Za najuzu porodicu ne bi smeli.Evo jos jedna informacija u vezi ovoga, kod nas takođe nije bilo problema pri ovom pitanju, ali sam čuo različite priče da pogotovo Hrvati daju kazne za to.
Za najuzu porodicu ne bi smeli.Evo jos jedna informacija u vezi ovoga, kod nas takođe nije bilo problema pri ovom pitanju, ali sam čuo različite priče da pogotovo Hrvati daju kazne za to.
Помешао си EES и ETIAS који тек треба да ступи на снагу.Inače, nakon uvođenja ETIAS-a, čisto ilustracije radi, termin za Hrvatski pasoš se u Beogradu čeka tri meseca, ja sam pre uvođenja ETIAS-a termin za pasoš dobijao u nekih 30-40 dana. Danas je i policijska stanica u Tovarniku bila krcata našim ljudima, koji prvi put vade hrvatska dokumenta, iz razgovora sa njima, svi najviše zbog ETIAS-a, opekli se na novogodišnjim putovanjima gde su čekali po 10h, mi smo na kraju završili u Vukovaru i tamo predali zahtev za izdavanje novog pasoša, jer je u Tovarniku previše ljudi koji ulaze u proceduru prvog izdavanja hrvatskih papira i čeka se predugo.
Јуче ишао у Мађарску. Колико сам ја разумео овај циркус, отисци и сликање су на улазу и после си миран неку период (3год?) Међутим синоћ по повратку у Србију, опет на излазу из Мађарске сви скенирање?
To sa 3 godine si pomešao si ETIAS-om. To će tek da uvedu. Kod EES se skeniraš svaki put na ulazu i izlazu. Tako se štite od ovih što su zloupotrebljavali šengenska pravila i "gubili", cepali pasoše itd.Јуче ишао у Мађарску. Колико сам ја разумео овај циркус, отисци и сликање су на улазу и после си миран неку период (3год?) Међутим синоћ по повратку у Србију, опет на излазу из Мађарске сви скенирање?
EES - Kontrola
ETIAS - Viza
Now you know.
Јуче ишао у Мађарску. Колико сам ја разумео овај циркус, отисци и сликање су на улазу и после си миран неку период (3год?) Међутим синоћ по повратку у Србију, опет на излазу из Мађарске сви скенирање?
Etias je viza i to je tako.
A visa (for travel) is an official permission or authorization issued by a country that allows a foreign citizen to enter, stay in, or sometimes transit through that country for a specific purpose and usually for a limited time.
A zar nije da prilikom zamene pasosa opet mora registracija kamerom plus otisci?
Da jeste, sa svakim novim pasošem nova registaracija. To moraju i EU građani.
Pa nisam rekao da spadaju baš po tu proceduru...
Ali kada im prave pasoš, urade im biometrijsko očitavanje i upisivanje u bazu podataka EU.
A na granicama će i njima raditi biometrijsku proveru dal' je to baš ta osoba.
Ovo sad liči na raspravu porez vs akciza 🙂European Union - EES / ETIAS
travel-europe.europa.eu
Nije viza, ma kako neki zlonamerno to pokušavali da predstave. Kao što su i do sada carinici imali pravo da te vrate sa granice ako im se učiniš sumnjivim, sada se to prebacuje na elektronsku proveru po raznoraznim bazama podataka.Ovo sad liči na raspravu porez vs akciza 🙂
Isto ***** drugo pakovanje. Bez obzira u koje svrhe ovo radi EU i koje mehanizme koristi, za nas "korisnike" je to vrsta vize, kako god to oni pokusavali da upakuju 😉
Nema tu zle namere. Sa stanovista putnika svaka autorizacija koja je neophodna, a koja moze biti odbijena, da bi putovao u neku zemlju je neka vrsta vize.Nije viza, ma kako neki zlonamerno to pokušavali da predstave. Kao što su i do sada carinici imali pravo da te vrate sa granice ako im se učiniš sumnjivim, sada se to prebacuje na elektronsku proveru po raznoraznim bazama podataka.
Tako je, pisao sam juče ovde, sa EU pasošem prošao Tovarnik i posle toga Bajakovo, klasična procedura, kao godinama unazad, skeniranje pasoša i pogled policajca na putnike. Sve ukupno 2min.trenutno ne rade biometrijsku proveru za EU, bar nisu pre neki dan za EU. Skeniraju pasos samo i pogledaju te.
Dodatna autorizacija na svakoj granici uvek ostaje carinik sa svojim diskrecionim pravom da ti odbije ulazak. Čak i ako imaš vizu koju si platio. Ako je cilj nekih država samo dodatna zarada na izdavanju viza, a ne sama bezbednosna provera, onda si u pravu da je sa stanovišta putnika isto.Nema tu zle namere. Sa stanovista putnika svaka autorizacija koja je neophodna, a koja moze biti odbijena, da bi putovao u neku zemlju je neka vrsta vize.
Ako se ne varam za neke zemlje (Turska?) se moze dobiti viza elektronskim putem u kratkom roku. Tako da sa stanovista putnika nema velike razlike izmedju takve elektronske vize i autorizacije za ulazak u EU.
Nije viza, ma kako neki zlonamerno to pokušavali da predstave. Kao što su i do sada carinici imali pravo da te vrate sa granice ako im se učiniš sumnjivim, sada se to prebacuje na elektronsku proveru po raznoraznim bazama podataka.
Nego autorizacija pre putovanja. Bolja varijanta - ako će te već odbiti, da znaš unapred, a ne da odeš do granice, pa te onda vrate nazad. Mi sa ovih prostora imamo traume iz devedesetih i sve nam izgleda kao viza. "Kad imaš samo čekić - sve počinje da liči na ekser"Pa kad se prijaviš na etias sistem isto mogu a te odbiju a bez tog odobrenja ne možeš da udjes u eu.
Dakle nije viza nego?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari