Dosta kupujem i na Temuu i na Aliju i malo bih pokrenuo pitanje - koju karticu koristite i da li imate i kolike provizije u %.. Nije toliko ni zbog apsolutnog iznosa koliko zbog cinjenice da je bezobrazluk i ponekad cimanje.
Koristim na temuu karticu (Mastercard debit) Postanske stedionice. Poruke o naplati mi stizu u dinarima. Sredstva se rezervisu na din racunu, a onda nakon par dana se skinu sa eur racuna u evrima - po kursu koji nije srednji (cca 1%).. Ako slucajno potrosim sve evre sa racuna, onda mi sa dinarskog racuna naplati neku krvavu duplu proviziju - cca 2.5%. Da li postoji "resenje" i da li neka druga banka ima bolje poslovanje? Nije mi ni do tih 2%, nego vise zbog bezobrazluka i cekanja u banci da uplatim eur - svakih mesec - dva.. (jer im je i online menjacnica postala bezobrazna sto ranije nije bio slucaj)
Slican problem sam imao sa PS i za Aliexpress. Na aliju uvek kupujem u usd (navika a i povoljnije je), i ranije sam koristio neku Visa electron karticu PS - gde sam uplacivao dolare na devizni racun, i iako su radili neke cudne konverzije - na kraju bi mi bivalo naplaceno +- par centi gore dole (znaci dva puta srednji kurs npr).. E onda su u feb prosle godine promenili inf sistem (ili se sa tim poklopilo) i tada je provizija postala astronomska - te sam presao na Mastercard Addiko banke - gde mi skidaju sa din racuna sa nekih razumnih ispod 1%.. Opet - iskustva su dobrodosla.