Šta je novo?

Zamena napajanja - da ili ne?

Benny Blanco

Čuven
Učlanjen(a)
25.11.2005
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel I7 10700k & Arctic Liquid Freezer II 280
Matična ploča
Asus TUF Z590 Plus
RAM
G.Skill 3200 32GB
GPU
Gigabyte gaming OC RTX 3070
Storage
samsung 980pro 1tb, WD 3TB
Zvuk
Motu M2, Dyens Ampino, Monitor Audio BX2
PSU
Silverstone Strider 750w
Kućište
CoolerMaster Stormtrooper
Monitor
DELL S2719DGF
Miš & tastatura
hyperX alloy FPS, Logitech G Pro
Mobilni telefon
S21+
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Danas sam skontao da mi napajanje lagano ulazi u dvanaestu godinu starosti , možda i malo jače...
još uvek radi sve ok.
U pitanju je Silverstone Strider 750w, to sam video u potpisu koji sam updejtovao poslednji put pre oko 6 god..... jer sam zaboravio koje je tačno 😁

Da li da ga menjam za svaki slučaj ili da radi kao mazga dok ne crkne?

Nije loše zameniti,ako imaš mogućtva.
Na tu konfu ja bi zamenio,već je poprilično staro.

koliko je obično rok trajanja napajanja?

Ne, zašto bi pobogu menjao ispravno napajanje? Van svake logike i zdravog razuma.

Danas sam skontao da mi napajanje lagano ulazi u dvanaestu godinu starosti , možda i malo jače...
još uvek radi sve ok.
U pitanju je Silverstone Strider 750w, to sam video u potpisu koji sam updejtovao poslednji put pre oko 6 god..... jer sam zaboravio koje je tačno 😁

Evo ga moj Corsair TX 850w iz 2011, drži se pravila ako je u istoj mašini već godinama ne diraj ništa, ako praviš novu mašinu kupi i novo napajanje kada je starije od 10 godina...

PS sad sam gledao na sajtu Corsaira MTBF je 100 000 sati, to je 23 godine uz upotrebu od 12 sati dnevno... dakle tek smo negde na pola... 😀 ima 7.3 kg navodno sve je to napravljeno da traje jako dugo...

koliko je obično rok trajanja napajanja?
Ne postoji pravilo, samo (kao neka) praksa da se menja na 10 god zbog zamora kondezatora i sl.
Imam Chieftec star 15+ god, svakodnevno radi i nista mu ne fali.
Ako nije opterecivano do 100% konstantno, ni ja ne vidim potrebu menjanja napajanja na starijim masinama.

Ne, zašto bi pobogu menjao ispravno napajanje? Van svake logike i zdravog razuma.
Zato što neke od komponenti gube svojstva vremenom, poput kondenzatora, popusti regulacija napona, izraubuje se ventilator...
Radi ali je pitanje još koliko a kad rikne napajanje može da ubije još ponešto od komponenti (zamisli, u ovoj ekonomiji) a u najgorem slučaju i da se zapali.

I ja sam imao napajanje staro 8-9 godina koje je radilo ok ali nisam hteo da rizikujem i kupio sam novo...

max garancija koju daju pojedini brendovi je 10 godina. možemo računati da modeli sa tom garancijom mogu da se koriste i 2 decenije. naravno, pod uslovom koji je naveo @DukeLander

Zamor kondenzatora je najveci kad napajanje ne radi, kad skuplja prasinu

kod 15,20,25 + godina, Ripple i napon van specifikacija su veci problem, jer, tiho postepeno ostecuju graficku, i moze da napravi nestabilnost sistema/lag/stutter

osusena pasta / termalni materijal izmedju hladnjaka i mosfeta isto ume da pravi problem
kad rikne napajanje može da ubije još ponešto od komponenti
Ako napajanje ubije jos nesto, tu firmu treba preskociti xD

Napajanje uvek i zauvek treba samo sebe da ubije i nista drugo, dokle god elektricna mreza / dovod struje nisu apokalipticki katastrofalni

Poslednja izmena:
Dal stvarno mislite da bilo sta od komponenti ima rok trajanja koj moze da se zna i da ti neko kaze?!

Mnogo komplikacije, kao što smo napisali do 10 godina staro napajanje ako je dovolje jačine može u nov komp. Preko 10 godina ostaje u starom i ide u penziju sa njim kad dođe vreme. Ako slapaš neki budžet build od polovnih može i tada polovno. Ako daješ 800e i više na nove komponente obavezno novo...

Retki su slučajevi kad psu uzrokuje kvar drugog hardvera.
Vremenom slabe mnoge elektronske komponente.
Realno hardver koji ima u pc zaslužuje da se stavi novije,savremenije napajanje.
Tržište je kod nas polovnog- novog napajanja takvo da kupoprodaji napajanja nije veliki trošak.Verovatno bi mu dao 50% budzeta kod prodaje tog(jer ljudi kupuju brend psu polovan ne gledajuci datum proizvodnje,bitno im je ime i snaga).

