Šta je novo?

Praćenje pošiljki (2026) - FAQ u prvoj poruci

Meni jedan LA paket stoji sa tim statusom "Prijem" od 16.2. Danas zvao call centar Pošte i oni tvrde da to još nije stiglo u Srbiju, iako to nema logike i nije mi takvo iskustvo dosadašnje. Takođe, kada proverim status paketa na ECSC portalu, jasno je navedeno da je 16.2. krenuo iz Mađarske i da je 18.2. stigao u Srbiju. Vidim ja da mi je zapalo da testiraju taj robotski sistem sa mojim paketom 🙂
I moj paket je u istoj turi sa tvojim.
Isto LA, isto kod pošte samo "Prijem" 16-tog, a kod ESCS 18-tog isporučen.

Nema veze koliko je placeno. Treba da se gleda vrednost posiljke i na vrednost da ide 20%

Imam dosta paketa, preko 30 koji nisu isporuceni i ciji su statusi zaglavljeni vec dugo. Nesto je sa Aliexpresa, nesto sa nemackog Amazona.

I to sve sad cuci u januaru i februaru tamo negde po hladnim skladistima, neke stvari su mozda od osetljivijih materijala koje mozda ne trpe visenedeljnu ili mesecnu hladnocu, ima tu i ponesto sa Li baterijama..

@lignjorad napisao sam ja iznad da je za četiri folije koje su kupljene preko choice koštale su nakon popusta sa 3.5$ na nekih 32 centa, poštar je naplatio skoro 300 din, možda ovo sad treba odbijati masovnije, ne znam šta kažu uvažene kolege.

Bukvalno, i bojkotovati maksimalno, moj paket na kom je pisalo 0.99$ nisu ni otvarali,imaju izgleda neku tarifu po paketu bez obzira na vrednost....

Jos stoji ovaj pečat valjda "slobodno od carine".

Prilozi

• 20260224_202718.jpg
    20260224_202718.jpg
    156.9 KB · Pregleda: 53
  • 20260224_202714.jpg
    20260224_202714.jpg
    140.2 KB · Pregleda: 55
Evo vrednosti paketa za jedan je plaćeno 280 za drugi 270 RSD. Ne mogu da krivim Kineza jer je stavio u cent tačne vrednosti 0.34 i 0.41

Prilozi

• 20260225_110915.jpg
    20260225_110915.jpg
    118.3 KB · Pregleda: 50
  • 20260225_110907.jpg
    20260225_110907.jpg
    129 KB · Pregleda: 52
Bukvalno, i bojkotovati maksimalno, moj paket na kom je pisalo 0.99$ nisu ni otvarali,imaju izgleda neku tarifu po paketu bez obzira na vrednost....

Jos stoji ovaj pečat valjda "slobodno od carine".
Mislim da su ovde naplatili dodelu novog broja za pracenje. Posalji mejl bexu ako te ne mrzi, cisto da odgonetnemo sta ko naplacuje.

Zato sto carina (kad gleda) ne gleda popuste nego koliko kosta kad ukucas to u pretrazi, a tu je uvek (naj)skuplje.

CN posiljke su za sad najisplativije, a za LA...HU a i UC...HU krece dranje a izgleda je i otvaranje paketa poskupelo.

Meni licno su za 3 od 5 UC...HU u poslednjih par dana naplatili troskove ali su bili veci paketi.

Doduse tempirao sam kolicine tako da se srazmerno podeli taj njihov harac pa je opet proslo jeftinije nego da su me drali za sve kroz LA...HU, ying-yang situacija.

Inače je redovna pojava za nas koji potpadamo pod poštu 11118 Maksima Gorkog - kod CN pošiljki - da na Cainao trackingu stoji jedna cifra za PDV (VAT), a da u sms poruci pošte prilikom isporuke stoji višestruko veća cifra. Da li je i to možda naplata novog broja za praćenje, naplata neke nikad tražene usluge post ekspresa ili neka treća glupost, ko će ga znati, skroz je netransparentno. Plus ko ima (ne)sreću da bude pod jurisdikcijom pošte 11118 nikad, ali apsolutno nikad ne dobija mogućnost preusmeravanja pošiljki na paketomate i možemo samo da zavidimo vama ostalima koji imate mogućnost da ne gledate u pasulj kad će (i da li će) da se pojavi poštar.

Ovde čovek ispadne kusav i rogat kad god spomene da se nešto plaća previše državnim haračlijama. Odmah se nađe neko da kaže kako on plaća više, i da je bolje da se ćuti.

