Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Meni je isto za ventilator za grafiku koji sam platio 1.7e, naplaceno skoro 400rsd, carinili ga kao neku elektronsku komponentu za lap top.

Evo meni stigla neka maskica preko DHL-a, placena 30e+3e dostava, posta trazi 960 din...

Jel' ovo oprobano već, jel' pouzdano stižu pošiljke na srpske adrese?
Stižu najnormalnije, s tim što kod Makedonaca odavno nema onih ludačkih 90% popusta, sad ako ubodem 10-20% premija, barem kod mene je takva situacija...

Dugo nisam narucivao sa AE, uglavnom Temu.
Znaci male posiljke od par evra se ne isplati narucivati, tj treba uracunati dazbine 300rsd. A vece/skuplje posiljke u dinar naplacuju porez?
Da li sam dobro razumeo?

Sve sto ima pracenje tipa AliExpress Standard Shipping je rizik, ovo sto nema pracenje je jos uvek ok mada nama pod GPC Nis ponesto od UC posiljki naplate.

Moze da ti se "posreci" pa da AliExpress Standard shipping bude CN posiljka i tu nemas fiksnih 260 RSD i one su top pick za sitne stvari iako moraju da naplate nesto malo dinara ali znas da ce da stigne.

SunYou, YFH i slicno je takodje donekle isplativo, to obicno donese BEX i bude ravno 100 RSD (barem ovo sto sam ja narucivao).

@Lanikor meni je prošle nedelje za pošiljku od 23e stiglo 173 dinara da platim VAT, a u pitanju je CN.

Jel' ovo oprobano već, jel' pouzdano stižu pošiljke na srpske adrese?
Kao i Makedonija, menjamo zemlju samo zbog veceg popusta na coinse, a kad ides na pay now vec pise Srbija, tako da radi normalno.
Preko Makednije sam narucio preko 200 paketa

@Burgija da li možeš da pojasniš malo, šta mi obični smrtnici treba da uradimo da nam stižu paketi kao tebi? 😀

Ponovo objasnjenje za Makedoniju (najcesci izbor nas iz Srbije).
U app se bira Makedonija umesto Srbije za prikazivanje sadrzaja. Kad dodje do narucivanja za zemlju se upisuje Srbija tj prava adresa.
Koja je svrha biranje Makedonije u app. To je neko provalio (ne znam ko ja sam pre recimo 2 god na forumu saznao) da u tom slucaju budu razlicite cene, ali ono sto je bitno popusti koji se dobijaju preko COINS budu veci.
To nije 100% tacno pravilo, narucito kad se gledaju proizvodi koji i nisu na nekim znacjanim coins popustima.
Dosta puta se desilo da ipak preko Srbiju ukupno bude jeftiniji proizvod.
Zato nesto sto kupujete a ne nailazite na dobre coins popuste pogledati na obe zemlje.
Mada ko jos kupuje bez dobrih coins popusta 🙂

Poslednja izmena:
Kako kupiti nesto konkretno na Aliju i upecati najbolju cenu i moguci coins popust.
Metoda koja se pokazala meni najbolja. Trazite nesto, dacu skorasnji primer modul zastite za zvucnike.
Nabodem kako se to zove na engleskom, radim search dok otprilike ne izbunarim ono sto bi mozda i uzeo. Uradim screenshot tog predmeta i onda uradim image search.
To sve radim na kompjuteru, preglednije i brze.
Najcesce nadje podosta takvih proizvoda. Poredjam po ceni i krenem klikcem. Ako ima previse slicnih predmeta koji nisu to, onda nekad izberem ipak best match. Samo otvorim dosta njih koliko me ne mrzi (recimo 20tak).
I to je to sto se tice kompa.
Otvaram mob app, coins sekcija i idem na viewed ili history.
Uglavnom vidim i sve to sto sam prethodno otvorio na komp.
Sad je situacija takva da su tu i coins popusti. Dosta puta naletim odmah na neki dobar popust (40-60%) i free ili jeftinu postarinu.
Ali nekad i nisam zadovoljan, pa pustim da odstoji. Ako mi je nesto bitno onda se trudim da ne gledam vise nesto drugu, nego samo to kako bi ostalo sveze sve od tih predmeta.
Desi se onda da posle dan, dva, tri iskoci neki jos bolji popust.
Mozda nekom pomogne 🙂

Prilozi

• Screenshot 2026-03-04 135654.png
    Screenshot 2026-03-04 135654.png
    1.2 MB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
@Burgija da li možeš da pojasniš malo, šta mi obični smrtnici treba da uradimo da nam stižu paketi kao tebi? 😀
Ne znam sta da kazem, svaki paket mi je do sad stigao (bilo je problema pre dosta godina za neka 3 paketa).
Da li je problem do poste ili sortirnog centra ne znam, ja sam dobar sa postarem, castim ga ponekad i stvarno covek donese sve naruceno.

