Šta je novo?

iOS 26

sta je lockdown mode? moze slika gde je taj toggle?

Lockdown mod je sigurnosni režim koji pruža dodatnu zaštitu od hakerskih napada, uključujući i "state sponsored" spajvere. Naravno, nije svemoguć, ali značajno smanji površinu napada. Mana: ograniči neke funkcije telefona...
Što se tiče 4G poziva uz uključen lockdown, radi na A1 i Yettel, ne mora da se upali 2G/3G...

Covek je na visokom polozaju, obavezan je lockdown mode.

Lockdown Mode is an optional, extreme protection that’s designed for the very few individuals who, because of who they are or what they do, might be personally targeted by some of the most sophisticated digital threats.

^Ne mora biti na visokom položaju, može biti i blizak prijatelj/rođak nekoga interesantnog, istraživački novinar, pa čak i ugostiteljski radnik tamo gde redovno dolaze interesantne osobe. Doduše za takve "posrednike" se ne koriste skupi "zero click" napadi, nego dobiju poruku pa ako kliknu na link (ili preko 2G poziva)... A može biti i sa one strane zakona ili paranoičan, primera je mnogo 😅
Edit: ima na sajtu Birna par članaka o tome (istraživačko novinarstvo), pa koga zanima više detalja...

Ne može to da se poboljša drastično...
Liquid Glass i AI u iOS26 troši više memorije i GPU snage.

Neki optimum da bi iOS 26 radio dobro je ipak 8GB. Modeli sa 4GB najviše laguju i refresh-uju.

Ali zar AI ne zahteva novije modele, ne radi na starim svakako? Koliko stvari moze da se pogasi? ja bih trebao odneti 13mini za zamenu AC+, ali bojim se da cu dobiti novi sistem. iOS17 radi tako dobro.

Ne može to da se poboljša drastično...
Liquid Glass i AI u iOS26 troši više memorije i GPU snage.

Neki optimum da bi iOS 26 radio dobro je ipak 8GB. Modeli sa 4GB najviše laguju i refresh-uju.
Ja sam na 16pm, klinac na 13 ici sa ios 17. Jede ga 13ica za dorucak. Ai iskljucen kod mene od kad je i predstavljen .

Ali zar AI ne zahteva novije modele, ne radi na starim svakako? Koliko stvari moze da se pogasi? ja bih trebao odneti 13mini za zamenu AC+, ali bojim se da cu dobiti novi sistem. iOS17 radi tako dobro.

Minimalni off topic 😃

Nije obavezno da moraju da instaliraju najnoviji iOS, ali može da se desi da moraju ako nakon zamene baterije, njihov sistem neće da odradi sve neophodne testove bez upgrade-a sistema 😃
Svakako moraš da im napomeneš da ne želiš da radiš update sistema ako nije nophodno i da tako pokušaju da odrade 😃

Javi ima li napredka u ram menadzmentu leba ti 🙂
Sa 14PM sam do sada zapazio da su uredili/popravili [App Store > Apple Account > Updates] (brže učitavanje). Nisam imao značajnijih primedbi ni na prethodnu verziju (osim uobičajene o izostanku prikaza tel. brojeva u [Call History] evidenciji poziva. Dešavalo mi se i da se VPN "zaglavi", HEOS naprasno isključi (od jutros je nova verzija dostupna, pa možda bude poboljšanja). Upravljanje RAM, potrošnjom baterije... pripisujem savremenim poslovnim krilaticama: "minimalan ulog - maksimalna dobit", "i labavi AI ume da zabavi", i dr, pa korisnički boljitak u tim segmentima nije od prevashodnog značaja. :-/

Meni na poslednjoj public beti puni samo sporo na brzom punjaču, hoću reći normalnom od 20w, i na 80% telefon prestaje da se puni. Moram ujutru da ga skinem i ponovo nakačim na punjač. Dok se ipad, koji nema ograničenje na 80%, napuni tokom noći al takođe na "sporom" punjenju.

