Nece ti zameniti ako radi. Takode nece ti dozvoliti da stavis Asus router umesto tog HG8245Q2 on je mislim WiFi 5-ica.
Meni su zamenili pre par godina. Imao sam ceste prekide na wifi, a plus mi je na 5g bio tako slab signal da sam mogao da primetim da ga ima samo na telefonu pored rutera. Ali cesti prekidi su mi bili glavni problem i trazio sam drugi gpon.
Operator za podrsku mi je rekao telefonom da ce mi dati gpon sa wifi6. Medjutim, serviser je doneo obican tp link ruter i postavio ga u bridge modu, t.j. opticki terminal + ruter.
Ali cesti prekidi samo na wifi su se nastavili. Stavim svoj drugi ruter i opet isto. I dosao sam na ideju da stavim wifi6 ruter, jer moze biti uzrok veliki broj wifi signala u zgradi, pokazuje mi stalno preko 50 signala.
I sa wifi6 ruterom vise mi nikada nije prekidalo. Znaci to je bio uzrok.
Sto znaci, hoce oni da ti pomognu kada imas problem i verujem da ce izaci u susret da gpon zamene sa bridge modom ako trazis, inace ga sam ne mozes izvesti bez njihove asistencije jer ne dozvoljavaju.
Na drugoj adresi imam isto optiku, isti paket, gpon huawei, ali sam zbog variranja jacine signala u najudaljenijoj sobi i cesceg gubljenja konekcije na tv boksu kupio ripiter tp link RE700x i islo je dobro ali je brzo lipsao. I onda. nisam vise hteo da idem na skuplja resenja jer i to crkava, pa sam kupio tu tendu wifi6, koja ima i ripiter mod i AP mod, instalirao za 5 minuta kao AP i evo to radi vec 2 godine, bije kroz dva betonska zida i preko 10m rastojanja, ima recka manje na signalu ali pokazuje maksimalnu brzinu na speedtestu (kao i na LAN kablu), kako na 5g tako i na 2,4g.
Tenda ruteri su kod nas jako podcenjeni, medjutim za ovaj model ax1800, sam gledao recenzije na amazonu, svi je hvale. Tako sam resio problem na obe adrese, da se vise ne nerviram zbog prekida na wifi.
Mislim da je dobro da podelim svoje iskustvo sa drugima, pa sam zato malo detaljnije opisao. Verujem da ce nekome biti od koristi.