Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Nađoh, 18€ za 110.
Ali već sam bacio oko na jedne druge kliktavce, Box White Owl V,2 a oni su duplo skuplji.

A merkam i neke HMX taktilne...

Nađoh, 18€ za 110.
Ali već sam bacio oko na jedne druge kliktavce, Box White Owl V,2 a oni su duplo skuplji.

A merkam i neke HMX taktilne...

Dosta im je jak tactile force... Ja sam par meseci koristio Gateron RS9 Green (80gf), smetalo mi je posle dužeg vremena. Zato sam se vratio trenutno na Gateron RS9 Blue (60gf). To mi je neka granica iznad koje ne bih išao.

Dal je realno da su oni najavili tastaturu koja nije 65%? Uvek su mi se dopadale njihove tastature, ali me odbijao format. Još bi bolje bilo da je full size, to bi mi bio definitivni holy grail i na to bi možda pukao i 500 evra sve zajedno, kada bi mogao da je uzmem za tu lovu.
Sada sam na odvojenom TKL i numpad, efektivno full size i ne bi se vraćao na druge, manje formate.
Mislim da su 500€ puste želje, iako bih i ja voleo 😁

ako bude ispod 800, bicu iznenadjen

Pozdrav svima, potrebna mi je preporuka za servis ili veštog entuzijastu u Beogradu za popravku Keychron K3 Max .

Usled korišćenja neadekvatnog alata pri skidanju switch-eva, oštećena su dva ležišta na ploči (PCB).
Nisam siguran da li je popravka izvodljiva bez lemljenja ili je neophodna zamena hotswap podnožja.

Ako neko radi preciznu elektroniku na periferijama, značio bi mi kontakt.

Da probaš na Yugo MK Discord kanalu, tu se okupljaju ljubitelji tastatura.

Stigla mi je danas KBDFans KBD8X MKIII tastatura. Imaju neku akciju za $133.23, a ja jurio neku TKL na koju ću da uklopim Drop + MiTo MT3 Noctua Keycap Set i potrefilo se da baš imaju na lageru u forest green boji na koju bi ove kapice mogle da legnu ko budali šamar. Pazario je pre nedelju dana i već mi je u rukama, pa sam se prijatno iznenadio sa ovom firmom. Eto, koga zanima, mislim da je za taj novac top izbor - koliko vidim ostalo im je po desetak komada na lageru: E-coating forest green i E-coating Red with Glitter. Sklapaću je ovih dana, pa kačim slike. A do tada, evo o čemu se radi.

Taman sam se pritajio godinu dana, ali đavo ne da mira.😂🤣😂

BTW - ukoliko niste, zapratite ovog lika, jer mu je produkcija na vrhunskom nivou.😉

Poslednja izmena:
ja ti lepo rekao 😀

ja cekam Kafku 🙂

Da li sam ušao u Proces ili ima nade za mene?🤣😂🤣
Evo da pitam pre nego što počnem da jedem paštetu do leta - KBD8X MKIII, presuda?

ako ti se svidja, ono go for it. imamo samo jedan zivot.
meni je format not my cup of tea. 65 mi je nekako najlespa tastatura, moze da prodje i 75%, ali postaje vec preveliko za moj ukus.

kbd.fans ima odlicne tastature, ja vozim jos uvek OG Tofu65, sada ima i v3.0

qk sa Neo serijom isto odlicne stvari

Mode je next level 🙂

ja sam se zaljubio u Typeface Kafka, ono drvo napred... predivno 🙂 cela tastatura je simple classic and beautiful

Kupio sam je već 😎 - sada je u mojim rukama. Što se layouta tiče, iskreno, 100% mi najviše leži… iako je to očajna opcija za razumno planiranje kolekcije, ipak mislim da je QwertyKeys QK101 jedino pravo rešenje za moj budući setup 😂

IMG_5126.jpeg

A Mode Sonnet 75%? O, dragi moj… svaki dan je gledam u korpi, udaram se po čelu i pravim se da nisam lud pre nego što kliknem. Čini se da ulazak u ovo kolekcionarsko kolo nije samo hobi - ovo je Kafka u praksi: besmisleni proces čekanja, apsurdni izbori i beskrajna želja za još jednim switchom ili keycap setom.

I da, dobri moj @illidan, znam šta misliš: 65% je tvoj svet, 75% već prelazi granicu, a ja razmišljam da se upustim u full-size avanturu. Jedan život, jedna tastatura - a ostatak je samo kvazi-logika i pokušaji da se spasi čast kreditne kartice 😅

PS (Moram priznati - zeznuli smo se sa tipografijom 😅 Ja sam mislio na Franca Kafku, majstora apsurda i procesa bez izlaza, a ti si spomenuo Typeface Kafka… što je sada nova, neočekivana Kafka avantura u svetu tastatura 😎)

Poslednja izmena:
nismo se zeznuli, ima i razlicitih pogleda na sve 🙂

problem sa full size sto ih nema jako mnogo, retko ko se upusti u tu avanturu jer nije bas jeftino napraviti full size custom board... samim tim je i klijentela mnogo manja. ali svaka roba ima svog kupca.

ovo je veoma interesantna tastatura.

takodje stize ove godine i Mode Prologue

edit:
Screenshot_20260226_203017.png

sada samo docekati Avgust 🙂

to samo ti znas 🙂

razmisljam se da uzmem Logitech MX Mechanical - izgleda mni zanimljivo.... kakvi su utisci, i koju da uzmem? imam tri verzije?

Uh 😍 Evo moje nove tastature...
da i meni je prelepa 😀 elem posto planiram kupovinu, da nisi mozda i ti kupio, ili bar imas da podelis neka iskustva savete u vezi iste?

I ja sam se bio razmisljao za MX Mechanical Mini. Realno jedino logitech ima dobre bezicne tastature.
Kada kazem dobre, mislim da rade ok, imaju nisku latenciju i da im traje baterija zauvek.
Ali.
Kapice su bash uzas.
Los, tanak abs sa nalepljenim slovima. Stabilizatori praistorijski i spacebar neobicnih dimenzija tako da ne moze ni nuphy set kapica da se stavi kompletno.
Da su mu stavili barem neke bedne PBT kapice, pa covek i da se zanima da nekako obuzda stabilizatore.
A ovako ce se sijati kapice u roku od par meseci i ljustiti slova eventualno.
jel si koristion logi mechanical mozda?

Ja sam na ovom threadu nekoliko puta pisao o toj tastaturi pa mozes pogledati.
Ako nisi zagrizeni ljubitelj tastatura i ne znas sta tacno trazis onda je to odlicna low profile tastatura jer ima od svega solidno odradjeno.
Duga baterija, odlicna bezicna veza, lep dizajn, zvuci ok ali ni blizu kvalitetnih mehanickih, tasteri se posle par meseci pocinju izlizivati.
Nema zamene dugmica niti sviceva. Pozadinsko svetlo bele boje ali jako vidljivo sto je prednost. Brzo se pali iz sleep moda, i koliko se secam se pali kada stavis ruke iznad na senzor pa ne moras da pritiskas nista sto je kul.
Ako si pocetnik sa tastaturama ocekuj da ces promenuti dosta tastatura dok ne nadjes bas ono sto ti pase, koji format velicina, visoko ili nisko profilne, sa svetlima u boji ili samo belo, koj svicevi, tisa ili bucnija ...
mhm. meni je zvuk recimo okej ali nije bas moj favorit (ja volim onako duboko THHOKK), ali mi se dopada sto je low profile i sto je FULLSIZE ne smanjena (ne volim te smanjene.
meni nasa slova nisu bitna cak bi pre uzeo engleska verovatno... svakako, sta se jos preporucuje osim logitecha?

Takodje mi se doapda dizajn. izlgeda precizno, svedeno, jednsotavno a opet nekako elegantno - i skupo.
ne trazim gaming estetiku

Sta mislite o LOGITECH MX Mechanical Mini Tactile Quiet koju mogu sa SRB (YU) rasporedom slova nabaviti za oko 110e ?

Isto ovo gore samo srb slova ...

Molim brzi odgovor, savet ili predlog, misljenje valja li ovo, vredi li uzimati, ako znate kakvog je kvaliteta...
Postoji mogućnost i da sacekam pa možda obezbedim LOGITECH MX Mechanical pune veličine al' bi cena bila oko 200e.
Šta vi mislite?
I mene zanima. jel si je uzeo na kraju? kakvi su ti utisci?

Logitech MX Mechanical Tacktile 🙂
jel si je koristio? Utisci?

