Šta je novo?

HD filmovi - Tehnicka diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pogledaj bitrate i sve ce da ti bude jasno 🙂 Inace, remux je loseless blueray samo bez dodatnog sadrzaja. Plus razlika u rezoluciji videa.

Bukvalno ali nije svaki remux neophodan. Ima tu previse audio traka raznih jezika a neophodan je samo 1 tj. izvorni jezik.

x265 je dogurao do verzije 4

što se AV1 tiče, vidim da je SVT-AV1 od ove godine na verziji 2.x

vidim da se uveliko radi na VVC/H.266 rešenjima

Poslednja izmena:
98,7% ima veze sa time. nije dobro podešeno oko kodeka, hw acceleration i sl.

Jel realno da god dana tema spava. No nije to tazlog zašto pišem.

Jel moze neko da mi odgonetne kako neki materijalibizgledaju tako dobro a realno ne bi baš trebalo. Da li je zbog opreme koja je korišćena ili umeća tehničkog osoblja tokom snimanja.

Retki su primeri ali evo trenutno sam.krenuo Snowfall i oštrina slike, kolorit su nestvarni za 1080p snimak. Kao da je 4K DV i to j3dan od boljih a nije DV niti 4K. Danas cu bas da aktiviram hbo max da vidim koji su snimci tamo.

Da uskočim u temu...
Nakon opsežnih testiranja, dva najbolja media plejera za Windows:

MPC HC
PotPlayer

pa dosta praznih mesta i onda VLC i mpv.

Media Player Classic - Home Cinema (MPC-HC) is a free and open-source video and audio player for Windows. It is famous and loved for its simple and effective user interface, providing an excellent user experience.

Nova verzija izašla:

Dodatna podešavanja:

Titlovi:
If you create an OpenSubtitles account and configure it in MPC-HC settings then you may be able to bypass the quota.
Options > Subtitles > Misc > Right-click on OpenSubtitles.com > Setup > Fill in username/password

HDR:
This requires using either MPC Video Renderer (MPCVR) or madVR.
These renderers can be selected here:
Options > Playback > Output

With other video renderers, the colors will be wrong!
MPCVR is now included and is the recommended renderer for modern systems. MadVR needs to be installed separately. MPCVR also supports Dolby Vision. MadVR does not.
For optimal performance you should change the hardware decoder to D3D11 in LAV Video Decoder settings when using MPCVR on Windows 10/11, because this renderer uses DirectX11.

Poslednja izmena:
Koristilo se 10 godina sigurni bas u toj kombinavlciji sa Madshijem al se preslo na box.

U poslednje vreme izbegavam starije filmove "preradjene" u HDR, radije gledam SDR verziju u 2160p (ako ima u ponudi) ili 1080p remux.
Razlog je prost, vecina starijih "HDR" izvedbi ima lose odradjene highlighte i black levele.
GLedam na OLED-u, pa se bas primeti. Ili izbija oci, ili su crni tonovi crushed.

Dok SDR je bombona u filmmaker modu, jer filmovi oko 2000-tih su i snimani i masterovani u SDR.

Prpbaj hdr10 za starike filmove, nije agresivan kao DV koji je meni omiljen i samo ganjam hybrid snimke kojim imaju DV sa webdl izdanja a materijal sa BR i DTSHD zvuk naravno ako postoji ta kombinacija. Za starije filmove uglavnom 1080p sa DTSHD je bombona.

Poslednja izmena:
Ne podrzava LG HDR10, samo DV i HDR.
DV meni prija jer su granicne nijanse manje kontrastne,ali nema filmova u DV iz 2000-tih, a da nisu Avatar 1
Ma joj, samo da razmestim sobu, kablove (jako puno kablova u kanalicama), TV i nakacim neke 2.0 pristojne zvucnike
na zid, i bice bolje 🙂

Imaš DV hibridne snimke kombinacija BR i metadata sa webdl koja nosi DV podatke.