Dal stvarno mislite da bilo sta od komponenti ima rok trajanja koj moze da se zna i da ti neko kaze?!
Naravno, taj podatak ima proizvodjac komponenti koji ima specifikacije proizvodjaca delova koji su testirali svoje proizvode te dobijas garanciju na minimalni period gde mora sve da radi kako treba.

1771074612749.png
To je to, zamisli kad bi svaki deo preventivno menjao, kao da je avion koji leti na 11000 metara... ko ga šiša, ako radi radi.

Minimalni period na koji ide garancija je jedno, a rok trajanja do nekog feilura je drugo, covek ima jos ispravno napajanje i pita dal treba da ga menja, hoce da zna jos koliko.ce da traje?! Taj podatak ne zna ni sam proizvodjac jer zavisi od 100-tinu faktora, da ih ne na vodim sad. Mozes iz predostroznosti po ostale komponente da promenis neku komponentu, ali da znas rok, sta i kad, nema sanse?!

Btw, jonnyGURU pise knjigu o napajanjima, sto ce biti velika korist da se svi dodatno obrazujemo i usavrsimo, i unapredi tacnost preciznost i korisnost informacija koje svi iznosimo na internetu i van interneta u vezi napajanja xD

Poslednja izmena:
Zato se napajanja ne kupuju da budu knap. uvek 33-50% jača.

još uvek radi sve ok.

Evo ga kod mene u masini Silverstone Strider 500w, polumodularno, isto vec 10+ godina... I ja sam par puta hteo da ga menjam, pa nikako.. 🙂

Za mene su napajanje i matična ploča dve najvažnije stvari na računaru. Ako imaš mogućnosti zameni ga, i zahvali mu se na službi 🙂

Meni je neko najobičnije kinesko napajanje koje je došlo uz pre-built pc radilo 14 godina. Radilo bi i još ali sam kupio novi računar...

Evo ga moj Corsair TX 850w iz 2011, drži se pravila ako je u istoj mašini već godinama ne diraj ništa, ako praviš novu mašinu kupi i novo napajanje kada je starije od 10 godina...

PS sad sam gledao na sajtu Corsaira MTBF je 100 000 sati, to je 23 godine uz upotrebu od 12 sati dnevno... dakle tek smo negde na pola... 😀 ima 7.3 kg navodno sve je to napravljeno da traje jako dugo...
Ja imam tx650 v2 kupljeno marta 2011te 😀, evo radi besprekorno i dan danas. Bukvalno mazga od napajanje. Planirao sam da ga zamenim u neko dogledno vreme preventivno, ali sam odustao jer ovo i dalje ima napone u granicama i necu dirati nista. Ionako nemam neke potrosace tako. A i sentimentalno sam vezan zbog pouzdanosti. 😁

I moje je V2, polu modularno, nema tu šta da otkaže kad je vek 100 000 sati, a iako se kod mene PC gasi samo noću mislim da nisam pregazio više od 50 000. To promeniti bi bilo greota 🙂, posebno što je sav ostatak sistema takodje iz istog perioda i nema naznaka posustajanja, šta više tek nedavno sam još više podigao takt na procesoru, još više utegao memoriju i sad radi bolje nego ikad 😀

Ово је онако из "праксе" или си прочитао негде ? И, озбиљно питам да не буде забуне. Тема ми је баш занимљива јер никада нисам размишљао о томе када је напајање најефикасније. До сада сам се водио логиком, колико теоретски компоненте могу да повуку + 20%. Рачунао сам да сви сертификати крећу од 80%, и да ако ту креће разлика у квалитету, па је најбоље да тих 80% буде мојих теоретских 100%. Jа сам за последњих цца 20 година заменио само 2,5 напајња, прво је било "PC Power and Coling silancer", a trenutno сe користи "EVGA G2 Supernova" (ово 0,5 је било једно "транзиционо" LC) . Замена ће бити када приметим да напони нису добри, или ако ми се неко напајање баш не свиди (као што је случај сада са AsRock SL850GW). Мој савет је једном месечно, провериш напоне, и док не видиш одступања, не дираш ништа.

Današnji potrošači i tadašnji su drugačiji,isto i napajanja,dizajn je različit tadašnjih i savremenih.
Tako može da opiči disk i niko neće pokazati prstom u napajanje i da je on krivac,vec kvalitet diska.
Tadašnji corsair jeste bio robustan,deluje kvalitetno ,dobri pojedini delovi,ali je loš dizajn za današnji hardver.