Stigla. Mogu reći da sam oduševljen. I kako kucam i za gamming ovo malo što sam je koristio.
Brown switchevi su, možda uzmem Banana da ih probam i da imam, a keycaps ću verovatno isto neke ovako ili crne, ali za sada i ne moram jer realno i ne gledam dok kucam a svakako napamet znam raspored 🙂
uf opasno lepo izlgeda! kakvi su ti utisci? kakva je u odnosu na logi mechanical?

Лоџитек у последњих неколико година има очајан квалитет.

svi sem logija.
onaj mx3 master mis i pored one samo dezintegrisuce gumene navlake se 10x bolje oseca od nove serije g502x lightspeed misa koga uzeh jer eto da malo promenim.
okrecem skrol i samo gledam kad ce da se odsrafi, landara jadan plastican, nikakav. ispod kaziprsta ima logi znak koji bi trebalo da svetli, al skupo to logiju pa i tu resio da skrati krivinu, i umesto da to bude indikator kao sto je bio na prethodnim g502x sada je samo jedno svetlasce za koje moras da podignes misa da bi ga video. da ne pricam o bloatware-u koje moras da pokrenes da bi lightspeed uopste radio.
a misevi i igracke periferije su im zastitni znak. tastature mogu samo da mislim na sta im lice sto se kvaliteta tice (imam jednu od pre 10 godina i eno je raspada se u nekoj kutiji koliko je "dobra" od silne raznolikosti osecaja pri pritiskanju raznih dugmadi).

Poslednja izmena:
Logitech "mehaničke" tastature nisu hot-swap, tako da to ne bih uzeo nikada. Podešavaju se preko Options+ softvera, dok većina, iole boljih, koristi QMK/VIA interfejs i pamti podešavanja u samoj tastaturi.

svi sem logija.
onaj mx3 master mis i pored one samo dezintegrisuce gumene navlake se 10x bolje oseca od nove serije g502x lightspeed misa koga uzeh jer eto da malo promenim.
okrecem skrol i samo gledam kad ce da se odsrafi, landara jadan plastican, nikakav. ispod kaziprsta ima logi znak koji bi trebalo da svetli, al skupo to logiju pa i tu resio da skrati krivinu, i umesto da to bude indikator kao sto je bio na prethodnim g502x sada je samo jedno svetlasce za koje moras da podignes misa da bi ga video. da ne pricam o bloatware-u koje moras da pokrenes da bi lightspeed uopste radio.
a misevi i igracke periferije su im zastitni znak. tastature mogu samo da mislim na sta im lice sto se kvaliteta tice (imam jednu od pre 10 godina i eno je raspada se u nekoj kutiji koliko je "dobra" od silne raznolikosti osecaja pri pritiskanju raznih dugmadi).
jel moguucee . auuuu.. ja imam mx3 isto, u principu sam standardno zadovoljan, guma jeste samodezintegrisuca ali sam do sada imao srece sa njom - vec pet godina - i dalje je na misu. magnetni scroll je sjajan, mislio sam da ce mi biti ****** ali je super. ergonomija naravno kakvu samo mx ima

inace mx seriju koristim jedno 25 godina vec.. ako imate neku preporuku za ovo sto trazim - a to je kvalitetna low profile mehanicka tastatura koja nije naburzena, nema rgb, izlgeda elegantno, i normalne je velicine (iskr ne kapiram pocket maniju), vicite 🙂

za sada sam jedino video keychron kao drugu opciju, mada iskr logi mi je malo lepsi po dizajnu

vs

keycron cete verovatno preporuciti? oni su u svetu fensi tastatura brend sa pedigreom jel tako?

ma ima ih sada koliko hoces.
kucaj na yt bas ovo sto si naveo - quality low profile mechanical full size keyboard , i biraj. Ili nesto tipa - top 10 low profile mechanical full size keyboard.
ta logi tastatura izgleda lepo, nema sta, ali ima je drugar i sve se zavrsava na lepom izgledu.
dugmici nemaju nikakav hod, narocito izrazeno kod low profile tastatura, i tvrdi su kao da pritiskas kroz sto.

Lofree Flow100 je jedna od najboljih...ne znam koliko bi koštao shipping, doduše.

Na KP sam video Lite varijantu, jeftiniju ali plastičnu. Brže i lakše dostupna, takođe.

🛠️ Završio sam svoju KBDFans KBD8X MKIII (e-coating forest green / WK) i evo kompletnog build-a:

🔹 PCB + Foam kit: 1.2 mm hot-swap ANSI PCB
Ugradio sam sve foam komponente koje su stigle uz kit (PCB foam, switch foam, bottom foam slojeve i force-break), jer sam želeo maksimalno kontrolisan i pun zvuk bez hollow efekta.

🔹 Plate: Aluminum black
Odličan balans između čvrstine i blagog flex-a zahvaljujući 1.2 mm PCB-u. Ton je čist, fokusiran i kontrolisan - ništa prenaglašeno, ništa prazno.

🔹 Stabilizatori: TX AP 1.2 PCB Screw-in
Ispod njih sam dodao KPrepublic poron stabilizer stickers, čime sam potpuno eliminisao rattle. Space i veći tasteri rade duboko i čisto. Za mene - ozbiljan high-end osećaj.

🔹 Switchevi: Gateron New Oil King 2.0
Sada mi je potpuno jasno zašto imaju toliko pozitivnih komentara u zajednici:

• izuzetno smooth već stock
  • creamy bez scratch-a
  • dublji, low-pitched ton
  • pun i masivan bottom-out
U ovom kućištu daju fenomenalan rezultat - creamy, blago thocky zvuk, bez metalnog prizvuka i bez oštrine.

🔹 Keycaps: Drop + MiTo MT3 Noctua
MT3 profil dodatno produbljuje ton i daje ozbiljan, gust karakter. Vizuelno se savršeno uklapaju uz forest green case.

🔹 Kabl: Drop + Noctua Coiled Aviator Cable
🔹 Deskmat: Noctua NP-DM3 20th Anniversary (90×40 cm)

⚖️ Težina kompletne tastature: oko 2.7 kg sklopljena sa stainless steel weight bar-om i keycapovima - stabilna, masivna i bez pomeranja na stolu.

🎧 Utisak

Iskreno, nisam imao ovolika očekivanja od KBDFans brenda.
S obzirom na to šta sve imam u kolekciji (na ovoj temi sam već postavljao slike i opise svojih build-ova), mislio sam da će biti solidan mid-range projekat.

Međutim - ovo realno spada u višu mid-range / entry high-end klasu custom tastatura.
Po kvalitetu izrade, težini, akustici i osećaju pri kucanju - ne zaostaje ni malo za skupljim build-ovima.

Za novac koji košta, iskreno mislim da vredi više od uloženog.
Dobija se ozbiljan premium osećaj, stabilnost i zvuk koji je vrlo blizu skupljih custom projekata - bez da se ulazi u boutique cene.

KBDFans me je ovde baš prijatno iznenadio

IMG_5127.jpegIMG_5128.jpegIMG_5129.jpegIMG_5130.jpegIMG_5131.jpegIMG_5132.jpegIMG_5133.jpegIMG_5134.jpegIMG_5136.jpegIMG_5135.jpeg

bas je retro
podseca me na tastaturu na mom prvom kompjuteru 🙂 ili mozda i na pisace masine pomalo. zasto si se odlucio za bas taj izor boja?

snimi zvuk

priznajem, da nije moj vajb uopste, vizuzelno 🙂

Stigla mi je danas KBDFans KBD8X MKIII tastatura. Imaju neku akciju za $133.23, a ja jurio neku TKL na koju ću da uklopim Drop + MiTo MT3 Noctua Keycap Set i potrefilo se da baš imaju na lageru u forest green boji na koju bi ove kapice mogle da legnu ko budali šamar. Pazario je pre nedelju dana i već mi je u rukama, pa sam se prijatno iznenadio sa ovom firmom. Eto, koga zanima, mislim da je za taj novac top izbor - koliko vidim ostalo im je po desetak komada na lageru: E-coating forest green i E-coating Red with Glitter. Sklapaću je ovih dana, pa kačim slike. A do tada, evo o čemu se radi.

Taman sam se pritajio godinu dana, ali đavo ne da mira.😂🤣😂

BTW - ukoliko niste, zapratite ovog lika, jer mu je produkcija na vrhunskom nivou.😉

ti imas bas puno tastatura a? ili ih prodajes?

Nazad
Vrh Dno