Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Razmisljam da predjem sa air 15” M4 na 14 pro M4 pre svega zbog velicine.

13” mi deluje malo, ali ne znam koliko je pro zbog debljine/tezine prakticniji za raditi van ofisa?
Pro je baš tenkčina. Debeo, snažan, neuništiv. Ogromna je razlika u debljini. Ja imam Pro 14, žena Air 13, svakako manji od tvog ali opet iste debljine. Air kad uhvatim kao da držim budućnost u rukama, nemoguće tanak. (M2)

Sve je to individualno, ja na primer imam 16" Pro i nema šanse da bih kupio 13" Air, 15" već može... Što se tiče nošenja, svejedno mi je da li imam 1kg više u torbi.

Meni je Air uvek odgovarao, jer sam ga nosio bez ičega po gradu (ispod miške), ako mi treba laptop.
Kada putujem skoro se i ne primećuje da je u rancu.

Blockbuster u najavi.
Ali definitivno mu fali osvetljena tastatura sa kojom bi bio savršen za te pare.

Blockbuster u najavi.
Ali definitivno mu fali osvetljena tastatura sa kojom bi bio savršen za te pare.
Kontam da su zato i stavili svetlu tastaturu, kada blješti ekran svakako osvetli sve. Da je tamna tastatura ne bi se noću ništa videlo. Ne kažem da je adekvatno rešenje, očigledno glupo (najblaže rečeno) da tu zakeraju, mada mislim da neće biti problem baš zbog odabira boje.

Da li se isplati uzeti Macbook Neo u USA za 499 USD?
Trebao bi mi za osnovne stvari (Word, PPT, Netflix...), ništa zahtevno. Već imam iPhone, Watch, Apple TV, AirPods pa bih uzeo da upotpunim ekosistem

Ne razumem čemu smejanje, nisu svi eksperti za laptope, zato i pitam. Da znam išta o RAM-u i tim stvarima, ne bih ni pitao.
Gledao sam yt recenzije i uglavnom su svi rekli da je laptop solidan za te stvari, dok npr na Redditu većina govori da ne vredi uopšte (znam da očito pljuju unapred jer ako mogu na mobitelu sve to raditi, zasto ne bi mogao i na laptopu koji ima isti cip?)

Da mogu da ga uzmem za te pare kupio bih samo da ga imam.

Ne razumem čemu smejanje, nisu svi eksperti za laptope, zato i pitam. Da znam išta o RAM-u i tim stvarima, ne bih ni pitao.
Gledao sam yt recenzije i uglavnom su svi rekli da je laptop solidan za te stvari, dok npr na Redditu većina govori da ne vredi uopšte (znam da očito pljuju unapred jer ako mogu na mobitelu sve to raditi, zasto ne bi mogao i na laptopu koji ima isti cip?)
Pogledaj kako na njemu radi Resolve i Final Cut i pusti te pametne što palamude na Reditu.

Ukratko ti je sve rečeno 😃

Za to što tebi treba, više nego dovoljan, a takođe nemoj porediti iOS i macOS sa istim čipom, kao ni telefon i računar, koliko god to bile iste radnje koje želiš da uradiš na njima. Neke stvari je mnogo lakše, preglednije raditi na kompu i uvek ća tako biti 😃

I da, preskoči prevelike Reddit filozofije, pogotovo od likova koji ga nisu ni probali i znaju, što verovatno niko od nas ne zna, da je Pro verzija moćnija 😁
Za te pare, gde je jeftiniji od njihovog najjeftinijeg telefona i namenu, na jedan možeš da uzmeš 😃

Dodaj i porez na tu cenu, a ako možeš da biraš, sačekaj koji mesec i lov kad bude na još nekom sniženju, što je kod njih vrlo često 😃

Ukratko ti je sve rečeno 😃

Za to što tebi treba, više nego dovoljan, a takođe nemoj porediti iOS i macOS sa istim čipom, kao ni telefon i računar, koliko god to bile iste radnje koje želiš da uradiš na njima. Neke stvari je mnogo lakše, preglednije raditi na kompu i uvek ća tako biti 😃

