Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Sleteo malopre u Beč, oko 12:15, Austrian air, na pasoškoj kontroli skoro nikoga. Sve je prošlo veoma brzo. Skenirali me i uzeli otiske iako su Mađari to već uradili 02.01. kada sam išao kolima. Definitivno nisu umreženi.

Pitanje je kako ce na kraju resiti voz. za EES i ETIAS Iskreno voz do Budimpeste i Beca je SJAJNA stvar.
Em ce biti jeftinije em dosta brze nego autom pogotovo kada su spicevi na granicama.
Od Subotice do Segedina, voz staje u Roske stanici u Mađarskoj, tu čeka 30min . U voz uđu naši policija i carina, kao i Mađarski. Mađarski imaju prenosne uređaje za uzimanje otisaka prstiju i za foto lica. Putnici sede na svojim mestima. Ne izlaze iz voza.

Mora to mnogo brže i bez da voz staje.

Treba da funkcioniše možda kao sa avionom, kada voz stane u lupam Budimpeštu, ideš na pasošku kontrolu. E sad, ako te odbiju, drže te negde dok ne krene povratni voz za Srbiju.

No hard feeling's 😁

Aha, i da voz ne staje nigde do Budimpešte 🤣

Treba da funkcioniše možda kao sa avionom, kada voz stane u lupam Budimpeštu, ideš na pasošku kontrolu. E sad, ako te odbiju, drže te negde dok ne krene povratni voz za Srbiju.

No hard feeling's 😁
Sad je to još i dobro. Ranije je bilo, stane voz u Horgošu pa naša policija i carina. Voz čeka pola sata. Pa onda Roske , Mađarska policija i carina, voz čeka pola sata . Kad sam ja radio kao kondukter 😃

Ako uzmemo u obzir da se ide u Madjarsku do Budimpešte, treba da bude objedinjena carina u BG ili ako treba, da postoji objedinjeni šalter u samom vozu pa nije bitno da li ušao u BG, Novom Sadu ili negde usput, voz ne kreće dok ne bude obradjen svaki putnik.

Generalno los osecaj sa ovom kontrolom, hajde sto je cekanje nasumice, nekada brzo nekada sporo, imao sam slucaj da im ne radi sistem i cekanje 15minuta za mene samo. Nego mi umesto da budemo slobodniji, cekamo svuda kao da smo sugavi, i u susedne zemlje... Avion takodje, mozda i najgore jer ceo avion prolazi kroz to ako je puno nasih ili drugih non-eu putnika. Sa motora moram da sidjem, skidam kacigu, rukavice, slusalice, pa sve ponovo nazad...cimanje i gubljenje vremena, avionom cesto po 30min+ samo za manji let...

za HU ce biti problem jer postoje dva voza, jedan direkt i jedan koji staje i po srb i po hu... Dakle morace da smisle dve vrste kontrole.

Atina... Čekao sam više od sat vremena na ulasku na pasoškoj... Bila su dva leta iz USA, Tel Aviv takođe dva, Istanbul... Baš velika gužva. Pritom nisu sve skenirali.
Mene nisu uopšte skenirali, ni na ulazu ni na izlazu. Na izlazu, srećom, nije bilo gužve.

Skeniranje se radi, za sada, kod graničnog policajca. Imaju na pasoškoj veliki broj self check automata koji nisu u funkciji... Ne vidim kako će ovo funkcionosati kada krene "punom snagom".

Biće problem na vezanim letovima, jer je tačka ulaska prva zemlja u koju sletimo. Znači, ulazak u EU - EES, pa onda hvatamo let ka destinaciji. Imam krajem meseca takav let preko Minhena, sa konekacijom koja je malo više od sat vremena. U tih sat vremena treba da se odradi EES, security check i da se uhvati let. Ako ne bude gužve, lako izvodljivo, ako bude veća gužva - problem.

Sličan sistem sa kamerom postoji odavno u Americi, ali tamo to ide puno brže. Mada, mislim da oni ne uzimaju biometriju na aerodromu.

