Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

U Irskoj i Grčkoj i verovatno većini zemalja u uniji je 700€ 256GB/800€ 512GB (sa uračunatim porezom). Takođe treba imati na umu i da je potrebna kupovina punjača, jer EU...

Pa klasika, one njihove cene su iskazane bez poreza.

Pa kupovaćemo doneseno iz srećnih zemalja, kao i sve drugo...

Neće obesmisliti jer su poskupeli Air modeli. Biće barem 30-40k razlika između njih.

I do sada je Air M2 imao da se kupi za 650€ na oglasima, Air M1 je do pre godinu - dve pao na 580€ ali je zvanična prodaja i dalje bila dobra.

Uzmite u obzir da firme ne uračunavaju pdv u odluku o kupovini pa ako pretpostavimo da će kod nas koštati 90k, to mu dođe 640€ + pdv.

Stiglo na mejl:1000014376.png

U USA 599$ bez poreza, kod nas oko 760 EUR sa porezom...prihvatljivo.

Koliko vidim najveći sales tax u Americi je nešto preko 10%, znači $658 s porezom. Najniži je oko 3%. 760 evra je sada skoro $900...

Odličan review novog MacBook Air M5... Prilično poboljšanje brzine CPU/GPU u odnosu na M4. Veliko unapređenje SSD-a koji je konfigurisan kao multi-channel uz PCI 4.0, pa je transfer oko 7GB/s. To je više nego duplo ubrzanje u odnosu na MBA M4.

Verovatno najveći napredak u MBA seriji od MBA M1.

Napravio je Apple prostor između Macbook Neo i Air M5 što se tiče budućnosti. Sada možemo da očekujemo da će consumer i laki business korisnici kupovati NEO modele koji će u sebi imati A čip, dok će jače mašine biti predviđene za M čip i korisnike kojima ipak treba neka snaga čipa ne početna cena je 1100-1200$.

I to je bilo realno da se uradi jer ljudi i dalje koriste M1 masovno bez ikakve potebe da pređu na noviji model. m1 čip i svi noviji su prosto previše dobri za većinu korisnika.

Mene plaši da će polako A-čiplet da bude u kompletnoj consumer linji, a da će M-čiplet na kraju ostati rezervisan samo za pro mašine.
Moguće da će u nekom prelaznom periodu ubaciti A-čiplet kao opciju i u mac mini liniju, a izbaciti M Pro-čiplet, koji će ubuduće biti rezervisan isključivo za za MB Pro liniju od prenosnih uređaja i Studio i Pro liniju vezanu za desktop, a da će kompletan consumer ispod biti samo i isključivo A-čiplet.
Dakle, najpre ubace A kao entry level, a izbace M Pro, a kasnije izbace M komplet i ostane samo A za consumer.

Uzimajući u obzir snagu i A i M čipa to je logično i očekivano. I da ne zaboravimo da se A čip već pravi u ogromnim količinama pa još par miliona za laptop je idealno.

Da sam na mestu Apple-a, ja bih to ovako segmentirao:

1. Macbook - A i M
2. Macbook Air - A i M
3. Macbook Pro - M Pro, M Max, M Ultra
4. Mini - A i M
5. Studio - M Pro, M Max, M Ultra
6. Pro - M Ultra

U suštini prelaziš sa Trabanta bez guma i auspuha na Poršea. Čestitke!

Mislio sam da sam odavno imao toliko jaku mašinu (za to vreme). Nemam odavno taj MacBook Pro - ispustio je dušu. Posle sam kupovao samo MacBook Air modele, pošto sam obično na put nosio dva laptopa kada putujem: službeni Windows i privatni Mac. Tek kada sam pre par godina dobio službeni MacBook Air M1 mogao sam da ga koristim i za privatne stvari i prodao sam svoj MBA. Skoro sve poslovne Windows mašine su užasno radile kada im nakače IT security, VPN-ove, MDM-ove.

Eksperimentisao sam sa iPad Pro, ali nikako nisam mogao da ga koristim kao zamenu za MacBook.

PS: Primarna mašina mi je Mac Studio M4 Max - znam otprilike šta me čeka 🙂

@marantz

Neka te lepo služi 😃 Slično prešao sa 2,6 GHz Dual-Core Intel Core i5 na M5. Prethodni još radi iako je baterija za promenu, ali odradi suštinski sve što treba. Vrti Power Point prezentacije os koro 1GB sa ubačenim video fajlovima koje većina skorašnjih korisničkih Windows based laptopova ne može da pokrene osim eventualnog prikaza naslova 😁

Eksperimentisao sam sa iPad Pro, ali ti nikako nisam mogao da koristim kao zamenu za MacBook.

Jednostavno nije izvodljivo, Apple je to vrlo svesno ograničio i zna da to nije izvodljivo kao kompletna zamena. Mnog stvari mogu, ali za gomilu stvari Mac je Mac 😃 Skraćeno, dovede te u situaciju da ti je taman da imaš i jedno i drugo 😁

@marantz

Neka te lepo služi 😃 Slično prešao sa 2,6 GHz Dual-Core Intel Core i5 na M5. Prethodni još radi iako je baterija za promenu, ali odradi suštinski sve što treba. Vrti Power Point prezentacije os koro 1GB sa ubačenim video fajlovima koje većina skorašnjih korisničkih Windows based laptopova ne može da pokrene osim eventualnog prikaza naslova 😁

Jednostavno nije izvodljivo, Apple je to vrlo svesno ograničio i zna da to nije izvodljivo kao kompletna zamena. Mnog stvari mogu, ali za gomilu stvari Mac je Mac 😃 Skraćeno, dovede te u situaciju da ti je taman da imaš i jedno i drugo 😁

IPad Pro je našao svoju primenu...

IMG_1734.JPG

Odlično 😃

Naravno, uvek se nađe primena. Pored MBP nalazim i primenu za još jedan MBA, ali da pokušam da budem racionalan i realan 😁

Odlično 😃

Naravno, uvek se nađe primena. Pored MBP nalazim i primenu za još jedan MBA, ali da pokušam da budem racionalan i realan 😁
Još si i dobar. Poremećene pseudo estete kao ja imaju mokre snove o citrus Neo mašini iako mi 8GB ne završava ništa. Ako uđem u iStyle verovatno će zvati obezbeđenje.

• Like
Reagovanja: iOS
Ma samo kad pomislim koliko puta prebrisem ekran kad vidim otisak prsta, sta ce biti kada postane touch screen 😀
Nisam jedini sa tim problemom znači 😂

Mora ekran da bude perfektno čist.

Što se tiče Ultra modela, ja bih voleo da vidim opciju bez touchscreena i da OLED-om.

Nisam jedini sa tim problemom znači 😂

Mora ekran da bude perfektno čist.

Što se tiče Ultra modela, ja bih voleo da vidim opciju bez touchscreena i da OLED-om.
Pazi, nisam cistunica, ali mi smeta kad vidim umazano... Ostala fobija od kad sam nosio naocare za vid pa cisti stalno cim se malo isprljaju, mozda je zbog toga 😀
Nisam siguran doduse kako bi se ponasalo na ekranu koji je Nano, da li se manje primecuju...

Razmisljam da predjem sa air 15” M4 na 14 pro M4 pre svega zbog velicine.

13” mi deluje malo, ali ne znam koliko je pro zbog debljine/tezine prakticniji za raditi van ofisa?

Nazad
Vrh Dno