I da, preskoči prevelike Reddit filozofije, pogotovo od likova koji ga nisu ni probali i znaju, što verovatno niko od nas ne zna, da je Pro verzija moćnija 😁
Za te pare, gde je jeftiniji od njihovog najjeftinijeg telefona i namenu, na jedan možeš da uzmeš 😃
Hvala ti na objašnjenju.
I pretpostavio sam da na redditu pljuju čisto onako.
Dodaj i porez na tu cenu, a ako možeš da biraš, sačekaj koji mesec i lov kad bude na još nekom sniženju, što je kod njih vrlo često 😃
Nema poreza tamo gde drugar živi u Machesteru (New Hampshire). Plus su mi priznali studentsku potvrdu koju već imam učitanu za Apple Music pa sam eligible za ovu umanjenu cenu od 499. Drugar dolazi u aprilu, tako da imam vremena, iako ne verujem da će biti neka akcija da prođem jefitnije od ovoga

A sa korigovanom inflacijom
$3.421 vs $1,925 trenutno.
tj $2,525 vs $1,420 pre 10 godina.

Gledam sad MKBHD recenziju i ladno mi nije ni palo na pamet da su ovi novi Studio XDR monitori imaju više RAMa od Macbook Neo, jer imaju A19 Pro čipove u sebi. 😀 Što je još gore, to znači da imaju u sebi hardver koji bi mogao da ih "vozi" kao full iMac sa MacOS a koristi se samo za procesuiranje dodatnih funkcija.

A sa korigovanom inflacijom
$3.421 vs $1,925 trenutno.
tj $2,525 vs $1,420 pre 10 godina.

Mislim da laptopovi nisu baš puno poskupeli... Spomenuo sam taj MacBook Pro Core 2 Duo 2.33GHz... On me je koštao oko 2400 eur (distributerska cena bez PDV-a), znači u maloprodaji je bio oko 3500 eur sa PDV. To je bilo pre 10+ godina. MacBook Pro M5 Max me izašao oko 4200 EUR sa uračunatim PDV-om u jednoj EU zemlji.

Preneki dan sam slušao negde da su cene u Srbiji samo od 2023. porasle za preko 45%.

Sa druge strane prvi iPhone sam platio 500$ u Americi, a sada koštaju koliko koštaju.

Ponuda i tražnja, više se traže telefoni od laptopova pa i trend rasta cena to prati.

Trebao bi mi za osnovne stvari (Word, PPT, Netflix...), ništa zahtevno. Već imam iPhone, Watch, Apple TV, AirPods pa bih uzeo da upotpunim ekosistem

Ne razumem pitanje? Šta imaš da kupiš za 499$, nema ni Xiaomi danas za te pare. Jednostavno, itanje je da li se isplati nov laptop, bolji od MacBook Air M1, sa full garancijom od 1 godine koju mogu da ostvarim u Srbiji za 500$?

Da sam sada u Americi, pošto i meni stoji tamo još uvek aktivan studentski account, uzeo bih jedan "da imam".

Pitanje je nadam se retoričko, jer je u principu suvislo.

Apsolutno uzmi za te pare. Bez razmišljanja. Neverovatno šta su sve upakovali za taj novac, i koji je kvalitet u pitanju.

To je praktično laptop za oko 50.000 RSD.
Ja takav trenutno ne vidim da može da se kupi bilo gde u svetu, sa takvim karakteristikama, hardverska snaga, dužina trajanja baterije, kvalitet displeja i kvalitet školjke laptopa.
I meni je prosto nestvarno da su u eri poskupljenja kompletnog hardvera u svetu upakovali sve to u ovu cifru.
Ićiće kao alva, cenim da će limun žut najbolje da se prodaje.

Apple je u unikatnoj poziciji gdje imaju više para od boga, dugoročne ugovore za ogromne količine memorije i ostalog deficitarnog materijala na koje već uzimaju astronomsku maržu, tako da im ovaj period služi da nabace još udjela na tržištu globalno u kategorijama gdje nisu dominantni.

