Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Inače, nakon uvođenja ETIAS-a, čisto ilustracije radi, termin za Hrvatski pasoš se u Beogradu čeka tri meseca, ja sam pre uvođenja ETIAS-a termin za pasoš dobijao u nekih 30-40 dana. Danas je i policijska stanica u Tovarniku bila krcata našim ljudima, koji prvi put vade hrvatska dokumenta, iz razgovora sa njima, svi najviše zbog ETIAS-a, opekli se na novogodišnjim putovanjima gde su čekali po 10h, mi smo na kraju završili u Vukovaru i tamo predali zahtev za izdavanje novog pasoša, jer je u Tovarniku previše ljudi koji ulaze u proceduru prvog izdavanja hrvatskih papira i čeka se predugo.
Помешао си EES и ETIAS који тек треба да ступи на снагу.

Јуче ишао у Мађарску. Колико сам ја разумео овај циркус, отисци и сликање су на улазу и после си миран неку период (3год?) Међутим синоћ по повратку у Србију, опет на излазу из Мађарске сви скенирање?

Poslednja izmena:
Entry - exit system.

Јуче ишао у Мађарску. Колико сам ја разумео овај циркус, отисци и сликање су на улазу и после си миран неку период (3год?) Међутим синоћ по повратку у Србију, опет на излазу из Мађарске сви скенирање?

Poenta sistema je da se pomocu biometrije utvrdi da si zaista ti taj koji koristi pasos. Tako da je skeniranje biometrije neophodno svakog puta.

To sa 3 godine si pomešao si ETIAS-om. To će tek da uvedu. Kod EES se skeniraš svaki put na ulazu i izlazu. Tako se štite od ovih što su zloupotrebljavali šengenska pravila i "gubili", cepali pasoše itd.

EES - Kontrola
ETIAS - Viza
Now you know.

ETIAS nije viza, već registracija i plaćanje takse za ulazak u EU za one kojima viza nije potrebna. Amerika to ima godinama (ESTA: registracija + plaćanje) za učesnike "VISA waiver" programa. Za nas to ne važi, jer moramo da imamo vizu za SAD.

U principu, kada i to zaživi, plaćaćemo 20 EUR da nas maltertiraju na granici putem EES... Važenje ETIAS-a je 3 godina, koliko sam video. ETIAS nije toliki problem, jer se to radi online od kuće.

Etias je viza i to je tako.
A visa (for travel) is an official permission or authorization issued by a country that allows a foreign citizen to enter, stay in, or sometimes transit through that country for a specific purpose and usually for a limited time.

Ideja je da se jednom na ulazu u EU uradi registacija biometrijskih podataka, simanje lica i uzimanje otisaka svih prstiju.
Na sledećim prolascima se vrši samo verifikacija ranije registrovanom biometrijom, dakle provera da li je to baš ta osoba.

Prvo, registracija, traje znatno duže, jer sw za registraciju biometrije uglavnom vrlo sporo radi unošenje podataka sa kamere i sa čitača otisaka prstiju.
Kasnija verifikacija (provera), bi trebalo da radi trenutno, samo kratkim pogledom u kameru, ili na kratak touch na čitač otisaka.

Kao uostalom ma telefonima što radimo, registrovanje lica i otiska traje dosta, telefon traži višestruko pipkanje čitača i duže buljenje u kameru.
Posle provera, gotovo trenutno.

Ovo sam već isprobao na ulasku u neke Arapske zemlje, i zaista, prva registracija traje, ali posle verifikacija je zaista trenutna, blic pogled u kameru i prošli ste.
...kada je sistem uhodan i zaista radi.

Tako će da bude, uskoro i u EU...
Registrovaće vas jednom na bilo kojem EU ulazu, a onda na bilo kojem EU ulazu/izlazu će se raditi samo verifikacija (osobe).

Mađarima iz nekog razloga sw još ne radi, nisu povezani ni sa samim sobom, pa na svakom prolasku bilo ulazak bilo izlazak, bilo već to radili bilo niste, uvek rade proceduru kao da je prva registarcija. Ovo ne bi trebalo tako da radi kada sistem proradi u fulu.

Na pojednim prelazima, registrovani će moći prelaziti i na automatizovanim "oborima" za prelazak koje već imamo npr. na BG aerodromu.

Verifikaciju na granici će morati da rade i građani EU, jedino što će oni biti registrovani (detaljno snimljeni) priliko izdavanja pasoša, ko što smo i mi kada pravimo pasoš.

Na ulazu u Mađarsku bilo je dosta mobilnih skenera, bio i kod mene i to je prošlo bukvalno za dva min. U povratku sam morao da izađem i trajalo je malo duže. Posle fotke i uzimanja otisaka, morao sam da sačekam još koji minut i onda me pustio.

A zar nije da prilikom zamene pasosa opet mora registracija kamerom plus otisci?

A zar nije da prilikom zamene pasosa opet mora registracija kamerom plus otisci?

Da jeste, sa svakim novim pasošem nova registaracija. To moraju i EU građani.
Na EU granicama mi vanEU građani ćemo morati obnoviti registraciju valjda svake tri godine, ili sa novim pasoše, šta pre istekne.