Ja bre na COINS nikad nisam imao veci popust od 2-3%, to bude uvek neka sića, pa nikad nisam ni obracao paznju na to a ni na skupljanje istih...
Mozda nesto gresim 😉

Sve sto ima pracenje tipa AliExpress Standard Shipping je rizik, ovo sto nema pracenje je jos uvek ok mada nama pod GPC Nis ponesto od UC posiljki naplate.

Moze da ti se "posreci" pa da AliExpress Standard shipping bude CN posiljka i tu nemas fiksnih 260 RSD i one su top pick za sitne stvari iako moraju da naplate nesto malo dinara ali znas da ce da stigne.

SunYou, YFH i slicno je takodje donekle isplativo, to obicno donese BEX i bude ravno 100 RSD (barem ovo sto sam ja narucivao).
Aha, znači CNG... paketi se samo globe za PDV, nema fantomskih troškova?

CNG i CN nije isto, CNG predje u nesto drugo obicno i ako predje u LA...HU tu vazi fiksnih 260 RSD.

CN obicno krene kao APXXXXXX ali nema pravila u sta ce da predje.

Ja bre na COINS nikad nisam imao veci popust od 2-3%, to bude uvek neka sića, pa nikad nisam ni obracao paznju na to a ni na skupljanje istih...
Mozda nesto gresim 😉
Prebaci drzavu na Makedoniju ili Hrvatsku.
Ako bude trebala neka pomoc, pisi u pp.

@Burgija čuj da čašćavam poštara da bi radio svoj posao kako treba? 😀 Zato što smo ćašćavali smo došli do ovoga da se bahate i neće da isporučuju pakete sa Alija kako neko reče gore od članova u prethodnih par postova. Navodno ima ih mnogo i muka im je da se šetaju vamo-tamo. Moj odgovor je, neka da otkaz i sedi kući ako mu je muka. Ima mladih koji hoće da rade, a ti na sve to čašćavaš takve ljude. 😀 Zamolio bih te, da ga častiš i da nam otkrije istinu oko ovih dodatnih naplata i šta se tu radi, kada nam kasne paketi. Zna on to, samo mora da se podmaže. Evo, skupićemo neku siću ali baš me zanima njegovo mišljenje. 😀

Pa znas kako castim ga isto kao i konobara, jer po meni zasluzuju to i rade odgovorniji posao, bez uvrede za bilo koju struku.
Ne zivim na adresi na koju primam posiljke, on mi donese na moju adresu, mislim da moram da ga pocastim.
Pitao sam ga za to, kaze nema pojma kome to ide, njegovo je da uzme novac i daje nadredjenom.

@Burgija hvala za info. Mislim da ne znaju samo ako ih ne interesuje, ali dobro. Čovek je rekao šta si ga pitao i to poštujem. Ništa, ostaje da vidimo kuda sve ovo vodi, jer mislim da će se Kinezi buniti. 😀

Kako mogu sada kinezi da se bune zato što država naplaćuje porez 🙂
Mislio je verovatno zbog smanjenog broja posiljki, ali to je u njihovom slucaju zanemarljiv broj, Srbija ima od 0,1 do 0,2% ukupnih posiljki sa aliexpresa.

@Burgija da, mislio sam na smanjen broj kupovine. Nije ovo samo kod nas, gledah pre neki dan na TV-u da je i u Hrvatskoj isto. I kod njih se žale sada da stižu skuplji paketi. Očigledno svima naređeno da udaraju carine i PDV na kinesku robu kako bi se skroz sklonili sa našeg tržišta.

Pa kinezi će samo da nas stave na black listu jer masovno ljudi ne preuzimaju pakete, smešan procenat smo im i verovatno neće hteti da se cimaju da gube pare bezveze na ludake...

Nazad
Vrh Dno