Poslednja izmena:
Uz dodatnu sporost, tu je najveci problem broj saltera, aerodromi su cesto mali po EU. 5-6 saltera bude za pasosku kontrolu. Tako da konekcije su bas nezgodne, 1h u EU je bas rizik, tesko, mislim i bez ove kontrole, redovan ulazak pre je bio spor, zavisno od aerodroma.

Ovaj sistem sa kamerama i skeniranjem prstiju je bas odavno bio na Tajlandu BKK (+ cesto dokaz gde se ide, hotel itd..), ali tamo je protok ljudi ogroman, na desetine aktivnih saltera, zadrzavanje minut. Ali to je znalo da traje 30+ minuta, hiljade ljudi naidje. Mada su napredni sa tim stvarima, sada su uvodili automatske kontrole, protok pise da je 6000-12000 ljudi na sat.

Ko ide na Frankfurt da preseda, bez 3 sata ako nema za konekciju bolje da ne pokusava.

Pa ne baš, nebrojeno puta sam leteo preko Frankfurta... Sat i po je taman da nema nervoze, a 3 sata je pretrano. Možda sada kada EES zaživi punom snagom, ali onda će morati avio kompanije da se prilagode tome. U srećna vremena sam uhvatio let za USA preko FRA uz konekciju nešto kraću od sat vremena. Sve je išlo puno brže. Mislim bilo je situacija, npr. u Beču, da su nas prevozili mini-vanom direkt do pasoške, pa dalje preko piste do aviona, ali se stizalo. Retko kada sam propustio let.

Sada kako smo krenuli, biće putovanje avionom vremenski kao autobusom. Kreneš 3h ranije od hotela, let, pa konekcija bar tri sata, pa let dalje. Malo su se zaneli sa svim tim, putnika sve više, a tranzit sve sporiji.

Znači, ulazak u EU - EES, pa onda hvatamo let ka destinaciji. Imam krajem meseca takav let preko Minhena, sa konekacijom koja je malo više od sat vremena. U tih sat vremena treba da se odradi EES, security check i da se uhvati let. Ako ne bude gužve, lako izvodljivo, ako bude veća gužva - problem.
Gde letiš dalje iz Minhena? Neko mi reče da su ti security checkovi u transfer zoni obično manje opterećeni i da se dosta brže sve završi... Molim te javi iskustva kako je to prošlo ako se setiš, ja početkom marta imam let do Bangkoka preko Minhena, doduše konekcija je ~3h ali ipak da se spremim na vreme 🙂

Zar nije da ako startujes van Sengena, imas transfer preko Sengen aerodroma ka ne- sengen zemlji ides u transfer zonu, bez pasoske?

Zar nije da ako startujes van Sengena, imas transfer preko Sengen aerodroma ka ne- sengen zemlji ides u transfer zonu, bez pasoske?

Da, ne ulaziš u EU, ako ti je destinacija izvan EU. Ako ti je destinacija unutar Šengen zone, prva Šengen zemlja u koju sletiš je zemlja ulaska u Šengen. Nakon toga imaš let unutar Šengena i nema kontrole.

Gde letiš dalje iz Minhena? Neko mi reče da su ti security checkovi u transfer zoni obično manje opterećeni i da se dosta brže sve završi... Molim te javi iskustva kako je to prošlo ako se setiš, ja početkom marta imam let do Bangkoka preko Minhena, doduše konekcija je ~3h ali ipak da se spremim na vreme 🙂

Letim dalje za Dizeldorf Lufthansa-om.
Nisam hteo da letim Air Serbia-om pošto i dalje nemaju online checking na Aerodromu u Dizeldorfu.
Užasno dugo se čeka na AirSerbia check-in na aerdromu u Dizeldorfu.

Bolje mi je ovako, mali predah u Mihnenu, piće u Business Lounge-u, malo EES itd...

^
Ako se dobro sećam, ovo je bilo najavljeno i ranije (da se u periodu od 90+60 dana od pune implementacije može suspendovati sistem ako države članice imaju potrebu za tim). Mislim da neće biti nikakve zvanične informacije niti odlaganja primene, ali isto tako sam prilično siguran da će npr. Grci maksimalno suspendovati tokom letnje sezone (što je babi milo... 😉 🤣 🤣 🤣 ).

