Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Невероватно колико наша пошта задржава пекакете. Први пут сам наручио нешто откад сам у Италији и не могу да верујем колико је брзо стигло. Поручено 8.2. данас ми донели на кућу.

Pitanje je odakle je isporučeno. AliExpress ima više logističkih centara tj. magacina u EU, uključujući i Italiju.

Pitanje je odakle je isporučeno. AliExpress ima više logističkih centara tj. magacina u EU, uključujući i Italiju.
Има, и пише, као звучник који сам данас поручио да шаљу из немачке али овај пакет је ишао из Кине.

Prilozi

• Screenshot_20260214_194020.jpg
    Screenshot_20260214_194020.jpg
    76.1 KB · Pregleda: 26
Ja uredno pišem svim prodavcima da pišu 5 dolara vrednost na paketu, 9/10 me ispoštuju, ali ne zbog LA....HU vec onih CN što njihova braća ovde u vidu CN express i FEILIKS logistics lupaju PDV... pa nek lupe po 100 kinti svaki put, ne bunim se.
Taj 1/10 nije ispoštovao, napisao 24 dolara i zveknuše mi skoro 500 dinara pdv, ali dobro, preživeće se, pogotovo kad znam šta je sve prolazilo bez dinara globe.
Kako ti prolazi posto chatbot uglavnom blokira takve poruke 🙂

Kako ti prolazi posto chatbot uglavnom blokira takve poruke 🙂
Nemaju svi aktivnog chatbota, i uglavnom prihvataju takve sugestije. Oni koji su u aliexpressovom "choice" sistemu slanja, kazu da nemaju uopste opciju da menjaju deklaraciju koja stoji na paketu, jer ne salju oni vec im je to automatizovan sistem koji uredjuje platforma. Jedino sto mogu je da izdaju fiktivni invoice na 5 dolara ali nasi na carini invoice sa alija i ne gledaju, tako da mi je to nepotrebno.

Nekoliko puta sam naručivao pakete preko AliExpress-a i nisam imao probleme do danas. Danas sam dobio paket (koji je plaćen i za koji je plaćena poštarina, dakle nije free shipping) naručen preko AliExpress-a ali mi na mesto pošiljaoca stoji CN EXPRESS PRVOMAJSKA 22310 ŠIMANOVCI, otkup je koštao 20% od vrednosti paketa što je verovatno PDV, paket je odgovarao težini i veličini ali unutra nije bilo ono što sam naručio već druga star, deluje mi da je paket otvaran pošto su sve kineske nalepnice prelepljene. Šta raditi ?

Prvi proveri da li u istoj prodavnici postoji predmet koji su ti poslali(i ocene prodavnice broj prodaja, da izuzmeš da su oni zeznuli). Mada svakako slike i Aliju žalba, mislim da naše boli uvo za to okoliko se broj pošiljke slaže.

Prvi proveri da li u istoj prodavnici postoji predmet koji su ti poslali(i ocene prodavnice broj prodaja, da izuzmeš da su oni zeznuli). Mada svakako slike i Aliju žalba, mislim da naše boli uvo za to okoliko se broj pošiljke slaže.
Pouzdan i stari prodavac (od takvih samo i naručujem), 99% pozitivnih, robu koja je bila u paketu prodavac nema na stanju, predmet nije bio kao inače lepo zapakovan nego bukvalno gurnut unutar paketa (nema pucketajućeg najlona i sl.). Uspeo sam da odlepim traku i ovu adresnicu (CN EXPRESS PRVOMAJSKA 22310 ŠIMANOVCI broj pošiljke: PJ.........RS) što su prekrivale kinesku nalepnicu i na kineskoj nalepnici sve lepo piše kao što treba. Sve sam slikao i pre i posle odlepljivanja tako da imam dosta slika.

Mislim da ovi u Simanovcima retko otvaraju, samo prelepe svoju nalepnicu preko kineske... I obavezno naplate 😉
Meni je danas stigao paket od recimo 40$ vrednosti, ali ne znam kako su znali gde da posalju, odlepio sam nalepnicu ali sem imena i prezimena sve ostalo je na kineskom, nigde adrese, samo na ovoj nasoj nalepnici... I nije bila nigde cena napisana, i napisali x gde je cena, pa su naplatili samo kao pregled 400din ali bez otvaranja, to im je po defaultu ako nemaju cifru da obračunaju...

Isto i kod mene, kupljeno 5 Februar, isporučio cn express (pošta / kurir), dodelili PJ*RS broj (originalni je bio CN*)
i 20% zaračunali na tačnu vrednost. 268 din vrednost robe, naplaćeno 54 dinara i piše lepo na nalepnici Vat fee (RSD): 54.
Zadnji put sam platio dažbine 14.08.2024. Izgleda da se pripremaju za ono što kažu da će za svaku pošiljku naplaćivati 3€ min.

Mislim da ovi u Simanovcima retko otvaraju, samo prelepe svoju nalepnicu preko kineske... I obavezno naplate 😉
Meni je danas stigao paket od recimo 40$ vrednosti, ali ne znam kako su znali gde da posalju, odlepio sam nalepnicu ali sem imena i prezimena sve ostalo je na kineskom, nigde adrese, samo na ovoj nasoj nalepnici... I nije bila nigde cena napisana, i napisali x gde je cena, pa su naplatili samo kao pregled 400din ali bez otvaranja, to im je po defaultu ako nemaju cifru da obračunaju...
Sigurno su uvezali sisteme i odmah vide kad dobije CN šta im stiže, za koga i koji iznos pa kad sleti pri skeniranju lepe odmah generisanu nalepnicu iz sistema sa sve PDV iznosom

Mozda par puta imao ,otvaranje paketa ,carina ,pdv, ali uvek stigne i papir i nesto pise i to je ok . ali sad nezna se ko uzima novac niti ima fiskalni niti neki papir

Izgleda da se pripremaju za ono što kažu da će za svaku pošiljku naplaćivati 3€ min.