I meni je prosto nestvarno da su u eri poskupljenja kompletnog hardvera u svetu upakovali sve to u ovu cifru.
Novi proces 3d stampanja metala, kontam odrzali standardne marze pa im se moze xD

+ nema veceg znaka recesije nego manjak fokusa na srednji segment, a povecan na najnizi i najvisi 😆

+ nema veceg znaka recesije nego manjak fokusa na srednji segment, a povecan na najnizi i najvisi 😆
Upravo, eno gledam svaka RTX 5090 grafika koju nVidia stavi u prodaju se proda u roku od par sati.

Apple je u unikatnoj poziciji gdje imaju više para od boga, dugoročne ugovore za ogromne količine memorije i ostalog deficitarnog materijala na koje već uzimaju astronomsku maržu, tako da im ovaj period služi da nabace još udjela na tržištu globalno u kategorijama gdje nisu dominantni.

...i samo razvijaju većinu komponenti za svoje uređaje pa ne plaćaju maržu npr. Intel-u.

Namestile su im se zvezde da uzmu ozbiljniji deo trzista. Videcemo kako ce odigrati.

Kod americke omladine drze nenormalan procenat trzista telefona, ako uspeju da to urade i sa trzistem laptopova...

A, takodje, mozda je Apple u stisci od Panther Lake pritiska u srednjem kraljevstvu, gde izasao pre-order za 32GB 358H B390 Thinkbook14+ od cega Macbook NEO tesko da moze da bude jeftiniji vise od ~250 eur, ako i toliko

Screenshot 2026-03-11 122637 - Copy.png

Gledam sad MKBHD recenziju i ladno mi nije ni palo na pamet da su ovi novi Studio XDR monitori imaju više RAMa od Macbook Neo, jer imaju A19 Pro čipove u sebi.
И с разлогом овај Нео има А18 Про и 8ГБ са тим чипом, да би имали шта да апгрејдују следеће године што би била нова продајна тачка. Ако му ти ставиш А19 Про и 12ГБ рама-а сад, шта ћеш следеће године? А20 Про и опет 12ГБ рама, значи побољшаваш једну ствар, овако две. Притом, А19 Про би се још више борио са М чиповима и то њима не би ишло у корист тренутно, овако ће увек Нео да каска са годину дана старијим чипом, али ће опет бити довољно јак за све.
Тренутни Нео ми је океј за лагане кориснике, али од следећег ће стварно бити одличан и за захтевније кориснике и већина неће имати потребе Аир да узима.

Pa da, ostavili prostor za naredni i razmak od M5 MBA - A18pro i A19pro su priblizni, samo 19pro ima 12GB rama. Sto se CPU-a tice, performanse skoro identicne. A to bi bio bolji izbor od M5 da ima priblizno rama, jer cim M5 pocne da throttle-uje u MBA 13" posle par minuta performanse mu padnu oko 25%, na ovom videu se moze videti.
Sto onda dodje dosta blize A18pro performansi.(single core verovatno i sporiji bude)

Poslednja izmena:
Pa da, ostavili prostor za naredni i razmak od M5 MBA - A18pro i A19pro su priblizni, samo 19pro ima 12GB rama. Sto se CPU-a tice, performanse skoro identicne. A to bi bio bolji izbor od M5 da ima priblizno rama, jer cim M5 pocne da throttle-uje u MBA 13" posle par minuta performanse mu padnu oko 25%, na ovom videu se moze videti.
Sto onda dodje dosta blize A18pro performansi.(single core verovatno i sporiji bude)
Неких 12% је разлика, али то је занемарљиво, битније је што доноси 12ГБ рама (притом осетно бржи), БТ 6.0, бржи проток меморије, боља ефикасност и још неке техникалије. Следећи Нео ће да буде можда и најбоља куповина за тај новац, овај ми је засад прескок

Nazad
Vrh Dno