Meni na poslednjoj public beti puni samo sporo na brzom punjaču, hoću reći normalnom od 20w, i na 80% telefon prestaje da se puni. Moram ujutru da ga skinem i ponovo nakačim na punjač. Dok se ipad, koji nema ograničenje na 80%, napuni tokom noći al takođe na "sporom" punjenju.

Pisao sam o tome... Nešto su promenili oko wireless punjenja.
Imam par original Samsung wireless punjača koji su do skoro radili besprekorno. IP16PM se od skoro ne puni na njima. Počne da puni i treperi crveno svetlo. MagSafe radi isto kao pre, ali mi on nije praktičan, nakačio kabl ili magsafe - isto.

Da, od 15 Pro mislim, zbog količine memorije... Nikada nije bilo sreće sa transparencijama u korisničkom interfesju. Pa čak i najnoviji i najjači hardver se teško optimizuje za te gluposti. Otišli su iz krajnosti u krajnost. Dizajn pre iOS 26 je bio super moderan i danas, a imao je minimalnu zahtevnost, jer je sve bilo čisto i jednostavno, a opet veoma funkcionalno.

iPadOS 26 mi je skroz ubio iPad Pro 2nd gen. To je na 18-ici bio jedan super tablet (11", 4G, 512GB) koji je odlično radio, sada se vuče bukvalno kada otvara home screen. Sada treba da kupim novi iPad koji koristim ponekad u avionu za Netflix ili da se pomirim sa time da mi ovo od sada radi kao Teclast sa TEMU-a koji sam dobio za 99 din.

Da, nezgodno, trebao si ostati na iOS18, aplikacije ce jos dugo imati update, na 13mini aplikacije nisu jos problem ni sa iOS17, sve imaju update koje koristim i telefon leti, nikada ni da stucne i multitasking je odlican. Tako da je sve sto pravi problem sam iOS, nisu toliko aplikacije problematicne sto se performansi tice.

Nisam koristio 18, ali sam malo istrazio sta kazu za 13mini, i uglavnom vecina je bila zadovoljnija sa iOS17 ali je svakako bolje od iOS26. Sada vise i nema izbora, na cemu si, ne smes mrdati. Samo mozes na iOS26.

Pisao sam o tome... Nešto su promenili oko wireless punjenja.
Imam par original Samsung wireless punjača koji su do skoro radili besprekorno. IP16PM se od skoro ne puni na njima. Počne da puni i treperi crveno svetlo. MagSafe radi isto kao pre, ali mi on nije praktičan, nakačio kabl ili magsafe - isto.
Mislim da je ovo neki bug jer se isto dešava na original i na neoriginal punjaču u oba slučaja i ipad i iphone. Valjda će popraviti do sledeće stabilne verzije.

Izašao 26.3.1

Prilozi

• IMG_3153.png
    IMG_3153.png
    311.1 KB · Pregleda: 61
Baš dosta čačkam ženin base 17, i moram da kažem da odlično radi. Ne znam što svi toliko kukaju na ios 26, kad radi kao sat. Da li se nekome sviđa transparent glass je druga stvar, ali sam sistem radi odlično, battery drain nema, sve fluidno i lepo. Ne znam kakav je bio na samom početku ali je sad baš dobro upeglan, tako da kombinacija regular 17 i novi ios je bez greške.

Poslednja izmena:
Ako te ne mrzi pogledaj multi tasking, da li reloaduje aplikacije. Mada na iP17 ne bi smeo nikada nista da izgubi iz memorije.

Tipa da istovremeno svira Youtube ili Youtube Music, dok radi navigacija na Google Maps, pa otvoris Cameru uslikas nesto, pa se vratis na navigaciju, YT, Safari par tabova. Pa Whatsapp/viber otvoriti, i menjanje izmedju svih ovih aplikacija, a da se nista ne izgubi i ne ucitava ponovo.

Recimo ceo ovaj tok radi na 13mini na iOS17, nijedna aplikacija se ne ugasi, nema laga. Skoro nikada, jedino ako video snimanje prebacim, onda stane muzika i ugasi se YT.

