Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

U petak stigle dve pošiljke zapakovane u jedan paket od po 4,95e i 8,57e plus na to 596 dinara. Izgleda da oni naplaćuju dostavu plus što namerno ostavljaju pakete da odleže, pa ako stigne neki na tvoje ime pakuju u jedan i dostavljaju ti sve zajedno. 😀

Kako bi mogli da reagujemo - kao pojedinci ili da se ide na neki vid peticije?
Prvo što bi trebali da znamo jeste kome idu te pare koje uzimaju za pakete i zašto. Ako je odgovor legitiman onda je neophodno i verodostojno objašnjenje zašto do sada nije naplaćivano. Ne neko tipa "do sada nismo imali kapaciteta pa smo puštali" jer je nemoguće da jedna novoosnovana firma sa dva zaposlena (suvlasnika) sada to može da obrađuje za pola države.
Ja ne razuem da ljudi plaćaju xxx Dinara jer eto, kao nije puno, do sada nismo plaćali... "Do sada" nismo plaćali jer je država imala neki vid dogovora sa drugom stranom (odakle su stizali ti paketi). Ne želim dalje da potenciram na tu temu jer je jasno da ide u politiku.

Navedeno je, mislim i u ovom threadu, da je carina implementirala softver za automatizaciju.
Evo imate ovde:

Sad sam uzeo pošiljku vrednosti 5,72 $, naplaćeno 377 dinara. Nije otvarana, tako da nisu ti troškovi, ne podleže carini. Nisam dobio nikakav dokument na osnovu koja je to naplaćeno. Zaključak - setili su se odličnog načina za pljačku.

Ukucaj broj pošiljke na sajtu koji je ovde linkovan, pa prenesi šta piše. Račun bi trebalo da je tamo.

@SuperStarr ne bih se složio da ide u politiku. Kao što neko reče ovde, roba je morala biti carinjena ali koliko se sećam nije ispod neke vrednosti koja se vrtela oko 50e, pa smo svi uzimali neke sitnice oko te cene. E, to što nije carinjeno kao u ostalim evropskim zemljama je gubitak države ako ćemo realno, jer sve što si kupio, a nije carinjeno možeš da prodaš i zaradiš, a tu država gubi, jer se vodi kao crno tržište. Pri tome, imaj u vidu da se radi o novim upakovanim stvarima što je veliki plus kada prodaješ trećem licu. Sada kada je uvedena naplata, država je sebe zaštitila što je logično. Ono što nije logično, to je na osnovu čega oni određuju cenu carine, jer vidim da baš nema neke logike ako se uporedi cena paketa i cena doplate šta god ona bila... Ako imaju neku staru svesku iz pra istorije po kojoj definišu carinu za neki artikal, to je onda smešno. Gomila novih stvari ne spada u neke od kategorija, pa ih oni izgleda zavedu pod to i ti platiš carinu za neki totalni drugi proizvod. E, to nije fer i za to bih već rekao da je bezobrazluk, a ne politika.

Ako je stvarno automatizovano onda vuče podatke odnekud. Obično se razni iskazani popusti ne uvažavaju prilikom obračuna carinskih dažbina, pa je možda to. U svakom slučaju trebalo bi da postoji račun koji taj famozni automatizovani softver generiše i kači online. Valjalo bit to proveriti, pa i preneti ovde da i drugi vide.

@s4m3m4n Cenim tvoju tendenciju da svaki svoj post odnosno "point of view" detaljno obrazložiš ali verujem da većini korisnika ovog foruma nije bilo potrebe.
Ako se pak radi o "Projektu automatizacije procesa elektronskih najava za poštanske pošiljke u postupku carinjenja", koji je urađen "kroz globalni program Alijansa za trgovinske olakšice koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ", ostaje nejasno zašto ne dobijamo potvrdu, račun, šta god na osnovu čega se ti dodatni troškovi naplaćuju.
Svako kome je nekada ranije naplaćena carina za neki paket koji je naručio, dobio je potvrdu u vidu papira gde je sve bilo dovoljno jasno objašnjeno.
Ovde sada imamo situaciju da ti poštar traži pare bez da izdaje ikakvu potvrdu kao i Pošta kada šalje SMS poruku - prilikom preuzimanja se ne dobija nikakva potvrda za predate pare.