Atina... Čekao sam više od sat vremena na ulasku na pasoškoj... Bila su dva leta iz USA, Tel Aviv takođe dva, Istanbul... Baš velika gužva. Pritom nisu sve skenirali.
Mene nisu uopšte skenirali, ni na ulazu ni na izlazu. Na izlazu, srećom, nije bilo gužve.

Skeniranje se radi, za sada, kod graničnog policajca. Imaju na pasoškoj veliki broj self check automata koji nisu u funkciji... Ne vidim kako će ovo funkcionosati kada krene "punom snagom".

Biće problem na vezanim letovima, jer je tačka ulaska prva zemlja u koju sletimo. Znači, ulazak u EU - EES, pa onda hvatamo let ka destinaciji. Imam krajem meseca takav let preko Minhena, sa konekacijom koja je malo više od sat vremena. U tih sat vremena treba da se odradi EES, security check i da se uhvati let. Ako ne bude gužve, lako izvodljivo, ako bude veća gužva - problem.

Sličan sistem sa kamerom postoji odavno u Americi, ali tamo to ide puno brže. Mada, mislim da oni ne uzimaju biometriju na aerodromu.
Ne bi trebalo tako da funkcionise za letove ko preseda. Skeniras se na konacnoj destinaciji, tako mi je neko odgovorio na redditu. Ako nije, bice mnogo propustenih letova. Videcu i sam krajem aprila, inace isto presedam u MinKenu ali imam srece da mi je layover dva ipo sata. Javi i ti ovde kako si prosao

Poslednja izmena:

No hard feeling's 😁

Kako ulaze Mađarski carinici i granična policija u tom slučaju?

Ne bi trebalo tako da funkcionise za letove ko preseda. Skeniras se na konacnoj destinaciji, tako mi je neko odgovorio na redditu. Ako nije, bice mnogo propustenih letova. Videcu i sam krajem aprila, inace isto presedam u MinKenu ali imam srece da mi je layover dva ipo sata. Javi i ti ovde kako si prosao

Gde se skeniraš kada nema pasoške kontrole posle? Pricamo o Šengenu. Npr. letiš preko Rima za Pariz. Ulazna tačka u Šengen je Rim, ne Pariz. Pasoška kontrola je u Rimu, posle letiš sa ostalim putnicima koji se i inače ne skeniraju iz Rima do Pariza, jer je to intra-EU domestic let.

Poslednja izmena:
Kako ulaze Madjarski carinici i granicna policija u tom slucaju?

Gde se skeniras kada nema pasoske kontrole posle? Pricamo o Sengenu. Npr. letis preko Rima za Pariz. Ulazna tacka u Sengen je Rim, ne Pariz. Pasoska kontrola je u Rimu, posle letis sa ostalim putnicima koji se i inace ne skeniraju iz Rima do Pariza, jer je to intra-EU domestic let.
Dugo nisam leteo sa presedanjem pa se tripujem da kad sletim u MinKen ne prolazim kontrolu ako odmah idem na drugi let nego samo nekim hodnikom do drugog aviona. Tako bi se izbegli problemi

Poslednja izmena:
Dugo nisam leteo sa presedanjem pa se tripujem da kad sletim u MinKen ne prolazim kontrolu ako odmah idem na drugi let nego samo nekim hodnikom do drugog aviona. Tako bi se izbegli problemi

Ja letim često, pa sam se i sam preispitivao oko toga preneki dan. Nekako na to ne obraćaš pažnju.

Pa izgleda videli koliko ljudi manje traže aranžmane za putovanja a pogotovo za letovanja pa ajde da odložimo.
^
Ako se dobro sećam, ovo je bilo najavljeno i ranije (da se u periodu od 90+60 dana od pune implementacije može suspendovati sistem ako države članice imaju potrebu za tim). Mislim da neće biti nikakve zvanične informacije niti odlaganja primene, ali isto tako sam prilično siguran da će npr. Grci maksimalno suspendovati tokom letnje sezone (što je babi milo... 😉 🤣 🤣 🤣 ).
Naravno da hoće, letnja sezona njima najviše znači.

Relano ih je više potreslo ova blokada granica, nego što se Srbi stresiraju za to jedno letovanje na koje odlaze. A ovo sa granicama ih je potreslo, ono baš.
Ih zabole.

Realno imaju problem sa brojem vozača u EU, pa im je svaki C+E Balkanac dobro došao i zato će da nađu rešenje.

Ovo odlaganje ništa bitno ne menja, jer to što ga odlože, neće ubrzati proceduru sledeće zime ili leta.

Pa izgleda videli koliko ljudi manje traže aranžmane za putovanja a pogotovo za letovanja pa ajde da odložimo.

Naravno da hoće, letnja sezona njima najviše znači.

Srbi čine manje od 3% turista u Grčkoj. I to po broju, a po prihodu još manje - verovatno oko 1%.

Rečeno je iz EK da neće biti odloženo. Da se ne zanosimo, niti grčka vlada zna koliko ima srpskih aranžmana sa sledeće leto, niti su srbi i bez EES u ovo vreme masovno kupovali aranžmane za Grčku.

Treba malo da se zamislimo, jer se pričalo kako bez srpskih turista propadaju hrvati, pa crnogorci, sada će i grci.
Srbi će na kraju završiti u Albaniji na moru.

Poslednja izmena:
Situacija od danas sa GP Tovarnik sa Hrvatskom.

Ničija zemlja između dva prelaza krcata, srpska strana pušta tek kad se ispred malo rasčišti, sa hrvatske strane rade 2 trake + 1 za EU.

Posle sat i kusur čekanja, budući da je u kolima bilo nas dvoje sa EU pasošem i majka koju sam vozio da izvadi novi pasoš, odlučim da po savetu sa foruma ovde, pošaljem nju peške da pređe, a nas dvoje kolima pravac na EU traku. Završili za 3min kad smo obišli kolonu, čak je i ona pešaka prešla preko EU trake uz uzimanje otisaka.

U povratku na Bajakovu ne toliko velika gužva, ali opet smo otišli na EU traku, ovaj put sve troje u kolima, njoj su tražili samo boravišnu/radnu dozvolu ili državljanstvo. Tako da ako i nemate pasoš, a imate EU državljanstvo, možete na EU traku.

Inače, nakon uvođenja ETIAS-a, čisto ilustracije radi, termin za Hrvatski pasoš se u Beogradu čeka tri meseca, ja sam pre uvođenja ETIAS-a termin za pasoš dobijao u nekih 30-40 dana. Danas je i policijska stanica u Tovarniku bila krcata našim ljudima, koji prvi put vade hrvatska dokumenta, iz razgovora sa njima, svi najviše zbog ETIAS-a, opekli se na novogodišnjim putovanjima gde su čekali po 10h, mi smo na kraju završili u Vukovaru i tamo predali zahtev za izdavanje novog pasoša, jer je u Tovarniku previše ljudi koji ulaze u proceduru prvog izdavanja hrvatskih papira i čeka se predugo.

Cisto da znate, ako jedan u porodici ima EU pasos, njegova najuza porodica (muz, zena, deca) sa njim prilikom prelaska granice imaju ista prava, kao clan porodice EU drzavljanina, i moze da se koristi EU prelaz. Bar u nasem slucaju je uvek bilo tako. E sada sto se tice slikanja, to je novo i nisam 100% siguran kako i da li ide, ali zakon kaze da clanovi porodice imaju ista prava za sve.

Ali ako ide i mama, tata, kum, brat od strica, oni pesaka ;-)

Cisto da znate, ako jedan u porodici ima EU pasos, njegova najuza porodica (muz, zena, deca) sa njim prilikom prelaska granice imaju ista prava, kao clan porodice EU drzavljanina, i moze da se koristi EU prelaz. Bar u nasem slucaju je uvek bilo tako.

Ali ako ide i mama, tata, kum, brat od strica, oni pesaka ;-)
Evo jos jedna informacija u vezi ovoga, kod nas takođe nije bilo problema pri ovom pitanju, ali sam čuo različite priče da pogotovo Hrvati daju kazne za to.

Nazad
Vrh Dno