Pa nisam rekao da spadaju baš po tu proceduru...

Ali kada im prave pasoš, urade im biometrijsko očitavanje i upisivanje u bazu podataka EU.
A na granicama će i njima raditi biometrijsku proveru dal' je to baš ta osoba.

Poslednja izmena:
trenutno ne rade biometrijsku proveru za EU, bar nisu pre neki dan za EU. Skeniraju pasos samo i pogledaju te.

Pa nisam rekao da spadaju baš po tu proceduru...

Ali kada im prave pasoš, urade im biometrijsko očitavanje i upisivanje u bazu podataka EU.
A na granicama će i njima raditi biometrijsku proveru dal' je to baš ta osoba.

Ne daju gradjani EU biometriju na ulazu u svoju zemlju. Ni biometrijski pasos nije neophodan. EES je tu da bi se kontrolisale migracije, a ako si vec gradanin EU onda nisi predemet ineteresovanja imigracionih vlasti.

30.01. sleteo u Beč (mislim da sam pisao u temi), seniranje pasoša, slikanje i otisci, danas se vratio u SRB. Na aerodromu u Beču, danas, samo slikali i skenirali pasoš, rekli ne trebaju otisci.

Gužve nije bilo. Zapravo nikoga nije bilo u redu za kontrolu 😅

Ovo sad liči na raspravu porez vs akciza 🙂
Isto ***** drugo pakovanje. Bez obzira u koje svrhe ovo radi EU i koje mehanizme koristi, za nas "korisnike" je to vrsta vize, kako god to oni pokusavali da upakuju 😉
Nije viza, ma kako neki zlonamerno to pokušavali da predstave. Kao što su i do sada carinici imali pravo da te vrate sa granice ako im se učiniš sumnjivim, sada se to prebacuje na elektronsku proveru po raznoraznim bazama podataka.

Nije viza, ma kako neki zlonamerno to pokušavali da predstave. Kao što su i do sada carinici imali pravo da te vrate sa granice ako im se učiniš sumnjivim, sada se to prebacuje na elektronsku proveru po raznoraznim bazama podataka.
Nema tu zle namere. Sa stanovista putnika svaka autorizacija koja je neophodna, a koja moze biti odbijena, da bi putovao u neku zemlju je neka vrsta vize.
Ako se ne varam za neke zemlje (Turska?) se moze dobiti viza elektronskim putem u kratkom roku. Tako da sa stanovista putnika nema velike razlike izmedju takve elektronske vize i autorizacije za ulazak u EU.

Viza je svaki "pecat" neophodan za ulazak u drugu zemlju makar bila i turisticka od oko 20€ za ulazak u Tunis.

trenutno ne rade biometrijsku proveru za EU, bar nisu pre neki dan za EU. Skeniraju pasos samo i pogledaju te.
Tako je, pisao sam juče ovde, sa EU pasošem prošao Tovarnik i posle toga Bajakovo, klasična procedura, kao godinama unazad, skeniranje pasoša i pogled policajca na putnike. Sve ukupno 2min.

Nema tu zle namere. Sa stanovista putnika svaka autorizacija koja je neophodna, a koja moze biti odbijena, da bi putovao u neku zemlju je neka vrsta vize.
Ako se ne varam za neke zemlje (Turska?) se moze dobiti viza elektronskim putem u kratkom roku. Tako da sa stanovista putnika nema velike razlike izmedju takve elektronske vize i autorizacije za ulazak u EU.
Dodatna autorizacija na svakoj granici uvek ostaje carinik sa svojim diskrecionim pravom da ti odbije ulazak. Čak i ako imaš vizu koju si platio. Ako je cilj nekih država samo dodatna zarada na izdavanju viza, a ne sama bezbednosna provera, onda si u pravu da je sa stanovišta putnika isto.

Мени ове ауторизације делују као једноставне припејд таксе које државе убиру од туриста. Ми смо пре пар недеља поднели захтев за ЕТА за Велику Британију, процес је онлајн и једноставан, брзински наплаћено 60-ак евра за три особе.

Sve je to viza, iako ne vole tako da kazu. Proces dobijanja vize moze biti "peske" i trajati mesec dana u skupljanju ko zna kakvih dokumenata, a moze biti i moderan da sve odradis u nekoliko klikova. Mi smo potpali pod taj moderan sistem, dok neki gradjani ostatka planete imaju stare, klasicne vize. Dobra im je fora da se ugrade dodatno na svakog putnika...

Pa kad se prijaviš na etias sistem isto mogu a te odbiju a bez tog odobrenja ne možeš da udjes u eu.

Dakle nije viza nego?

Pa kad se prijaviš na etias sistem isto mogu a te odbiju a bez tog odobrenja ne možeš da udjes u eu.

Dakle nije viza nego?
Nego autorizacija pre putovanja. Bolja varijanta - ako će te već odbiti, da znaš unapred, a ne da odeš do granice, pa te onda vrate nazad. Mi sa ovih prostora imamo traume iz devedesetih i sve nam izgleda kao viza. "Kad imaš samo čekić - sve počinje da liči na ekser"

Nazad
Vrh Dno