Nabavio sam jedan 13mini sa iOS18.6, za svaki slucaj, jer 17 ce izgibiti podrsku aplikacija u narednim godinama. Za sada je ok. Nadam se da je i iOS18 ok za ovo sve.

Zar nemaju smo pro i max 12gb rama a obican 17 8? U tom slucaju bi trebalo da trokira sa multitaskom.

Nema pravila za multitask, evo ja sam od .1 update-a bio na 0 reload-a , i evo malo pre nicim izazvan viber u sred razmene poruka bez koriscenja ikakvih app okolo odradi reload.

Ja sam upravo updateovao iPhone 15 na 26.3.1 i od tada App Store nema konekciju - sve drugo radi. Imao sam i poziv sa Apple Support, pa senor team, pa engineering, pa sada eskaliraju na SOftware Developera. Cisto da budete oprezni sa ovim updateom.

@Nenad22 Nije baš da niko od nas dvoje tako intenzivno šalta aplikacije, ali evo probao sam sad nekoliko puta sa većim vremenskim razmakom i radi bez problema. Ni jednu nije ugasio ili zakočio. Što reče kolega iznad, ne znači da nekad neće, ali verujem da i pro max može da omane povremeno

Ako te ne mrzi pogledaj multi tasking, da li reloaduje aplikacije. Mada na iP17 ne bi smeo nikada nista da izgubi iz memorije.

Tipa da istovremeno svira Youtube ili Youtube Music, dok radi navigacija na Google Maps, pa otvoris Cameru uslikas nesto, pa se vratis na navigaciju, YT, Safari par tabova. Pa Whatsapp/viber otvoriti, i menjanje izmedju svih ovih aplikacija, a da se nista ne izgubi i ne ucitava ponovo.

Recimo ceo ovaj tok radi na 13mini na iOS17, nijedna aplikacija se ne ugasi, nema laga. Skoro nikada, jedino ako video snimanje prebacim, onda stane muzika i ugasi se YT.

Nabavio sam jedan 13mini sa iOS18.6, za svaki slucaj, jer 17 ce izgibiti podrsku aplikacija u narednim godinama. Za sada je ok. Nadam se da je i iOS18 ok za ovo sve.
Pustio muziku na YouTube music, pokrenuo navigaciju, ušao u AE, krenuo da kucam poruku na viber, krenuo da kucam poruku na WA, opalio fotku, otkucao poruku na whatsapp, opalio fotku opet, vratio se u krug na sve aplikacije, ništa nije ubijeno.

Ja sam upravo updateovao iPhone 15 na 26.3.1 i od tada App Store nema konekciju - sve drugo radi. Imao sam i poziv sa Apple Support, pa senor team, pa engineering, pa sada eskaliraju na SOftware Developera. Cisto da budete oprezni sa ovim updateom.
iPhone 14 Pro, uradio update sa 26.3 na 26.3.1, sve radi, pa i App Store, upravo sam skinuo George App za Erste Bank.

Kod mene jedino Gmail i WhatsUP app zna da radi ponovo pokretanje ali to je ne sprecava da mailovi redovno stizu kao i poruke na Wa.

Pustio muziku na YouTube music, pokrenuo navigaciju, ušao u AE, krenuo da kucam poruku na viber, krenuo da kucam poruku na WA, opalio fotku, otkucao poruku na whatsapp, opalio fotku opet, vratio se u krug na sve aplikacije, ništa nije ubijeno.
Samo da dopunim 16PM zaboravih reći, najnoviji 26.3.1 update

Na iOS 18 poslednjoj verziji na IP15PM isto ludacki ubija aplikacije u pozadini. Primer: imam otvoren Brave browser, sledećeg momenta odem da sredjujem fotografije, vratim se na Brave i on ga ponovo učitava. A sta reci za Viber koji stalno ponovo učitava i to traje kao na utedjaju od 10 godina.

Nazad
Vrh Dno