Ово је онако из "праксе" или си прочитао негде ? И, озбиљно питам да не буде забуне. Тема ми је баш занимљива јер никада нисам размишљао о томе када је напајање најефикасније. До сада сам се водио логиком, колико теоретски компоненте могу да повуку + 20%. Рачунао сам да сви сертификати крећу од 80%, и да ако ту креће разлика у квалитету, па је најбоље да тих 80% буде мојих теоретских 100%. Jа сам за последњих цца 20 година заменио само 2,5 напајња, прво је било "PC Power and Coling silancer", a trenutno сe користи "EVGA G2 Supernova" (ово 0,5 је било једно "транзиционо" LC) . Замена ће бити када приметим да напони нису добри, или ако ми се неко напајање баш не свиди (као што је случај сада са AsRock SL850GW). Мој савет је једном месечно, провериш напоне, и док не видиш одступања, не дираш ништа.
Iz prakse, čitanja i testova ali je i logično, što manje naprezanja, duže će trajati.
Ti Certifikati nisu odraz kvaliteta nego električne efikastnosti, tj. Koliki je gubitak energije pri pretvaranju AC na izlaze. Uglavnom ode na toplotnu energiju tj. zagrevanje. Problemi uglavnom počnu sa nestabilnim sistemom zbog nestabilnih napona specijalno ako je napajanje knap a sistem istuniran finim podešavanima ili knap VRMom. Kvalitet samog napajanja zavisi od kvaliteta svih componenti specijalno kondenzatora. Srećom poslednjih 10ak godina većina kondenzatora su solid state, oni ne "stare" mada je onaj glavn i najveći uglavnom još uvek elektrioitski i podložan sušenju, To je omogućilo 10 godina garancije. Nekada je bilo dovoljno zameniti njega i par drugih da se napajanje osveži kao novo.,
Замена ће бити када приметим да напони нису добри
Ne vredi gledati samo u softveru ili BIOSu, to su merenja u ili posle VRMa a on može i da ih podiže. Pravo merenje je samo na izlazima iz napajannja nekim preciznim instrumentom pod punim opterećenjem.
Još se sećam jednog napajanja, vrlo prejako (2-3 puta jače) Čiftek na jednom slabašnom sistemu, ako nestane struje sve ostalo. monitor, zvučnici,. TV. sat, radio... se odmah pogasi a kompjuter radi još skoro minut, toliko može da ostane u kondenzatorima.

Тема ми је баш занимљива јер никада нисам размишљао о томе када је напајање најефикасније.
ne vazi vise sto je @Pauk napisao, to su informacije od pre 2 decenije, moderna napajanja, imaju veoma ravnu krivu efikasnosti, i ni slucajno nisu na 50% najefikasnija na opipljiv nacin

krive su dostupne na cybenetics i hwbusters, i lako je proveriti, traje < 1min

takodje buka na kvalitetnim optimizovanim modelima je mala i na 60%, i 70%, i 80%, i 90%

isto sve dostupno za laku proveru
Problemi uglavnom počnu sa nestabilnim sistemom zbog nestabilnih napona specijalno ako je napajanje knap a sistem istuniran finim podešavanima ili knap VRMom.
Ne vise, vec skoro 15, ako ne i 20 godina, sva iole kvalitetna napajanja od verodostojnih proizvodjaca ne mare za opterecenost pre nego sto se predje min 95% iskoriscenosti, spike-ovi vise ne prave probleme, nova specifikacija je naterala sve da unaprede

i knap, ni slucajno nije 50%, knap je 98%+ opterecenja

To važi samo za više kvalitetna napajanja, još uvek ima treša sa starim komponentama, Zito recimo, gore nego najgori od pre 20 godina. Uvek su na duže staze bila naj isplatljivija najbolja napajanja. Em manje rizka, em duže trajanje.
PS. Nisam ni rekao da je 50% jače knap nego je neki maksimum da se traži. 25-30% jače nego što sistem može maksimalno da povuče takođe može da pomogne ako se sistem malo pjačava pa ne mora uvek novo da se kupuje.

To važi samo za više kvalitetna napajanja, još uvek ima treša sa starim komponentama,
Nema toliko, jako je mizeran broj, samo Kung Fu krs

Ne mogu vise da naprave toliko krs napajanje, u fabrikama, te nekad problematicne komponente, se ne prave vise, jonnyGURU je izobjasnio

Kvalitetno je i cooler master od 50 eur, cak najverovatnije i FSP od 30 eur, i itd sve je to sad dovoljno kvalitetno, samo da je provereno

od svega sto se na nasem trzistu prodaje, ako prodjes kroz Cybenetics review, za sva ne Kung Fu napajanja, imaju ravne krive za opterecenje

rekao si do 50% xD, originalno, da se ne zbune ljudi

Poslednja izmena:
Uvek su na duže staze bila naj isplatljivija najbolja napajanja. Em manje rizka, em duže trajanje.
u to upadaju i 50-100 eur napajanja danas, u tome je caka, kvalitetno je sve sto mozemo da nadjemo na Cybenetics HWbusters, ili sto jonnyGURU licno aminuje kad ga neko pita,

i dodatno sto ima dobar Tier na novoj SPL Tier list-i, duhovnom nasledniku stare Tier liste

a dosta stvari sto na prvu loptu ne bi mislili da je kvalitetno, ispadne da jeste

takodje ima i obrnutog, naravno, i dodatno opet dolazi to nekadasnje apokalipticno vreme sa kvalitetom uskoro, posto ce da krenu da menjaju bakar u kablovima sa aluminijumom, i da preskacu ocvrscivanje gume kabla protiv paljenja/topljenja i onda krece vatromet xD

za razliku od Bakra koji moze da se savija neograniceno, Aluminijum prsne posle odredjenog broja savijanja, ...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno