Šta je novo?

iPhone 17

• Začetnik teme Začetnik teme nitro5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Daaa, moraću da se raspitam u mts kako ide oko esim kartice.
Dođe mi da pljunem 800€ za cigansku narandžastu. Ružan telefon u pm. 😆
I dalje mi nejasno što je jeftiniji a bolji ali dobro.

P.S. Na stranu što je meni subjektivno najlepši Sage 17 ali realno gledano osnovni beli iPhone 17 je nenadmašan po estetici. Vanvremenski prelep.
Apsolutno prelep telefon.
To su japanski modeli 99%. Nećeš moći valjda da ugasiš zvuk kad slikaš nešto, i to je jedina razlika koliko se sećam.. Proveri na netu i sa prodavcem.

Padne mi 17 pro max sa visljeg stolcica, u teretani na pod. Neki parket, guma, od cega li je pod ni sam ne znam ali bio je u debeloj, krutoj, koznoj masci. I na cosku vidim da se ostetila malo, jer tako je pao na cosak.
Skinem masku, imam sta i vidjeti. Kao da je nekom ostrim predmetom strugao po tom cosku, ima tanja ogrebotina. Iznevjerovao sam bas. 15 pro max onaj sivi, nakon dvije godine sam prodao u mint stanju, a znao je poljubiti pod. Ovaj, star 3 mjeseca, ima vec tragove.

To su ti cari provodljivog aluminujuma koji pomaze telefonu da bude hladniji jer tako ces dobiti 5 fps-a vise dok igras neku zahtevnu igricu 😂
Takodje mi je ispao na plocice 17 obican, samo bez maske, coska ulubljena i deformisana.. 15 Pro natural titanium par puta na pod, jednom cak na hrapav beton isto bez maske i nista

Neću zaboraviti pre par meseci neki klinci kad se izvinili jer stavili na stolici mašine telefone i ja kažem "smetaju vama, meni ne" i oni se pogledali i od tad vidim ostavljaju ga u ormariće kao ja. Nemoj fon u teretani, pogotovo tako skup, ljubi te brat.
I nemoj da se čudiš. Veruj da se meni ne odvaja od mog 13 PM, to kad uzmeš u rukama osećaš premijum. Ako uzmem osnovnu 17 znam da ću imati osećaj kao da držim igračku, svestan sam toga. 15 PM je sigurno još i bolji.
Ne sekiraj se, šta je tu je.

Daaa, moraću da se raspitam u mts kako ide oko esim kartice.
Dođe mi da pljunem 800€ za cigansku narandžastu. Ružan telefon u pm. 😆
I dalje mi nejasno što je jeftiniji a bolji ali dobro.

P.S. Na stranu što je meni subjektivno najlepši Sage 17 ali realno gledano osnovni beli iPhone 17 je nenadmašan po estetici. Vanvremenski prelep.
Apsolutno prelep telefon.
Procedura prosta ko pasulj, bar sto se Yettel-a tice. Odes, kazes hocu esim, das licnu kartu, oni ti daju papir sa QR kodom, nakacis se na wi fi ili hot spot, uslikas QR kod i kartica je odmah aktivna.

Manja šansa da uđe voda u telefon.

Ja imam 14PM iz USA, eSIM only. Nikad nikakav problem.

Sad sam bio u mts poslovnici jer nije bilo gužve. Kaže dečko minut posla je to za dobijanje i aktivaciju esim, nikakav problem.

Stvarno je smesno da se uopste polemise oko esim. Koristim isti od septembra 2021 kada sam uzeo iphone 12, ladicu za sim karticu nisam nikad otvorio 😀

Manja šansa da uđe voda u telefon.
Mene je zanimalo po čemu je USA model bolji osim po nešto malo većoj bateriji što teško da se vidi u realnom radu. Obe verzije se prave u Kini/Indiji, obe verzije imaju e sim, a mislim da voda svakako teško da može da uđe.

Da li se e-sim briše pri factory resetu pa mora opet da se instalira ili ostaje? I koja je prednost u odnosu na fizičku karticu? Bolji signal pa se manje troši baterija ili nešto...

Brise se pri resetu,naravno . U teoriji bi treblo manje da trosi esim ali to je neprimetno ili nepostojece. Znaci ,nikakve veze a pogotovo da je bolji ovaj ili onaj model.

Mene je zanimalo po čemu je USA model bolji osim po nešto malo većoj bateriji što teško da se vidi u realnom radu. Obe verzije se prave u Kini/Indiji, obe verzije imaju e sim, a mislim da voda svakako teško da može da uđe.

Da li se e-sim briše pri factory resetu pa mora opet da se instalira ili ostaje? I koja je prednost u odnosu na fizičku karticu? Bolji signal pa se manje troši baterija ili nešto...
eSIM telefon ima malo veću bateriju.
eSIM model za USA podržava mmWave 5G koji je dostupan samo u USA za sada.
Za aktivaciju eSIM ti treba internet konekcija.

Običan SIM telefon ima manju bateriju.
Običan SIM telefon ima veću mogućnost ulaska vode.
U običan SIM telefon možeš ubacivati i fizičke SIM kartice.
Ako ti ukradu telefon, mogu izvaditi SIM i koristiti je dok ne stigneš da je deaktiviraš kod operatera (ako ne koristiš SIM PIN). Ne mislim na besplatne pozive nego na 2FA.

To su razlike, ti proceni šta ti više treba. Šta je bolje - zavisi od potreba.

Мој је са обичном сим а користим сада већ годинама е сим, а у физичку скоро сам ставио и картицу за нет.

Poslednja izmena:
To su japanski modeli 99%. Nećeš moći valjda da ugasiš zvuk kad slikaš nešto, i to je jedina razlika koliko se sećam.. Proveri na netu i sa prodavcem.
Ovo važi samo kada se telefon nalazi na području Japana (plus par zemalja gde je tako regulisano zakonom) i odnosi se i na druge proizvođače.

esim dobijes na email od operatera u PDF, obrisace se sve sa telefona i samo ponovo skeniras qr kod. ja moj kod cuvam na mejlu
bar mislim da ide ovako procedura jos nisam dosao do flesovanja telefona, koristim esim 6 mesecu vec.

Ovo važi samo kada se telefon nalazi na području Japana (plus par zemalja gde je tako regulisano zakonom) i odnosi se i na druge proizvođače.
E super ako je tako. Onda nema apsolutno nikakve razlike, čak je i plus zbog malo veće baterije(esm model)?

esim dobijes na email od operatera u PDF, obrisace se sve sa telefona i samo ponovo skeniras qr kod. ja moj kod cuvam na mejlu
bar mislim da ide ovako procedura jos nisam dosao do flesovanja telefona, koristim esim 6 mesecu vec.
Yettel daje odstampano na papiru, ali u yettel aplikaciji ima sacuvan qr kod i podaci kartice, pretpostavljam za reaktivaciju... Oni su to elegantno resili za divno cudo za njih.

Brise se samo ako ti izaberes da je izbrises, ako ne, ostaje.. ja radim restore iz DFU mode-a pri prelasku na neku vecu verziju softwer-a preko komp.-a, i do sada mi se nikada nije izbrisala

Yettel daje odstampano na papiru, ali u yettel aplikaciji ima sacuvan qr kod i podaci kartice, pretpostavljam za reaktivaciju... Oni su to elegantno resili za divno cudo za njih.
Мој оператор овамо гдје живим има само једнократне, и сваки следећи пут треба опет, нема опција чак ни да се пребаци са iphona на iphone

Imam pitanje i zanima me da li neko moze da mi objasni ovo. Bliska drugarica je skoro kupila iPhone 17 Pro i htela je da uporedi glavnu kameru sa mojim iPhone 17 Pro Max modelom i primetile smo sledece: iako smo sve podesile identicno — camera settings, Photographic Style, podesavanje detalja, apsolutno svaku mogucu stavku u kameri, cak i podesavanja displeja — njene fotografije su bile primetno svetlije, sa lepsim balansom bele boje, boljom ekspozicijom i lepsim bojama, dok moje deluju tamnije i imaju blagu zuckastu nijansu – yellowish tint. Telefon mi je nov i ja sam zadovoljna, ali je razlika ipak bila ocigledna. Cesto moram rucno da podesavam ekspoziciju, sto kod nje nije slucaj. Naglasavam da je u pitanju glavna kamera, jer kod prednje kamere apsolutno nema nikakve razlike i dobija se potpuno identicna slika iste scene. Moze li neko da mi objasni zbog cega dolazi do takve razlike u balansu bele boje, ekspoziciji i bojama, kada su sva podesavanja ista? Deluje kao da jedna kamera ima neki filter, a druga ne, iako to nije slucaj.

