Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To da na najmanju brzinu duva najtoplije vazi za obicne on-off klime, a ne i za invertere. Kod invertera kada je na najmanju brzinu elektronika ogranicava rad kompresora na odredjenu snagu, a kad ga pustis da duva jako onda kompresor moze da radi i u maksimalne obrtaje

To da na najmanju brzinu duva najtoplije vazi za obicne on-off klime, a ne i za invertere. Kod invertera kada je na najmanju brzinu elektronika ogranicava rad kompresora na odredjenu snagu, a kad ga pustis da duva jako onda kompresor moze da radi i u maksimalne obrtaje
nije tako. Mislim ne znam sad za sve klime ali ne bar kod kineskih nije. Ja imam 4 komada i svaka najtoolije izbacuje na 1-2 brzini

Bliži se dva meseca od kako sam prijavio kvar Vivax klime u Metalac prodavnici, i prošlo je duže od mesec dana kako sam ga prijavio KimTec servisu.
Došlo je izgleda vreme i da se piše svim mnogućim nadležnim službama, jer očigledno od ove garancije nema vajde.

KimTec je u januaru poslao nekog svog servisera, koji je na licu mesta odradio dijagnozu da klima ima neki prespoj i to je razlog izbijanja sklopke na prvi kontakt.
On reče da će prijaviti dijagnozu kvara KimTecu, pa će videti šta dalje, jer kako kaže nikad se klima nije pokvarila od kad on radi, pa ne zna proceduru.

Nakon toga je prošlo nekih 15 dana, kada sam pokušao da kontaktiram KimTec i vidim šta se događa. Oni nisu odgovorili na moj upit, pa sam zvao taj servis koji je radio dijagnozu, a ni oni se nisu javljali do nekog 5. poziva.
Tada su mi rekli da moraju opet da dođu jer nisu sigurni šta je tačno kvar.
Zakazali nov termin, i gospoda se nisu pojavila niti javila.

Reklamirao sam nekoliko stvari u životu, i načekao se, ali ovo je čist bezobrazluk, i prevazilazi svo strpljenje koje čovek može da ima.

Ako neko ima mejlove kojim službama da se obratim, molim da mi prosledi u poruke, da mogu ove naredne nedelje da sasvim mejl i pošaljem Metalcu, KimTecu i svim ostalim.

Mislim da je najbolje da se obratis udruzenju za zastitu potrosaca Efektiva, oni ce ti objasniti sta i kako. Koliko sam ja upucen, s obzirom da je proslo vise od 40 dana koliko je rok za resavanje reklamacije mozes da ih prijavis trzisnoj inspekciji, prilozis dokaze kad si prijavio i sta se desilo u medjuvremenu pa ce ih onda oni juriti. Iz nekih iskustava sto od poznanika sto sa neta, oni ce te sami kontaktirati i resiti reklamaciju za par dana.

Ako neko ima mejlove kojim službama da se obratim, molim da mi prosledi u poruke, da mogu ove naredne nedelje da sasvim mejl i pošaljem Metalcu, KimTecu i svim ostalim.
Pisi direktno trzisnoj inspekciji, samo posalji obavezno u mailu slike da si im se obratio elektronskim putem i fiskalni racun. Pisao sam vise puta za razne stvari, ne bi verovao kako nekad u rekordnom roku bude sve reseno i kod 'najvecih' prodavaca. Navedi da zahtevas nov uredjaj jer odbijaju da poprave taj koji imas.

Bliži se dva meseca od kako sam prijavio kvar Vivax klime u Metalac prodavnici, i prošlo je duže od mesec dana kako sam ga prijavio KimTec servisu.
Došlo je izgleda vreme i da se piše svim mnogućim nadležnim službama, jer očigledno od ove garancije nema vajde.

KimTec je u januaru poslao nekog svog servisera, koji je na licu mesta odradio dijagnozu da klima ima neki prespoj i to je razlog izbijanja sklopke na prvi kontakt.
On reče da će prijaviti dijagnozu kvara KimTecu, pa će videti šta dalje, jer kako kaže nikad se klima nije pokvarila od kad on radi, pa ne zna proceduru.

Nakon toga je prošlo nekih 15 dana, kada sam pokušao da kontaktiram KimTec i vidim šta se događa. Oni nisu odgovorili na moj upit, pa sam zvao taj servis koji je radio dijagnozu, a ni oni se nisu javljali do nekog 5. poziva.
Tada su mi rekli da moraju opet da dođu jer nisu sigurni šta je tačno kvar.
Zakazali nov termin, i gospoda se nisu pojavila niti javila.

