a i najave poskupljenja, oni mi danas poslali ovu poruku.
Po svemu sudeći, to ti je zavedeno kao reklamacija. Ponesi odštampano u slobodnoj formi da zbog promene cena usluga, a u skladu sa članom 131 ZEK izričito zahtevaš raskid ugovora bez troškova u vezi sa raskidom uz tvoj potpis, to će radnik Telekoma skenirati i zavesti onako kako bi trebalo.To takođe znači da kada ti stigne poslednji račun, imaš pravo i na otpis potraživanja od datuma prijema zahteva. Ukoliko si u mogućnosti, možeš to da im uputiš elektronski potpisano kvalifikovanim elektronskim sertifikatom iz lične karte kroz Adobe reader uz opciju Use a certificate.
Meni su sada odgovorili, da ugovorna obaveza nije istekla, i da ako zelim da raskinem moram platiti penale. Upravo sam dobio odgovor 🙂
Ti ćeš onda morati da ih pritužuješ Ratelu, inspekciji za telekomunikacije i tržišnoj, ali samo ukoliko nisi direktno obavešten o poskupljenju, tržišna može da reaguje. Pre je taj put bio lakši, a sada regulator i inspekcija staju na stranu svih operatora.

Poslednja izmena:
Pa ne znam bas, vise mi se i sa ratelom ne upusta u pricu, imam sa a1 problem, nemam mrezu ne mogu da koristim uredjaj, net ne radi, ovi odgovorili da se koristi normlano, a ja poslao i snimke, i test net i dzabe sve, Tako da cu placati do kraj UO nesto sto ne mogu da koristim.

Nazad
Vrh Dno