Ne znam da li se razumemo u potpunosti ali proces nije dovoljno objašnjen ili transparentan kako je moderno da se kaže u ova vremena pa otuda i opravdana sumnja.
@marantz - hvala za link.

@s4m3m4n Cenim tvoju tendenciju da svaki svoj post odnosno "point of view" detaljno obrazložiš ali verujem da većini korisnika ovog foruma nije bilo potrebe.
Ako se pak radi o "Projektu automatizacije procesa elektronskih najava za poštanske pošiljke u postupku carinjenja", koji je urađen "kroz globalni program Alijansa za trgovinske olakšice koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ", ostaje nejasno zašto ne dobijamo potvrdu, račun, šta god na osnovu čega se ti dodatni troškovi naplaćuju.
Svako kome je nekada ranije naplaćena carina za neki paket koji je naručio, dobio je potvrdu u vidu papira gde je sve bilo dovoljno jasno objašnjeno.
Ovde sada imamo situaciju da ti poštar traži pare bez da izdaje ikakvu potvrdu kao i Pošta kada šalje SMS poruku - prilikom preuzimanja se ne dobija nikakva potvrda za predate pare.

Ne znam da li se razumemo u potpunosti ali proces nije dovoljno objašnjen ili transparentan kako je moderno da se kaže u ova vremena pa otuda i opravdana sumnja.
@marantz - hvala za link.

Mislio sam linkovan je par puta na prethodnim stranicama. Nećemo da spamujemo 🙂

Evo linka gde bi trebalo da je carinski račun

Odnosi se samo na poštanske pošiljke
Nemam trenutno nijedu koja je prošla carinu, pa da proverim i sam.

Znam pre kad mi naplate carinu i slično, dobiješ papir itd.
A sad ništa.
Da li može da se zove neka inspekcija ili nešto, da se žali da ti pošta naplaćuje nešto a da nemaš nikakav račun ili papir šta god za taj trošak?

Na "app1.carina.rs/info/portal/posta" se vidi iznos naplate i može da se skine pdf račun.
Ono što je u celoj priči vrlo problematično i potencijalno nelegalno je što taj iznos ne uključuje tih 260 dinara koje automatski dodatno naplate.
Ja sam danas na šalteru pošte platio 314 dinara, a na pdf-u je pisalo da je moje totalno zaduženje 54 dinara.
Da su mi izdali račun na kome piše npr. stavka-"otvaranje paketa 260 dinara", onda bih imao zakonskog osnova da na osnovu tako izdate fakture podnesem privatnu tužbu gde bih tražio veštačenje paketa kojim bi bilo dokazano da isti nije otvaran i da nije bilo zakonskog osnova za naplatu neizvršenog postupka otvaranja.

@The PunisheR pitao je čovek pre mene kome su naplatili 1450 dinara troškove za paket vezano za neki papir i potvrdu, gospodin sa šaltera mu je rekao da pošta nema veze sa tim i da vidi sa tom drugom poštom CN Express ili kako god se tačno zove. Dodao je gospodin da su počeli od prošle subote da naplaćuju, a ja koliko znam i čitajući ovde na forumu, mislim da ima više. Sada, koliko im je verovati, to je pitanje. Nadam se da će neko pokrenuti neku priču u tom smeru, pa da vidimo njihov odgovor.

@The PunisheR pitao je čovek pre mene kome su naplatili 1450 dinara troškove za paket vezano za neki papir i potvrdu, gospodin sa šaltera mu je rekao da pošta nema veze sa tim i da vidi sa tom drugom poštom CN Express ili kako god se tačno zove. Dodao je gospodin da su počeli od prošle subote da naplaćuju, a ja koliko znam i čitajući ovde na forumu, mislim da ima više. Sada, koliko im je verovati, to je pitanje. Nadam se da će neko pokrenuti neku priču u tom smeru, pa da vidimo njihov odgovor.

Čekaj, kako može da nema veze sa tim a naplaćuje mu?
Ne može da nema veze ako mi on uzima pare, hoću račun da vidim za šta mi tačno uzimaš pare.

Na "app1.carina.rs/info/portal/posta" se vidi iznos naplate i može da se skine pdf račun.
Ono što je u celoj priči vrlo problematično i potencijalno nelegalno je što taj iznos ne uključuje tih 260 dinara koje automatski dodatno naplate.
Ja sam danas na šalteru pošte platio 314 dinara, a na pdf-u je pisalo da je moje totalno zaduženje 54 dinara.
Da su mi izdali račun na kome piše npr. stavka-"otvaranje paketa 260 dinara", onda bih imao zakonskog osnova da na osnovu tako izdate fakture podnesem privatnu tužbu gde bih tražio veštačenje paketa kojim bi bilo dokazano da isti nije otvaran i da nije bilo zakonskog osnova za naplatu neizvršenog postupka otvaranja.

Okej, znači ipak je moje pitanje na mestu, jer na tom papiru, računu šta god da je, ne piše ceo iznos koji mi je naplaćen? Ko će da mi da račun za tih 260 din?
Ovo mora žestoko da se pritisne da bi se nešto desilo, dok ćutimo i preuzimamo ili vraćamo pakete, ništa uradili nismo.

Nikad nisam zatezao nikoga, ali dođe mi da kad mi sledeći put traže pare ja da tražim račun, ako ne daju da na licu mesta zovem inspekciju, pa da vidimo šta kako.

To sa CN expresom je druga priča i tu ne naplaćuju tih 260 dinara, nego samo 20% plaćene cene.
Problem su LA pošiljke i novije UC pošiljke.

Pišite na

[email protected]

Imam prijatno iskustvo, totalno neočekivano...

E-mail adresa [email protected] pripada Sektoru za elektronske komunikacije i poštanske usluge u okviru Ministarstva informisanja i telekomunikacija Republike Srbije. Ovo odeljenje je nadležno za kontrolu poštanskih operatora, univerzalnih usluga i primenu propisa iz ove oblasti.
Министарство информисања и телекомуникација
Ključne nadležnosti ovog sektora uključuju:
  • Inspekcijski nadzor: Kontrola rada javnog poštanskog operatora i drugih poštanskih operatora.
  • Regulativa: Usklađenost poslovanja sa zakonom, uključujući sprečavanje pranja novca.
  • Razvoj: Planiranje i razvoj poštanskog saobraćaja.
Kontaktirajte ih putem ove e-mail adrese za pitanja u vezi sa poštanskim uslugama, dozvolama i inspekcijskim nadzorom.

Bravo! Ja to pišem već 2 dana.
Usput, proverio sam i ja sa jednom pošiljkom koju sam odbio da primim, trebalo je da za vrednost pošiljke od 65 dinara da naplate 13 dianra, a dobio sam poruku da moram da platim 273,00 din.

Pišite na

[email protected]

Imam prijatno iskustvo, totalno neočekivano...
Kad da pišem, kada mi naplate nešto bez računa ili pre nego što mi naplate?
Meni treba neko da mi u tom trenutku kaže šta tačno plaćam.

Gledam ovde na ovom linku carine 600 nešto a meni je naplaćeno 900 nešto.
Šta je ta razlika? Ima li negde račun za to jer ja ga nisam dobio? Na osnvonu čega, kog zakona, kakvog troška itd je ta razlika?
Ja sam poštarinu platio, ako hoće na to da se vade, pdv okej da naplate, ali neku možda poštarinu a ja ne već platio prodavcu? Kako? Na osnovu čega...

platis ono sto pise na racunu
Nikako.
Paketima koji nemaju praćenje dodele neki novi broj (u mom slučaju pošiljka sa brojem CN26020702722 je dobila broj PJxxxxRS).
problem je sto nijedan internacionalni sistem za pracenje ne zna za tu promenu koda

Kad da pišem, kada mi naplate nešto bez računa ili pre nego što mi naplate?
Meni treba neko da mi u tom trenutku kaže šta tačno plaćam.

Gledam ovde na ovom linku carine 600 nešto a meni je naplaćeno 900 nešto.
Šta je ta razlika? Ima li negde račun za to jer ja ga nisam dobio? Na osnvonu čega, kog zakona, kakvog troška itd je ta razlika?
Ja sam poštarinu platio, ako hoće na to da se vade, pdv okej da naplate, ali neku možda poštarinu a ja ne već platio prodavcu? Kako? Na osnovu čega...
Pa upravo to sve obrazloži, ali do detalja sve šta se desilo... I svi ostali da pišu 🙂

Kažem imam prijatno iskustvo, totalno neočekivano, da vidiš kako zovu iz kurirske službe, pa molim vas javite se inspekciji da je završeno, da nam ne pišu velike kazne. Aha evo sad ću 🤣

...ako ne daju da na licu mesta zovem inspekciju, pa da vidimo šta kako.
Nažalost pošto su i oni i inspekcija kraci iste hobotnice, od toga nema neke vajde.
Privatna tužba je jedini mogući put, ali pošto je i naše sudstvo krak te iste hobotnice i to je upitno, a i ko će da se bakće sa bundevama.
U nekoj fiktivnoj normalnoj zemlji bi skrinšot SMS-a sa uvećanim iznosom za naplatu i pdf računa sa pravim iznosom bio dovoljan dokaz.