Treba razgraničiti stvari, niko ovde ne želi da ne plaća ništa nego da plaća PDV koliko treba. U redu je ako nešto platiš 13 EUR da PDV bude 300 RSD, ali kojom matematikom je u redu da nešto što platiš 35 din da PDV bude kao za ovo prvo, 300 RSD, PDV je 20% a ne milion %.

Druga stvar, stavljati namet otvaranje paketa na pošiljke koje su svega par desetina centi nema smisla to znaju i oni. Najlakše da se jedni prave ludi a drugi da ćute, niti oni mogu da se prave ludi niti mi treba da ćutimo, jer oni to i hoće, da se na ovaj način smanji obim poručivanja, jer tako će oni a ujedno i poštar da dobiju manje posla a više para u budžetu, a kod nas ispada sve skuplje nego da se kupi u Srbiji.

Magicno otvaranje paketa, kad sam rekao da su CN posiljke spas od tog debilnog nameta, odmah me napalo par njih jer je problem zato sto se ne zna gde idu pare a pare verovatno idu kroz carinskog zastupnika (ili koga vec) na isto mesto i koriste se za iste stvari.

Ako se smanji obim pošiljaka moraće da otpuste višak poštara jer je i sve manje računa za dostavu kako se prelazi na elektronski

@Lanikor Misliš magično otvaranje paketa i ujedno naplaćeno sve bez da paket bude otvoren kao kod mene?

Ako se smanji obim pošiljaka moraće da otpuste višak poštara jer je i sve manje računa za dostavu kako se prelazi na elektronski
Neće zato što oni i ovako naprave sebi uvek posla, ako ništa drugo onda vremenski razvuku trenutni tako da kad ih pogledaš lažni privid je da su uvek puni istog.

Ne znam sta su radili tacno, kod mene ulepe trakom pa znam da su otvarali. Mada sam imao situaciju da su mi bukvalno zaheftali jedan od paketa od juce i nisu naplatili nista.

Ko ga zna vise, samo mi je apsurd da imaju taj fiksni namet od 250 dinara kao da demontiraju bombu a ne folije i maske sa Alija.

Ovako sa CN cim dobije broj vise ne moze "cap-carap" kao do sad kad im dune, taj luksuz cu rado da platim 10 do 50 dinara

Poslednji statusi:
LA.....HU 09.02. "Prijem" Pošta, 13.02. "Arrived at local delivery"
CN........ 21.02. "Flight arrived at BEG"

UC......HU 13.02. "Arrived at local delivery"

Ja ću namerno da poručujem sve ono jeftino što bude preko čojsa, po mogućstvu sve po komad, da ide u što više pošiljaka, sve ću da odbijam kad stigne. Ako ništa nek bar imaju posla da vraćaju, da lageruju u pošti mesec dana da cimaju i zovu na telefon i opterećuju paketomat.

Jel neko čuo, kako radi taj sistem?
Izgleda radi "besprekorno", posiljke od pocetka februara zaglavljene, ne mrdaju. Bezobrazluk, sta reci. A ovo sa ovim carinama, dostavama stvarno su preterali. I meni je bilo obicna zastitna stakla za sat koja kostaju oko 500 din naplatili tako 250, 270 din nesto. Meni deluje da naplacuju dostavu, a ne carinu, jer je postar dosao onim žutim pikapom kao post expres, a ne "motorom"ko onaj do sad sto nosi racune i sitne paketiće.

Meni su prvih par CN posiljki bile vise (+50din) naplacene nego sto je najavljeno na trakingu. Poslednje 4 su bile po trakingu.

Upravo vidim na postalninja da imam otkupninu od 1120 za paket koji je placen 33 evra.

Meni su prvih par CN posiljki bile vise (+50din) naplacene nego sto je najavljeno na trakingu. Poslednje 4 su bile po trakingu.
Da li neko zna po kom osnovu nam se usluga naplaćuje više nego što je iznos PDV-a (što tačno vidimo na trackingu)?
Pogotovo ako je free delivery, odakle post ekspesu pravo da nešto dodatno naplaćuje?
Da li to možda ima neke veze sa lokalnom politikom pošte 11118 Maksima Gorkog pošto vidim da taj problem nema niko drugi osim nas u nekoliko beogradskih poštanskih jurisdikcija? Kada će nam se dati mogućnost da preusmeravamo pošiljke na paketomate kao što imaju ostale pošte i unutar i van Beograda?

Danas sam preuzeo UC_HU posiljku narucenu 15.11.2025.
Nis, nije placeno nista.

Kod mene danas stigla jedna rekordna posiljka u svakom smislu 😀 10.-i dan od porudzbine stiglo, doneo Post Express, i prvi pdv ikad placen 😀 lepo obracunali, na 3.67$ 67din sam platio.

Nazad
Vrh Dno