Zar to nije u EU (3 EUR na pošiljke do 150 EUR)? Mislim da bi to bilo dobro. Valjda je tako bolje i za državu, pošto je do sada ušlo puno toga bez ikakvog plaćanja... Za korisnike je bolje takođe, jer je puno toga proteklih godina "dobilo noge" i nikom ništa.

Neka jednostavno implementiraju to što bude implementirala i EU.

Koliko sam ja razumeo CN Express je neka špedicija koja je angažovana na tim AliExpress pošiljkama. Nešto kao što Milšped i Transfera rade zbirni transport i carinjenje za TEMU. CN Express je veliki u Kini, ne znam da li je to ista firma.

Poslednja izmena:
Pa dobro uvešće i kod nas, jer mi svakako srljamo ka EU kad je harač u pitanju

Nikad kod nas nece biti 3e jer im je to malo, naplacivace 20% kad mogu, 400din kad nemaju cenu, i plus ostaje ta niska granica od 50e za još dodatnih 10%...

Nekoliko puta sam naručivao pakete preko AliExpress-a i nisam imao probleme do danas. Danas sam dobio paket (koji je plaćen i za koji je plaćena poštarina, dakle nije free shipping) naručen preko AliExpress-a ali mi na mesto pošiljaoca stoji CN EXPRESS PRVOMAJSKA 22310 ŠIMANOVCI, otkup je koštao 20% od vrednosti paketa što je verovatno PDV, paket je odgovarao težini i veličini ali unutra nije bilo ono što sam naručio već druga star, deluje mi da je paket otvaran pošto su sve kineske nalepnice prelepljene. Šta raditi ?

Isto i kod mene, kupljeno 5 Februar, isporučio cn express (pošta / kurir), dodelili PJ*RS broj (originalni je bio CN*)
i 20% zaračunali na tačnu vrednost. 268 din vrednost robe, naplaćeno 54 dinara i piše lepo na nalepnici Vat fee (RSD): 54.
Zadnji put sam platio dažbine 14.08.2024. Izgleda da se pripremaju za ono što kažu da će za svaku pošiljku naplaćivati 3€ min.
I meni stiglo juče isto dve tastature za laptop 28e naplaćeno 683din PDV tačno 20%, nisu otvarali.
Prošli put mi je stigla jedna bila vrednost 12e naplatili 24din.
Inače vidim da stoji AliExpress standard shipping za to tako da nemaš pojma kojom će službom poslati a ovo ima praćenje samo na Aliexpress sajtu jer ovaj PS**RS broj nigde ne možeš da vidiš. Na Ali je u formatu CN pa broj.

Juče podigao paket, plaćeno 40€ sa isporukom. U pošti otkup oko 1000 din. Taj iznos je navodno za PDV. Kažem navodno zato što prema uplatnici novac ide firmi Felix Logistics iz Šimanovaca a ne državi kako bi valjda trebalo kad je porez u pitanju.

Rece mi danas postar, da ce i oni krenu nose kineske posiljke koje se naplacuju. Nije znao da mi kaze detalje, verovatno su im nesto pricali u posti. Da li ce i oni nose CN ili ce sad i sve ostalo da dobije PDV videcemo.
Hobotnica mora da se finansira od Konjuha do Subotice.

Poslednja izmena:
Rece mi danas postar, da ce i oni krenu nose kineske posiljke koje se naplacuju. Nije znao da mi kaze detalje, verovatno su im nesto pricali u posti. Da li ce i oni nose CN ili ce sad i sve ostalo da dobije PDV videcemo.
Hobotnica mora da se finansira od Konjuha do Subotice.
U NS vec sigurno jedno mesec dana "obični" postar nosi te posiljke, obicno CN.

Moze da se desi ako oni sami (AE) pokrenu inicijativu obzirom da ce broj sitnih porudzbina drasticno da opada.

Evo za 7 dana 3 paketa svi naplaceni preko CN Express iz Simanovaca. Ono da gledaju vrednost paketa pa lupaju 20% pdv-a nije tacna jer na jedan od ova 3 koji sam uredno platio 25.19€ na AE trazili su mi otkupninu od 40rsd. Na punjac od 26.28€ su mi trazili 196rsd. Staklo za telefon od 9.32€ naplaceno 206rsd. Kao i nesto za kuhinju sto je bilo dva odvojena paketa ali u zbiru 15.46€ napalceno je dobrih 350rsd. Ispada kao da za svaki paket koji oni salju treba da se plati otkupnina. Sto se ti e drugih paketa imam jos 6 koja treba uskoro da dodju ali oni idu kao i inace preko madjarske jer je tracking number zavrsen sa HU, tako da verovatno nece biti problema sa njima.

Gledaju vrednost koja je napisana na paketu, to sto ide preko CN express. Ako si zamolio Kineza da napise 5 dolara vrednost, i on ispostuje, naplatice 100 dinara pdv.

Nisam zamolio ni jednog da mi smanjuje vrednost paketa sad, to sam radio prosle god kad sam narucio nekoliko stvari od 80+ € i cak na velike i kabaste stvari nisu naplatili carinu. Bas cu postaviti ovde posle i za ostale pakete sa HU oznakom jel nesto naplaceno dodatno ili nije

Nazad
Vrh Dno