Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Ima li neko iskustva sa Keychron K8 Max QMK Wireless?

Ili možda postoji nešto bolje u tom rangu, a da je wireless i 80% TKL

im in love 😍
nadam se da ce izbaciti i plate za mx switcheve

Naleteh danas da ima ovih tastatura Defiant kod nas u ponudi i to za manje od 20eur. Ne znam od kad ih ima kod nas ali mi se cini da je to u skorije vreme.
Vidim da je prilicno stari model na trzistu ali kad se pojavio 2016 kosta je 90$. Ima i ne tako dobre korisnicke review po netu, ali za ove pare kod nas tesko da ima sta da se kupi te klase. Deluje da je mozda brand i "mrtav" i da su ovo neke zalihe, jer na sajtu nema vesti od 2019 god, i drajveri su bajati iz 2016 god.

Poslednja izmena:

Ljudi, pre par godina je ovde bilo priče o nekom barebones keyboard kitu, znam da je dosta njih i ovde kupilo, uglavnom kit je bio sa Aliexpressa, neka kopija GMK67 koja je bila bežična, i sećam se da je imala onaj zeleni prozirni okvir kao sa starih mac tastatura iz 80ih. Da li zna neko kom kitu je reč? ne mogu ga više naći na Aliexpressu niti na ovoj temi

Nažalost, ne mogu da editujem pa moram da radim double reply. Ako nekog interesuje, u pitanju je Tester68 kit, ali ne mogu ga apsolutno nigde naći u boji kojoj tražim.

Je li na kraju neko možda kupio Ajazz QS87 tastaturu sa temua?

stigla mi pre neki dan

mislim da je ovo tastatura koju sam trazio od pocetka zezancije sa mehanickim kucanjem.
moze da se nakaci na sve (2.7ghz , blu tut, usb, kombajn...), ima pristojnu bateriju (bezicno bih samo povezivao sa tv povremeno).
neverovatno prijatan osecaj kucanja i zvuk. 3 klase iznad keychrona V6 koga cu uskoro na prodaju.
posto je onaj kompaktniji layout treba se malo privici ali nakon par dana rada na njoj i igranja, nikakav problem ne predstavlja.
cak je i rgb dobar iako sam na review-ima gledao da navodno nije previse jak (ne znam samo u ondosu na sta - onaj reflektor na obalskim svetionicima) i po mraku se vidi sasvim lepo bez da bude nametljiv perifernom vidu. ovde mislim na default vrednost od 50%.
softver je isto sasvim ok, sve se moze podesiti, svako dugme ponaosob kako da vam svetli, makroe za komande po aplikacijama, pulling rate (ako iz nekog razloga zelite manje od 1000hz) ...

jedina "mana" ako se tako moze nazvati je sto nula na numerickom delu nije malo veca kao dugme (klasicni enter isto, ali dobro takav je i na keychronu).
i sto je teska brate kao cigla, mislim da ima kilo.

sve u svemu bar duplo bolja kupovina za 11000 din od pomenutog i precenjenog keychrona, koji bi morao da bar prepolovi cene.

Kilo nije ništa, moja Aula F75 ima preko kilo. 🙂

1400g Yunzii AL75 Pro. Keychron je imao neku bakarnu, a evo sada i betonsku.

CIDOO v87 Pro 2.15 kg. A ni to nije puno za TKL, jer ima dosta 65% od po tri kile i vise.

Meni je jedini problem sa težim tastaturama što, očekivano, puno više izoluju vibracije. Skoro sve clicky switcheve koje imam, takve tastature totalno priguše. Za Yunzii koju trenutno koristim sam na kraju stavio najglasnije clicky Gateron plave switch-eve, sve ostalo (Kailh Box Jade, Kailh Box White v2 i još neki no-name) zvuče kao običan taktilni thocky switch.

OK, razumem da se takve tastature prave za korisnike koji imaju drugačija očekivanja.

Meni je jedini problem sa težim tastaturama što, očekivano, puno više izoluju vibracije. Skoro sve clicky switcheve koje imam, takve tastature totalno priguše. Za Yunzii koju trenutno koristim sam na kraju stavio najglasnije clicky Gateron plave switch-eve, sve ostalo (Kailh Box Jade, Kailh Box White v2 i još neki no-name) zvuče kao običan taktilni thocky switch.

OK, razumem da se takve tastature prave za korisnike koji imaju drugačija očekivanja.
Tastature s penama unutra?

Mode Prologue 1800

Dal je realno da su oni najavili tastaturu koja nije 65%? Uvek su mi se dopadale njihove tastature, ali me odbijao format. Još bi bolje bilo da je full size, to bi mi bio definitivni holy grail i na to bi možda pukao i 500 evra sve zajedno, kada bi mogao da je uzmem za tu lovu.
Sada sam na odvojenom TKL i numpad, efektivno full size i ne bi se vraćao na druge, manje formate.

Izvadi pene i druge silikone što su natrpali unutra. Meni ne smeta, ja ne preferiram clicky. Yunzii i gasket ne mogu u istu rečenicu, tu je tastatura najslabija kao i generalno kineske tog ranga. Prave, kvalitetne gasket tastature se ozbiljno ugibaju pri kucanju, Yunzii je stiff. Opet, meni ne smeta, jer ne volim to.

Sve iole bolje su gasket konstrukcije... Pre sam mislio na materijal kucista.
Malo sam se iznenadio koliko alu kuciste menja zvuk svicevima u poredenju sa plasticnim.
Pene ti ubijaju zvuk prekidača.
Najgora je ona tanka koja ide na PCB, ona najviše umrtvi zvuk...

Nekad sam se i ja ložio na pene, na "thoccccc"...
Onda sam se zainteresovao za prekidače, poželeo da experimentišem, i saznao da ne možeš lepo da čuješ kako prekidač zvuči sa svim tim penama. Čak i da staviš samo onu zadnju skroz dole ("case foam") zvučaće drugačije.
Ne samo što priguše zvuk već ga i homogenizuju, čine da svaki prekidač zvuči slično, sa svakim se provlači taj "penasti" zvuk...

Ok, rekoh, onda ću da koristim tastaturu bez pena i upao u problem. Te jeftine kineske tastature zvuče loše kad povadiš pene. Plastične zvuče šuplje, metalne zvuče šuplje ili zvone plus imaš ping i druge zvukove.
Da ne pominjemo silne flex cutove i na PCB-ju i na plejtu jer iz nekog razloga Kinezi imaju opsesiju sa tim...svi ti izrezi utiču na zvuk i prenos vibracija kroz kućište.

Tu ne možeš mnogo da učiniš, te tastature su masprodukcija, pravljene da budu jeftine i ne možeš da očekuješ konstrukciju koja cilja dobar zvuk (opet podsećanje da Kinezi vole taj penasti zvuk) niti dobre materijale i izradu. Pene nisu u njima samo zbog preference već su praktično neophodne da bi ugušile neželjene zvukove koje pomenuh ranije, ali je problem što uguše i zvuk prekidača.

Tastature kojima ne treba pena jer su napravljene tako da nemaju "garbage" zvukove i dozvoljavaju da prekidač zvuči kako Bog zapoveda su skupe jer se to postiže većom masom (više materijala), gušćim materijalima poput mesinga, bakra, čelika (ali oni koštaju više od aluminijuma), debljim PCB-jem (1.6mm umesto 1.2) bez izreza, kvalitetnijom izradom (skuplje CNC mašine i radni čas) pažljivijom kontrolom kvaliteta (treba neko i da se plati za to), keycapovi takođe utiču...

I onda dođemo na dilemu: hoćeš da ti sve zvuči dobro, ima dobar feel i potraje ali da platiš 170+ dolara/evra bez shippinga i dažbina (neki Neo board koji su cenovno entry level kvalitetnijih) ili bi da prođeš jeftino i pomiriš se sa manama kinezijum tastatura...?
Mene je zeznulo interesovanje za switcheve i experimentisanje s njima, heh. Ako hoću da ih čujem i osetim kako treba, kinezijum neće da radi posao...pa sam prelomio i pukao 320 evra za Neo Ergo (total cena, sa carinom i PDV). Pa posle još 2 boarda, kad sam se već uhvatio u kolo...
Nekom drugom to nije potrebno i tastatura od 50-100$ mu završava posao. Svakom svoje, je li.

Anyway...raspisao sam se.

@marantz

Experimentiši s penama, vadi ih, vraćaj, dok ne ugodiš zvuk. Probaj da eliminišeš makar one što meću na PCB i ispod njega, one su najveći krivci...možda ćeš morati da ostaviš bar neku poput one donje da zvuči manje šuplje i/ili one između plejta i PCB-ja jer je zaguljeno ubadati switcheve bez nje ako nemaš onu viljušku.

@jurodivi Slažemo se oko svega toga. Sada je taj "thocky" trend i ono kada gledaš YT, ljudi potroše sate da izoluju tastaturu, a posle verovatno i ne kucaju na njoj osim po forumima 🙂 Kod mene je suprotno, poenta clicky switcheva je da se čuje zvuk, a gasket konstrukcija radi suprotno. Onda, u zavisnosti od tastature, isti svič zvuči kompletno drugačije. Sada kucam sa neke jeftine AJAZZ AK820 tastature na kojoj su Kailh Box Jade swichevi i custom double-shot PBT kapice i switchevi daju odličan clicky zvuk. Isti ti svičevi u ALU tastaturi zvuče 90% "thocky", nema nikakvog klika.

Probaću možda da nabavim neku od onih "Retro C64" tastatura, pošto one nemaju sve te izolacije u sebi, što je i poenta kada se koristi clicky switch.

Pogledaću šta od slojeva ide u ovu Yunzi AL75 Pro i šta bi moglo da se ukloni da meni zvuči bolje. Juče, posle totlanog razočatenja sa Kailh Box White v2 sam stavio Gateron KS9 Blue i ima ponovo klik. Nijedan Kailh Clicky switch (Jade, Navy, Box White) na njoj nema klik zvuk, Gateron su OK (zeleni i plavi), a Gateron Melodic, onako, isto umrtvi. Problem sa Gateron KS9 što su onako jeftini i više klimavi, nego Kailh Box White V2 ili Jade.

Ako nekoga zanimaju clicky switch-evi ovo je dobro poređenje:

Probao sam većinu svičeva sa liste i slažem se sa ovim što su napisali.

Poslednja izmena:
Voleo bih da probam Box White V2...
Imam Box Pink i dopadaju mi se.

Nazad
Vrh Dno