Kamera je potpuno ista a to ako je ona stavila neki stil, naravno, sto mozes i ti, to je druga stvar.

A da li ste oba telefona postavile na isti stativ i fotkale potpuno istu scenu istovremeno? Koliko je meni poznato u native camera app ti ne možeš da odradiš manuelna podešavanja koja se tiču osnovnih fotografskih parametara kao što su ISO (brzina filma tj. "osetljivost" senzora), shutter speed (brzina okidanja) i aperture (otvor blende). Ovo poslednje se ni ne može podesiti kod iPhone jer nema varijabilnu blendu već je uvek na maksimumu otvorenosti (ima npr. Xiaomi 14 Ultra). ISO i shutter speed možeš da podesavas u nekim third party apps. Tako da džaba ti sve to poređenje jer telefon radi na automatici i meri svetlost možda u režimu spot metering u tom momentu, a ti si viša od drugarice i usmerena ti je kamera u neku svetliju površinu, odmah drugačiji parametri za ISO i shutter speed i prema tome drugačija osvetljenost i ekspozicija. Dzaba ti sve ako nemaš potpuno manuelna podešavanja za bilo kakvo poređenje.

A proveri i da nije njoj u camera app upaljeno da displej fotke pokazuje u hdr rezimu, a tebi ako je to iskljuceno delovace da su sve tvoje tebi utuljene.

Oba telefona prikazuju fotografije u HDR rezimu na displeju. Takodje, svako moguce podesavanje, i kamere i displeja, je kompletno identicno – camera settings, Photographic Style, detalji, HDR, True Tone (iskljucen), znaci apsolutno sve do jedne stavke isto. Slikano je u istoj sceni, ja sam slikala jednim pa drugim telefonom iste motive, u razlicitim uslovima osvetljenja. Napolju po danu razlika i nije toliko primetna, ali u zatvorenom prostoru, posebno u slabijem osvetljenju, razlika je i te kako vidljiva – njene boje su zivlje, lepsi balans bele boje, bolji dinamicki opseg i ekspozicija, dok moje fotografije deluju tamnije i sa blagim zutkastim tintom, kao da uopste nisu u pitanju dva ista telefona. Ne mogu da kazem da su moje fotografije lose, ali bih ja svoju morala dodatno da editujem da dobijem takve zasicene i lepe boje koje ona dobija automatski. Dva ista modela, dva ista podesavanja, sve identicno – i zato mi zaista nije jasno u cemu je caka i zbog cega dolazi do te razlike.
I samo bih dodala – pre slikanja smo vise puta ocistile i obrisale sočiva kamera da iskljucimo mogućnost da je to problem. Slikano je telefonima bez silikonksih maski, tako da ni to nije u pitanju. Ni jedan telefon nema nikakvu zastitu na kameri koja bi mogla da pokvari sliku.

Meni nije padalo na pamet da uporedim slike, jer sam bila ubeđena da je sve isto. Ona je htela da uporedi jer nije bila zadovoljna nekim svojim fotografijama i mislila je da je do njenog telefona. Primetila je razlliku,a kada smo krenule u detaljnu analizu, shvatile smo da su sva podešavanja apsolutno identična, ali boja – pre svega i ekspozivija su drugacije; nije drastično, ali je vidljivo, kao da jedna slika izgleda editovana, a druga ne.

Uzmi obe fotke, prebaci na komp i onda ih uporedi na jednom istom monitoru. Moze biti da ekran drugacije prikazuje zbog nekih podesavanja a takodje mozda ti se cini jer nisu istih dimenzija.

Nazad
Vrh Dno