Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Pa kinezi će samo da nas stave na black listu jer masovno ljudi ne preuzimaju pakete, smešan procenat smo im i verovatno neće hteti da se cimaju da gube pare bezveze na ludake...
Pakete ako vec ne uzimas, treba ih obeleziti da su primljeni(inace oni se i vide na pracenju kao odbijeni, a ne kao neuruceni, to nije isto), prakticno idu nazad, trebalo bi da ih i madjari salju za kinu ponovo, tako da kinez svakako trlja ruke jer mu se vraca nesto sto je odavno prodao..

Pa kinezi će samo da nas stave na black listu jer masovno ljudi ne preuzimaju pakete, smešan procenat smo im i verovatno neće hteti da se cimaju da gube pare bezveze na ludake...

Već smo bili pre par godina zbog velikog broja "izgubljenih" pošiljki preko Pošte... Ukinuli su bili AE Strandard i za SRB je bio samo DHL i sl.
Malo nakon toga je uveden tranzit preko Mađarske sa tom kineskom špedicijom ECSC.

Danas poštar doneo jedan LA (naplatio) i nekoliko UC (bez naplate) i reče da će od aprila (?) na sve da ide 3UER, posebno naglasio za ove male UC/UB itd paketiće za koje nema praćenja. Nije znao da li će na LA (itd) sem PDV+harača ići i dodatnih 3 EUR. Spomenuo je i Temu...

Naravno da treba i Temu, jer zašto bi oni bili izuzeti od toga? I onako je Ali bolji i praktiniji od Temu, a na Temu je dosta lošija roba koliko vidim po ljudima koji tamo kupuju i žale se... Kako god, bilo bi dobro da imamo neki cenovnik pre kupovine, jer ovako koliko vidim se frljaju sa cenama i mogu da naplate 1500 dinara, a mogu 200 dinara. Tek onda ću znati da li mi se isplati da nešto poručujem, ovako mačka u džaku.

@kingmax mislim da je kod Temu kako neko reče u drugoj temi to već uračunato u cenu, pa nema dodatne naplate.

Poslednja izmena:
Potrebna mi je vaša pomoć u vezi ovoga. Ne kupujem na AE, davno je bilo kada sam nešto naručio i to je stiglo, međutim sad (neka fleš memorija je u pitanju) mi je stiglo ovo obaveštenje:

1772712454649.png

Da pokrećem zahtev za povraćaj novca ili da čekam i dalje? Adresa koju sam naveo je naravno ispravna.

Ne kapiram koga treba da kontaktiram?

1772712621184.png

Kada kliknem na contact carrier sa prve slike izlazi ovaj sajt:

Evo ga konacno potvrde za Choice da li radi "trazenje" manje cene. Verovatno ne. Kao sto neko i rece ali sad i potvrdjeno i od prodavca, roba ide iz Ali magacina i nemaju uticaj na to.

Prilozi

• Screenshot 2026-03-05 131851.png
    Screenshot 2026-03-05 131851.png
    191.1 KB · Pregleda: 37
Tačno tako, za choice ni meni već par puta nije uspelo pregovaranje oko cene, dobijao sam sličan odgovor.

Potrebna mi je vaša pomoć u vezi ovoga. Ne kupujem na AE, davno je bilo kada sam nešto naručio i to je stiglo, međutim sad (neka fleš memorija je u pitanju) mi je stiglo ovo obaveštenje:

Pogledajte prilog 530702

Da pokrećem zahtev za povraćaj novca ili da čekam i dalje? Adresa koju sam naveo je naravno ispravna.

Ne kapiram koga treba da kontaktiram?

Pogledajte prilog 530703

Kada kliknem na contact carrier sa prve slike izlazi ovaj sajt:
Ovo i meni pise od 27.,posle toga novi status od 02.03. i od tad ne mrda

@DZOSUA isto je kod mene tako i od 02.03. ne mrda za tri paketa. Ko zna šta se radi, verovatno otvaraju pakete, mere i lepe njihove nalepnice sa ovom doplatom što plaćamo. Ovaj prethodni koji mi je stigao je imao prelepljenu nalepnicu koju sam uspeo da skinem i vidim da ispod ima još jedna, a ispod nje originalna iz kine. Tako da ostaje da čekamo i nadamo se da neće da nas klepe za sva tri paketa posebno PDV, već za jedan zajednički. 😀

Danas poštar doneo jedan LA (naplatio) i nekoliko UC (bez naplate) i reče da će od aprila (?) na sve da ide 3UER, posebno naglasio za ove male UC/UB itd paketiće za koje nema praćenja. Nije znao da li će na LA (itd) sem PDV+harača ići i dodatnih 3 EUR. Spomenuo je i Temu...
Hoće da primenjuju EU ideje a u EU ćemo ući na Sveti Nikad (na sreću)... Bolidi...
Umesto da skroz ukidaju bilo kakve troškove paketa iz Kine...

Nije EU u pitanju, nego hoće da smanje saobraćaj za ove sitnice a da im se isplati. Šta nama odgovara bukvalno nikog ne zanima.

Ovo je istina, i vec su poceli da primenjuju, jer sam za svaki paket platio PDV.

Naravno da treba i Temu, jer zašto bi oni bili izuzeti od toga? I onako je Ali bolji i praktiniji od Temu, a na Temu je dosta lošija roba koliko vidim po ljudima koji tamo kupuju i žale se... Kako god, bilo bi dobro da imamo neki cenovnik pre kupovine, jer ovako koliko vidim se frljaju sa cenama i mogu da naplate 1500 dinara, a mogu 200 dinara. Tek onda ću znati da li mi se isplati da nešto poručujem, ovako mačka u džaku.