Nažalost pošto su i oni i inspekcija kraci iste hobotnice, od toga nema neke vajde.
Privatna tužba je jedini mogući put, ali pošto je i naše sudstvo krak te iste hobotnice i to je upitno, a i ko će da se bakće sa bundevama.
U nekoj fiktivnoj normalnoj zemlji bi skrinšot SMS-a sa uvećanim iznosom za naplatu i pdf računa sa pravim iznosom bio dovoljan dokaz.
Da, ali kad zvati, kada ti dođe na naplatu ili kad platiš podigneš i onda tek ili pre nego što podigneš?
Nažalost slažem se sa sve ostalo, baš ne veruje ni jednoj jedinoj državnoj službi, jer smo baš u k kao država. Ako se možemo tako nazvati.

Pa upravo to sve obrazloži, ali do detalja sve šta se desilo... I svi ostali da pišu 🙂

Kažem imam prijatno iskustvo, totalno neočekivano, da vidiš kako zovu iz kurirske službe, pa molim vas javite se inspekciji da je završeno, da nam ne pišu velike kazne. Aha evo sad ću 🤣
Nije isto kurirska služba i pošta.
Šta bih postigao kada bih sad poslao pdf sa sajta carine i sms od pošte sa većim iznosom? Verovatno ništa. Zato pitam.

200din je Podnosenje na carinski pregled, a 60din je Postarina za nalog za uplatu... Sto je oba smejurija, niti pise igde, niti imas potvrdu ili racun...
Prvi iznos je cista kradja, a drugi smejurija, da ne moze da se prebaci novac na drugaciji nacin i vode finasije u 21 veku...

Zasto se ovo desava?
Posta je i ranije, tj. carina ovo naplacivala, ali se to desavalo samo kad se nesto carini ili se otvara pa se naplacuje pdv ako se ne carini gde ide oba...
U vecini slucajeva, paketi su prolazili carinu bez da se nesto od toga radilo, jer su sitni i sa malim vrednostima, i odmah su se pustali dalje na isporuku da ne bi bilo ogromnog zadzavanja...
Sad verovatno novouvedeni robot cita sve pakete, i svi paketi se naplacuju, sve prolazi carinu, i na osnovu toga oni svima naplacuju te fiktivne iznose uz regularni pdv...
Iako bi trebalo ako vec naplacuju da to urade za pakete koji se otvaraju i ponovo zapakuju, gde carinski sluzbenik učestvuje, i gde donekle ima smisla, mada i tad mora da postoji papir za to...

Neko je to tamo tako odlucio, i krenula je primena, i oni se uvek mogu pozvati na pravila carinjenja, njihov neki cenovnik i sl, e sad ti dokaži da li je paket otvaran ili nije ili je samo to sto prodje carinu naplaceno 200 din...

A ovi Simanovci su tek posebna prica, kako je sve to odrađeno, i ko tu ubira plodove... Ali bar nemaju te dodatne troskove... A opet kako, tu je diskriminacija korisnika različitim postupcima carinjenja tj. naplacivanja pdv-a, samo u zavisnosti kojom rutom dodje u Srbiju...

I realno ja ne vidim da postoji rešenje, tako je kako je, da bude posteno i na korist korisnika nikad nece, a uz OVE narocito...
Ko ima volje neka proba da se zali bar da ih malo maltretiramo...

Dobro, nek mi onda izda račun za te stvari koje pominješ?
Ne znam da li postoji država u kojoj smeš da naplatiš nešto a da za to nemaš račun...

Još jedna stvar, veliki broj izdatih pošiljaka, a za svaku se štampa nalog za uplatu (60 din). Štampači rade preko svojih mogućnosti, kertridži sa tonerima se brže troše,
povećava se vreme za isporuku paketa jer za svaki paket sledi nalog za uplatu....po meni neće to moći ovako da potraje dugo vremena

200din je Podnosenje na carinski pregled, a 60din je Postarina za nalog za uplatu
Evo ja bih rado sam popunio tamo neki formular za podnošenje na carinski pregled. Zašto mi famozna "e-Uprava" to ne omogući nego mi se nameće konzumiranje usluge koju ne želim po ceni koja mi ne odgovara? 60 dinara je ok kada se popunjava nalog za uplatu na šalteru pošte, ali već odavno postoje elektronski nalozi za uplatu gde se plaća 10 dinara ili ništa, zašto mi se i tu nameće naplata provizije i onemogućava korišćenje e-bankinga?

Sve su ovo naravno samo retorička pitanja na koja svi znamo odgovor.
Dobro, nek mi onda izda račun za te stvari koje pominješ?
Ne znam da li postoji država u kojoj smeš da naplatiš nešto a da za to nemaš račun...
Nažalost perfidnim zakonskim rešenjem su obaveze izdavanja standardnog fiskalnog računa izuzete mnoge državne firme - Infostan, EPS, Pošta...i verovali ili ne - Kladionce(rimuje sa "Perionice"). Svi oni imaju pravo da fakturisanje svoje naplate iskazuju u slobodnoj formi što verovatno uključuje i sms poruku.
Nameti/akcize na gorivo, nameti sada na poštanske "usluge",...hobotnica mora da se finansira na razne načine.

Još jedna stvar, veliki broj izdatih pošiljaka, a za svaku se štampa nalog za uplatu (60 din). Štampači rade preko svojih mogućnosti, kertridži sa tonerima se brže troše,
povećava se vreme za isporuku paketa jer za svaki paket sledi nalog za uplatu....po meni neće to moći ovako da potraje dugo vremena

Kakvi štampači? 😀

Naplaćuju transfer novca, kao kada plaćaš Infostan preko sajta karticom, postoji deklarisan dodatni trošak za plaćanje.

Naravno da ne može tako, ako u deklarisanom troškovniku stoji "Nalog za uplatu" i "Otvaranje paketa", a da naplaćuju nešto drugo ("Transfer novca" i "Neotvaranje paketa").

Kakvi štampači? 😀

Naplaćuju transfer novca, kao kada plaćaš Infostan preko sajta karticom, postoji deklarisan dodatni trošak za plaćanje.

Naravno da ne može tako, ako u deklarisanom troškovniku stoji "Nalog za uplatu" i "Otvaranje paketa", a da naplaćuju nešto drugo ("Transfer novca" i "Neotvaranje paketa").

Lepi mali, stari, sivi štampači.
Ti kao da nikada nisi bio u Pošti da preuzmeš paket.
Generisanje naloga za uplatu i njegovo štampanje za svaku pošiljku

Evo ja bih rado sam popunio tamo neki formular za podnošenje na carinski pregled. Zašto mi famozna "e-Uprava" to ne omogući nego mi se nameće konzumiranje usluge koju ne želim po ceni koja mi ne odgovara? 60 dinara je ok kada se popunjava nalog za uplatu na šalteru pošte, ali već odavno postoje elektronski nalozi za uplatu gde se plaća 10 dinara ili ništa, zašto mi se i tu nameće naplata provizije i onemogućava korišćenje e-bankinga?

Sve su ovo naravno samo retorička pitanja na koja svi znamo odgovor.

Nažalost perfidnim zakonskim rešenjem su obaveze izdavanja standardnog fiskalnog računa izuzete mnoge državne firme - Infostan, EPS, Pošta...i verovali ili ne - Kladionce(rimuje sa "Perionice"). Svi oni imaju pravo da fakturisanje svoje naplate iskazuju u slobodnoj formi što verovatno uključuje i sms poruku.
Nameti/akcize na gorivo, nameti sada na poštanske "usluge",...hobotnica mora da se finansira na razne načine.
Pa cekaj, znaci posta moze da mi napise sms da treba da platim 5000, za sta? E pa to ti necemo reci.

Mislim da ne moze bas tako? Mora da ti kaze za sta tacno je napisao taj iznos ako nista u sms-u u kome je i poslao koliko ima za naplatu?

Ja nemam bukvalno nikakvu informaciju za sta je meni naplacena ta razlika sa sajta carine i iz sms poruke.

Nazad
Vrh Dno