Evo primer starijeg izdanja

Poltergeist.1982.UHD.BluRay.2160p.DTS-HD.MA.5.1.DV.HEVC.HYBRID.REMUX

Poslednja izmena:
Pazi kad mi stoji u library na Stremio Poltergeist (ima hybrid 4k), i jos 4 filma za reprizu.
👍

Ne podrzava LG HDR10, samo DV i HDR.
Jel si ti pobrkao nešto? Od kad LG ne podržava HDR10? Jedino ako imaš neki baš matori TV, mada i to je pitanje. Bukvalno nema TV-a danas koji ne podržava HDR10.

Možda si pomešao sa HDR10+ koji je zapravo pandan Dolby Vision-a.

Media Player Classic - Home Cinema (MPC-HC) is a free and open-source video and audio player for Windows. It is famous and loved for its simple and effective user interface, providing an excellent user experience.

Nova verzija izašla:

Dodatna podešavanja:

Titlovi:

HDR:

Meni Media Player Classic Home Cinema (MPC-HC) sa madVR video renderom ta kombinacija daje perfektnu sliku na TV-u...

1.jpg20260221_183415.jpg

Poslednja izmena:
Nije mi povezan TV niti gledam tako video sadržaj - nije zgodno jer ima boljih alternativa 🙂
A i ne može nikako da bude perfektno jer ne podržava Dolby Vision, za HDR10+ nisam siguran...

MPC Video Renderer (MPCVR) ne mora da se skida dodatno i podržava DV, za PC i više nego dovoljno.

Nije mi povezan TV niti gledam tako video sadržaj - nije zgodno jer ima boljih alternativa 🙂
A i ne može nikako da bude perfektno jer ne podržava Dolby Vision, za HDR10+ nisam siguran...

MPC Video Renderer (MPCVR) ne mora da se skida dodatno i podržava DV, za PC i više nego dovoljno.
Koja setovanja si stavio za MPCVR, jer kada pokušavam preko njega ne mogu da dobijem HDR na TV-u...

1.jpg

Zar nije lakše koristiti Plex recimo? Šta su prednosti MPC-HC?

Zar nije lakše koristiti Plex recimo? Šta su prednosti MPC-HC?
U mom slučaju nije stvar u MPC-HC već je u madVR renderu gde kažem da je slika fantastična za 4K HDR materijal i filmove koje gledam, a PC je povezan na TV sa HDMI 2.1 optičkim kablom.

I da kao što kaže @Stock mana madVR-a je ta jer ne podržava HDR10+...

"No, standard madVR on Windows does not support HDR10+ metadata pass-through or processing
. While it is the premier tool for static HDR10 tone mapping on PCs, it cannot utilize dynamic HDR10+ metadata, defaulting to standard HDR10 for playback.
Key Details:
  • No Native Support: Currently, no widely used Windows media player with madVR supports HDR10+ metadata pass-through.
  • Behavior: HDR10+ content will play, but it will be rendered as standard HDR10 (static metadata).
  • Alternatives: To get HDR10+ on a TV from a PC, you generally need to use built-in smart TV apps (like Plex or Jellyfin) rather than direct PC-to-TV HDMI output via madVR.
  • Future Hope: While there are discussions on implementing HDR10+ via open-source solutions like libplacebo, there is no official madVR support yet.
For the best picture quality on a PC, many users prefer madVR’s high-quality Dynamic Tone Mapping (DTM) to convert HDR10 content to their display's capabilities, rather than relying on dynamic metadata formats like HDR10+ or Dolby Vision."

A vidiš kažu da taj Plex radi posao i pušta sve! 🙂

Koja setovanja si stavio za MPCVR, jer kada pokušavam preko njega ne mogu da dobijem HDR na TV-u...
Ona koja gore pišu, ništa više od toga 🙂
Samo ja ne koristim kombinaciju MPC-HC - HDMI - TV.
Ne znam koji TV imaš, ali definitivno uzmi jedan android box i baci te kablove i drndanje PC-a kad radi TV 🙂

Nazad
Vrh Dno