Za TEMU se već plaćaju carina i porez. Uvoznici su Transfera i Milšped. U slučaju AliExpress-a uvoznici ste vi kao fizička lica, pa vama obračunavaju dažbine. Na svakom statusu za TEMU stoji da je pošiljka predata carini, ocarinjena i preuzeta sa carinjenja, to je već sve uračunato u cenu.

To što godinama ništa nije bilo naplaćivano sa AliExpress-a nije njihov problem, već problem naše Pošte i carine... Uobičajeno je bilo i kada iHerb ranije pošalje nešto Poštom da to prođe bez naplate, dok FedEx sve prijavi i naplati PDV i eventualno carinu.

Amazon ima po meni najbolji sistem za naše tržište. Odeš na Amazon.de ili .com, dodaš u korpu nešto, kada odabereš da ti šalju za Srbiju umanji se iznos za njihov PDV i iskaže ti koliko će te maksimalno koštati dodatne dažbine. Posle, ako to ispadne manje, refundriaju ti razliku.
Jedino šta je problem kod Amazona to je skup shipping.

Poslednja izmena:
@djalf ja sam vec pisao, za Austriju, Nemacku i Svajcarsku svi paketi imaju pracenje, vecina ima free return, same cene su znatno povoljnije + cesto budu extra kuponi, i nema dodatnih troskova.

Da li ce nesto da se promeni u skorijem vremenu ne znam, ovako je bilo do sad.

@marantz hvala ta info. Samo mi reci, od kada Amazon isporučuje za Srbiju?

@marantz nisam znao, a dosta stvari tamo ima kojih nema na Aliju svakako. Mislim na neke retro stvari i slično. Hvala ti za info i vratimo se temi. 🙂

Kakva su vam iskustva sa ovim jeftinijim bežičnim punjačima sa alija? Naručio bih neki essager jer sam njihovim stvarima generalno zadovoljan do sad, a nisu skupi. Pa me zanima da li radi bežično punjenje preko maske, konkretno nillkin frosted da znam da ne bacam pare ako ne može da probije.

Nije EU u pitanju, nego hoće da smanje saobraćaj za ove sitnice a da im se isplati. Šta nama odgovara bukvalno nikog ne zanima.
Njihova logika je - pošto mi nemožemo organizaciono da se nosimo sa ovolikim obimom poštanskog saobraćaja i nismo sposobni da unapredimo svoju organizaciju, hajde da umesto toga nametnemo svima bez izuzetka harač od 260 dinara za "navodnu uslugu" bez obzira na vrednost pošiljke kako bismo ljude obeshrabrili da dalje naručuju i time smanjili pritisak na sebe. To je otprilike onaj fazon kad uđeš negde u prodavnicu, a prodavačica koju si prekinuo u njenom tipkanju po telefonu te besno pita "Šta želite?" tonom koji više zvuči kao "Šta ti bre hoćeš?".
Em je truo sistem iznutra, em je naš mentalitet takav da se sa takvim materijalom ne može ni uspostaviti valjan sistem, na stranu sektaška selekcija kadrova.

Pa dobro ali ono sto jeste novo je sto se primenjuje uopste, tj Beograd i okolina kao velik deo Srbije je jelte bio izuzet maltene u 95-98% slucajeva svih Carinskih svinjarija i igrarija. A sad kako se taj zakon primenjuje u realnoj situaciji bez obzira na vrednost, itekako treba ljudi sto vise to da sire i da se ponavlja dok stvarno ne postane svima ko dobar dan. Da se ljudi ne Opeku sto kad u startu mogu da znaju na cemu su.

Mislim ono to je skoro kao da neko kaze , e Covek Dobio Tuberkulozu/ Rak ili nesto trece. E pa to nije nista novo ni specijalno te bolesti su postojale Vekovima i td.

Po 150ti put, nije to nista novo, to postoji vec duze vreme...
Kako postoji? Pre je bilo otvaranje, pregled i trazenje cena po katalozima i online pa odredjivanje dazbina na osnovu toga, a sad automatika, bez otvaranja a naplacuju isto? To je kriminal, prevara.
Pakete ako vec ne uzimas, treba ih obeleziti da su primljeni(inace oni se i vide na pracenju kao odbijeni, a ne kao neuruceni, to nije isto), prakticno idu nazad, trebalo bi da ih i madjari salju za kinu ponovo, tako da kinez svakako trlja ruke jer mu se vraca nesto sto je odavno prodao..
Treba davati 1 zvezdicu za product description, u komentarima pisati da njihov partner Posta Srbije naplacuje dodatnih $2.5 na svaku posiljku iako je postarina free ili placena aliexpress-u.

Po 150ti put, nije to nista novo, to postoji vec duze vreme...
I jeste novo. Ni preko niske carine nisu ništa naplaćivali za neregistrovane pošiljke. Drugo, sada su, izgleda napravili dogovor sa Alijem da stavljaju prave cene na pošiljke, pa tako naplaćuju i pravi PDV. Ja sam pitao prodavca da stavi manju cenu na paket i AI mi je izbrisao poruku zbog kršenja lokalnih zakona. Verovatno više neće biti gift/returned goods.

Treba davati 1 zvezdicu za product description, u komentarima pisati da njihov partner Posta Srbije naplacuje dodatnih $2.5 na svaku posiljku iako je postarina free ili placena aliexpress-u.
A i to je resenje bas, moze samo da se desi da ukinu totalno slanje za Srbiju.

Jedna LA HU stigla famozni 16.2 (pametan sat za decu placen 46$ globa 1210 postaru), druga isti datum i dalje ne mrda.

Nazad
Vrh Dno