Reklamirao sam nekoliko stvari u životu, i načekao se, ali ovo je čist bezobrazluk, i prevazilazi svo strpljenje koje čovek može da ima.

Kakva druže crna Efektiva, kome su oni pomogli, ne zovu se džaba udruženje. Oni nisu institucija nego udruženje kome nikome nisu pomogli jer nemaju nikakva ovlašćenja, oni su ti kao NVO. Pošalji e-mail na ovu adresu: [email protected] i uradi screen svih mejlova sa njima, upitima i objasni šta je problem i javiće ti se vrlo brzo. Meni su rešili 2 spora sa našim privrednicima prevarantima, tako da... ne brini resice ti problem.

Stavovi Efektive imaju dobru vidljivost na netu. Znam da mnogi veliki igrači izbegavaju da se sukobe sa njima zbog negativne reklame. Oni ako objabave da neko ima probleme u ostvarivanju zakonskih prava, sa tom i tom firmom, to nije ni malo bezazleno. Tako da javi se i njima.

Kakva druže crna Efektiva, kome su oni pomogli, ne zovu se džaba udruženje. Oni nisu institucija nego udruženje kome nikome nisu pomogli jer nemaju nikakva ovlašćenja, oni su ti kao NVO. Pošalji e-mail na ovu adresu: [email protected] i uradi screen svih mejlova sa njima, upitima i objasni šta je problem i javiće ti se vrlo brzo. Meni su rešili 2 spora sa našim privrednicima prevarantima, tako da... ne brini resice ti problem.
Recimo, pomogli su meni

Mozda pomažu nekako vama iz Beograda, mi iz unutrašnjosti im nismo sfera. Elem dva puta sam kontaktirao Efektivu i savetovali su me da podnesem tužbu jer oni ne mogu nista da učine bas kao i Tržišna Inspekcija jer nemaju izvršne mehanizme, s'tim što Tržišna može da kažnjava prodavce ali ne može da pomogne kupcu kako bi ostvario pravo na reklamaciju.

Ok, nisam naveo da su svemogući...
To gde stanujem, nije igralo nikakvu ulogu u rešavanju problema.

Mozda pomažu nekako vama iz Beograda, mi iz unutrašnjosti im nismo sfera. Elem dva puta sam kontaktirao Efektivu i savetovali su me da podnesem tužbu jer oni ne mogu nista da učine bas kao i Tržišna Inspekcija jer nemaju izvršne mehanizme, s'tim što Tržišna može da kažnjava prodavce ali ne može da pomogne kupcu kako bi ostvario pravo na reklamaciju.
Jesi li mozda clan Efektive, ili si hteo pro bono?

Trzisna uvek forsira dogovor pre nego odrapi prodavca, to i jeste pomoc kupcu pri ostvarivanju prava na reklamaciju. U ovom slucaju koji je prvobitno naveden, covek ima fiskalni i uredno je prijavio kvar ali niko mu ne izlazi na reklamaciju, idealno da trzisna odrapi po usima i popuni budzet.

Dugo me nije bilo na forumu, procitao sam koliko sam mogao od teme i dobio neke smernice. Kod mene je situacija drugacija. Treba da stavim klimu u prostor od 4kv gde bi trebala da non stop odrzava pribliznu temperaturu i leti i zimi. Recimo izmedju 17 i 20c. Imam dve midee extreme u dnevnoj i spavacoj i generalno sam zadovoljan, ali kazem, ovo je bas specificna situacija. Znam da bi verovatno 7ica ili 9ka bile dovoljne, ali svaki predlog je dobrodosao. Hvala unapred

Dugo me nije bilo na forumu, procitao sam koliko sam mogao od teme i dobio neke smernice. Kod mene je situacija drugacija. Treba da stavim klimu u prostor od 4kv gde bi trebala da non stop odrzava pribliznu temperaturu i leti i zimi. Recimo izmedju 17 i 20c. Imam dve midee extreme u dnevnoj i spavacoj i generalno sam zadovoljan, ali kazem, ovo je bas specificna situacija. Znam da bi verovatno 7ica ili 9ka bile dovoljne, ali svaki predlog je dobrodosao. Hvala unapred
Ako dobro razumem, povrsina je 4m2? Znacilo bi vise detalja za dobru preporuku, tipa da li je to samo hodnik iz kojeg ce uredjaj da greje susedne prostorije, ili je u pitanju "improvizovana server soba" ili nesto trece. Kada bi se blize objasnila namena, jasnija bi bila i procena potrebne snage.
Svojevremeno sam vidjao bas te improvizovane server sobe slicne velicine, zapravo spajz u koji je neko stavio on/off klimu i IT opremu, to je sve radilo prilicno pouzdano godinama (uz povremeno ciscenje spoljne i unutrasnje jedinice klime), za divno cudo. Naravno, tu nije bilo ni "e" od energetske efikanosti, ali radilo je 5+ godina. Ne kazem da je to pametno ili dobro, i sam sam se cudio, ali cinjenica je da je prioritet bilo da to radi i radilo je.

Mene uvijek obuzme tuga, što se ta silnatoplotna energija ne pokupi nekim rekuperatorom i proslijedi zimi po objektu, jer je doslove džabno grijanje.

Štaviše, kad bi se to dizajniralo po stambenim zgradama, zimi bi imao drastično iskorištavanje, a ljeti samo nek rekuperator piši na drugi kanal to jest zagrijavanje tople vode za objekat.

Ako dobro razumem, povrsina je 4m2? Znacilo bi vise detalja za dobru preporuku, tipa da li je to samo hodnik iz kojeg ce uredjaj da greje susedne prostorije, ili je u pitanju "improvizovana server soba" ili nesto trece. Kada bi se blize objasnila namena, jasnija bi bila i procena potrebne snage.
Svojevremeno sam vidjao bas te improvizovane server sobe slicne velicine, zapravo spajz u koji je neko stavio on/off klimu i IT opremu, to je sve radilo prilicno pouzdano godinama (uz povremeno ciscenje spoljne i unutrasnje jedinice klime), za divno cudo. Naravno, tu nije bilo ni "e" od energetske efikanosti, ali radilo je 5+ godina. Ne kazem da je to pametno ili dobro, i sam sam se cudio, ali cinjenica je da je prioritet bilo da to radi i radilo je.
Hvala na trudu i ukljucivanju u moj "problem".
To je hodnik sa obe strane zatvoren dobro izolovanim uskocno kliznim vratima. U ta 4kv ce biti smestena vina i uz ovlazivac i klimu ideja je da se odrzavaju neki, koliko toliko, stabilni uslovi koje traze vina.

Hvala na trudu i ukljucivanju u moj "problem".
To je hodnik sa obe strane zatvoren dobro izolovanim uskocno kliznim vratima. U ta 4kv ce biti smestena vina i uz ovlazivac i klimu ideja je da se odrzavaju neki, koliko toliko, stabilni uslovi koje traze vina.
Nema na cemu, kad je lepa diskusija, sve je lepo. 🙂 Klime na hladjenju (sto ce prema zeljenoj temperaturi 17~20 najcesce biti slucaj) vade kondenz iz vazduha, tj isusuju ga. Otuda mi "ovlazivac" + "klima koja hladi" lici na potencijalnu zatvorenu petlju koja samo trosi energiju. 🙂 Onako naivno napamet mi pada kondenz od klime sprvovedes da se filtrira i vrati u ovlazivac. 😀
Oni namenski vinski fizideri, to verovatno ne radi posao?

Nema na cemu, kad je lepa diskusija, sve je lepo. 🙂 Klime na hladjenju (sto ce prema zeljenoj temperaturi 17~20 najcesce biti slucaj) vade kondenz iz vazduha, tj isusuju ga. Otuda mi "ovlazivac" + "klima koja hladi" lici na potencijalnu zatvorenu petlju koja samo trosi energiju. 🙂 Onako naivno napamet mi pada kondenz od klime sprvovedes da se filtrira i vrati u ovlazivac. 😀
Oni namenski vinski fizideri, to verovatno ne radi posao?
Imam jedan vinski frizider, ali je odavno postao premali za sva vina. Plus nasao sam kvalitetne nosace i to moze da izgleda bas lepo . Od 5,6 vinskih vitrina, koje ostali vinski drugari poseduju, samo moj jos uvek nije servisiran i u funkciji je. Toliko su skupi, a mnogo se kvare.

Razmatram za spavacu sobu 12m2 uzeti jednu od :
  • MIDEA CB1-12HRFN8 BREEZELESS-E
  • LG S12EQ
  • DAIKIN FTXC35E
  • DAIKIN ATXF35D SENSIRA Siesta
Najvaznije stvari : hladjenje, tih rad i pouzdanost, sve ostalo nebitno sto se tice dodatnih funkcija

Najblizi sam opciji LGS12EQ , da li ima neko ove modele neko duze vreme, kako su se pokazale sto se tice hladjenja i kvarova. U dnevnoj imam GREE Violu kojoj posle 5godina kompresor tandrce, mozda i crkne usred leta, pre nje isto bila GREE slicna kompresor crkao takodje posle 5god..muka mi od Gree i kineza al vidim Mideo Breezeless hvale ljudi

• LG S12EQ
  • DAIKIN FTXC35E
Najvaznije stvari : hladjenje, tih rad i pouzdanost, sve ostalo nebitno sto se tice dodatnih funkcija

Najblizi sam opciji LGS12EQ , da li ima neko ove modele neko duze vreme, kako su se pokazale sto se tice hladjenja i kvarova. U dnevnoj imam GREE Violu kojoj posle 5godina kompresor tandrce, mozda i crkne usred leta, pre nje isto bila GREE slicna kompresor crkao takodje posle 5god..muka mi od Gree i kineza al vidim Mideo Breezeless hvale ljudi
Odgovorio sam ti na drugom forumu ali si iskulirao...najbolje resenje ti je sensira ftxf 20e ili jeftinija varijanta ftxc20. Sta ce ti 3.5kw u 12 kvadrata spavace sobe?

• LG S12EQ
  • DAIKIN FTXC35E

Ne EQ to je stara verzija, ako je LG ides na EC.
Malko jači, hladi do +48, ima bolju higijenu unutrašnje i full wifi, a bagatelno je jeftin uređaj sa 10 godina garancije na kompresor.

Ne EQ to je stara verzija, ako je LG ides na EC.
Malko jači, hladi do +48, ima bolju higijenu unutrašnje i full wifi, a bagatelno je jeftin uređaj sa 10 godina garancije na kompresor.

Mozes li napisati ovde kako se svrstavaju LG klime po serijama, od najjeftinije i najlosije do najskuplje i najbolje, i sta koju seriju odlikuje, da bi svajo ko je zainteresovan za LG klime mogao da se upravlja po svojim potrebama i mogucnostima. Hvala. Mislim da bi i Maxy mogao da pomogne u tome ako je raspolozan, posto i on poseduje neke LG klime 🙃

Imaš u ovoj tabeli 5 modela opisanih karakteristika

U suštini, ako ideš na "fensi priču" i viši SCOP i dalje nije neki snagaš, a košta skoro duplo više od osnovnog modela EC, tek sa Nordikom dobijaš silu, ali i ceh od 1300 Eura.
Nisam je detaljno analizirao, ali mislim da je u suštini takođe jako isplativa u toj klasi, malo je teško doći do podataka za LG.

Prepustio bih Maxiju ako je voljan, jer uzivo imam iskustva samo sa posla sa LG (pozitivna) i kod par drugara.

Našao sam i za Nordic zvanične tabele.
Prijatno sam šokiran 🙂
Za cca 2500 KM, nije da je jeftino, ali je zvjerinjak u omjeru dobijeno za novac!

Unutrašnja promet vazduha 852 m3/h, masa 12,7 kg.
Spoljnja 43.8 kg neto i vrti 1.15 kg R32 gasa 😱 , promet 2.940 m3/h, raspon rada do -35 😱
Mislim, za ove novce, totalni ubica od uređaja!
Kažu da garantuju puni kapacitet od 4 kW u -25, no vjerovatno je i COP tada u totalnoj banani, nemam pristup inžinjerskom prirucniku.

LG климе не продаје нико у Норвешкој (да ја знам, или могу да нађем). Потписали су прошле године уговор о сарадњи са ОsloMet универзитетом за нека тестирања.

Interesuje me da li je potrebno da cuvam kartonske kutije od spoljasnje i unutrasnje jedinice, pored redovnog fis.racuna, zbog garancije? To mi je rekao drugar, mada nisam siguran da li treba ili ne treba.

Наравно да не треба.

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA
Reklamacija i način rešavanja reklamacije
Član 55
Nemogućnost potrošača da dostavi prodavcu ambalažu robe ne može biti uslov za rešavanje reklamacije, ni razlog za odbijanje otklanjanja nesaobraznosti.

Koju biste Midea klimu preporučili za vikendaju (nije moja)? Slabo bi se koristila, više za hlađenje a malo i za grejanje, ne sme mnogo skupa da bude.
Da li sve imaju ono grejanje na +8 C

Nazad
Vrh Dno